Fret

De opvoeding van de fret

In het begin is de fret nog niet zo tam. Dat komt omdat ze je nog niet kent. Daarom is het best om in het begin veel met hun bezig te zijn en veel met hun te spelen. In het begin draag je ook het beste handschoenen want ze kunnen zeer hard bijten.
Om op te groeien laat je ze ook het beste in dezelfde ruimte want als je ze telkens weer van kooi gaat verwisselen gaan ze moeite hebben om dan weer aan die ruimte te wennen.

De voeding

De fret is een vleeseter maar ze lusten ook groenten. Groenten vinden ze natuurlijk wel minder lekker en het verteert slechter. Je kunt je fret ook hondenbrokken voederen, dat is ook goed. Als je de fret een brokje geeft zullen ze het niet direct opeten maar ze zullen het op een plekje gaan verstoppen en als ze dan honger hebben gaan ze dat brokje opeten. Slim he!

De voortplanting

De paartijd is tussen maart en augustus. Het moertje moet ongeveer 5 maanden zijn. De zwangerschap duurt ongeveer 42 dagen en per nest zijn het zo’n 4 tot 18 jongen.
enkele tips:

 • kies rammetje en moertje die in bloedlijn totaal niks met elkaar te maken hebben
 • zorg dat de fretjes in goede conditie vertoeven
 • qua grote moeten ze op elkaar afgestemd zijn zodat de overmacht niet te groot is van het rammetje en omgekeerd.

De verzorging

De fretjes moeten om de maand twee keer in bad. Daarvoor neem je een grote kom of je bad. Je zet de fret in het water. Niet te veel want ze moeten nog met hun kopje boven water blijven. Dan neem je de frettenchampoo. Je wast de fret grondig. Daarna dan goed afdrogen en afspoelen. Daarna gun je ze best speeltijd.
Je wil met je fret gaan wandelen? Dat kan maar dan moeten ze wel aan de lijband. Dat vinden ze niet zo leuk maar ze wennen er wel aan.

De wet

Sinds 20 september 2001 wordt de fret in België als huisdier erkend. Dit is zowat het geval in alle landen van Europa maar in sommige staten van Amerika is het zelfs verboden fretten te houden. Om de fret te kunnen beschermen tegen eventuele wanpraktijken, moet men beroep doen op de algemene wetgeving aangaande het welzijn der dieren.

 

5 Responses to “Fret”

 1. deetje

  misschien is het handig als je ook de afkomst doet

 2. Ik adviseer u om deze onzin van uw site af te halen!
  1e- fretten eten geen groente en mogen ook geen honden/kattebrokken!!
  2e- fretten hoeven niet in bad alleen voldoende schone dekentjes in hun kooi zodat zij zich zelf schoon kunnen houden.

  Informeer u s.v.p. op b.v. onderstaande sites zodat er goede info op uw site komt te staan;
  b.v. : http://www.frettiggestoord.nl of http://www.stichtingdefret.nl

  Succes!!

 3. de paartijd duurt niet van maart tot en met augustus maar van januari tot en met augustus