Bijna jarig?
klik hier!Home   Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten


Inleiding

Ik ga mijn spreekbeurt houden over hart- en vaatziekten.
Ik heb dit onderwerp gekozen omdat er aan hart- en vaatziekten nog steeds veel, vooral oudere mensen overlijden. Daar wil ik wat meer over te weten komen want hart- en vaatziekten is nog steeds een heel erg groot probleem, niet alleen in Nederland maar ook in de rest van de wereld.
Ik mijn informatie van het internet, de bibliotheek, de bloedbank en uit een informatie pakket wat ik heb opgevraagd.

Inhoud

 1. Wat houden je hart en bloedvaten nou eigenlijk in?
 2. Bloedsomloop.
 3. Oorzaak en gevolg.
 4. Een beroerte.
  · Inleiding
  · Soorten
  · Tekenen
  · Gevolgen
 5. De Nederlandse Hartstichting.
 6. Wat kan jij doen tegen hart- en vaatziekten.

1. Wat houden je hart en bloedvaten nou eigenlijk in?

Slapen, fietsen, schrijven of nadenken voor alles wat je doet heb je voedingstoffen nodig. Ieder onderdeeltje van je lichaam hoe klein het ook is heeft voeding nodig, want als ze dat niet zouden krijgen kunnen ze ook niet werken net zoals bij een auto. Een auto heeft benzine nodig en jij zuurstof. Om ervoor te zorgen dat de zuurstof die je inademt overal komt heb je een pomp nodig, je hart. Je hart pompt de zuurstof door je hele lichaam door middel van bloed. Het bloed is eigenlijk de transporteur van je zuurstof. Maar je hart en het bloed zorgen er niet alleen voor dat zuurstof wordt rond gepompt maar ook dat de afvalstoffen die je lichaam maakt er uit worden gehaald.
Zo nu weet je wat het hart en je bloed doen maar je weet nog niks over hart- en vaatziekten.
Hart- en vaatziekten zijn vrij ernstig. Van alle mensen die in Nederland overlijden gaan de meeste dood aan deze ziekten. Nu denk je misschien: dood gaan is toch heel normaal? Ja dat is ook zo maar veel mensen sterven terwijl dat helemaal niet nodig was of komen te overlijden als ze pas in het midden van hun leven zitten, veel te vroeg dus.
Bij de meeste mensen zijn het hart en de bloedvaten sterk en gezond. Sterk genoeg om je hele leven mee te gaan zonder ook maar een probleempje. Als ze dan toch last krijgen is het vaak door verkeerde leefgewoontes zoals: roken, te weinig beweging, te veel en te vet eten, te veel alcohol, te hard werken of te veel stress.
Deze gewoonten zijn moeilijk te veranderen. Daarom is het belangrijk vroeg te beginnen met het aanleren van goede leefgewoonten. Als je dat niet doet kan je dat later je leven kosten.

2. De bloedsomloop

Er zijn twee bloedsomlopen: de grote en de kleine. Voordat je bloed de hele reis door je lichaam heeft afgelegd moet het nog twee keer door je hart. Een keer om naar je longen te gaan, de kleine bloedsomloop en dan nog een keer om weer daar je lichaam gepompt te worden dat is de grote. Eigenlijk kan je het zien als een grote acht zoals je op dit plaatje ziet.
Op de andere twee plaatjes zie je de slagaders en gewone anders.
Bij de slagaders, de rode stroomt het zuurstofrijke bloed van je hart af naar je lichaam toe en bij de blauwe, de gewone aders stroomt het zuurstofarme bloed terug naar het hart waar het weer begint aan de zogenaamde acht. Het bloed moet ook gezuiverd worden net zoals water want als er vieze stoffen in zitten die schadelijk zijn voor je lichaam ga je er aan dood. Dat zuiveren gebeurt in je nieren zoals je hier ziet. Het blauwe is het bloed wat naar de nieren wordt vervoerd en het rode is zuurstofrijk bloed want ook je nieren hebben voeding nodig.
De afvalstoffen worden via het gele buisje naar je blaas vervoert waarna ze worden uitgeplast.

3. Oorzaak en gevolg.

Je krijgt hart- of vaatziekten niet zomaar, dat heeft altijd een oorzaak. Dat hoeft niet door een foute gewoonte van je zelf te zijn maar dat kan ook zijn omdat het erfelijk is of omdat je nou eenmaal zwakke aderen hebt. Ja, soms kan je er niks aan doen maar vaak ook wel. Dat kan om verschillen de redenen:

 • · Roken
 • · Slechte voeding
 • · Stress
 • · Alcohol

Roken

Roken is niet alleen schadelijk voor je longen maar ook voor de rest van je lichaam want in de rook die je inademt zit nicotine. Nicotine is verslavend maar ook schadelijk voor je lichaam. Dat gaat via je longen je bloed in. De nicotine blijft bijvoorbeeld achter in je hart en werkt zo als een sluis zodat er geen bloed meer door kan, dat is een hartaanval of hartinfarct zoals je hier ziet. Het zwarte is wat er achter blijft van je sigaret.

Maar er kan ook een bloed prop ontstaan, een trombose. Die schuift zonder dat je het merkt langzaam richting hart of hersens. Op een gegeven moment is hij te groot om door een adertje te kunnen en dan is er geen bloed toevoer meer aan hart of hersenen.

Slechte voeding

Ook slechte voeding kan er voor zorgen dat je aderen dichte slibben of dat je een trombose krijgt. De cholesterol in je eten zorgt daar voor of te veel vet. Als je een te hoog cholesterol gehalte in je bloed hebt kan dat achter blijven in je aderen net als bij roken. Soms komt het omdat je te veel dingen eet waar erg veel cholesterol in zit maar vaak is het erfelijk. Als je je er niet aan laat helpen is de kans groot dat je een beroete of hartaanval krijgt. Ook kan je om je cholesterol gehalte te verlagen Cholesterol verlagende producten nemen zoals boter melk en yoghurt. Nu zou ik graag iemand naar voren willen hebben die deze producten van hoog naar laag op goede volgorde van vet wil zetten……

Zo als je ziet zit er in salami veel vet maar in jam en appelstroop helemaal niets. Dat verwacht je niet maar toch is het zo. Salami wordt heel vet gemaakt en in fruit zit helemaal geen vet.

Stress

Als mensen stress hebben goed hun bloeddruk omhoog. Een te hoge bloed druk is niet goed voor je aderen, er komt te veel spanning op. Als je een te hoge bloeddruk hebt kunnen je aderen knappen, vaak gebeurt dat in de hersenen. Daar lopen veel kleine aderen die niet tegen de druk kunnen. Als een zo´n ader knapt heb je een hersenbloeding. Als je stress hebt krijg je vaak hoofdpijn, de hoge bloeddruk zorgt daar voor.

Alcohol

Een normale hoeveelheid alcohol is niet schadelijk voor je lichaam maar te veel is niet goed. Alcohol kan namelijk als vergif in je lichaam werken. Als het via je dunne darm in je bloedbaan komt laat het overal sporen achter. Net als bij roken of een slechte voeding kunnen je aderen dicht slibben, ook is alcohol verslavend.

4. Een beroerte

Je hersenen hebben zuurstof nodig maar als dat plotseling word onderbroken spreek je van een beroerte of een TIA. Een TIA is een voorteken voor een echte beroerte en is maar tijdelijk.

Je hebt twee soorten beroerte:

· Een hersenbloeding, als je een hersenbloeding hebt knapt er een ader in je hersens en stroomt het bloed in je hersenen.
· Een herseninfarct, bij een herseninfarct worden je hersens afgesloten door bijvoorbeeld een bloedprop of een dichtgeslibde ader van de bloedvoorziening zodat je hersens dus geen zuurstof meer krijgen. Als dat gebeurd kan een deel van je hersens afsterven.

Tekenen

Als je een beroerte hebt krijg je altijd bepaalde symptomen: deze tekens of symptomen en wat je moet doen als je het niet vertrouwd staan op dit kaartje. Iedereen kan dit kaartje aan vragen op www.hartstichting.nl. Voor deze vier symptomen bestaat een ezels bruggetje: FAST. In het engels betekent het snel maar het woord FAST staat in dit geval hier voor:

· De F staat voor face. Vraag de persoon te lachen of om zijn tanden te laten zien. Als de mond scheef staat of er hangt een mondhoek naar beneden is er een kans dat de persoon een beroete heeft.
· De A staat voor arm. Vraag de persoon allebei zijn armen recht vooruit te steken met zijn handpalmen naar boven. Let op of een van de armen rondzwalkt of wegzakt.
· De S staat voor speech. Let op of de persoon wartaal gaat spreken of niet meer uit zijn woorden kan komen.
· De T staat voor time. Als de persoon een van deze tekens vertoond moet je meteen 112 bellen. Stel vast hoe laat het is begonnen want dat kan van belang zijn voor de behandeling.

Gevolgen

Als je niet snel reageert op een beroerte kan de afloop dodelijk zijn.
Als je dat wel doet kan je vaak nog gered worden. Veel mensen die een beroete hebben gekregen en die niet snel zijn behandeld kunnen niet meer lopen of raken geheel verlamt. Vaak ligt het er ook aan hoe zwaar de beroerte was. Als het een lichte beroete was heb dus ook meer kans op overleven.

5.De Nederlandse Hartstichting

De Nederlandse hartstichting is opgericht in 1964. Sindsdien zet ze zichzelf in voor de bestijding van hart- en vaatziekten. Ook willen ze steeds weer vernieuwing van de zorg voor patiënten. Dat houdt in: snellere behandeling en het verkorten van de wachtlijsten, het voorlichten van mensen en natuurlijk het verbeteren van de technieken.
De hartstichting heeft ook vele acties, klein of groot ik noem er twee: De nationale collectie, De hearth dance award. De collecte is één keer per jaar, ze halen er veel geld mee op voor de bestrijding van hart- en vaatziekten.
Ook steunt de hartstichting het kinderharten fonds. Het kinderharten fonds moedigt het onderzoekt naar aangeboren hartafwijkingen aan en helpt kinderen zoveel mogelijk van het leven te genieten ondanks hun beperkingen. De hartstichting wil nog meer onderzoek daarnaar financieren om deze kinderen ook een normale toekomst te bieden.

6. Wat kan jij doen tegen hart- & vaatziekten?

Als je goed en gezond leeft heb je minder kans om hart- en vaatziekten te krijgen. Wat kan je doen om het niet te krijgen: sporten, niet gaan roken, gezond eten, niet drinken op jonge leeftijd en stress vermijden. Je slechte gewoontes kan je afleren. Als je dat doet heb je dus meer kans op een gezond leven. Maar ook voor anderen kan je iets doen bijvoorbeeld: geld doneren en bloed geven.
Hou ook altijd in je achterhoofd dat hart- en vaatziekten in Nederland nog steeds sterfte geval nummer één is. Hier zijn nog wat feiten en cijfers. Elk jaar sterven ongeveer 150.000 mensen in Nederland waarvan 50.000 aan hart- en vaatziekten, ongeveer 1 derde dus. Per dag sterven er gemiddeld 135 mensen aan. Binnen de sterfte gevallen van hart- en vaatziekten gaat er gemiddeld 25% dood aan een hartinfarct en 25% aan een beroerte. Één op de driemannen en één op de vijf vrouwen sterft voor hun 65e aan hart- en vaatziekten.

 

  7 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen