Basketbal

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik basketbal altijd al een leuk sport vond. Daarom leek het mij interessant om te weten hoe dat allemaal in mekaar zit.

Bronvermelding

Ik heb de informatie van internet. Ik heb een paar webpagina’s opgezocht en ik ging ze samenvatten in mijn woorden. Ik hoop dat ik de juiste informatie heb genomen om u iets over basketbal te leren.

Ik zelf vind het heel spannend om het nu te gaan maken. Maar ik moet toegeven dat ik er laat mee begin. Wens me succes want ik zal het heel erg hard nodig hebben, dat weet ik 100% zeker!!

 • De geschiedenis van basketbal.
 • De regels van basketbal.
 • De kleding van basketbalspelers.
 • Dribbelen.
 • De bal.
 • Technieken.

De geschiedenis van basketbal.

Basketbal is een Amerikaans spel. Het werd bedacht door James Naismith in 1891. James Naismith had genoeg van de brutaliteit van zijn leerlingen tijdens de gymles. Hij bedacht een balspel. Een spel zonder geweld tussen de spelers, waar behendigheid belangrijker moest zijn dan kracht. Het spel ging erom dat je een bal in een hoge doel moest gooien.


James Naismith

De regels van basketbal.

Bij basketbalen mag je alleen met je handen spelen maar je moet wel blijven rennen! Je mag niet met de bal in je handen rennen. Je mag ook niet met twee handen stuiteren. Voor elke doelpunt krijg je twee punten of zelfs drie punten als je vanachter de driepuntslijn werpt. Wanneer een speler een fout maakt, krijgt hij een strafpunt dan mag de tegenstander 1, 2 of soms 3 vrije worpen. Elke van die vrije worpen kan 1 punt opleveren. Bij gelijke score spelen de teams net zo veel verlenging van 5 minuten als nodig zijn om uiteindelijk een winnaar te krijgen. Een wedstrijd is verdeeld in twee speelhelften van 20 minuten. Maar door de onderbrekingen wordt het wedstrijd vaak langer gemaakt. Een speelhelft duurt ongeveer 40 minuten. Er zijn ook scheidsrechters om het spel volgens de regels te laten gaan.

De kleding van de basketbalspelers.

Bij basketballen net als bij de andere sporten heb je speciale kleren nodig. Wat je nodig hebt is een shirt met uitgesneden hals, een korte broek, sokken en basketbalschoenen. Het is heel belangrijk dat je de juiste schoenen draagt, want bij basketbal wordt veel gewerkt met de voeten. Zorg dus dat je de juiste schoenen draagt. Van de meeste sportschoenen zijn er speciale basketbalschoenen te koop.

Dribbelen

 

Dribbelen is een van de belangrijkste dingen bij basketbalen. Het is niets anders dan vooruit lopen terwijl je de bal op de grond laat stuiteren. Je mag niet tijdens het dribbelen de bal met twee handen vast pakken of de bal met twee handen stuiterend te pakken. Je mag twee stappen doen voordat je de bal past of schiet. Bij de derde stap krijg je een strafpunt voor lopen. Dribbelen lijkt makkelijk maar je kunt het op verschillende manieren uitvoeren: laag, hoog, naar voren, naast of van het lichaam af, tussen de benen door, kruisend, van richting verandert…

Een goede basketballer hoeft niet naar de bal te kijken als hij speelt.

De bal.

De bal van de professionele basketballers heeft een omtrek van tussen de 75 en 78 cm en weegt 600 tot 650 g. Minibasket wordt gespeeld mat een bal van minder dan 500 g. De bal heeft vaak de kleur oranje met zwarte strepen want dan valt hij het meest op. En dat is alleen maar goed.


Dit is nou een basketbal.

Technieken.

Pivoteren: Pivoteren is dat je met een voet op dezelfde plek op de grond blijft staan en met je andere voet mag je daarom heen draaien.

 

Sprongbal: In het midden van het veld is een middencirkel. Als je met het spel begint ga je daar een sprongbal maken. Je staat met 2 mensen, 1 van elk team in de cirkel en de rest van het team staat buiten de cirkel. Daar tussen staat een scheidsrechter en die gooit de bal recht omhoog en dan moet je alle twee omhoog springen om de bal weg te tikken naar je medespelers.een medespeler is iemand met wie je in dezelfde team speelt.

Dribbelen: De bal laten stuiteren op de grond. Je doet dat vanuit je pols. Als je dribbelt kijk je niet naar de bal, maar naar je teamgenoten en je tegenstanders in de gaten houden. Je kunt een hoge dribbel maken, dit is met grote passen rennen en ongeveer tot je middel dribbelen. En je kunt ook een lage dribbel maken, dit is met kleine passen en vanaf kniehoogte dribbelen. Als je stopt met dribbelen mag je niet verder dribbelen!

Vrije worp: een vrije worp is dat iemand gaat scoren vanaf een bepaalde lijn. Je mag meestal 2 keer schieten (afhankelijk van de overtreding die tegen je is gemaakt). Als je voor de 2e keer schiet mogen de basketballers de bal aanraken als hij tegen het bord is gekomen.


Dat was het dan. Ik zelf heb er veel van geleerd. En ik hoop u ook. Mijn mening over mijn werkstuk is dat ik basketbal een heel leuk en sportieve sport vind. Want het gaat immers om dat je door samenwerking een leuk sport speelt. En dat is iets dat mij boeit.

 

20 Responses to “Basketbal”

 1. habibatou bah

  ik doe basket al 5 jaar en ik wil meer weten groztjes habibatou bah

 2. videlfio

  ik vindt basketbal leuk omdat ik er op sat en mijn team heet the panters

 3. Iemand

  Wat zijn de gevraagden van basketbal ??

 4. hankie spankie

  ik zit ook op basket bal mijn team heet de Black Stars we staan eerste

 5. lincon burrows

  ik zit ook op basketbal het is echt super leuk ik maak ook een spreekbeurt

 6. haaaaaaaaaaaaaaalloooooooooooooooooooooo

  ik zit al 2 jaar op basketbal en mijn team heet De Westland Stars!!!!!!!

 7. Haaaaaaaaaa

  dit word mijn derde jaar dat ik op basketbal zit en mijn team heet AMVJ!! Ik hou van basketbal oooh yeah

 8. brodybenja18

  ik speel basketbal al 5 jaar ik vind het heel leuk

 9. brodybenja18

  ik speel basketbal al 5 jaar ik vind het heel leuk en vermoeiend

 10. Stephii

  Heyy…ik speel ook basketbal en t komend jaar word het mijn derde jaar dat ik al basketbalt…de team waarin ik speel heet SCVU …een Surinaams team …en ik vindt basketbal een heel leuk sport om mee te doen vooral hoe ik ook een meisje bent….en hoe ik het zooo leuk vindt zal ik ook een spreekbeurt hebben erover…en ik zal dan mt behulp van deze page dan me spreekbeurt doen :)

 11. MikaBasketbalForTheWin

  Ik hou superrrrrrrrr veel van basketbal, zelf vind ik dit werkstuk te kort.

 12. Ik speel al acht jaar basketbal en het is een geweldige sport aan het begin moet je het echt een kans geven maar later wordt je er beter in en is het echt super leuk om te doen!!!