Bijna jarig?
klik hier!Home   Harmonieorkest

Harmonieorkest


Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik het leuk vind naar orkesten te kijken en luisteren. De muzikanten spelen niet allemaal precies hetzelfde en het is zo knap dat het samen juist heel mooi klinkt. Een orkest met allemaal blaasinstrumenten en slagwerk heet een harmonieorkest.

 

In deze spreekbeurt over het harmonieorkest ga ik wat vertellen over:

  • Een paar verschillende soorten orkesten en de instrumenten die daarin thuishoren
  • De dirigent
  • De muziek die het harmonieorkest speelt
  • Het leren spelen op een muziekinstrument.

Verschillende orkesten

Het grootste orkest is het symfonieorkest. Daarin spelen violen en nog meer instrumenten die strijkinstrumenten heten, omdat je met een strijkstok over de snaren moet strijken. Maar er spelen ook muzikanten die blazen op een instrument. Dat is een blaasinstrument. Er zijn veel verschillende blaasinstrumenten. Die kun je in twee groepen indelen. Daarover straks meer. En er is ook slagwerk in het symfonieorkest.

Een symfonieorkest speelt bijna altijd alleen in een concertzaal. Misschien heb je dat wel eens op de televisie gezien. Strijkinstrumenten zijn niet zo geschikt om buiten te bespelen. Ze klinken dan erg zacht. En regen is niet zo goed voor die instrumenten. Ook niet als het juist erg warm weer is.

Verder zijn er blaasorkesten. Het harmonieorkest en het fanfareorkest zijn het meest bekend. Ze lijken wel op elkaar. Ze spelen ook vaak in een concertzaal. Soms spelen ze ook wel buiten, maar vroeger deden ze dat vaker. Nu doen vooral de drumbands en andere muziekgroepen dat. In een optocht moet een orkest marsmuziek spelen. Dat is nodig om te kunnen marcheren. Alle muzikanten lopen dan gelijk en in rechte rijen. Het lijkt dan alsof orkesten alleen marsen spelen, maar in de concertzaal spelen ze heel andere muziek. Ook daarover straks meer.

Ik ga jullie nu iets vertellen over het Harmonieorkest

Groepen instrumenten

Blaasinstrumenten

Het harmonieorkest heeft heel veel verschillende blaasinstrumenten. Die kun je in twee groepen verdelen:

  • Houten blaasinstrumenten
  • Koperen blaasinstrumenten

Houten blaasinstrumenten zijn van hout gemaakt. Bijvoorbeeld de klarinet en de hobo. Dat kun je ook wel zien.

Maar de dwarsfluit is niet meer van hout. Vroeger wel. Toch hoort die wel bij de houten blaasinstrumenten. Je moet in een gat blazen en met de vingers kun je verschillende tonen maken door de gaatjes open te laten of af te dekken. Omdat er veel meer gaatjes dan vingers zijn, heeft een houten blaasinstrument klepjes die hetzelfde doen.
Ook de saxofoon heeft zulke klepjes boven de gaatjes. En het mondstuk waar je op moet blazen heeft een plat riet. Die zorgt voor de toon. Als je met je lippen tegen een vloeitje of crêpepapier blaast, voel je wat de lucht en het riet doen. Instrumenten met een riet horen tot de groep houten blaasinstrumenten, ook al zijn ze niet van hout gemaakt. De hobo en de fagot hebben alleen maar een riet om op te blazen. Als je daarmee ergens tegen aanstoot, is dat riet direct kapot.

Koperen blaasinstrumenten zijn gemaakt van (meestal) glimmend metaal. Ze hebben een mondstuk, dat ook van metaal is. Met je lippen kun je maar een paar tonen maken. De meeste koperen blaasinstrumenten hebben ventielen. Die moet je indrukken om alle andere tonen te kunnen spelen. Alleen de trombone heeft een schuif. Als je die ver uitschuift klinkt de trombone laag.

Families

Sommige instrumenten hebben een familie. Denk maar aan een kind, moeder, vader en opa. In de muziek is het kind met het hoge stemmetje de sopraan. Moeder is de alt. Vader is de tenor. En opa is de bas; die klinkt het laagst.
Dit kun je goed zien bij de familie saxofoon, maar ook wel bij de familie klarinet. In het orkest zijn de families niet altijd compleet. Soms is er geen vader of opa meer of doen ze niet mee. Dat is ook zo bij de familie fluit.

Sommige families hebben zoveel kinderen dat die kinderen zich in groepjes verdelen. Elk groepje kan iets anders spelen, maar de muziek van alle groepjes samen past precies bij elkaar. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij de fluiten, de klarinetten en de trompetten.

Kleine instrumenten (de kinderen, dus de sopranen) klinken hoog. Grote instrumenten (de opa’s, dus de bassen) klinken laag. Sommige instrumenten lijken niet groot, maar ze zijn het wel. Kijk maar eens goed naar hun opgekrulde buizen. Als je die uitrolt of uittrekt (in je fantasie) krijg je heel lange buizen.

De slagwerkgroep

Het harmonieorkest heeft ook een slagwerkgroep. Op de slaginstrumenten speel je met stokken of handen. Er zijn slaginstrumenten waarop je een melodie kunt spelen. Bijvoorbeeld de xylofoon. Op andere slaginstrumenten kan dat niet. Bijvoorbeeld de drums of de grote trom. Maar ze zijn wel heel belangrijk. Als zij het niet goed doen, gaat het in het hele orkest verkeerd. Er zijn heel veel slaginstrumenten in het orkest en je moet die allemaal kunnen bespelen.

‘Vreemde instrumenten’

Heel vaak heeft een harmonieorkest bij de bassen een contrabas. Dat is een strijkinstrument, de opa van de viool. We zien ook wel eens bij een harmonieorkest een piano of een harp. Maar dat komt alleen voor bij speciale muziekstukken.

De dirigent

Dit is de leider van het orkest. Deze meneer of mevrouw staat altijd voor het orkest te ‘zwaaien’. Meestal heeft die in de ene hand een dirigeerstokje vast. Met dat stokje zorgt de dirigent ervoor dat het orkest gelijk speelt. De andere hand spreekt geheimtaal. Die hand heeft aan wanneer een groep instrumenten moet beginnen. Maar ook als muzikanten wat zachter of luider moeten spelen.
Niet alleen de handen vertellen de muzikanten hoe ze moeten spelen, maar ook het gezicht van de dirigent.

De muziek die het orkest speelt

In een optocht kan een orkest alleen marsmuziek spelen. Als je alleen maar op straat orkesten ziet en hoort, dan denk je dat ze alleen maar marsen spelen. In de concertzaal spelen ze heel andere muziek. En heel veel verschillende soorten.

Er zijn muziekstukken die kort of heel lang geleden door symfonieorkesten werden gespeeld. Daarvoor is het nodig dat iemand die muziek wat verandert. Want het harmonieorkest heeft geen strijkinstrumenten.
Andere muziek die voor een harmonieorkest wordt veranderd zijn hele bekende liedjes die je op de radio hoort, dus popmuziek. Maar ook filmmuziek. Er is bijvoorbeeld nu ook muziek van Harry Potter en van Lord of the Rings.

Er zijn mensen die speciaal voor het harmonieorkest nieuwe muziek bedenken en opschrijven. Iemand die dat doet heet een componist.

Het leren spelen op een instrument

Je kunt je al aanmelden bij een orkest als je nog niet op een instrument kunt spelen. Sommige orkesten hebben leraren die je les geven. Soms krijg je alleen les en soms in groepjes. Andere orkesten hebben zelf geen leraren, maar laten de leraren van de muziekschool lesgeven.

Je moet thuis veel oefenen, het liefst elke dag. Als je heel goed je best doet, dan kun je ook voor diploma’s leren.
Sommige orkesten hebben een speciaal orkest voor muzikanten die nog niet klaar zijn met leren. Dat heet het leerlingenorkest. Als je daarin mag meedoen kun je alvast wennen aan het samenspelen. Het is belangrijk dat je ook leert luisteren naar de andere muzikanten.

Als laatste

Er is natuurlijk véél meer te vertellen over het harmonieorkest en ook over andere orkesten. Als je meer hierover wilt weten kun je in de bibliotheek en op internet informatie zoeken. En er zijn ook wel video’s die je kunt bekijken. En misschien komt er wel een keer een mooi concert bij je in de buurt. Dan moet je echt eens gaan kijken en luisteren!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen