Bijna jarig?
klik hier!Home   Zeehond

Zeehond


Inhoud

  • Inleiding.
  • Inhoud.
  • Redenen waardoor zeehonden aanspoelen.
  • De binnenkomst van de zeehond.
  • 24 uur in de zeehondencreche.
  • Overzicht soorten zeehonden

Inleiding

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik zeehonden leuke dieren vind. En ik wilde weten wat er gebeurt als er een zeehond aanspoelt. Ik heb van dit werkstuk heel veel geleerd, ik weet nu ook dat de zeehonden meestal weer gezond worden en dat ze dan ook weer worden vrijgelaten. Er zijn heel veel verschillende soorten zeehonden, in de Waddenzee leven wel 19 verschillende soorten.

Oorzaken waardoor zeehonden aanspoelen.

Er zijn veel oorzaken waardoor een zeehond in moeilijkheden kan komen, zodat hij zonder hulp niet verder kan. Er zijn drie verschillende groepen: huilers, zieke zeehonden en gewonde zeehonden.

Huilers zijn zeehondenbaby’s die hun moeder zijn kwijtgeraakt. Een zeehondenmoeder past heel goed op haar jong, maar door storm of iets anders dat paniek veroorzaakt waardoor alle dieren in een andere richtingen wegvluchten, kunnen de moeder en haar jong elkaar kwijtraken. Huilers zijn niet ziek, maar kunnen zonder hulp niet overleven.

Zieke zeehonden: Door hun slechte weerstand tegen ziektes raken zeehonden door hun eigen kinderziektes zo verzwakt, dat ze niet zonder hulp verder kunnen. Wanneer deze zeehonden worden opgevangen, zijn ze meestal snel genezen.

zeehonden

Gewonde zeehonden: Scheepsschroeven, netten en ander weggegooid afval vormen een grote bedreiging voor zeehonden. Elk jaar wordt er een aantal opgevangen met diepe snijwonden, veroorzaakt door het vastzitten in netten, of zelfs met botbreuken en diepe verwondingen door scheepsschroeven.

Via de EHBZ-posten (Eerste hulp bij zeehonden) worden jaarlijks zo’n 100 zieke zeehonden en huilers bij de zeehondencrèche in Pieterburen binnengebracht.

De binnenkomst van de zeehond.

zeenhondencreche

Zodra er een zeehond op de crêche in Pieterburen binnenkomt, wordt hij onderzocht door de dierenarts. Hij wordt gemeten en gewogen, er wordt bloed afgenomen en ook worden en “swabjes”genomen: uitstrijkjes uit de neus, bek en kont. Dit materiaal wordt gelijk onderzocht, gedeeltelijk in het eigen laboratorium en gedeeltelijk in een ander laboratorium. Als het nodig is, wordt er een echo of een röntgenfoto gemaakt. En bij verwondingen of ziektes (zoals oogproblemen) wordt een specialist ingeschakeld.

Gelukkig mag de crêche rekenen op de (gratis) medewerking van veel specialisten uit diverse ziekenhuizen in het noorden. Na het onderzoek krijgt de zeehond zijn eigen quarantaine-ruimte, waar hij drie weken verzorgd wordt, voordat hij in contact met andere zeehonden mag komen. Goede voeding, goede verzorging en vooral heel veel rust is heel belangrijk voor een goed herstel.

24 uur in de zeehondencreche

Al sinds 1971 staat men in de zeehondencrêche klaar voor de opvang van zeehonden. De dieren zijn ziek, verdwaald of te vroeg hun moeder kwijtgeraakt. Ze komen van de Nederlandse, Belgische of Duitse kust. En soms zelfs van de Zweedse, Schotse of Franse kust.

07.00 uur

Spitsuur in de keuken van de crêche. Daar wordt voedsel en medicijnen klaargemaakt. Dit gebeurt heel erg precies, alles moet heel schoon zijn. Net als in een ziekenhuis. Alle zeehonden krijgen vis met extra vitaminen erin. Elke morgen en avond wordt de temperatuur van de zeehonden gemeten.

08.30 uur

De grote schoonmaak begint. Zowel de binnen- als buitenbassins worden elke dag heel goed schoongemaakt. Zo krijgen vuil en ziekteverwekkers geen kans.

09.30 uur

Zeehonden worden onderzocht en er wordt een beetje bloed in een buisje verzameld. Dit bloed wordt later onderzocht om te kijken of er weg genoeg antistoffen in zitten tegen allerlei gevaarlijke ziekten. Ze worden ingeënt tegen gevaarlijke ziekten.

11.00 uur

Het wegen van de zeehonden gebeurt zeker twee, soms drie keer per week. Zo houden ze precies bij of ze snel genoeg groeien of dat ze meer te eten moeten hebben. Als ze gezond zijn en 40 kilo wegen mogen ze terug naar de zee. De mensen die de zeehonden vasthouden, dragen bij elke zeehond een schoon wit pak, zodat ze geen ziekten van de ene zeehond naar de andere overbrengen.

13.00 uur

De jonge zeehond mag voor het eerst naar buiten. Dat betekent dat ze al weer veel beter is. In het buitenbad heeft ze alle ruimte om weer goed te leren zwemmen.

14.00 uur

De zeehonden in het grote bassin liggen te rusten. Ze zijn bijna weer helemaal genezen. Nog even en ze mogen weer terug naar de Waddenzee. Ze krijgen drie keer per dag eten. De vis wordt zo het water in gegooid. Ze kunnen helemaal zelfstandig eten. Dagelijks eten ze ongeveer 5 kilo vis.

14.30 uur

Een zeehond op weg naar de vrijheid, de Waddenzee (hun huis). Ze is weer hersteld en sterk genoeg om in een niet zo’n schone zee te overleven. Er zijn nu al heel veel zeehonden uitgezet.

16.00 uur

Enkele keren per dag krijgen de zieke en zwakke zeehonden hun medicijnen, om wonden en infecties zo snel mogelijk te laten genezen. De huilers, de babyzeehonden, hebben vaak te weinig gegeten en zijn ook vaak uitgedroogd. Hiervoor krijgen ze water met zout en suikers.

19.00 uur

Er wordt opnieuw vis gemalen voor de avond en de volgende ochtend. Sommige zeehonden zijn te ziek en te zwak om zelf te eten. De kleine zeehonden kunnen ook nog geen vis eten. Voor deze zeehonden wordt een papje van gemalen vis met water gemaakt. De pap wordt via een trechter met een slang eraan gegeven. De slang wordt in de slokdarm gebracht en de pap wordt dan naar binnen gegoten. Dit gebeurt wel 5x per dag.

20.00 uur

Soms worden er röntgenfoto’s van een zeehond gemaakt. Dit is om beter te kunnen zien wat er binnen in hun lichaam aan de hand is.

Overzicht soorten zeehonden

soorten zeehonden

De vinpotige dieren worden in drie families verdeeld: De robachtige oorloze of echte zeehonden, de Oorrobachten of zeeleeuwen en de walrussen.

De robachtige worden weer verdeeld in 2 families een 10 soorten die vooral in het arctische en subarctisch gebied leven en 9 soorten die rond de zuidpool leven. De zeehonden zijn herkenbaar aan hun gestroomlijnde lichaam en ze hebben geen oorschelp. In het water gebruiken ze hun achtervinnen om zich voort te bewegen en hun zwemstijl lijkt een beetje op die van een grote vis. Op land verplaatsen ze zich heel moeilijk, ze kruipen vooruit door afwisselend hun borst en bekken heen en weer te bewegen.

Grijze zeehond

Grijze zeehonden zijn erg groot. Er is een duidelijk verschil tussen mannetjes en vrouwtjes. Mannetjes zijn steviger en hebben een grotere en bredere kop dan de vrouwtjes (ze zijn ongeveer 2,3 meter en wegen ongeveer 310 kilo). De snoet is in verhouding lang en breed en de neusgaten zijn gelijk aan elkaar en hebben een W-vorm. Ze zijn grijs, de pels van het wijfje heeft donkere vlekken. De mannetjes zijn donkerder en hebben lichte vlekken.

De pups worden met een witte wollige vacht geboren. Grijze zeehonden leven op ruige, uitstekende rotskusten, de geboorteperiode is in de herfst en het begin van de winter en geboorten vinden plaats op geïsoleerde stranden. De laatste jaren zijn er weer grijze zeehonden aan de Nederlandse kust te zien. Vermoedelijk zijn deze afkomstig van Britse kusten. Om commerciële en politieke redenen wordt er in andere landen nog steeds op grijze zeehonden gejaagd.

Gewone Zeehond

Het lichaam is dik en de kop is smal met een vlak voorhoofd, de neusgaten zijn smal en vertonen een V-vorm. De ogen zijn redelijk groot en staan vrij dicht bij elkaar. Het is heel moeilijk om de mannetjes en de vrouwtjes te onderscheiden ( ze zijn ongeveer 1,7 meter en wegen tussen de 60 en 110 kilo). De kleur van de rug is vaak licht- of donkergrijs of licht- of donkerbruin. De buik is altijd lichter dan de rest. De rug is het meest gespikkeld met vlekken. Bij de geboorte hebben de pups geen witte wollige vacht meer, die hebben ze alleen in de baarmoeder. De geboorteperiode ligt tussen het einde van de lente en het begin van de zomer. Sinds de prehistorie wordt op de gewone zeehonden gejaagd. Tegenwoordig is het verboden om ze te doden aan de Nederlandse, Duitse en Deense kust, maar in landen als Canada wordt nog steeds op ze gejaagd.

Links naar zeehondensites:

www.zeehondencreche.nl

www.waterland.net/ecomare

spreekbeurt

 

17 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen