Met het vliegtuig

Inleiding

In de grote vakantie zijn we naar Amerika op vakantie geweest. Eigenlijk heet het land de Verenigde Staten van Amerika. Omdat Amerika aan de andere kant van de oceaan ligt moet je er met een vliegtuig heen. Ik vond het best spannend in het vliegtuig, het was ook de eerste keer dat ik ging vliegen. Omdat er heel veel te vertellen is over met het vliegtuig gaan, wil ik hier mijn spreekbeurt over houden.

Vliegen is een snelle manier om grote afstanden af te leggen. Mensen gaan met het vliegtuig op vakantie, maar er zijn ook veel zakenmensen die naar een ander land vliegen.

Toen we trouwens weer terug zouden vliegen aan het eind van de vakantie naar Nederland, had het vliegtuig vertraging. Mensen nemen het vliegtuig omdat ze ergens snel willen zijn, en het is vervelend als ze niet op de geplande tijd vliegen. Daarom hebben vliegtuigpassagiers bepaalde rechten sinds een aantal jaar. Toen is in Europa afgesproken dat vliegtuigpassagiers rechten hebben bij vertraging of annulering, als je op een andere vlucht wordt geboekt of je aansluiting op een andere vlucht mist. Afhankelijk van hoe ver je vliegt moet de vliegtuigmaatschappij je dan een bepaald bedrag betalen. Dat heet compensatie. Dat moet ook als je bagage is kwijtgeraakt, iets dat nog best vaak gebeurt maar bij ons gelukkig niet.

Vertrek vanaf het vliegveld

Parkeren bij het vliegveld kan soms best duur zijn. Voor onze vakantie waren we daarom met de trein naar Schiphol gegaan. Mijn ouders hadden voordat we gingen al online ingecheckt. Je geeft dan aan dat je ook echt meewilt op de vlucht, en kunt alvast de stoelen kiezen. Wij zaten met z’n drieën naast elkaar. Toen we op het vliegveld aankwamen gingen we eerst de bagage afgeven. Als je vooraf niet online incheckt moet je dat tegelijk met je bagage doen.

Daarna moesten we door twee controles. De eerste is de controle van de handbagage die je mee wilt nemen het vliegtuig in. Na de aanslagen op 11 september 2001 in Amerika zijn de regels veel strenger geworden over wat je wel en niet mee mag nemen. Zo mag je bijvoorbeeld geen flesjes water of ander drinken meenemen. Ook moesten we nog door de paspoortcontrole bij de douane. Luchthavens worden gezien als iets anders dan gewoon het land waarin je blijft. Daarom moet je altijd je paspoort laten zien, en ook je vliegticket zodat je kunt aangeven dat je ook echt gaat vliegen.

Toen het vliegtuig aankwam moesten eerst de andere mensen en hun bagage eruit en moest het schoongemaakt worden. Ook gingen ze het vliegtuigen tanken. Een vliegtuig vliegt op kerosine. Voordat wij erin mochten moesten we nog een keer ons paspoort laten zien en onze tickets.

In het vliegtuig

Onze vlucht duurde bijna tien uur, best lang. Gelukkig kwam er soms een stewardess langs met wat eten en drinken. Verder heb ik nog een film gekeken en wat geslapen. Het opstijgen en het landen is best spannend, maar als je eenmaal hoog in de lucht vliegt merk je eigenlijk niet eens dat je in een vliegtuig zit. Behalve dat je wel altijd het geluid van de motoren als een soort zoemen hoort. Wij hadden een rustige vlucht. Het kan ook zijn dat je in slecht weer terecht komt, dat noemen ze turbulentie en dan gaat het hele vliegtuig schudden en moet iedereen met zijn riem vast in zijn stoel zitten.

Aankomst op het vliegveld

Toen we aankwamen op het vliegveld moesten we eerst weer door de douane, onze paspoorten werden daar gescand. Als je van Nederland reist naar Amerika heb je geen visum nodig maar wel een ESTA. Een ESTA is een soort visum, maar wordt niet in het paspoort geplakt, zoals een visum. Het is dan ook meer een reistoestemming voor Amerika, die je alleen krijgt als de overheid inschat dat je geen gevaar zult vormen voor de veiligheid in Amerika. Voor veel andere landen is wel een visum nodig. Dat visum moet je soms al vooraf aanvragen of je kunt het op de luchthaven krijgen als je aankomt. Bij de douane moet je ook een papiertje inleveren wat je in het vliegtuig al moet invullen. Hierop moet je aangeven wat je allemaal het land mee in wilt nemen. Sommige dingen, zoals heel veel geld, mag je namelijk niet zomaar meenemen zonder dat aan te geven. Er waren heel veel hokjes maar er stond een lange rij bij de paspoortcontrole dus we moesten best lang wachten. Daarna moesten we onze bagage ophalen. Omdat we bij de douane best lang hadden moeten wachten lagen onze koffers al op de band toen we daar aankwamen. Toen we onze bagage hadden gepakt zijn we naar buiten gelopen en hebben een taxi vanaf het vliegveld naar ons hotel genomen.

Vliegvelden in Nederland

Er zijn best wel wat vliegvelden in Nederland. Vanaf veel vliegvelden vliegen alleen kleine vliegtuigjes voor rondvluchten. Als je naar een ander land wilt vliegen kan dat alleen vanaf een internationale luchthaven. Schiphol is de grootste in Nederland, en zelfs een van de grootste in Europa. Verder vliegen er ook veel mensen als ze op vakantie gaan vanaf de luchthaven bij Eindhoven en die bij Rotterdam / Den Haag. Wij vlogen vanaf Schiphol.

Er vliegen steeds meer mensen. Schiphol zou eigenlijk nog meer vluchten willen uitvoeren, maar dat kan niet omdat de mensen die eromheen wonen er dan teveel last van hebben. Het plan was vluchten naar andere Europese landen vanaf vliegveld Lelystad uit te gaan voeren. Omdat ook daar weer mensen wonen die dat liever niet hebben, is nog niet afgesproken of en wanneer er vanaf Lelystad grote vliegtuigen zullen gaan vertrekken.

Wat leuk is om te doen is eens een kijkje nemen op een vlucht volgen radar. Daar kun je alle vliegtuigen boven Nederland live volgen. Erg leuk om te zien.

Vragen voor de klas

  • Is er iemand wel eens met het vliegtuig op vakantie geweest?
  • Waarheen?
  • Vond je het eng in het vliegtuig? Vooral tijdens het opstijgen en landen?

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_vliegvelden_in_Nederland

 

Comments are closed.