Bijna jarig?
klik hier!Home   Onderduiken

Onderduiken


Mijn spreekbeurt gaat over mensen die in de tweede wereldoorlog zijn ondergedoken. Mijn werkstuk heb ik gemaakt over Anne Frank. Anne Frank is in de tweede wereld oorlog ook ondergedoken. Vandaar dat ik op dit onderwerp gekomen ben.

Eerst wil ik jullie vertellen wat onderduiken is. Onderduiken is je schuil houden voor de vijand. In bijna elke oorlog duiken er mensen onder. Maar ik wil jullie vertellen over het onderduiken in de tweede wereld oorlog. Over het onderduiken is veel bekend geworden doordat de verhalen in families steeds door verteld worden. In de oorlog zijn ook veel brieven en dagboeken geschreven die later gevonden zijn.

Dagboek van Anne Frank

Een heel bekend dagboek is het dagboek van Anne Frank.


Het Achterhuis


De dagboekjes van Anne Frank

Anne Frank is een meisje dat in Duitsland woonde. Ze is geboren op 12 juni 1929 in de Duitse stad Frankfurt.

In dat jaar 1929 gaat het slecht in Duitsland. Er is veel armoede en werkeloosheid. De meeste Duitsers zijn erg ontevreden. De Nationaal Socialistische Duitse Arbeiders Partij, de NSDAP krijgt steeds meer aanhang. De leider van die partij heet Adolf Hitler en zijn aanhangers worden nazies genoemd.

Hitler zegt dat de Duitsers een soort supermensen zijn. Echte Duitsers zijn volgens hem de beste, de sterkste en de slimste mensen in de hele wereld. Daarom vindt Hitler ook dat het Duitse volk het recht heeft om andere volken te overheersen en tot slaaf te maken. Hij belooft het Duitse volk een prachtige toekomst.

Er is veel armoede en werkloosheid in Duitsland. De schuld ervan geeft Hitler aan de Joden. Joden zijn volgens hem gevaarlijk. Hij schreeuwt dat alle Joden slecht, gemeen en oneerlijk zijn. Zo ontstond er Jodenhaat dit noemen ze antisemitisme.

Hitler probeert de haat tegen de Joden aan te wakkeren. Op allerlei manieren gebeurt dat: via de radio, de kranten, de film. Voor Joden wordt het leven steeds moeilijker. Mannen en vrouwen verliezen hun werk en kinderen moeten op school apart zitten. Duizenden mensen proberen uit Duitsland weg te komen. Ook de familie Frank gaat weg uit Duitsland. In de herfst van 1933 vindt Otto Frank [de vader van Anne] een geschikte woning in Amsterdam.

Tot 1940 leidt de familie Frank een tamelijk onbezorgd leven. Maar op 10 mei 1940 vallen de Duitsers Nederland binnen. Vanaf dan moeten alle Nederlanders zich laten registreren en opgeven of hij Jood is of niet. Er komen steeds meer maatregelen tegen de Joden. Op 29 juni staat er in alle Nederlandse kranten dat de Duitse bezetter besloten heeft om de Joden over te brengen naar werkkampen in Duitsland. Margot is een van de eerste die te horen krijgen dat ze naar een werkkamp moeten. Anne hoort van haar vader dat ze gaan onderduiken. Achter het bedrijfsgebouw aan de Prinsengracht staat een kleiner huis aangebouwd, dat leeg staat. Het heet het achterhuis. Op zes juli 1942 verstoppen zij zich in dat huis. Later komen er nog vier onderduikers bij. Ze maken gordijnen voor de ramen en ze moeten heel stil zijn, zodat de mensen die overdag in het bedrijf werken ze niet kunnen horen Ze weten dat er zware straffen staan op het onderduiken. Voortdurend is er angst voor ontdekking. Niemand weet hoe lang de oorlog zou duren. Anne schrijft regel matig in haar dagboek. Het wordt haar beste vriendin. In Nederland zijn er duizenden Joden die willen onderduiken. Maar onderduiken is moeilijk. Er zijn maar weinig mensen die Joden durven te helpen, want dat is strafbaar. Joden moeten meestal ook kostgeld betalen, maar de meeste joden hebben daar niet genoeg geld voor. Meer dan twee jaar lang zit Anne daar onder gedoken. Twee jaar waar ze nooit naar buiten mag. De onderduikers leven met angst om ontdekt te worden. De meeste dagen zijn echt vreselijk saai. Soms horen de onderduikers verhalen over wat er buiten allemaal gebeurt. Miep de vrouw die er voor gezorgd had dat ze konden onderduiken vertelt over het jodenvervolging en over het voedsel, dat steeds schaarser en duurder wordt. Ze horen ook dat de meeste Nederlanders steeds meer hekel aan de Duitse bezetter krijgen. Maar bijna iedereen houdt zijn mond, want anders kun je gearresteerd of mishandeld worden.

Op 4 augustus 1944 worden de onderduikers uit het achterhuis gehaald door de Duitse en Nederlandse politieagenten. Iemand heeft ze verraden. Anne en de onderduikers worden naar een concentratiekamp over gebracht. Anne leeft een halfjaar. In maart 1945 sterft ze. Haar vader Otto Frank is de enige van de onderduikers uit het achterhuis die het concentratiekamp heeft overleeft. Als hij terug komt geeft Miep hem Annes dagboekpapieren. Anne is een van de zes miljoen joden die in de oorlog zijn vermoord.

Tijdens de voorbereiding van mijn spreekbeurt heb ik mijn opa geïnterviewd. Dit heb ik gedaan omdat mijn opa eens vertelde dat zijn vader ook in de oorlog is ondergedoken. Dit interview heb ik samen gevat in een verhaal. Dit is een echt waar gebeurd verhaal. Het gaat over mijn overgroot opa die in Nieuw Amsterdam woonde. Daar had hij een eigen boekhandel met drukkerij. In die tijd in de oorlog dus was het verboden om negatieve dingen over de Duitsers in de krant te schrijven. In de kranten stonden dus alleen hele positieve dingen over Hitler, de oorlog en het Duitse volk. Ook stonden er veel leugens in. Je begrijpt dus dat de Nederlanders graag wilden weten wat er werkelijk in hun land gebeurde. En wat Hitler allemaal van plan was. En zo werd mijn overgroot opa dus door de mensen uit het verzet { ik zal straks uitleggen wie en wat dat zijn} gevraagd om krantjes te gaan drukken, waarin geschreven werd wat er allemaal gebeurt en over wat ze allemaal in het geheim over Hitler en zijn mannen weten en wat deze allemaal nog van plan zijn. Mijn overgroot opa wilde hier zeker aan meewerken samen met zijn vriend Johannes Post is hij de krantjes gaan drukken en verspreiden. Johannes Post werd later een bekende verzets man. Dit was een hele spannende tijd en het ging een hele poos goed. Tot op een dag de dominee kwam vertellen dat de Duitsers naar hem opzoek waren omdat ze er achter waren gekomen dat overgroot opa krantjes drukte. Overgroot opa schok zich rot en vroeg zich meteen af waar hij zo snel heen zou moeten gaan. De dominee zei toen dat hij met hem mee mocht en dat hij nog wel een verstop plekje wist in zijn huis. De dominee woonde in het huis naast de kerk. Het was een heel hoog smal huis, met een heel puntig dak, en het bovenste puntje hadden ze afgetimmerd. En daar werd overgroot opa verstopt. Het was een hele kleine ruimte waar hij nog net op zijn hurken kon zitten. De dominee heeft overgroot opa daar tot het eind van de oorlog verzorgd en hij is dus door de Duitsers nooit gevonden.

Ik zou nog uit leggen wat het verzet is. Het verzet was een groep mensen die zich verzette tegen Hitler en zijn mensen de SS. En ze kwamen op voor de joden, mensen hielpen ze onderduiken, mensen brachten ze eten, geheime krantjes drukken en verspreiden, en als spion voor Hitler gingen werken om zo achter Hitlers plannen te komen. Dit gebeurde allemaal in het geheim en dit was allemaal heel spannend. Veel mensen zetten hun leven op het spel.

Veel Joden proberen te ontkomen aan de Duitsers door onder te duiken. Onderduiken is heel erg moeilijk. Waar kan men naar toe? Het kwam ook bijna nooit voor dat een heel gezin ergens terecht kon. Wat dat betreft was de familie Frank een grote uitzondering. Soms gaven ouders hun kinderen aan wildvreemden af, want het was eenvoudiger om een onderduik plek voor kinderen te vinden dan voor volwassenen. Een kind kon gemakkelijker doorgaan voor een neefje of nichtje uit de stad. Het vinden van een onderduikadres is heel moeilijk. Onderduiken is erg gevaarlijk. Men weet dat onderduikers die worden gepakt naar een concentratiekamp moeten. Er staan ook zware straffen op de hulp aan onderduikers. Gelukkig waren er altijd mensen die hun eigen leven op het spel zetten om mensen te helpen met onderduiken. Zo ook in de dierentuin in Emmen. Waar mensen, onderduikers dus, zich schuil hielden in een ruimte boven de leeuwenkooien. Helaas heb ik over dit onderduik verhaal niet meer informatie kunnen vinden. Wel is mij verteld dat de mensen die boven de leeuwenkooi verstopt zaten nooit door de Duitsers gevonden zijn. Geen Duitser verwachtte natuurlijk dat daar mensen ondergedoken zouden zitten. Zo zijn er vele verhalen over mensen die in verschillende oorlogen ondergedoken hebben gezeten. Wat vaak zware tijden zijn geweest. En ook vaak zijn mensen uit eindelijk toch nog door de vijand gevonden.

Aan het eind van mijn spreekbeurt wil ik graag vertellen dat ik heel veel waardering heb voor alle mensen die deze ellende allemaal hebben moeten doorstaan en ook waardering voor al die mensen die onderduikers aan een plek hebben geholpen, en ze tijdens het onderduiken hebben bijgestaan.

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen