De opera

Toen ik zes jaar oud was, zag ik mijn eerste opera en sindsdien is het mijn passie geworden. Ik ging direct op zangles en zodra ik een sim only-abonnement had, had ik altijd – ook onderweg – mijn neus in de online operamagazines. Ik krijg vaak vragen over opera en daarom wil ik de meest gestelde vragen beantwoorden in mijn spreekbeurt.

Wat is opera?

Een opera is een toneelstuk. De acteurs spreken hun tekst echter niet, maar zingen deze. Vaak is er een live orkest dat de zang begeleidt en daarnaast zul je prachtige decors en kostuums te zien krijgen. Over het algemeen gaat het om klassieke stukken die soms wel honderden jaren geleden geschreven zijn. Bijvoorbeeld stukken van Shakespeare.

Wat doen operazangers?

Opera is echt een kunst en vereist heel wat andere technieken dan bijvoorbeeld zingen in een band. Ten eerste is de taal vaak anders. Over het algemeen worden opera’s vrijwel altijd in het Frans, Duits en Italiaans gezongen. Het publiek moet je natuurlijk goed kunnen verstaan, dus naast zanglessen, krijgen veel operazangers ook taalles, zodat ze zich de woorden en de emoties van het stuk eigen kunnen maken.

Opera vereist veel van iemands stem. Operazangers leren klassieke zangtechnieken en ze moeten hun hele leven blijven oefenen. Ook zingen ze zo luid dat ze eigenlijk nooit een microfoon gebruiken en toch vult hun stem de hele zaal, zodat zelfs de achterste rij in het operahuis hun zang kan horen. Natuurlijk heeft iedere operazanger zijn eigen unieke stem, maar ook hun stembereik verschilt. Daarom worden hun stemmen in een categorie geplaatst. Denk daarbij aan bas, tenor, mezzosopraan en sopraan. Dit zijn maar een paar categorieën als voorbeeld. Er zijn er namelijk nog veel meer. Naast zangles en taalles, moeten operazangers ook bladmuziek leren lezen. Operazangers kunnen heel hard zingen, maar dat opera altijd luid is, is niet waar. De zangers moeten emotie overbrengen en zullen daarom de harde klanken afwisselen met zachte en ook gaat hun stem van hoog naar laag. Door deze variatie worden de harten van mensen geraakt. Om de emoties goed over te brengen, moeten de zangers hun stem volledig onder controle hebben. Tegelijkertijd staan ze op een podium met kostuums en moeten ze acteren. Soms hebben ze zelfs een masker op. Ze moeten dus echt kunnen multitasken.

Waar gaat opera over?

Omdat opera’s meestal in het Italiaans, Duits, of Frans gezongen worden, kan het lastig zijn om precies te weten waar het over gaat. Vaak gaat het over dezelfde dingen als toneelstukken en films. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als macht, jaloezie, ontrouw, onrecht, opoffering, bevrijding enzovoort. Deze kunnen op het toneel worden getoond als een kruistocht, een groot feest of een tragische levensloop. Denk bijvoorbeeld aan Romeo en Julia. Opera’s kunnen uiteindelijk eigenlijk overal over gaan. Soms is het gebaseerd op een verhaal dat echt gebeurd is, maar het kan ook de vertaling van een sprookje zijn. Wat vooral kenmerkend is, zijn de heftige emoties. Die zijn er namelijk altijd. Dankzij de prachtige zang, het acteerwerk en die sterke emoties is een opera altijd mooi om te zien, zelfs als je de taal niet begrijpt. Je kunt van tevoren natuurlijk op je smartphone opzoeken waar het over gaat.

 Wanneer is opera ontstaan?

Aan het eind van de zestiende eeuw werd de eerste opera geschreven door Jacopo Peri. Door de eeuwen heen zijn er vele opera’s geschreven en er zijn zelfs moderne opera’s. Je kunt de periode waarin een stuk geschreven is, redelijk makkelijk herkennen, omdat de stijl door de jaren heen sterk veranderd is. Zo liepen de opera’s die in de 17de en 18de eeuw geschreven zijn, op een uitzondering na, goed af. In de 19de en 20ste eeuw werden opera’s wat somberder en liepen ze vaak af met de dood of een andere tragedie.

Ik wil een opera zien, waar kan dat?

Ben je enthousiast geworden en wil je ook graag een keer naar een opera? Je hoeft niet ver te zoeken, want tegenwoordig kun je vrijwel overal naar de opera. Theaters en schouwburgen openen geregeld hun deuren voor operagezelschappen en ook in concertzalen kun je naar opera’s luisteren. Vaak is dit dan wel zonder decors en kostuums. Wil je graag naar een theater dat exclusief voor de opera is? Dat noemen we een operahuis en in Nederland hebben we daar één van. Dit is De Nationale Opera en deze vind je in Amsterdam

 

 

 

Comments are closed.