Bijna jarig?
klik hier!Home   Onderduiken

Onderduiken


Mijn spreekbeurt gaat over mensen die in de tweede wereldoorlog zijn ondergedoken. Mijn werkstuk heb ik gemaakt over Anne Frank. Anne Frank is in de tweede wereld oorlog ook ondergedoken. Vandaar dat ik op dit onderwerp gekomen ben.

Eerst wil ik jullie vertellen wat onderduiken is. Onderduiken is je schuil houden voor de vijand. In bijna elke oorlog duiken er mensen onder. Maar ik wil jullie vertellen over het onderduiken in de tweede wereld oorlog. Over het onderduiken is veel bekend geworden doordat de verhalen in families steeds door verteld worden. In de oorlog zijn ook veel brieven en dagboeken geschreven die later gevonden zijn.

Dagboek van Anne Frank

Een heel bekend dagboek is het dagboek van Anne Frank.


Het Achterhuis


De dagboekjes van Anne Frank

Anne Frank is een meisje dat in Duitsland woonde. Ze is geboren op 12 juni 1929 in de Duitse stad Frankfurt.

In dat jaar 1929 gaat het slecht in Duitsland. Er is veel armoede en werkeloosheid. De meeste Duitsers zijn erg ontevreden. De Nationaal Socialistische Duitse Arbeiders Partij, de NSDAP krijgt steeds meer aanhang. De leider van die partij heet Adolf Hitler en zijn aanhangers worden nazies genoemd.

Hitler zegt dat de Duitsers een soort supermensen zijn. Echte Duitsers zijn volgens hem de beste, de sterkste en de slimste mensen in de hele wereld. Daarom vindt Hitler ook dat het Duitse volk het recht heeft om andere volken te overheersen en tot slaaf te maken. Hij belooft het Duitse volk een prachtige toekomst.

Er is veel armoede en werkloosheid in Duitsland. De schuld ervan geeft Hitler aan de Joden. Joden zijn volgens hem gevaarlijk. Hij schreeuwt dat alle Joden slecht, gemeen en oneerlijk zijn. Zo ontstond er Jodenhaat dit noemen ze antisemitisme.

Hitler probeert de haat tegen de Joden aan te wakkeren. Op allerlei manieren gebeurt dat: via de radio, de kranten, de film. Voor Joden wordt het leven steeds moeilijker. Mannen en vrouwen verliezen hun werk en kinderen moeten op school apart zitten. Duizenden mensen proberen uit Duitsland weg te komen. Ook de familie Frank gaat weg uit Duitsland. In de herfst van 1933 vindt Otto Frank [de vader van Anne] een geschikte woning in Amsterdam.

Tot 1940 leidt de familie Frank een tamelijk onbezorgd leven. Maar op 10 mei 1940 vallen de Duitsers Nederland binnen. Vanaf dan moeten alle Nederlanders zich laten registreren en opgeven of hij Jood is of niet. Er komen steeds meer maatregelen tegen de Joden. Op 29 juni staat er in alle Nederlandse kranten dat de Duitse bezetter besloten heeft om de Joden over te brengen naar werkkampen in Duitsland. Margot is een van de eerste die te horen krijgen dat ze naar een werkkamp moeten. Anne hoort van haar vader dat ze gaan onderduiken. Achter het bedrijfsgebouw aan de Prinsengracht staat een kleiner huis aangebouwd, dat leeg staat. Het heet het achterhuis. Op zes juli 1942 verstoppen zij zich in dat huis. Later komen er nog vier onderduikers bij. Ze maken gordijnen voor de ramen en ze moeten heel stil zijn, zodat de mensen die overdag in het bedrijf werken ze niet kunnen horen Ze weten dat er zware straffen staan op het onderduiken. Voortdurend is er angst voor ontdekking. Niemand weet hoe lang de oorlog zou duren. Anne schrijft regel matig in haar dagboek. Het wordt haar beste vriendin. In Nederland zijn er duizenden Joden die willen onderduiken. Maar onderduiken is moeilijk. Er zijn maar weinig mensen die Joden durven te helpen, want dat is strafbaar. Joden moeten meestal ook kostgeld betalen, maar de meeste joden hebben daar niet genoeg geld voor. Meer dan twee jaar lang zit Anne daar onder gedoken. Twee jaar waar ze nooit naar buiten mag. De onderduikers leven met angst om ontdekt te worden. De meeste dagen zijn echt vreselijk saai. Soms horen de onderduikers verhalen over wat er buiten allemaal gebeurt. Miep de vrouw die er voor gezorgd had dat ze konden onderduiken vertelt over het jodenvervolging en over het voedsel, dat steeds schaarser en duurder wordt. Ze horen ook dat de meeste Nederlanders steeds meer hekel aan de Duitse bezetter krijgen. Maar bijna iedereen houdt zijn mond, want anders kun je gearresteerd of mishandeld worden.

Op 4 augustus 1944 worden de onderduikers uit het achterhuis gehaald door de Duitse en Nederlandse politieagenten. Iemand heeft ze verraden. Anne en de onderduikers worden naar een concentratiekamp over gebracht. Anne leeft een halfjaar. In maart 1945 sterft ze. Haar vader Otto Frank is de enige van de onderduikers uit het achterhuis die het concentratiekamp heeft overleeft. Als hij terug komt geeft Miep hem Annes dagboekpapieren. Anne is een van de zes miljoen joden die in de oorlog zijn vermoord.

Tijdens de voorbereiding van mijn spreekbeurt heb ik mijn opa geïnterviewd. Dit heb ik gedaan omdat mijn opa eens vertelde dat zijn vader ook in de oorlog is ondergedoken. Dit interview heb ik samen gevat in een verhaal. Dit is een echt waar gebeurd verhaal. Het gaat over mijn overgroot opa die in Nieuw Amsterdam woonde. Daar had hij een eigen boekhandel met drukkerij. In die tijd in de oorlog dus was het verboden om negatieve dingen over de Duitsers in de krant te schrijven. In de kranten stonden dus alleen hele positieve dingen over Hitler, de oorlog en het Duitse volk. Ook stonden er veel leugens in. Je begrijpt dus dat de Nederlanders graag wilden weten wat er werkelijk in hun land gebeurde. En wat Hitler allemaal van plan was. En zo werd mijn overgroot opa dus door de mensen uit het verzet { ik zal straks uitleggen wie en wat dat zijn} gevraagd om krantjes te gaan drukken, waarin geschreven werd wat er allemaal gebeurt en over wat ze allemaal in het geheim over Hitler en zijn mannen weten en wat deze allemaal nog van plan zijn. Mijn overgroot opa wilde hier zeker aan meewerken samen met zijn vriend Johannes Post is hij de krantjes gaan drukken en verspreiden. Johannes Post werd later een bekende verzets man. Dit was een hele spannende tijd en het ging een hele poos goed. Tot op een dag de dominee kwam vertellen dat de Duitsers naar hem opzoek waren omdat ze er achter waren gekomen dat overgroot opa krantjes drukte. Overgroot opa schok zich rot en vroeg zich meteen af waar hij zo snel heen zou moeten gaan. De dominee zei toen dat hij met hem mee mocht en dat hij nog wel een verstop plekje wist in zijn huis. De dominee woonde in het huis naast de kerk. Het was een heel hoog smal huis, met een heel puntig dak, en het bovenste puntje hadden ze afgetimmerd. En daar werd overgroot opa verstopt. Het was een hele kleine ruimte waar hij nog net op zijn hurken kon zitten. De dominee heeft overgroot opa daar tot het eind van de oorlog verzorgd en hij is dus door de Duitsers nooit gevonden.

Ik zou nog uit leggen wat het verzet is. Het verzet was een groep mensen die zich verzette tegen Hitler en zijn mensen de SS. En ze kwamen op voor de joden, mensen hielpen ze onderduiken, mensen brachten ze eten, geheime krantjes drukken en verspreiden, en als spion voor Hitler gingen werken om zo achter Hitlers plannen te komen. Dit gebeurde allemaal in het geheim en dit was allemaal heel spannend. Veel mensen zetten hun leven op het spel.

Veel Joden proberen te ontkomen aan de Duitsers door onder te duiken. Onderduiken is heel erg moeilijk. Waar kan men naar toe? Het kwam ook bijna nooit voor dat een heel gezin ergens terecht kon. Wat dat betreft was de familie Frank een grote uitzondering. Soms gaven ouders hun kinderen aan wildvreemden af, want het was eenvoudiger om een onderduik plek voor kinderen te vinden dan voor volwassenen. Een kind kon gemakkelijker doorgaan voor een neefje of nichtje uit de stad. Het vinden van een onderduikadres is heel moeilijk. Onderduiken is erg gevaarlijk. Men weet dat onderduikers die worden gepakt naar een concentratiekamp moeten. Er staan ook zware straffen op de hulp aan onderduikers. Gelukkig waren er altijd mensen die hun eigen leven op het spel zetten om mensen te helpen met onderduiken. Zo ook in de dierentuin in Emmen. Waar mensen, onderduikers dus, zich schuil hielden in een ruimte boven de leeuwenkooien. Helaas heb ik over dit onderduik verhaal niet meer informatie kunnen vinden. Wel is mij verteld dat de mensen die boven de leeuwenkooi verstopt zaten nooit door de Duitsers gevonden zijn. Geen Duitser verwachtte natuurlijk dat daar mensen ondergedoken zouden zitten. Zo zijn er vele verhalen over mensen die in verschillende oorlogen ondergedoken hebben gezeten. Wat vaak zware tijden zijn geweest. En ook vaak zijn mensen uit eindelijk toch nog door de vijand gevonden.

Aan het eind van mijn spreekbeurt wil ik graag vertellen dat ik heel veel waardering heb voor alle mensen die deze ellende allemaal hebben moeten doorstaan en ook waardering voor al die mensen die onderduikers aan een plek hebben geholpen, en ze tijdens het onderduiken hebben bijgestaan.

 

  Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen