Hart- en vaatziekten

Inleiding

Ik ga mijn spreekbeurt houden over hart- en vaatziekten.
Ik heb dit onderwerp gekozen omdat er aan hart- en vaatziekten nog steeds veel, vooral oudere mensen overlijden. Daar wil ik wat meer over te weten komen want hart- en vaatziekten is nog steeds een heel erg groot probleem, niet alleen in Nederland maar ook in de rest van de wereld.
Ik mijn informatie van het internet, de bibliotheek, de bloedbank en uit een informatie pakket wat ik heb opgevraagd.

Inhoud

 1. Wat houden je hart en bloedvaten nou eigenlijk in?
 2. Bloedsomloop.
 3. Oorzaak en gevolg.
 4. Een beroerte.
  · Inleiding
  · Soorten
  · Tekenen
  · Gevolgen
 5. De Nederlandse Hartstichting.
 6. Wat kan jij doen tegen hart- en vaatziekten.

1. Wat houden je hart en bloedvaten nou eigenlijk in?

Slapen, fietsen, schrijven of nadenken voor alles wat je doet heb je voedingstoffen nodig. Ieder onderdeeltje van je lichaam hoe klein het ook is heeft voeding nodig, want als ze dat niet zouden krijgen kunnen ze ook niet werken net zoals bij een auto. Een auto heeft benzine nodig en jij zuurstof. Om ervoor te zorgen dat de zuurstof die je inademt overal komt heb je een pomp nodig, je hart. Je hart pompt de zuurstof door je hele lichaam door middel van bloed. Het bloed is eigenlijk de transporteur van je zuurstof. Maar je hart en het bloed zorgen er niet alleen voor dat zuurstof wordt rond gepompt maar ook dat de afvalstoffen die je lichaam maakt er uit worden gehaald.
Zo nu weet je wat het hart en je bloed doen maar je weet nog niks over hart- en vaatziekten.
Hart- en vaatziekten zijn vrij ernstig. Van alle mensen die in Nederland overlijden gaan de meeste dood aan deze ziekten. Nu denk je misschien: dood gaan is toch heel normaal? Ja dat is ook zo maar veel mensen sterven terwijl dat helemaal niet nodig was of komen te overlijden als ze pas in het midden van hun leven zitten, veel te vroeg dus.
Bij de meeste mensen zijn het hart en de bloedvaten sterk en gezond. Sterk genoeg om je hele leven mee te gaan zonder ook maar een probleempje. Als ze dan toch last krijgen is het vaak door verkeerde leefgewoontes zoals: roken, te weinig beweging, te veel en te vet eten, te veel alcohol, te hard werken of te veel stress.
Deze gewoonten zijn moeilijk te veranderen. Daarom is het belangrijk vroeg te beginnen met het aanleren van goede leefgewoonten. Als je dat niet doet kan je dat later je leven kosten.

2. De bloedsomloop

Er zijn twee bloedsomlopen: de grote en de kleine. Voordat je bloed de hele reis door je lichaam heeft afgelegd moet het nog twee keer door je hart. Een keer om naar je longen te gaan, de kleine bloedsomloop en dan nog een keer om weer daar je lichaam gepompt te worden dat is de grote. Eigenlijk kan je het zien als een grote acht zoals je op dit plaatje ziet.
Op de andere twee plaatjes zie je de slagaders en gewone anders.
Bij de slagaders, de rode stroomt het zuurstofrijke bloed van je hart af naar je lichaam toe en bij de blauwe, de gewone aders stroomt het zuurstofarme bloed terug naar het hart waar het weer begint aan de zogenaamde acht. Het bloed moet ook gezuiverd worden net zoals water want als er vieze stoffen in zitten die schadelijk zijn voor je lichaam ga je er aan dood. Dat zuiveren gebeurt in je nieren zoals je hier ziet. Het blauwe is het bloed wat naar de nieren wordt vervoerd en het rode is zuurstofrijk bloed want ook je nieren hebben voeding nodig.
De afvalstoffen worden via het gele buisje naar je blaas vervoert waarna ze worden uitgeplast.

3. Oorzaak en gevolg.

Je krijgt hart- of vaatziekten niet zomaar, dat heeft altijd een oorzaak. Dat hoeft niet door een foute gewoonte van je zelf te zijn maar dat kan ook zijn omdat het erfelijk is of omdat je nou eenmaal zwakke aderen hebt. Ja, soms kan je er niks aan doen maar vaak ook wel. Dat kan om verschillen de redenen:

 • · Roken
 • · Slechte voeding
 • · Stress
 • · Alcohol

Roken

Roken is niet alleen schadelijk voor je longen maar ook voor de rest van je lichaam want in de rook die je inademt zit nicotine. Nicotine is verslavend maar ook schadelijk voor je lichaam. Dat gaat via je longen je bloed in. De nicotine blijft bijvoorbeeld achter in je hart en werkt zo als een sluis zodat er geen bloed meer door kan, dat is een hartaanval of hartinfarct zoals je hier ziet. Het zwarte is wat er achter blijft van je sigaret.

Maar er kan ook een bloed prop ontstaan, een trombose. Die schuift zonder dat je het merkt langzaam richting hart of hersens. Op een gegeven moment is hij te groot om door een adertje te kunnen en dan is er geen bloed toevoer meer aan hart of hersenen.

Slechte voeding

Ook slechte voeding kan er voor zorgen dat je aderen dichte slibben of dat je een trombose krijgt. De cholesterol in je eten zorgt daar voor of te veel vet. Als je een te hoog cholesterol gehalte in je bloed hebt kan dat achter blijven in je aderen net als bij roken. Soms komt het omdat je te veel dingen eet waar erg veel cholesterol in zit maar vaak is het erfelijk. Als je je er niet aan laat helpen is de kans groot dat je een beroete of hartaanval krijgt. Ook kan je om je cholesterol gehalte te verlagen Cholesterol verlagende producten nemen zoals boter melk en yoghurt. Nu zou ik graag iemand naar voren willen hebben die deze producten van hoog naar laag op goede volgorde van vet wil zetten……

Zo als je ziet zit er in salami veel vet maar in jam en appelstroop helemaal niets. Dat verwacht je niet maar toch is het zo. Salami wordt heel vet gemaakt en in fruit zit helemaal geen vet.

Stress

Als mensen stress hebben goed hun bloeddruk omhoog. Een te hoge bloed druk is niet goed voor je aderen, er komt te veel spanning op. Als je een te hoge bloeddruk hebt kunnen je aderen knappen, vaak gebeurt dat in de hersenen. Daar lopen veel kleine aderen die niet tegen de druk kunnen. Als een zo´n ader knapt heb je een hersenbloeding. Als je stress hebt krijg je vaak hoofdpijn, de hoge bloeddruk zorgt daar voor.

Alcohol

Een normale hoeveelheid alcohol is niet schadelijk voor je lichaam maar te veel is niet goed. Alcohol kan namelijk als vergif in je lichaam werken. Als het via je dunne darm in je bloedbaan komt laat het overal sporen achter. Net als bij roken of een slechte voeding kunnen je aderen dicht slibben, ook is alcohol verslavend.

4. Een beroerte

Je hersenen hebben zuurstof nodig maar als dat plotseling word onderbroken spreek je van een beroerte of een TIA. Een TIA is een voorteken voor een echte beroerte en is maar tijdelijk.

Je hebt twee soorten beroerte:

· Een hersenbloeding, als je een hersenbloeding hebt knapt er een ader in je hersens en stroomt het bloed in je hersenen.
· Een herseninfarct, bij een herseninfarct worden je hersens afgesloten door bijvoorbeeld een bloedprop of een dichtgeslibde ader van de bloedvoorziening zodat je hersens dus geen zuurstof meer krijgen. Als dat gebeurd kan een deel van je hersens afsterven.

Tekenen

Als je een beroerte hebt krijg je altijd bepaalde symptomen: deze tekens of symptomen en wat je moet doen als je het niet vertrouwd staan op dit kaartje. Iedereen kan dit kaartje aan vragen op www.hartstichting.nl. Voor deze vier symptomen bestaat een ezels bruggetje: FAST. In het engels betekent het snel maar het woord FAST staat in dit geval hier voor:

· De F staat voor face. Vraag de persoon te lachen of om zijn tanden te laten zien. Als de mond scheef staat of er hangt een mondhoek naar beneden is er een kans dat de persoon een beroete heeft.
· De A staat voor arm. Vraag de persoon allebei zijn armen recht vooruit te steken met zijn handpalmen naar boven. Let op of een van de armen rondzwalkt of wegzakt.
· De S staat voor speech. Let op of de persoon wartaal gaat spreken of niet meer uit zijn woorden kan komen.
· De T staat voor time. Als de persoon een van deze tekens vertoond moet je meteen 112 bellen. Stel vast hoe laat het is begonnen want dat kan van belang zijn voor de behandeling.

Gevolgen

Als je niet snel reageert op een beroerte kan de afloop dodelijk zijn.
Als je dat wel doet kan je vaak nog gered worden. Veel mensen die een beroete hebben gekregen en die niet snel zijn behandeld kunnen niet meer lopen of raken geheel verlamt. Vaak ligt het er ook aan hoe zwaar de beroerte was. Als het een lichte beroete was heb dus ook meer kans op overleven.

5.De Nederlandse Hartstichting

De Nederlandse hartstichting is opgericht in 1964. Sindsdien zet ze zichzelf in voor de bestijding van hart- en vaatziekten. Ook willen ze steeds weer vernieuwing van de zorg voor patiënten. Dat houdt in: snellere behandeling en het verkorten van de wachtlijsten, het voorlichten van mensen en natuurlijk het verbeteren van de technieken.
De hartstichting heeft ook vele acties, klein of groot ik noem er twee: De nationale collectie, De hearth dance award. De collecte is één keer per jaar, ze halen er veel geld mee op voor de bestrijding van hart- en vaatziekten.
Ook steunt de hartstichting het kinderharten fonds. Het kinderharten fonds moedigt het onderzoekt naar aangeboren hartafwijkingen aan en helpt kinderen zoveel mogelijk van het leven te genieten ondanks hun beperkingen. De hartstichting wil nog meer onderzoek daarnaar financieren om deze kinderen ook een normale toekomst te bieden.

6. Wat kan jij doen tegen hart- & vaatziekten?

Als je goed en gezond leeft heb je minder kans om hart- en vaatziekten te krijgen. Wat kan je doen om het niet te krijgen: sporten, niet gaan roken, gezond eten, niet drinken op jonge leeftijd en stress vermijden. Je slechte gewoontes kan je afleren. Als je dat doet heb je dus meer kans op een gezond leven. Maar ook voor anderen kan je iets doen bijvoorbeeld: geld doneren en bloed geven.
Hou ook altijd in je achterhoofd dat hart- en vaatziekten in Nederland nog steeds sterfte geval nummer één is. Hier zijn nog wat feiten en cijfers. Elk jaar sterven ongeveer 150.000 mensen in Nederland waarvan 50.000 aan hart- en vaatziekten, ongeveer 1 derde dus. Per dag sterven er gemiddeld 135 mensen aan. Binnen de sterfte gevallen van hart- en vaatziekten gaat er gemiddeld 25% dood aan een hartinfarct en 25% aan een beroerte. Één op de driemannen en één op de vijf vrouwen sterft voor hun 65e aan hart- en vaatziekten.

 

7 Responses to “Hart- en vaatziekten”

 1. iemand...

  hier ga ik miss me spreekbeurt over doen geplaatst om {20>01 1 september 09 maand 2015

 2. Sofia

  we moeten ze binnenkoert inleveren en dan krijgen we een cijfer ^_^ ik ben zenuwachtig