Bijna jarig?
klik hier!Home   Seksuele Voorlichting

Seksuele Voorlichting


Seksuele voorlichting: Voorwoord

Dit werkstuk gaat over seksuele voorlichting. Ik heb het onderwerp gekozen omdat, iedereen wel eens verliefd wordt, en vroeg of laat ga je HET dan doen. Het was ook een opdracht van de meester. Een belangrijk ding is dan om te weten wat je te wachten staat. Seksuele voorlichting is een onderwerp waar meisjes over Giebelen en waar jongens misschien wel stoer over doen. Sommigen denken misschien dat seksuele voorlichting alleen maar seks is, maar voor mij, en misschien ook anderen, is het ook de liefde, hoe een relatie aan gaat en hoe die ook weer eindigt.
Iedereen wordt hoe dan ook verliefd, ook al is het vroeg of laat. Iedereen maakt het mee, en je moet daar openlijk over kunnen praten. (Ook al is het nog zo spannend!) Zoals ik al schreef, het gaat niet álleen over de seks,maar ook ervoor en erna. Hoe het begint en hoe het eindigt, met een gelukkig vooruitzicht of een gebroken hart, met een geslachtsziekte of een kind in je buik.Vreemdgaan en elkaar vertrouwen en met lekker chagrijnig zijn en de puberteit.
Ik hoop dat degene die dit leest, inziet, dat het niet alleen om de seks gaat, maar ook om de gevoelens die je erbij hebt!

Inleiding

In mijn werkstuk gaat het natuurlijk over de seks, over het meemaken ervan, de liefde die je voelt voor diegene, waarom ga je anders met hem naar bed? Het moet vast zalig voelen, dat lees ik tenminste over mensen die het al hebben meegemaakt, maar ja, ik kan er nog niets over zeggen, want ik heb het nog nooit meegemaakt. Maar het kan ook anders voelen, de pijn, de angst. De vrees om nog meer te krijgen. Seksuele mishandeling lijkt wel het ergste wat je mee kan maken, en volgens sommigen is dat ook zo. Natuurlijk hoop je dat je het nooit mee zal maken, want het is zo erg.
Loverboys, verkrachting. Het gebeurt, Zelfs door mensen die je kent, Mensen die je vertrouwde, mensen waarvan je dacht dat ze vrienden waren. Dan heb je het echt mis. Verder nog over de puberteit tja, je wordt het, je kan het al zijn geweest, of je zou het liever niet willen, groot worden. Lekker je moeder blijven knuffelen, ook al ben je al veertig.
Je wordt lekker chagrijnig , je gaat groeien, niet alleen in de lengte, maar ook in de breedte
Je krijgt een reusachtige voorgevel, een paar bergtoppen op je gezicht (puisten) en overal haar.
Verliefd zijn is ook belangrijk, want zonder verliefd zijn kan je misschien ook geen vriendje hebben en dan natuurlijk geen seks. Verliefd zijn is heel fijn. Je benen bibberen, je krijgt knikkende knieën en ja hart bonst zo hard dat je dat in Alaska nog kan horen.

En natuurlijk ook iets belangrijks: Voorbehoedsmiddelen.
Je wilt toch niet meteen een kind als je 17 bent? Is je hele vrije tijd naar de knoppen, zit je de hele dag poepbroeken te verschonen! Dat wil je toch niet, of wel??? Ja, er zijn er heel veel. Laat maar zeggen, keuze genoeg!
Nog de seks zelf, hier een advies van mij! Doe het alleen als je het wilt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

De pubertijd

Misschien is het raar, maar ik vind dat de puberteit er ook wel een beetje bij hoort, want zo begon alles, zo werd je verliefd, en zo kon je een kind krijgen. Voor mij is dit een best wel belangrijke hoofdstuk.

De puberteit, iedereen zit er in. De puberteit is een periode waarin je bijna volwassen wordt. Je lichaam verandert en je hormonen beginnen te werken. Zweetoksels, overal haar, borstgroei, je wordt ongesteld., van alles. Je lichaam verandert;

Jongens:

 1. Jongens krijgen baard in de keel,dat is dat je stem overslaat. Ze krijgen dan een zwaardere stem.
 2. Okselhaar (Meisjes krijgen dat ook), je krijgt dan haar onder je oksels. Als je zweet blijft het aan je okselhaar zitten. Dat gaat heel erg stinken. Gebruik daarom goeie Deodorant (in veel winkels te koop).
 3. Borsthaar, jongens krijgen borsthaar. Dat is haar op de borst
 4. Baardgroei, ze krijgen een baard, meestal scheren ze het eraf
 5. De jongens hun penis wordt groter

Meisjes:

 1. Meisjes krijgen borsten. Bij meisjes gaan de borsten groeien als ze in de pubertijd komen. Meestal is dit het beginteken van de pubertijd. Eerst begint dat met harde pijnlijke schijfjes. De groei van je linker borst en rechter borst hoeft niet tegelijk te gaan. Soms gaat de ene kant harder groeien dan de andere.
 2. Schaamhaar, meisjes krijgen haren bij de vagina
 3. Ongesteld worden, Ongesteld worden wordt ook wel menstrueren genoemd. Ongesteld worden betekent dat er wat bloed uit je vagina komt. In het begin wordt je ongelmatig ongesteld, maar later is het zo’n 1 keer in de maand. Als je ongesteld wordt kan je ook al kinderen krijgen. Als je ongesteld ben, moet je maandverband dragen. Dat is eigenlijk een soort zakdoek, in je onderbroek. Maar als je bijv. gaat zwemmen, kan je geen maandverband dragen. Daarvoor heb je weer tampons. Dat is een soort zacht staafje, en die moet je dan in je vagina duwen.
 4. Puistjes hebben is nogal vervelend voor pubers. Want het zijn namelijk pukkels. Vaak zitten ze ook op je gezicht. Dat vinden de meeste pubers er lelijk uitzien. Maar puistjes kun je niet voorkomen. Iedereen krijgt ze. Voor puistjes heb je speciale middelen. Maar het is vooral belangrijk dat je je huid goed schoon houdt. En meisjes moeten elke keer nadat ze make-up hebben gebruikt, hun make-up goed afwassen. Als je dat niet doet, verstoppen je poriën, en daaruit ontstaan puistjes (jongens krijgen ook puistjes).

Het is heel onverwachts dat je opeens bijna volwassen wordt. Als puber heb je veel gedachten en gevoelens. Soms ook beroerde gevoelens. Je verkering is net uit, je hebt een enorme ruzie met je ouders gehad. Dan kan je foute dingen gaan doen om het verdriet te vergeten.
Wat veel pubers doen is uitgaan. Disco’s, kroegen, cafés. Het maakt niet uit. Sommigen organiseren af en toe een feestje bij hun thuis. Natuurlijk wel met de toestemming van hun ouders. Ze gaan hun eigen gang, en trekken zich niets van hun ouders aan.

Ouders

Als je puber bent, vind je dat ouders je vaak dat ouders je niet begrijpen, of in de weg zitten. Op de een of ander manier ga je als je in de puberteit bent, rot tegen je ouders doen, wat toen je nog een “kind” was, deed je dat niet zo vaak Dan ga je ook heel chagrijnig tegen ze doen. Vroeger ging je altijd met je vader naar voetbal wedstrijden, maar nu heb je gewoon geen zin meer. En vroeger kon je met je moeder over alles praten, maar nu heb je zo iets van “laat me nou toch eens met rust!” Ouders vinden het ook moeilijk dat je opeens puber wordt, dat je geen kind meer bent. Eigenlijk willen ze je juist helpen. Ze hebben ook vaak ruzie met hun ouders, ze zijn het oneens met ze. Soms lijkt het of de kinderen hun ouders moeten opvoeden, in plaats van de ouders hun kinderen. Ruzies komen vaak te pas. soms ergeren pubers zich aan de kleding van de ouders, maar het kan ook zijn dat ze vinden dat ouders te veel zeuren. Zoals van “maak je huiswerk, ruim je kamer op.” En dan denken pubers van “jemig, laat me nou gewoon met rust, het zijn mijn dingen.” Maar toch moet je luisteren naar wat je ouders zeggen. Als je niet je kamer opruimt, is er kans dat je niks meer kan vinden. En als je je huiswerk niet maakt, is er kans dat je blijft zitten. Dat is ook geen pretje. Als je nog geen puber bent, denk je dat je heus wel naar je ouders kan luisteren als je puber bent. Maar zo makkelijk is het ook weer niet! Als je puber bent heb je het liefst dat je ouders je gewoon met rust laten.

Verliefd

Ja verliefd zijn, iedereen wordt het. Vroeg of laat. Meestal is het wederzijds, maar ook af en toe niet. Dan ben je kapot. Als je verliefd bent heb je vlinders in je buik, denkt de hele tijd aan diegene en krijg je het warm als je hem ziet. Met verliefd zijn wil je verkering met diegene hebben. Het is niet meer zo onschuldig als vroeger, toen was je niet echt verliefd, je vond diegene gewoon leuk, en vroeg diegene relaxed verkering. Nu begin je al te stotteren als je Hem/Haar ziet, wordt je zo rood als een biet en sta je daar te stotteren, je raakt in paniek en rent weg. Denkt diegene natuurlijk meteen dat jij een gestoorde bent die uit de inrichting is ontsnapt. En weet je wat ik er zo flauw aan vindt? Bijv. Je bent een jongen en je wilt een meisje te dans vragen, jij staat je daar rot te zweten, je bent al maanden op diegene verliefd, en je kan nog net ademen van de zenuwen. Maar… je stapt op haar af en vraagt of ze met je wilt dansen. Jij juichen van plezier. Het is GELUKT! Wijst zij je bruut af door te zeggen:”Rot n’s op, groentje!” Nou, zit er ook een gat in je zelfvertrouwen!
Maarre… wat is verliefdheid nou eigenlijk??? Er zit wel wat meer achter dan knikkende knieën. Als je verliefd wordt, maakt je lichaam stofjes aan in je hersenen, die heten Endorfine. Ze zorgen ervoor dat je nog verliefder wordt en dat je hem steeds vaker wilt zien. Je krijgt dan een soort verslaving aan diegene. Als je iemand vaak ziet, heb je meer kans dat je verliefd wordt op hem. Na een tijd worden er minder verliefdheidshormonen aangemaakt, en de ‘verslaving’ aan de ander kan veranderen tot ‘houden van’, na een paar maanden, soms pas na jaren.

Een ander hormoon dat je lichaam tijdens een hevige verliefdheid aanmaakt is amfetamine. Deze stof maakt je gelukkiger en laat je hart sneller gaat kloppen. Behalve hormoonproductie is het voor de verliefdheid, volgens psychologen, ook belangrijk dat je je ‘open stelt’ om verliefd te zijn. Als je graag verliefd wilt worden, dan zal dit je ook eerder overkomen. Alleen heb je meer kans dat hij niet op jou is.
Verliefd: Verliefd zijn hoort er natuurlijk ook bij. vaak als je verliefd ben, voel je je onzeker. Vindt hij of zij jou wel leuk, zie je er wel leuk uit enz. Daardoor gaan sommige meisjes ook lijnen, omdat ze denken dat ze te dik zijn, dat kan nogal slecht uit de hand lopen. Andere pubers gaan hun uiterlijk veranderen, zoals hun haar verven of een piercing nemen. Dat is eigenlijk nergens voor nodig, want dan verander je misschien wel degene die jou liefde wel leuk vond… Wat ook vaak voor komt bij pubers, is dat ze vallen op hun docenten. Helaas kunnen ze dan geen verkering met ze hebben,want dan worden de docenten van school getrapt maar als je verliefd ben begrijp je dat soort dingen niet.

Seksuele mishandeling

Verkrachting

Verkrachting is iets heel ergs. Het kan iedereen gebeuren. Er zijn verschillende manieren om iemand te strikken. Via de chatruimtes bijvoorbeeld. Een man of jongen gaat met je chatten, en vraagt naar je, wat je hobby’s zijn. Over zichzelf laten ze niets weten. Ze zorgen ervoor dat je verliefd op ze wordt, en sturen een valse foto van zichzelf. Ze laten je zover gaan dat je met ze afspreekt, en als je komt, strikken ze je. Ze verkrachten je en gaan snel weg. Als je later weer in de chatkamer bent, komt je chatter nooit meer online. Maar soms gaat het ook zo, jullie chatten en hebben elkaars Facebook. Eerst doet hij heel aardig en dan gaat hij opeens heel naar tegen je doen. Hij zegt dat hij je familie gaat vermoorden als je geen seksuele handelingen doet voor de webcam. Hij bedreigt je steeds vaker en je bent hulpeloos.(dit is trouwens ook aanranding!Je kan er gevangenisstraf voor krijgen!!!!!) Een keer heb ik in de GIRLZ! gelezen over dat hij haar opbelde en bedreigde. Dat hij haar ook een keer verkracht heeft toen ze van volleybal les kwam. Later was hij helemaal spoorloos verdwenen. Hij had beelden van haar op het internet gezet en verdiende er bakken geld mee, en trok zich ook af voor de webcam, waar zij bij was. Ze kon het beeld niet weg klikken op de een of andere manier. Dit was een erg nare ervaring van dat meisje.
Een andere manier van verkrachting is gewoon uit de bosjes springen en het slachtoffer pakken. Een groot deel van de mensen die worden verkracht, gebeurd door bekenden die ze vertrouwen. Het kan bijv. ook dat je door een familielid wordt verkracht. Ik weet dat bij meisjes die verkracht worden, er een gat in hun zelfvertrouwen komt. Als ze niet weten wie het gedaan heeft, verdenken ze iedereen ervan dat hij het is. Zelfs die aardige buurman die je altijd snoep geeft. Het klinkt misschien raar, maar ook jongens worden wel verkracht.
Ik weet niet precies hoe het gaat, maar het gebeurt heel raar. De jongens willen het niet, maar krijgen toch een stijve piemel. Ook al willen ze het niet, het gebeurt. Het is net zoals je bijv. verliefd op een meisje bent, je ziet haar halfnaakt, en dan krijg je een stijve. Het gebeurt, ook als je het niet wilt.

Loverboys

Loverboys zijn erg gevaarlijk. Het zijn jonge jongens van ongeveer in de twintig. De loverboy gaat op zoek naar meisjes. Ze gaan naar disco’s en andere plekken waar veel mensen zijn. Dat doet hij op plekken waar meisjes rondhangen en veel zijn, zoals op scholen, cafés etc. Het kan ook zijn dat vrienden en bekenden van de loverboy de meisjes in contact brengen met hem, maar dat kan ook bijv. een meisje wat al bij hem werkt.
Ze gaan dus naar drukke plekken waar veel meiden komen. in alle delen van het land (dus ook in de kleinste dorpjes) Ze zoeken meisjes die erg verlegen zijn, problemen thuis hebben, of behoefte hebben aan mensen waar ze terecht kunnen als er problemen zijn. Dus waaraan ze zich vast kunnen klampen. Zij kunnen zien of zo’n meisje goed voor hun is. Ik zet hoe de loverboy te werk gaat, even in stappen neer:

Stap 1: Ontmoeten

Ze gaan naar meisjes toe, of kijken ze aan. Ze zorgen ervoor dat die meisjes ze zien en leuk gaan vinden. Ze glimlachen naar ze en maken een praatje.
Ze worden zo’n beetje “vrienden” en flirten een beetje met elkaar. Een leuke jongen, hij heeft iets aantrekkelijks, maakt een praatje met haar, of ze wordt aan hem voorgesteld door een vriendin van haar. Dit gebeurt bijvoorbeeld op school, in een discotheek, coffeeshop, café, in de trein, in de stad, op het station – het kan eigenlijk overal. Waar er maar jonge meiden zijn… Ook via het internet. Er worden afspraakjes gemaakt en contacten gelegd.

Stap 2: Indruk maken

De loverboy probeert zo’n goed mogelijke indruk te maken op het meisje.
Hij komt je ophalen met z’n mooie scooter of z’n blitse auto, hij heeft dure kleren aan en ziet er goed en verzorgd uit.
De loverboy spreekt het meisje aan en doet heel aardig en lief tegen haar
Loverboys zoeken meestal meisjes uit die makkelijk en snel onder de indruk raken, met als doel dat het meisje verliefd op hem word, als hij merkt dat het meisje niet gevoelig is voor z’n aandacht en z’n vleierij, zoekt hij snel een ander slachtoffer.
Ze krijgt mooie cadeaus, gaat samen met hem uit eten in een duur restaurant.
De meeste meisjes denken meteen “zo’n vriend heb ik altijd al willen hebben”
Hij is lief tegen haar, geeft haar complimentjes, zegt dat ze mooi is, zegt dat hij van haar houdt, ze zo goed voor hem is en doet of hij alles voor haar over heeft, terwijl hij eigenlijk alleen maar op geld en macht uit is. Dan geeft hij je een mooi cadeautje, een mobieltje bijvoorbeeld. ‘Zo kan ik je overal bereiken, en jij mij!’ Maar daar blijft het niet bij, ze krijgt ook nog mooie sierraden en parfum. En ze gaan samen uit eten in een duur restaurant. Ze is helemaal weg van hem. Hij is zo stoer. Hij zegt allemaal lieve dingen tegen haar, dat ze mooi is en hij alles voor haar over heeft. Hij komt je ophalen met de auto of de scooter. Hij heeft dure kleren aan en ziet er goed uit.

Stap 3: Verkering

Het meisje raakt helemaal van hem onder de indruk en vind de aandacht helemaal geweldig, de jongen geeft haar het gevoel “speciaal” te zijn
Vooral meisjes die thuis problemen hebben vinden dit helemaal geweldig.
Ze brengt telkens meer tijd met hem door, ze gaan naar de film, uit eten, enz.
Haar vriendinnen ziet ze niet meet zo veel, maar ze vind haar vriendje toch veel liever.
Haar vriendinnen lijken nu veel kinderachtiger en ze denkt dat ze jaloers zijn omdat hun niet zo’n lief vriendje hebben.
Vaak merken mensen, in haar omgeving, wel dat er iets niet klopt, maar het meisje vind dat ze niet zo moeten zeuren en dat ze toch wel zelf weet wanneer iets klopt of niet, hij is toch immers heel lief tegen haar? Hij zorgt ervoor dat ze niet meer met haar ouders praat en constant ruzie met ze heeft. Ze heeft alleen hem nog, en ze wordt afhankelijk van hem.

Stap 4: Met hem naar bed gaan

De loverboy zorgt dat de relatie goed loopt en dat er weinig ruzie is.
Hij gaat al snel met het meisje naar bed, het meisje vond het mooi en romantisch, hij was heel lief en aardig tegen haar.
Ze wilt voor altijd bij hem blijven, en besluit langzamerhand weg te gaan van huis.
Sommige allochtonen meisjes worden zelfs verkracht zodat ze niet meer terug kunnen naar huis omdat ze al “ontmaagd” is voor het huwelijk
Je bent met hem naar bed geweest… Het was heel mooi en romantisch, hij was zo lief en aardig. Je blijft voor altijd bij hem. Maar… je mag van hem niet werken en niet naar school. En je vraagt je af waarom hij zo veel geld heeft, hoe hij eraan komt. Je vraagt het maar hij doet geheimzinnig en is de rest van de dag stil.
Je vriendinnen bellen je op, maar je doet je telefoon uit. Die zeiken toch alleen maar. Het wordt steeds erger.

Stap 5: Iets voor hem doen….

Hij zegt dat een vriend hem geld schuldig is, maar hem heeft laten zitten.
Hij praat zijn vriendin schuldgevoel in, zegt dat hij zoveel voor haar heeft gedaan een zij wat terug moet doen. Ze moet met zijn vriend uit, want hij is hem geld schuldig. En als ze met hem uitgaat, is hij niet zo lastig meer.
Ze doet het. Alleen omdat hij het wil. Maar die vriend wil meer , en begint haar te zoenen, zij wil het niet, maar dan zegt hij dat haar vriend heeft beloofd dat ze met hem naar bed zal gaan, zodat hij geen geld hoefde terug te geven. Ze wil het niet, maar doet het, voor haar vriend.Ook kan het zo gaan: hij nodigt wat vrienden uit,
En voert haar met XTC om haar wat losser te maken, hij haalt haar met moeite over om het voor zijn vrienden midden in de kamer, te doen. Als ze klaar zijn, mogen zijn vrienden nu, ze wil zich verzetten , maar haar vriend bedreigt haar met de dood.

Stap 6: wennen aan prostitutie

Hij neemt haar mee naar de rosse buurt, en daar ontmoet ze andere meisjes van haar leeftijd die het werk doen. Hij laat ze met haar kennismaken. Ze verdienen heel veel en haar vriend heeft geld nodig. Ze moet werken . hij heeft een leuk baantje voor haar.
Het geld is op. Hij heeft zoveel voor jou overgehad, en je hebt het gevoel dat je nu iets voor hem terug moet doen.
Misschien word je ontzettend bang voor hem, en daardoor ga je twijfelen. Wat gebeurt er als ik nu zeg dat ik niet verder wil? Hij belooft je dat je niet lang hoeft te werken als prostituee. Jullie kunnen dan sparen, en een huis en een auto kopen. Ook kunnen jullie op vakantie.

Stap 7: overhalen tot prostituee.

Hij zegt dat hij wel een baantje voor haar heeft.
Dit blijkt dan de prostitutie te zijn, en het meisje durf er niet zo goed tegen in te gaan omdat ze denkt dat het haar schuld is dat hij in de problemen zit.
Ook is haar “sociale netwerk” wel erg klein geworden en kan ze dus nergens meer terecht.
Wat ook gebeurd is dat de loverboy dreigt haar weer naar huis te brengen, dit is vooral beangstigend bij allochtonen meisjes of meisjes met problemen thuis.
De loverboy belooft dat ze niet lang hoeft te werken als prostitué.

Stap 8: prostitutie

Ze zit nu achter het raam, of ze gaat naar mannen thuis, of ze werkt in een seksclub. Ergens wilde ze het helemaal niet, maar ze word scherp in de gaten gehouden. De loverboy heeft haar geslagen en gezegd dat als ze niet zou meewerken, hij haar en haar familie wat aan zou doen, en dat wil ze natuurlijk niet
Ze voelt je vies en smerig, maar toch houd ze nog steeds ontzettend veel van haar loverboy. Ze denkt dat allemaal wel weer goed komt, want “hij doet soms weer zo lief”.

Dat was de loverboys, erg hé?
Ja, hoe het afloopt, is altijd anders. Je blijft het je hele leven doen of geeft hem aan, als je beseft dat hij fout is. Maar het duurt altijd weer jaren om je gewone leven weer op te bouwen.

Voorbehoedsmiddelen

Als je seks met iemand hebt gehad, wil je natuurlijk geen kind krijgen. Daarom moet je het veilig doen. Daar heb je iets voor. Er zijn allemaal dingen die beschermen tegen zwangerschappen. Die heten samen voorbehoedsmiddelen.
Maar tegen zwangerschappen doet het niet alleen, het zorgt er ook voor dat je niet ziek wordt. Zo kan je geen SOA krijgen of HIV en Aids. Geslachtsziekten. Maar daar vertel ik iets in een ander hoofdstuk over.

Condooms

Condooms worden het meest gebruikt door mensen. Het is overal te koop:
Bij de drogisterijen, apotheken of de supermarkt. Je kan ze ook uit automaten halen, zoals in cafés of bij benzinestation.
Een condoom is een hoesje van dun rubber dat over de penis van de man past.
Het moet het zaad, sperma, van de man opvangen zodat het niet bij het meisje naar binnen kan, waardoor die niet zwanger raak of een geslachtsziekte oploopt.
Voor de zekerheid doen ze er een zaaddodend middel omheen, voor als de condoom misschien gescheurd is. Voor de zekerheid vul je de condoom met water, en kijk je of hij lekt. Als dat zo is, moet je de morning-after pil halen
Er bestaan verschillende condooms, dunne, dikke, met of zonder glijmiddel en fun-condooms. Dunne scheuren gauwer, en fun-condooms zijn toch wel onveilig. Verder heb je ze nog in smaken, voor als jij je vriendje gaat pijpen.

Vrouwencondoom

Er bestaat nu ook een condoom voor vrouwen. Het komt in de vagina van de vrouw te zitten. Het sluit de baarmoeder af.Je drukt het erin. Er zitten twee spiraaltjes in . Het trekt over de schaamlippen heen, dus kan je ook geen geslachtsziekte krijgen. Als je klaar bent, draai je hem er in rond, zodat het sperma er alsnog niet in kan komen. Hier zie je hoe hij erin moet zitten:

De pil

De pil is het betrouwbaarste voorbehoedsmiddel om bevruchting en zwangerschap te voorkomen. Drie weken moet er elke dag een pil worden ingenomen. Daarna weer een week zonder pillen. Dan ben je ongesteld. Bij gebruik van de pil kan de menstruatie gemakkelijker verlopen, regelmatiger en minder pijnlijk. Om deze reden wordt soms de pil ook voorgeschreven.

De prikpil

Eens in de tien tot twaalf weken, als je ongesteld bent, krijg je bij de dokter een injectie in je bil. Het kan zijn dat eerst je menstruatie een lange tijd wegblijft.
Voor de mannen komt er ooit ook een, maar dat duurt nog even.

Het pessarium

Een pessarium is een buigzame ring met een rubber koepeltje erin.
Je moet er toch een zaaddodend middel omheen doen , voor de zekerheid.
Het wordt tegen de baarmoedermond gedaan.
Acht uur na de seks moet je hem afdoen, als je dat eerder doet, heb je kans dat er nog wat sperma over is. Een pessarium kan je niet zomaar kopen, het moet passen, anders kan je alsnog een kind krijgen. De dokter meet het op, maar als je nog in de groei bent, is het geen goed middel.

Het spiraaltje

Spiraaltjes hadden vroeger de vorm van een spiraal, en daar hebben ze nu hun naam van. Een spiraaltje is een plastic voorwerp van een paar centimeter groot met een draadje van koper eromheen, dat door een arts in de baarmoeder wordt geplaatst. Het is een betrouwbaar middel, ookal is de kans op een kind groter dan de pil. De ongesteldheid kan er wel wat pijnlijker en heviger van worden

Morning-afterpil

Als het condoom is gescheurd en jij dat weet, dan heb je altijd nog de morning-afterpil.Het is niet fijn, maar je kan dan tenminste geen kind krijgen.
Je doet een kuur van vijf dagen,met vijf tabletten per dag. Meestal wordt je er misselijk van. Na de seks moet je zo snel mogelijk naar een arts, zodat je de pil binnen 72 uur binnenkrijgt. Er bestaat ook een morning-afterspiraal, voor vrouwen die sowieso een spiraaltje wilden of te laat zijn voor de morning-afterpil.

De seks

Seks is iets heel bijzonders, Je doet het omdat je eraan toe bent, en als je een vriend of vriendin hebt waar je heel veel van houdt. Maar je moet het wel goedvinden. Doe het niet om je vriend een plezier te doen,  Omdat hij het zo graag wilt. En áls je ook niet wilt, zeg dan nee. Sommige doen dat alleen om hun vriend een plezier te doen. En dat is fout. Als je niet wilt, zeg het dan, want later krijg je daar toch spijt van.
Maar…… wat is seks nou eigenlijk. Nou, het is heel gemakkelijk. De penis van de man gaat in de vagina van de vrouw. Maar dat is niet alles. Hoe komt de penis in de vagina. Nou, een man kan een vrouw in haar blootje zien, dan wordt hij opgewonden en krijgt hij een stijve penis. Maar dat gebeurt alleen als er ook voorspel is, zoenen, knuffelen en nog meer dingen waarvan je opgewonden raakt. De penis van de man gat rechtopstaan en dan kan je er het condoom opdoen, De meeste jongens oefenen met een condoom omdoen. De vagina van de vrouw wordt nat en glibberig.
De eerste keer is heel speciaal, dan ben je jong en moet je alles nog ontdekken.
Soms doet het pijn, en er kan ook altijd wat bloed komen. Sommige vrouwen hebben bij de geboorte zo ’n vliesje gekregen en als de condoom er tegenaan komt, knapt het een beetje en gaat het misschien bloeden. Maar het is niet erg. Wat ik nog meer heb te zeggen over seks, gebruik voorbehoedsmiddelen. Tenzij je een kind wilt. Maar wat is er nou. Hoe krijg je een kind daar heb je iets voor nodig. Eitje en zaad, wat is dat???:

Zaad

Bij de voortplanting zorgt de man voor zaad. Omdat er hoogstens eenmaal per vier of vijf weken een eitje vrijkomt, zorgt de man zijn lichaam ervoor dat ie genoeg zaad heeft. Zolang en zo vaak mogelijk, zodat de kans op kinderen groter wordt.
Zaad wordt in het lichaam van de man gemaakt en bewaart. Een jongen kan vanaf de leeftijd dat hij zaad heeft, ongeveer vanaf zijn veertiende, vaak tot het einde van zijn leven zaad maken. Er is steeds zaad en kan dus op ieder moment vrijkomen. Dat heet een zaadlozing of ejaculatie. De eerste keer dat het zaad vrijkomt, heeft een naam; dat heet de spermarche. Het vrijkomen van het eitje is de ovulatie of eisprong en dit gebeurd eenmaal per vier of vijf weken.
De zaadlozing is een prettig gevoel. Vanaf de eerste zaadlozing is een jongen geslachtsrijp. Dat wil zeggen dat hij vanaf dat moment klaar is om kinderen te maken.

Eitjes

Bij de vrouw is het anders dan de man. Bij de vrouw zorgt het voor een eitje.
De eerste keer dat er een eitje vrijkomt, is meestal wanneer een meisje tussen de elf en zestien jaar is. Het eitje komt via de eileider in de baarmoeder terecht. Vanaf de eerste menstruatie kan er om de paar weken een eitje vrijkomen. Ongeveer twee weken na het vrijkomen van het eitje komt de menstruatie. De menstruatie kan ook komen, terwijl er geen eitje is geweest. De eerste keer ongesteld heeft een naam: de menarche. Vanaf de eerste keer dat er een eitje vrijkomt, kun je zeggen dat het meisje een echte vrouw is geworden. Nu is ze in staat om kinderen te krijgen. Dit duurt ongeveer tot haar vijftigste jaar. Daarna kan ze geen kinderen meer krijgen, er komen geen eitjes meer.

Porno

Porno is een soort seks, alleen iets anders. Porno doe je zonder gevoel.
Seks weer met. Er zijn veel pornofilms, in de discotheek en op de tv, ’s nachts.
Er zijn verschillende standjes en ik vindt het heel erg ranzig. Er zijn ook pornobladen, zoals de playboy. Er zijn vrouwen in met cupmaat e, en ze hebben een konijntje als logo. Die vrouwen zijn nep, alleen maar mooi zijn en mooier worden, met vergrote borsten en zo.

De zwangerschap

Als je wel een kind wilt, of een toekomstig kind hebt. Het gaat zo: Een man heeft een zaadje en een vrouw een eitje. Als die samen komen ontstaat er een kind. Maar hoe komt het zaad van de man in de vagina. Door de seks. Het zaad komt uit de zaadballen via een zaadleider naar een buis in de penis. Een baby krijgen is speciaal. IK wil het later ook. Er worden elk uur wel 10.000 baby’s geboren. Dat zijn er drie per seconde. Toch is een geboorte iets bijzonders. Een baby wordt geboren omdat mensen dat graag willen. Behalve poepluiers verschonen dan. Ik laat zien in dit hoofdstuk zien hoe een baby ontstaat.
Als de man met de vrouw vrijt, op de dag dat er bij haar een eicel is vrijgekomen uit de eierstok, kan deze bevrucht worden. Meestal komt er maar eens in de maand een rijpe eicel uit de eierstok vrij. Als de piemel van de man in de vagina van de vrouw zit en klaar komt, dan komt er sperma uit zijn piemel, waarin miljoenen zaadcellen zitten. De zaadcellen zwemmen allemaal naar boven door de vagina naar de baarmoeder en de eileiders, op zoek naar de eicel. Sommige zaadcellen weten niet goed hoe ze moeten zwemmen, dus die komen niet zo ver. Andere zaadcellen zijn nog moe of hebben gewoon geen zin om verder te gaan. Daarnaast heb je ook nog heel veel zaadcellen die alleen maar achteruit zwemmen of rondjes zwemmen. Zo blijven uiteindelijk alleen de sterkste, de slimste of de gezondste cellen over die uiteindelijk de eicel vinden.

Bij de eicel aangekomen stoten ze zo hard mogelijk tegen de wand aan totdat deze zo zacht wordt dat er 1 zaadcel naar binnen kan. De rest mag er niet meer in. De eicel en de zaadcel smelten samen tot 1 cel. Dit heet bevruchting. Maar als snel begint de cel zich te delen, zodat er 2 cellen komen. Daarna deelt de cel zich nog een paar keer waardoor er een trosje van heleboel cellen ontstaat. Dit is het begin van een nieuw kindje. Het duurt achtendertig weken voordat het kind is volgroeid. Het begin van jezelf wordt embryo genoemd. Na een week is dat embryo nog maar een paar millimeter groot. Het lijkt op de embryo’s van andere dieren.
De cellen zijn nu al van elkaar verschillend. Sommige cellen zullen botten gaan worden, andere nagels, organen of huid. Na twee maanden is het embryo gegroeid tot een lengte van een aantal centimeters. Na vier maanden is het geslacht van de foetus te zien.
Na zes maanden begint de foetus echt op een baby te lijken. Het weegt dan ongeveer 1000 gram. De longen zijn nog niet helemaal volgroeid en alles is nog heel kwetsbaar.
Drie maanden later is de baby klaar om geboren te worden. Het kind wordt steeds groter, en uiteindelijk de bevalling, het pijnlijke moment. Het kind komt op aarde. Het doet pijn, maar later merk je dat niet meer, want je bent heel erg blij met je kind. Als je rookt bij de zwangerschap:

 • een grotere kans op een miskraam
 • problemen met de placenta
 • een te vroeg geboren kindje
 • een grotere kans op een doodgeboren kindje
 • na de geboorte heeft het kindje een groter risico om aan wiegendood te overlijden. Volgens mij kan je kind ook gehandicapt worden. Hij kan ook het Downsyndroom krijgen, waarschijnlijk.

Geslachtsziektes

SOA

SOA is een afkorting van seksueel overdraagbare aandoeningen. Per jaar krijgen er ongeveer 100.000 mensen in Nederland een soa. Ze kunnen erge gevolgen hebben, als ze niet goed worden behandeld. Een soa krijg je als je vrijt met iemand die zelf een soa heeft. Je kan alleen een soa krijgen als je niet veilig vrijt. Veilig vrijen doe je met een condoom. Jammer is dat je er niets van hoeft te merken dat je een soa hebt. Misschien heb je helemaal geen klachten. Dan ga je ook niet naar de dokter voor een behandeling. Op die manier kan jij anderen weer besmetten.
Veel soa ’s zijn goed te behandelen met medicijnen. Maar er zijn er ook waar je onvruchtbaar van kan worden (chlamydia) of ernstig ziek van kan worden en er uiteindelijk aan dood kan gaan (Aids)

Naar de dokter ga je met de volgende klachten:

 • Pijn of brandend gevoel bij plassen.
 • Afscheiding uit je vagina of penis. Dat kan meer of anders dan normaal zijn, een anderen kleur hebben of anders ruiken dan je gewend bent.
 • Pijnlijke opgezwollen klieren in je liezen
 • Bij jongens pijn in je ballen en laag in je buik

Hieronder nog een paar Soa’s

Chlamydia

Dit is de meest voorkomende soa. Het gaat om een bacterie die in de slijmvliezen van je geslachtsdelen nestelt. Klachten zijn een brandend gevoel bij plassen of afscheiding uit penis of vagina. Maar vooral meisjes kunnen ook geen enkele klacht hebben. Als je je niet laat behandelen, kan je eileiderontsteking krijgen en daardoor onvruchtbaar worden. Het gaat niet vanzelf over. Chlamydia is goed te behandelen met antibiotica. Als je met een condoom vrijt, kan je het niet krijgen.

Herpes

Herpes wordt veroorzaakt door een virus. Er zijn verschillende soorten van dit virus, bijvoorbeeld koortsuitslag op je lip. Herpes krijg je door seksueel contact. Het is heel besmettelijk en niet te genezen. Het virus blijft voor altijd in je lijf zitten. Als je wat minder weerstand hebt, ziek bent of je zit niet lekker in je vel, dan kan je een uitbarsting krijgen. Je krijgt blaasjes op je schaamdelen die erg jeuken of pijnlijk kunnen zijn. Je bent heel besmettelijk tijdens zo’n uitbarsting die een paar dagen duurt. Vrijen met een condoom voorkomt besmetting

Hiv – Aids

HIV (Humaan Immunodefficiëntie Virus) is het virus dat Aids veroorzaakt.
Als je besmet bent met het virus ben je seropositief. Het virus zorgt ervoor dat je afweersysteem wordt aangetast. Je lichaam heeft geen weerstand meer. Daardoor loop je makkelijk ziektes op zoals longontsteking. Je kan erg ziek worden van een onschuldige aandoening. Dat komt door die verminderde weerstand. En je kan er uiteindelijk dood aan gaan. Als je seropositief bent hoef je geen Aids te hebben. Je hebt pas Aids als je afweersysteem is aangetast en je ziek wordt. Tussen seropositief zijn en Aids krijgen kan wel 15 jaar zitten. De ziekte kan ook sneller uitbreken. Je ziet niet of iemand Hiv heeft net zo min als iemand het aan jou zou kunnen zien. Het kan zijn dat je het niet weet. Iemand die geïnfecteerd is met Hiv kan zo een ander besmetten. Als je wilt weten of je Hiv hebt kan je je laten testen. Het lichaam doet er 3 tot 6 maanden over om antistoffen tegen het Hiv-virus te maken. Als je die antistoffen in je bloed hebt weet je dat je seropositief bent. Heb je onbeschermd gevreeën en wil je weten of je Hiv hebt opgelopen dan duurt het dus minstens 3 maanden voor je zekerheid hebt, Het Aids-virus zit in bloed, sperma en vaginaal vocht. Als dat besmette vocht in contact komt met slijmvlies in de penis, vagina, anus of mond dan loop je een heel groot risico de ziekte door te geven of te krijgen.
De oorzaak van de besmetting kan zijn door onveilig vrijen of door een naald (spuit) van een besmet iemand te gebruiken. Onveilig vrijen is vrijen zonder een condoom! Hiv en Aids zijn niet te genezen. Wel kunnen medicijnen het ziek worden soms heel lang uitstellen.

Holebi’s

nog nooit gehoord van Holebi’s ? Holebi’s zijn mensen die op hun zelfde geslacht vallen. Die heten ook wel homo’s of lesbiennes of transseksuelen.

Homo’s en lesbiennes

Homo’s en lesbiennes zijn mensen die op hun zelfde geslacht vallen. Meestal komen ze daar in de puberteit achter, of weten ze het al hun hele leven. Vaak worden ze gediscrimineerd. Als ze zeggen dat ze homo of lesbie zijn, kijken mensen ze raar aan, alsof ze aliens zijn. Ze worden daardoor erg gepest. Dus, durven ze het niet te vertellen, en accepteren ze zichzelf niet. Ze vinden zich maar monsters, omdat de anderen dat ook vinden. Als iemand een homo is, denken ze, dat ze raar zijn. Dat er iets mis met ze is.

Biseksualiteit

Biseksuelen zijn mensen die op mannen én vrouwen vallen. Het ene moment zijn ze op een vrouw en het andere moment op een man. Zij weten misschien ook niet wat ze zijn. Homo óf hetero. Ook daar maken ze zich druk over.

Pedofilie

Een pedofiel is iemand die op kinderen valt. Alleen doen ze dat niet, er staat een straf voor. Sommige ook wel, de kinderen vinden dat niet leuk. Het wordt hun niet gedwongen, in het begin vinden ze het leuk, maar later met de seks niet meer, en dan gaat diegene door.

Transseksualiteit

Transseksuelen zijn mensen die het gevoel hebben in het verkeerde lichaam te zitten. Vrouwen willen mannen zijn en mannen vrouwen. Het is nu ook mogelijk om je te laten ombouwen, maar dat duurt jaren. Ik weet dat mensen hier ook in de knoop mee zitten. Ze zijn heel erg ongelukkig en weten het niet te vertellen aan vrienden en familie. Ik vindt dit heel erg en zou willen dat die mensen ook gelukkig kunnen zijn, en zich niet druk hoeven te maken over wie ze nou eigenlijk zijn.

Travestie

Een travestie is meestal een man die zich als vrouw verkleedt. Dan gaan ze allemaal dingen doen. Naar disco’s en nachtclubs.

Exhibitionisme

dat zijn mensen die opgewonden raken door hun eigen geslachtsdelen aan mensen te tonen, ongevraagd. Ze worden ook wel potloodventers genoemd. Ze gaan de straat op, alleen in een jas, en als er iemand aan komt, dan doet hij die uit!

Voyeurisme

Een voyeur of een gluurder is iemand die opgewonden raakt van het stiekem bespieden van mensen die zich uitkleden, bloot zijn of samen vrijen.

Nawoord

Het was heel leuk om deze spreekbeurt te maken. Ik heb geprobeerd het zo veel mogelijk in mijn eigen woorden te doen. Ook al was het best moeilijk om de info te vinden. Verder hoop ik nog dat je dit werkstuk met plezier hebt gelezen.

Bibliografie

Ik heb mijn werkstuk uit verschillende boeken:

 • Alles erop en eraan van Martine Delfos
 • Kop en staart van Martine Delfos
 • Vrijen is verrukkelijk van J. Gale / J. Voss
 • Wie is er bang om te zoenen? Van Wim Daniëls
 

17 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen