Bijna jarig?
klik hier!Home   Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten


Inleiding

Ik ga mijn spreekbeurt houden over hart- en vaatziekten.
Ik heb dit onderwerp gekozen omdat er aan hart- en vaatziekten nog steeds veel, vooral oudere mensen overlijden. Daar wil ik wat meer over te weten komen want hart- en vaatziekten is nog steeds een heel erg groot probleem, niet alleen in Nederland maar ook in de rest van de wereld.
Ik mijn informatie van het internet, de bibliotheek, de bloedbank en uit een informatie pakket wat ik heb opgevraagd.

Inhoud

 1. Wat houden je hart en bloedvaten nou eigenlijk in?
 2. Bloedsomloop.
 3. Oorzaak en gevolg.
 4. Een beroerte.
  · Inleiding
  · Soorten
  · Tekenen
  · Gevolgen
 5. De Nederlandse Hartstichting.
 6. Wat kan jij doen tegen hart- en vaatziekten.

1. Wat houden je hart en bloedvaten nou eigenlijk in?

Slapen, fietsen, schrijven of nadenken voor alles wat je doet heb je voedingstoffen nodig. Ieder onderdeeltje van je lichaam hoe klein het ook is heeft voeding nodig, want als ze dat niet zouden krijgen kunnen ze ook niet werken net zoals bij een auto. Een auto heeft benzine nodig en jij zuurstof. Om ervoor te zorgen dat de zuurstof die je inademt overal komt heb je een pomp nodig, je hart. Je hart pompt de zuurstof door je hele lichaam door middel van bloed. Het bloed is eigenlijk de transporteur van je zuurstof. Maar je hart en het bloed zorgen er niet alleen voor dat zuurstof wordt rond gepompt maar ook dat de afvalstoffen die je lichaam maakt er uit worden gehaald.
Zo nu weet je wat het hart en je bloed doen maar je weet nog niks over hart- en vaatziekten.
Hart- en vaatziekten zijn vrij ernstig. Van alle mensen die in Nederland overlijden gaan de meeste dood aan deze ziekten. Nu denk je misschien: dood gaan is toch heel normaal? Ja dat is ook zo maar veel mensen sterven terwijl dat helemaal niet nodig was of komen te overlijden als ze pas in het midden van hun leven zitten, veel te vroeg dus.
Bij de meeste mensen zijn het hart en de bloedvaten sterk en gezond. Sterk genoeg om je hele leven mee te gaan zonder ook maar een probleempje. Als ze dan toch last krijgen is het vaak door verkeerde leefgewoontes zoals: roken, te weinig beweging, te veel en te vet eten, te veel alcohol, te hard werken of te veel stress.
Deze gewoonten zijn moeilijk te veranderen. Daarom is het belangrijk vroeg te beginnen met het aanleren van goede leefgewoonten. Als je dat niet doet kan je dat later je leven kosten.

2. De bloedsomloop

Er zijn twee bloedsomlopen: de grote en de kleine. Voordat je bloed de hele reis door je lichaam heeft afgelegd moet het nog twee keer door je hart. Een keer om naar je longen te gaan, de kleine bloedsomloop en dan nog een keer om weer daar je lichaam gepompt te worden dat is de grote. Eigenlijk kan je het zien als een grote acht zoals je op dit plaatje ziet.
Op de andere twee plaatjes zie je de slagaders en gewone anders.
Bij de slagaders, de rode stroomt het zuurstofrijke bloed van je hart af naar je lichaam toe en bij de blauwe, de gewone aders stroomt het zuurstofarme bloed terug naar het hart waar het weer begint aan de zogenaamde acht. Het bloed moet ook gezuiverd worden net zoals water want als er vieze stoffen in zitten die schadelijk zijn voor je lichaam ga je er aan dood. Dat zuiveren gebeurt in je nieren zoals je hier ziet. Het blauwe is het bloed wat naar de nieren wordt vervoerd en het rode is zuurstofrijk bloed want ook je nieren hebben voeding nodig.
De afvalstoffen worden via het gele buisje naar je blaas vervoert waarna ze worden uitgeplast.

3. Oorzaak en gevolg.

Je krijgt hart- of vaatziekten niet zomaar, dat heeft altijd een oorzaak. Dat hoeft niet door een foute gewoonte van je zelf te zijn maar dat kan ook zijn omdat het erfelijk is of omdat je nou eenmaal zwakke aderen hebt. Ja, soms kan je er niks aan doen maar vaak ook wel. Dat kan om verschillen de redenen:

 • · Roken
 • · Slechte voeding
 • · Stress
 • · Alcohol

Roken

Roken is niet alleen schadelijk voor je longen maar ook voor de rest van je lichaam want in de rook die je inademt zit nicotine. Nicotine is verslavend maar ook schadelijk voor je lichaam. Dat gaat via je longen je bloed in. De nicotine blijft bijvoorbeeld achter in je hart en werkt zo als een sluis zodat er geen bloed meer door kan, dat is een hartaanval of hartinfarct zoals je hier ziet. Het zwarte is wat er achter blijft van je sigaret.

Maar er kan ook een bloed prop ontstaan, een trombose. Die schuift zonder dat je het merkt langzaam richting hart of hersens. Op een gegeven moment is hij te groot om door een adertje te kunnen en dan is er geen bloed toevoer meer aan hart of hersenen.

Slechte voeding

Ook slechte voeding kan er voor zorgen dat je aderen dichte slibben of dat je een trombose krijgt. De cholesterol in je eten zorgt daar voor of te veel vet. Als je een te hoog cholesterol gehalte in je bloed hebt kan dat achter blijven in je aderen net als bij roken. Soms komt het omdat je te veel dingen eet waar erg veel cholesterol in zit maar vaak is het erfelijk. Als je je er niet aan laat helpen is de kans groot dat je een beroete of hartaanval krijgt. Ook kan je om je cholesterol gehalte te verlagen Cholesterol verlagende producten nemen zoals boter melk en yoghurt. Nu zou ik graag iemand naar voren willen hebben die deze producten van hoog naar laag op goede volgorde van vet wil zetten……

Zo als je ziet zit er in salami veel vet maar in jam en appelstroop helemaal niets. Dat verwacht je niet maar toch is het zo. Salami wordt heel vet gemaakt en in fruit zit helemaal geen vet.

Stress

Als mensen stress hebben goed hun bloeddruk omhoog. Een te hoge bloed druk is niet goed voor je aderen, er komt te veel spanning op. Als je een te hoge bloeddruk hebt kunnen je aderen knappen, vaak gebeurt dat in de hersenen. Daar lopen veel kleine aderen die niet tegen de druk kunnen. Als een zo´n ader knapt heb je een hersenbloeding. Als je stress hebt krijg je vaak hoofdpijn, de hoge bloeddruk zorgt daar voor.

Alcohol

Een normale hoeveelheid alcohol is niet schadelijk voor je lichaam maar te veel is niet goed. Alcohol kan namelijk als vergif in je lichaam werken. Als het via je dunne darm in je bloedbaan komt laat het overal sporen achter. Net als bij roken of een slechte voeding kunnen je aderen dicht slibben, ook is alcohol verslavend.

4. Een beroerte

Je hersenen hebben zuurstof nodig maar als dat plotseling word onderbroken spreek je van een beroerte of een TIA. Een TIA is een voorteken voor een echte beroerte en is maar tijdelijk.

Je hebt twee soorten beroerte:

· Een hersenbloeding, als je een hersenbloeding hebt knapt er een ader in je hersens en stroomt het bloed in je hersenen.
· Een herseninfarct, bij een herseninfarct worden je hersens afgesloten door bijvoorbeeld een bloedprop of een dichtgeslibde ader van de bloedvoorziening zodat je hersens dus geen zuurstof meer krijgen. Als dat gebeurd kan een deel van je hersens afsterven.

Tekenen

Als je een beroerte hebt krijg je altijd bepaalde symptomen: deze tekens of symptomen en wat je moet doen als je het niet vertrouwd staan op dit kaartje. Iedereen kan dit kaartje aan vragen op www.hartstichting.nl. Voor deze vier symptomen bestaat een ezels bruggetje: FAST. In het engels betekent het snel maar het woord FAST staat in dit geval hier voor:

· De F staat voor face. Vraag de persoon te lachen of om zijn tanden te laten zien. Als de mond scheef staat of er hangt een mondhoek naar beneden is er een kans dat de persoon een beroete heeft.
· De A staat voor arm. Vraag de persoon allebei zijn armen recht vooruit te steken met zijn handpalmen naar boven. Let op of een van de armen rondzwalkt of wegzakt.
· De S staat voor speech. Let op of de persoon wartaal gaat spreken of niet meer uit zijn woorden kan komen.
· De T staat voor time. Als de persoon een van deze tekens vertoond moet je meteen 112 bellen. Stel vast hoe laat het is begonnen want dat kan van belang zijn voor de behandeling.

Gevolgen

Als je niet snel reageert op een beroerte kan de afloop dodelijk zijn.
Als je dat wel doet kan je vaak nog gered worden. Veel mensen die een beroete hebben gekregen en die niet snel zijn behandeld kunnen niet meer lopen of raken geheel verlamt. Vaak ligt het er ook aan hoe zwaar de beroerte was. Als het een lichte beroete was heb dus ook meer kans op overleven.

5.De Nederlandse Hartstichting

De Nederlandse hartstichting is opgericht in 1964. Sindsdien zet ze zichzelf in voor de bestijding van hart- en vaatziekten. Ook willen ze steeds weer vernieuwing van de zorg voor patiënten. Dat houdt in: snellere behandeling en het verkorten van de wachtlijsten, het voorlichten van mensen en natuurlijk het verbeteren van de technieken.
De hartstichting heeft ook vele acties, klein of groot ik noem er twee: De nationale collectie, De hearth dance award. De collecte is één keer per jaar, ze halen er veel geld mee op voor de bestrijding van hart- en vaatziekten.
Ook steunt de hartstichting het kinderharten fonds. Het kinderharten fonds moedigt het onderzoekt naar aangeboren hartafwijkingen aan en helpt kinderen zoveel mogelijk van het leven te genieten ondanks hun beperkingen. De hartstichting wil nog meer onderzoek daarnaar financieren om deze kinderen ook een normale toekomst te bieden.

6. Wat kan jij doen tegen hart- & vaatziekten?

Als je goed en gezond leeft heb je minder kans om hart- en vaatziekten te krijgen. Wat kan je doen om het niet te krijgen: sporten, niet gaan roken, gezond eten, niet drinken op jonge leeftijd en stress vermijden. Je slechte gewoontes kan je afleren. Als je dat doet heb je dus meer kans op een gezond leven. Maar ook voor anderen kan je iets doen bijvoorbeeld: geld doneren en bloed geven.
Hou ook altijd in je achterhoofd dat hart- en vaatziekten in Nederland nog steeds sterfte geval nummer één is. Hier zijn nog wat feiten en cijfers. Elk jaar sterven ongeveer 150.000 mensen in Nederland waarvan 50.000 aan hart- en vaatziekten, ongeveer 1 derde dus. Per dag sterven er gemiddeld 135 mensen aan. Binnen de sterfte gevallen van hart- en vaatziekten gaat er gemiddeld 25% dood aan een hartinfarct en 25% aan een beroerte. Één op de driemannen en één op de vijf vrouwen sterft voor hun 65e aan hart- en vaatziekten.

 

7 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen