Bijna jarig?
klik hier!Home   Harmonieorkest

Harmonieorkest


Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik het leuk vind naar orkesten te kijken en luisteren. De muzikanten spelen niet allemaal precies hetzelfde en het is zo knap dat het samen juist heel mooi klinkt. Een orkest met allemaal blaasinstrumenten en slagwerk heet een harmonieorkest.

 

In deze spreekbeurt over het harmonieorkest ga ik wat vertellen over:

 • Een paar verschillende soorten orkesten en de instrumenten die daarin thuishoren
 • De dirigent
 • De muziek die het harmonieorkest speelt
 • Het leren spelen op een muziekinstrument.

Verschillende orkesten

Het grootste orkest is het symfonieorkest. Daarin spelen violen en nog meer instrumenten die strijkinstrumenten heten, omdat je met een strijkstok over de snaren moet strijken. Maar er spelen ook muzikanten die blazen op een instrument. Dat is een blaasinstrument. Er zijn veel verschillende blaasinstrumenten. Die kun je in twee groepen indelen. Daarover straks meer. En er is ook slagwerk in het symfonieorkest.

Een symfonieorkest speelt bijna altijd alleen in een concertzaal. Misschien heb je dat wel eens op de televisie gezien. Strijkinstrumenten zijn niet zo geschikt om buiten te bespelen. Ze klinken dan erg zacht. En regen is niet zo goed voor die instrumenten. Ook niet als het juist erg warm weer is.

Verder zijn er blaasorkesten. Het harmonieorkest en het fanfareorkest zijn het meest bekend. Ze lijken wel op elkaar. Ze spelen ook vaak in een concertzaal. Soms spelen ze ook wel buiten, maar vroeger deden ze dat vaker. Nu doen vooral de drumbands en andere muziekgroepen dat. In een optocht moet een orkest marsmuziek spelen. Dat is nodig om te kunnen marcheren. Alle muzikanten lopen dan gelijk en in rechte rijen. Het lijkt dan alsof orkesten alleen marsen spelen, maar in de concertzaal spelen ze heel andere muziek. Ook daarover straks meer.

Ik ga jullie nu iets vertellen over het Harmonieorkest

Groepen instrumenten

Blaasinstrumenten

Het harmonieorkest heeft heel veel verschillende blaasinstrumenten. Die kun je in twee groepen verdelen:

 • Houten blaasinstrumenten
 • Koperen blaasinstrumenten

Houten blaasinstrumenten zijn van hout gemaakt. Bijvoorbeeld de klarinet en de hobo. Dat kun je ook wel zien.

Maar de dwarsfluit is niet meer van hout. Vroeger wel. Toch hoort die wel bij de houten blaasinstrumenten. Je moet in een gat blazen en met de vingers kun je verschillende tonen maken door de gaatjes open te laten of af te dekken. Omdat er veel meer gaatjes dan vingers zijn, heeft een houten blaasinstrument klepjes die hetzelfde doen.
Ook de saxofoon heeft zulke klepjes boven de gaatjes. En het mondstuk waar je op moet blazen heeft een plat riet. Die zorgt voor de toon. Als je met je lippen tegen een vloeitje of crêpepapier blaast, voel je wat de lucht en het riet doen. Instrumenten met een riet horen tot de groep houten blaasinstrumenten, ook al zijn ze niet van hout gemaakt. De hobo en de fagot hebben alleen maar een riet om op te blazen. Als je daarmee ergens tegen aanstoot, is dat riet direct kapot.

Koperen blaasinstrumenten zijn gemaakt van (meestal) glimmend metaal. Ze hebben een mondstuk, dat ook van metaal is. Met je lippen kun je maar een paar tonen maken. De meeste koperen blaasinstrumenten hebben ventielen. Die moet je indrukken om alle andere tonen te kunnen spelen. Alleen de trombone heeft een schuif. Als je die ver uitschuift klinkt de trombone laag.

Families

Sommige instrumenten hebben een familie. Denk maar aan een kind, moeder, vader en opa. In de muziek is het kind met het hoge stemmetje de sopraan. Moeder is de alt. Vader is de tenor. En opa is de bas; die klinkt het laagst.
Dit kun je goed zien bij de familie saxofoon, maar ook wel bij de familie klarinet. In het orkest zijn de families niet altijd compleet. Soms is er geen vader of opa meer of doen ze niet mee. Dat is ook zo bij de familie fluit.

Sommige families hebben zoveel kinderen dat die kinderen zich in groepjes verdelen. Elk groepje kan iets anders spelen, maar de muziek van alle groepjes samen past precies bij elkaar. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij de fluiten, de klarinetten en de trompetten.

Kleine instrumenten (de kinderen, dus de sopranen) klinken hoog. Grote instrumenten (de opa’s, dus de bassen) klinken laag. Sommige instrumenten lijken niet groot, maar ze zijn het wel. Kijk maar eens goed naar hun opgekrulde buizen. Als je die uitrolt of uittrekt (in je fantasie) krijg je heel lange buizen.

De slagwerkgroep

Het harmonieorkest heeft ook een slagwerkgroep. Op de slaginstrumenten speel je met stokken of handen. Er zijn slaginstrumenten waarop je een melodie kunt spelen. Bijvoorbeeld de xylofoon. Op andere slaginstrumenten kan dat niet. Bijvoorbeeld de drums of de grote trom. Maar ze zijn wel heel belangrijk. Als zij het niet goed doen, gaat het in het hele orkest verkeerd. Er zijn heel veel slaginstrumenten in het orkest en je moet die allemaal kunnen bespelen.

‘Vreemde instrumenten’

Heel vaak heeft een harmonieorkest bij de bassen een contrabas. Dat is een strijkinstrument, de opa van de viool. We zien ook wel eens bij een harmonieorkest een piano of een harp. Maar dat komt alleen voor bij speciale muziekstukken.

De dirigent

Dit is de leider van het orkest. Deze meneer of mevrouw staat altijd voor het orkest te ‘zwaaien’. Meestal heeft die in de ene hand een dirigeerstokje vast. Met dat stokje zorgt de dirigent ervoor dat het orkest gelijk speelt. De andere hand spreekt geheimtaal. Die hand heeft aan wanneer een groep instrumenten moet beginnen. Maar ook als muzikanten wat zachter of luider moeten spelen.
Niet alleen de handen vertellen de muzikanten hoe ze moeten spelen, maar ook het gezicht van de dirigent.

De muziek die het orkest speelt

In een optocht kan een orkest alleen marsmuziek spelen. Als je alleen maar op straat orkesten ziet en hoort, dan denk je dat ze alleen maar marsen spelen. In de concertzaal spelen ze heel andere muziek. En heel veel verschillende soorten.

Er zijn muziekstukken die kort of heel lang geleden door symfonieorkesten werden gespeeld. Daarvoor is het nodig dat iemand die muziek wat verandert. Want het harmonieorkest heeft geen strijkinstrumenten.
Andere muziek die voor een harmonieorkest wordt veranderd zijn hele bekende liedjes die je op de radio hoort, dus popmuziek. Maar ook filmmuziek. Er is bijvoorbeeld nu ook muziek van Harry Potter en van Lord of the Rings.

Er zijn mensen die speciaal voor het harmonieorkest nieuwe muziek bedenken en opschrijven. Iemand die dat doet heet een componist.

Het leren spelen op een instrument

Je kunt je al aanmelden bij een orkest als je nog niet op een instrument kunt spelen. Sommige orkesten hebben leraren die je les geven. Soms krijg je alleen les en soms in groepjes. Andere orkesten hebben zelf geen leraren, maar laten de leraren van de muziekschool lesgeven.

Je moet thuis veel oefenen, het liefst elke dag. Als je heel goed je best doet, dan kun je ook voor diploma’s leren.
Sommige orkesten hebben een speciaal orkest voor muzikanten die nog niet klaar zijn met leren. Dat heet het leerlingenorkest. Als je daarin mag meedoen kun je alvast wennen aan het samenspelen. Het is belangrijk dat je ook leert luisteren naar de andere muzikanten.

Als laatste

Er is natuurlijk véél meer te vertellen over het harmonieorkest en ook over andere orkesten. Als je meer hierover wilt weten kun je in de bibliotheek en op internet informatie zoeken. En er zijn ook wel video’s die je kunt bekijken. En misschien komt er wel een keer een mooi concert bij je in de buurt. Dan moet je echt eens gaan kijken en luisteren!

 

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen