Auto

Auto’s

Een wereld zonder auto’s kunnen we ons allemaal moeilijk voorstellen.We zien ze overal om ons heen. En ze worden steeds maar beter:comfortabeler, betrouwbaarder, sneller en veiliger. Ze moeten nu ook nog milieuvriendelijker worden. Er zijn zoveel auto’s in de wereld dat ze veel schade aanrichten aan het milieu. Bijvoorbeeld door de uitlaatgassen. Daarom zijn deskundigen hard op zoek naar een auto die geen schadelijke gassen vrijlaat en minder energie verbruiken en goedkoper zijn.Er is ook een auto die op hout rijdt. Maar die laat ook rook vrij dus die is toch niet zo milieuvriendelijk als de bedenker dacht.

Veiligheid voor alles

Elk nieuw automodel wordt eerst uitgetest. Men zet een pop aan het stuur(wordt ook wel een dummy genoemd),laat de auto ergens tegen opbotsen en filmt de crash. Sommige auto’s zijn uitgerust met luchtkussens aan het stuur (die luchtkussens worden ook wel airbags genoemd, dat is engels voor luchtkussens maar ik denk dat jullie dat wel weten). Bij een botsing blaast het zichzelf op.

Recordbreker

Auto’s die langwerpig zijn en laag bij de grond zijn het snelst op het land. In 1997 vestigde Thrustssc een nieuw wereldrecord in supersonische snelheid op het land met 1228,49 km/uur.

Goede wegligging

Racewagens zijn heel laag. Ze hebben brede banden en achterop een ‘vleugel’ die de wagen neerduwt. De wagens zijn ontworpen om bij snelheden van meer dan 320 km/uur een goede grip op de weg te hebben.

De toekomst

Benzinemotoren zijn zeer lawaaierig en ontwikkelen schadelijke rook(ook wel ‘smog’’genoemd dat is engels voor ‘vervuilde lucht’ dat heet zo omdat het geen gewone lucht is maar vuile lucht en dus schadelijk voor het milieu). Nu worden er ook elektrische auto’s ontworpen die veel stiller en milieuvriendelijker zijn. Een probleem is echter dat de batterijen snel opraken. Een ander alternatief is het tijdelijk huren van een auto. Je hebt dan alleen de auto tot je beschikking wanneer je deze ook echt nodig hebt.

Verzekering van de auto

Iedereen die een auto heeft is verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Daarbij hoeft men alleen een basisdekking te nemen en is een All Risk dekking niet verplicht. Toch kiezen veel Nederlanders voor een All Risk autoverzekering omdat ze willen voorkomen dat ze de schade aan hun auto volledig zelf moeten betalen.

Vragen

  • 1. In welk jaar werd een wereldrecord gereden? Antwoord : 1997
  • 2.Hoe hard reed de auto toen? Het kommagetal mag je ook weglaten. Antwoord: 1228(,49) km/uur
  • 3. Wat zit er achter op een racewagen? Antwoord: een vleugel.
  • 4. Hoe komt het dat racewagens een goede grip op de weg hebben? Antwoord: door de dikke banden.
  • 5. Voor welke snelheid te bereiken is een racewagen gemaakt? Antwoord: 320 km/uur of hoger.
 

6 Responses to “Auto”

    • mijn vader is ook zo iets maar hij maakt wel auto’s voor anderen.