Klimmen

Inleiding

Ik koos dit onderwerp omdat ik zelf ook onder klimmen zit en het leuk vind om er iets over te vertellen. Ruim tien jaar geleden is het alweer dat in Nederland de eerste klimhal in gebruik genomen werd. Door een aantal mensen die grotten bestuderen werd een leegstaande melkfabriek in Roosendaal volgeschroefd met grepen en kon er in de lage landen ook geklommen worden. Eigenlijk kon dat al eerder: er was een gemetselde muur van Nivon, maar die was toch hoofdzakelijk bedoeld voor het oefenen van het klimmen in de bergen. Met het buitenklimmen kwam ook het sportklimmen als wedstrijdsport op. De eerste klimcentra werden gebouwd door mensen die vaak buiten klommen maar ook in Nederland de mogelijkheid wilden hebben om te trainen. Dat is ook nu nog vaak het geval.

Klimmen in een klimhal

De meeste mensen denken dat klimmen in een klimhal een oefening is voor buiten klimmen. Maar het is ook gewoon een sport. In een klimhal klim je niet op echte rotsen maar in een hal met grepen. Er zijn verschillende routes gemaakt die kun je volgen door een bepaalde kleur aan te houden. De routes zijn n iet alle maal even moeilijk 1a is de makkelijkste en 9c is het moeilijkste. Als je een hele goede klimmer bent mag je ook zelf routes maken. Ik klim zelf ongeveer het niveau 4c.

Materiaal

Voor het klimmen in een hal heb je speciaal Materiaal nodig: Een zeker setje, een klimgordel, een paar klimschoentjes, een klimtouw, een poefzakje met krijt om je handen droog te houden. Je klimt altijd met z’n 2en, de één klimt, de ander zekert.

Je mag maximaal iemand zekeren die anderhalf x zo zwaar is als jezelf. Veiligheid is bij klimmen heel belangrijk, dus je moet elkaar altijd controleren voordat je gaat klimmen (poster).

De hal in Arnhem is 17,5 meter hoog dus als je valt en niet goed gezekerd hebt dan ben je dood. Ik laat nu de materialen zien.

Regels

Je mag vanaf 8 jaar klimmen dat is de regel, en je moet sowieso eerst een cursus hebben gedaan. Soms klim je met z’n 3en dan zekert er één, klimt er één en er is dan ook nog een back-up die zocht ervoor dat als je valt en de zekeraar heeft zijn touw niet goed vast, dat de klimmer nog kan worden opgevangen door de back-up.

IJsklimmen

Je kunt ook ijsklimmen maar dat is moeilijker. Dan heb je een soort zeis alleen dan een korter handvat.Dat steek je dan in het ijs en zo trek je jezelf op.

Vragen

  1. Waar ontstond de 1e klimhal?? Roosendaal
  2. Wat vind jij van klimmen en zou je erop willen?
  3. Wat zou jij doen als je iemand zag vallen die niet goed gezekerd was?
  4. Vanaf hoeveel jaar mag je klimmen? Vanaf 8 jaar
  5. Hoe heet de knoop waar je aan vast zit en waarom heet hij zo? een 8 knoop en hij heet zo omdat hij er zo uitziet
 

5 Responses to “Klimmen”

  1. echt heel cool ik heb zelf ook een spreekbuert gehouden over klimmen want ik doe het zelf ook!!!

  2. klimmen is zo leuk ik doe me spreek beurt er over.

  3. ik hou van klimmen en doe er ook me spreekbeurt over.