Bijna jarig?
klik hier!Home   Titanic

Titanic


Inleiding

Ik hou mijn spreekbeurt over de Titanic, omdat ik er veel over kon vinden. Ik heb de informatie uit boeken en van internet. Ik heb ook de film gezien en daar laat ik straks ook een stukje over zien. Ik zal nu even de hoofdstukken voorlezen.

 • Hoofdstuk 1 de bouw
 • Hoofdstuk 2 de ramp
 • Hoofdstuk 3 de redding
 • Hoofdstuk 4 de vondst
 • Hoofdstuk 5 de weetjes
 • Hoofdstuk 6 vragen

Hoofdstuk 1 de bouw

De White Star Line had 3 nieuwe schepen nodig om zaken te kunnen blijven doen. Helemaal vernieuwd en met de nieuwste snufjes aan boord. Deze schepen zouden beter zijn, groter, luxer en veiliger dan de Mauretania en de Luistania. Er waren al plannen in 1907 voor deze gigantische grote passagiers schepen. Lord Pirrie van Harland en Wolff, zijn neefjes Thomas Andrews, Edward Wildding en J.Bruce Ismay moesten de plannen uitwerken. De schepen van de White Star Lines Ships werden gebouwd door Harland en Wolff, o.a.: Titanic Olympic en Gigantic, die is later Brittanic gaan heten. Op 16 december 1908, is met de bouw begonnen van de Olympic bouwnummer 400. Drie maanden later, op 31 maart 1909, is met de bouw begonnen van de Titanic, bouwnummer 401. Dit moest een gigantisch grote en luxe boot worden. Een soort superdeluxe hotel Titanic.

Ook zijn er een aantal ongelukken gebeurd tijdens de bouw, het ergste is wel dat er een arbeider tussen de dubbele huid zou zijn achtergelaten. Ongelukken waren in die tijd geen uitzonderingen, ook mede door de lange arbeiderstijden:54 uur per week. Mocht er een ongeluk gebeuren kon je vertrekken, voorzieningen waren er niet in die tijd, wel is er plotseling een regeling ingevoerd:werklieden die materialen uit de rekken moeten halen mogen nooit tussen de platen staan. Iedereen die betrapt wordt door deze regel te overtreden, wordt onmiddellijk ontslagen. De Titanic is op 31 mei 1911 om 12.14 uur te water gelaten, het duurde 62 seconde. Die dag vertrekt ook de Olympic voor haar eerste reis onder leiding van kapitein E.J. Smith. Uit Engeland kwam het meeste van de inrichting, maar ook in Nederland werden er meubels bezorgd. waaronder de koninklijke Nederlandse meubel fabrieken uit Den Haag zorgde voor een deel van de inrichting van de van de eerste klas. En een Rotan fabriek, ook uit Den Haag zorgde voor de witte Rotan stoelen. (Rotan is een soort bamboe) de bouw van de Titanic was nog niet eens af. Er moesten nog meubels geplaatst worden: een boekenkast van de bibliotheek staat nog aan wal en nog rieten stoelen van Nederlandse makelij, die hadden de boot gemist. Ook moesten nog toiletpotten geplaatst worden die waren op het schip aanwezig in houten kratten. Ook de verwarming werkte niet hoe het moest zijn. Er moesten nog bouwrekeningen betaald worden na het vergaan van de Titanic.

Hoofdstuk 2 de ramp

Op zondag 14 april 23.40 uur 1912 voer het schip tegen de ijsberg. De man die op de uitkijk post stond zag de ijsberg voor het eerst hij heette Frederick Fleet. Hij luidde de bel drie keer en riep “IJsberg recht vooruit!”, maar het was al te laat; het schip ging te snel om te kunnen draaien. Er waren geen verrekijkers aan boord en als die er wel waren geweest hadden ze de ijsberg eerder gezien en had het schip sneller kunnen afremmen, want het schip had een vaart van 40 km p/uur.

De kapitein Edward John Smith wilde de mensen op het schip niet ongerust maken en daarom gaf hij weinig informatie aan de mensen, hoewel hij toch van Thomas Andrews had gehoord dat het schip over 1 uur zou zinken. Er waren 2270 mensen aan boord die gered moesten worden.

Het schip schoof langs de ijsberg, waardoor de schroeven in het onderdek los schoten en het water naar binnen stroomde. Het water kwam over de waterdichte schotten heen en stroomde over naar het achterste gedeelte. Het gewicht van het water trok de boeg onder water en de eerste schoorsteen brak af. Het water verpletterde de glazen koepel boven de statietrap in de eerste klas. Het voorste deel van het schip zonk onder het gewicht van het water steeds dieper, waardoor het achterschip steeds hoger in de lucht kwam en er een grote spanning op de romp ontstond. De romp was niet bestand tegen zo’n spanning en brak in tweeën. Het achterschip zakte terug en alle schoorstenen braken af en de boeg zonk verder en er viel een deel van de inhoud uit, zoals enkele stoomketels. Het dek werd steeds steiler. Het achterschip begon ook al vol water te stromen. En verdween uiteindelijk ook in de oceaan. Om 01.15 uur bereikte het water de scheepsnaam op de boeg. Het schip helde over naar links (dit heet bakboord).

Hoofdstuk 3 de redding

Kort na middernacht gaf de kapitein een opdracht om de sloepen of reddingsboten in orde te maken, maar er was nog steeds geen algemeen alarm geslagen. Alle sloepen werden ingeladen, de eerste klas ging voor, en kregen wat ze wilden. En de derde klas is met het schip mee onder gegaan, want er zijn maar weinig mensen van de derde klas gered. Op het schip waren veel mensen in paniek en vochten voor hun leven, er waren ijzeren hekken op slot gezet omdat het anders veel te druk en te vol zou worden op het dek. De mensen die alles moesten regelen moesten wel dreigen met hun geweer. Op het schip wist iedereen wat er ging gebeuren; ook het orkest, maar ondanks dat het schip zal zinken maakten ze toch vrolijk muziek.

De reddingboten werden in het begin nog niet zo goed gevuld. Er waren 4 opvouwbare reddingsboten A, B, C en D, en 16 reddingssloepen, en veel maar half bezet met mensen. Boot A is omgeslagen en zo’n 25 mensen klampen zich er aan vast. Om 01.20 uur vertrekt reddingsboot 9 met 55 mensen. Om 01.25 uur wordt reddingssloep 12 gevuld met 40 vrouwen en kinderen. 2 zeelieden krijgen het commando.

Toen de Titanic uiteindelijk zonk, kwamen veel mensen in het water terecht. Ze probeerden ergens op te klimmen, maar er waren maar weinig mensen die iets vonden. Het water was ijskoud. De mensen die in de reddingboten zaten konden naar ze toe varen, maar dat durfden ze niet, omdat ze bang waren dat de mensen in het water hen omver zouden trekken. Pas veel later ging één reddingboot terug en zo konden nog 5 mensen uit het water gehaald worden. Eén daarvan ging alsnog dood door onderkoeling.

Toen alle sloepen ingeladen en neer gehaald waren duurde het nog 4 uur voordat het reddende schip (de Carpathia) er aan kwam.De Carpathia was omgedraaid omdat hij het noodsignaal had gehoord. De mensen die op de Carpathia verbleven, maakten ruimte vrij voor de passagiers van de Titanic. De passagiers van de Titanic zochten naar hun familieleden. Slechts 4 vrouwen vonden hun echtgenoot veilig terug. Mensen sliepen op dekens of op een stapel handdoeken. Want eigenlijk was de Carpathia al vol. Het schip moest eigenlijk naar de Middellandse zee varen, maar besloot om eerst naar New York te gaan.

Er speelde zich op dat moment ook nog wat anders af. Het schip de Californion met kapitein Stanley Lord zag de ramp gebeuren, zag de noodsignalen maar deed niks. Later kwamen ze er achter dat hij daar was en niks gedaan had om te helpen, maar hij bleef het ontkennen. Zijn bemanning zei dat hij er wel bij betrokken was. Hij had nog zo’n 1500 mensen kunnen redden, maar dat is niet gebeurd. De man wist niet goed wat hij moest doen. Hij durfde er niet op af te varen want hij was bang.

Bij de redding waren een aantal mannen heel dapper, ze deden hun uiterste best om anderen te helpen. Andere mensen waren laf en egoïstisch.

Hoofdstuk 4 de vondst

In juli 1985 vertrok een Frans-Amerikaanse Expeditie naar de laatst bekende positie van de Titanic in een poging het wrak te vinden.

De expeditie zou in 2 delen worden uitgevoerd: eerst zouden de Fransen proberen het wrak te vinden met behulp van sonar, daarna zouden de Amerikanen het overnemen.
De leider van de Amerikaanse expeditie, dr. Robert D. Ballard hoopte het wrak te vinden met onderwatercamera’s.

Zijn mening was: een schip dat zinkt verliest allerlei wrakstukken die een groot wrakveld vormen, misschien wel 2 kilometer lang, terwijl de Titanic maar zo’n 30 meter breed is. De sonar zou het wrak kunnen missen als het in de buurt van heuvels zou liggen of als het onderzoeksschip net te ver naast het wrak zou varen, maar de camera’s zouden makkelijk wrakstukken vinden van het enorme wrakveld.

Nadat de Fransen na ruim 2 weken niets hadden gevonden, was de beurt aan de Amerikanen. Op 31 augustus rond 1.00 uur ’s nachts kwamen de eerste wrakstukken onder de camera’s door. Niet lang daarna verscheen er een ronde vorm op het beeldscherm: was het een boiler? Ze hadden het wrak van de Titanic gevonden, 84 jaar nadat het schip onder de zeespiegel was verdwenen. Er zouden nog vele expedities volgen. Men heeft deze mooie foto’s van het wrak gemaakt: Foto links: De punt van de Titanic, vol met roest pegels
Nu het wrak gevonden is, heeft men de zaak onderzocht, en het blijkt dat er geen scheur, maar kleine gaatjes in de romp te zitten, en dat over een lengte over 96 meter. Ook heeft men onderzocht waarom het schip gebroken is. De onderzoekers hebben een stukje staal van hetzelfde type genomen, als het staal van de Titanic en hebben het staal in zeewater, met een temperatuur van –2 ºC gedaan en de hele reis nagedaan.

Na 4 dagen in het ijskoude water heeft men het buigen nagedaan en inderdaad het ijzer brak. Onder de microscoop zag men dat het ijzer broos was geworden en het bewijs dat de computer berekeningen al deden vermoeden, (zie hierboven) is de Titanic in tweeën gebroken doordat de punt te zwaar was geworden van het water en het ijzer broos was geworden door zout en de temperatuur van het zeewater. Het rode deel staat onder hoge druk, daar is dan ook de meeste spanning en zal dan breken.

Hoofdstuk 5 De weetjes

Wist je dat………

 • Op 1 januari 1999 er over de hele wereld 25 miljoen albums zijn verkocht van de soundtrack van de Titanic.
 • Er maar 710 van de 2227 mensen de ramp overleefden? Dat is 31,9 %.
 • De Titanic 2 motoren van 30 000 pK had en 1 motor van 16 000 pK?
 • De Titanic 3 schroeven had?
 • De topsnelheid 42,5 km per uur was?
 • Er maar 20 reddingboten waren?
 • Er rode verf op de ijsberg zat?
 • Het wrak nog steeds op de bodem van de Atlantische Oceaan ligt?
 • Het wrak op 3840 meter diepte ligt?
 • De lengte van het schip 268 meter was en de breedte 28 meter?
 • De Titanic 9 verdiepingen had?
 • Hij 47000 ton zwaar was?
 • De twee stukken honderden meters uit elkaar liggen?

Hoofdstuk 6 De vragen

 • Wat was de naam van de kapitein? Edward John Smith.
 • Hoe heet het schip dat de mensen in de reddingsboten had opgehaald? De Carpathia.
 • Op wat voor datum voer het schip tegen de ijsberg? Op zondag 14 april 1912
 

49 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen