Bijna jarig?
klik hier!Home   Zeehond

Zeehond

Inhoud

 • Inleiding.
 • Inhoud.
 • Redenen waardoor zeehonden aanspoelen.
 • De binnenkomst van de zeehond.
 • 24 uur in de zeehondencreche.
 • Overzicht soorten zeehonden

Inleiding

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik zeehonden leuke dieren vind. En ik wilde weten wat er gebeurt als er een zeehond aanspoelt. Ik heb van dit werkstuk heel veel geleerd, ik weet nu ook dat de zeehonden meestal weer gezond worden en dat ze dan ook weer worden vrijgelaten. Er zijn heel veel verschillende soorten zeehonden, in de Waddenzee leven wel 19 verschillende soorten.

Oorzaken waardoor zeehonden aanspoelen.

Er zijn veel oorzaken waardoor een zeehond in moeilijkheden kan komen, zodat hij zonder hulp niet verder kan. Er zijn drie verschillende groepen: huilers, zieke zeehonden en gewonde zeehonden.

Huilers zijn zeehondenbaby’s die hun moeder zijn kwijtgeraakt. Een zeehondenmoeder past heel goed op haar jong, maar door storm of iets anders dat paniek veroorzaakt waardoor alle dieren in een andere richtingen wegvluchten, kunnen de moeder en haar jong elkaar kwijtraken. Huilers zijn niet ziek, maar kunnen zonder hulp niet overleven.

Zieke zeehonden: Door hun slechte weerstand tegen ziektes raken zeehonden door hun eigen kinderziektes zo verzwakt, dat ze niet zonder hulp verder kunnen. Wanneer deze zeehonden worden opgevangen, zijn ze meestal snel genezen.

zeehonden

Gewonde zeehonden: Scheepsschroeven, netten en ander weggegooid afval vormen een grote bedreiging voor zeehonden. Elk jaar wordt er een aantal opgevangen met diepe snijwonden, veroorzaakt door het vastzitten in netten, of zelfs met botbreuken en diepe verwondingen door scheepsschroeven.

Via de EHBZ-posten (Eerste hulp bij zeehonden) worden jaarlijks zo’n 100 zieke zeehonden en huilers bij de zeehondencrèche in Pieterburen binnengebracht.

De binnenkomst van de zeehond.

zeenhondencreche

Zodra er een zeehond op de crêche in Pieterburen binnenkomt, wordt hij onderzocht door de dierenarts. Hij wordt gemeten en gewogen, er wordt bloed afgenomen en ook worden en “swabjes”genomen: uitstrijkjes uit de neus, bek en kont. Dit materiaal wordt gelijk onderzocht, gedeeltelijk in het eigen laboratorium en gedeeltelijk in een ander laboratorium. Als het nodig is, wordt er een echo of een röntgenfoto gemaakt. En bij verwondingen of ziektes (zoals oogproblemen) wordt een specialist ingeschakeld.

Gelukkig mag de crêche rekenen op de (gratis) medewerking van veel specialisten uit diverse ziekenhuizen in het noorden. Na het onderzoek krijgt de zeehond zijn eigen quarantaine-ruimte, waar hij drie weken verzorgd wordt, voordat hij in contact met andere zeehonden mag komen. Goede voeding, goede verzorging en vooral heel veel rust is heel belangrijk voor een goed herstel.

24 uur in de zeehondencreche

Al sinds 1971 staat men in de zeehondencrêche klaar voor de opvang van zeehonden. De dieren zijn ziek, verdwaald of te vroeg hun moeder kwijtgeraakt. Ze komen van de Nederlandse, Belgische of Duitse kust. En soms zelfs van de Zweedse, Schotse of Franse kust.

07.00 uur

Spitsuur in de keuken van de crêche. Daar wordt voedsel en medicijnen klaargemaakt. Dit gebeurt heel erg precies, alles moet heel schoon zijn. Net als in een ziekenhuis. Alle zeehonden krijgen vis met extra vitaminen erin. Elke morgen en avond wordt de temperatuur van de zeehonden gemeten.

08.30 uur

De grote schoonmaak begint. Zowel de binnen- als buitenbassins worden elke dag heel goed schoongemaakt. Zo krijgen vuil en ziekteverwekkers geen kans.

09.30 uur

Zeehonden worden onderzocht en er wordt een beetje bloed in een buisje verzameld. Dit bloed wordt later onderzocht om te kijken of er weg genoeg antistoffen in zitten tegen allerlei gevaarlijke ziekten. Ze worden ingeënt tegen gevaarlijke ziekten.

11.00 uur

Het wegen van de zeehonden gebeurt zeker twee, soms drie keer per week. Zo houden ze precies bij of ze snel genoeg groeien of dat ze meer te eten moeten hebben. Als ze gezond zijn en 40 kilo wegen mogen ze terug naar de zee. De mensen die de zeehonden vasthouden, dragen bij elke zeehond een schoon wit pak, zodat ze geen ziekten van de ene zeehond naar de andere overbrengen.

13.00 uur

De jonge zeehond mag voor het eerst naar buiten. Dat betekent dat ze al weer veel beter is. In het buitenbad heeft ze alle ruimte om weer goed te leren zwemmen.

14.00 uur

De zeehonden in het grote bassin liggen te rusten. Ze zijn bijna weer helemaal genezen. Nog even en ze mogen weer terug naar de Waddenzee. Ze krijgen drie keer per dag eten. De vis wordt zo het water in gegooid. Ze kunnen helemaal zelfstandig eten. Dagelijks eten ze ongeveer 5 kilo vis.

14.30 uur

Een zeehond op weg naar de vrijheid, de Waddenzee (hun huis). Ze is weer hersteld en sterk genoeg om in een niet zo’n schone zee te overleven. Er zijn nu al heel veel zeehonden uitgezet.

16.00 uur

Enkele keren per dag krijgen de zieke en zwakke zeehonden hun medicijnen, om wonden en infecties zo snel mogelijk te laten genezen. De huilers, de babyzeehonden, hebben vaak te weinig gegeten en zijn ook vaak uitgedroogd. Hiervoor krijgen ze water met zout en suikers.

19.00 uur

Er wordt opnieuw vis gemalen voor de avond en de volgende ochtend. Sommige zeehonden zijn te ziek en te zwak om zelf te eten. De kleine zeehonden kunnen ook nog geen vis eten. Voor deze zeehonden wordt een papje van gemalen vis met water gemaakt. De pap wordt via een trechter met een slang eraan gegeven. De slang wordt in de slokdarm gebracht en de pap wordt dan naar binnen gegoten. Dit gebeurt wel 5x per dag.

20.00 uur

Soms worden er röntgenfoto’s van een zeehond gemaakt. Dit is om beter te kunnen zien wat er binnen in hun lichaam aan de hand is.

Overzicht soorten zeehonden

soorten zeehonden

De vinpotige dieren worden in drie families verdeeld: De robachtige oorloze of echte zeehonden, de Oorrobachten of zeeleeuwen en de walrussen.

De robachtige worden weer verdeeld in 2 families een 10 soorten die vooral in het arctische en subarctisch gebied leven en 9 soorten die rond de zuidpool leven. De zeehonden zijn herkenbaar aan hun gestroomlijnde lichaam en ze hebben geen oorschelp. In het water gebruiken ze hun achtervinnen om zich voort te bewegen en hun zwemstijl lijkt een beetje op die van een grote vis. Op land verplaatsen ze zich heel moeilijk, ze kruipen vooruit door afwisselend hun borst en bekken heen en weer te bewegen.

Grijze zeehond

Grijze zeehonden zijn erg groot. Er is een duidelijk verschil tussen mannetjes en vrouwtjes. Mannetjes zijn steviger en hebben een grotere en bredere kop dan de vrouwtjes (ze zijn ongeveer 2,3 meter en wegen ongeveer 310 kilo). De snoet is in verhouding lang en breed en de neusgaten zijn gelijk aan elkaar en hebben een W-vorm. Ze zijn grijs, de pels van het wijfje heeft donkere vlekken. De mannetjes zijn donkerder en hebben lichte vlekken.

De pups worden met een witte wollige vacht geboren. Grijze zeehonden leven op ruige, uitstekende rotskusten, de geboorteperiode is in de herfst en het begin van de winter en geboorten vinden plaats op geïsoleerde stranden. De laatste jaren zijn er weer grijze zeehonden aan de Nederlandse kust te zien. Vermoedelijk zijn deze afkomstig van Britse kusten. Om commerciële en politieke redenen wordt er in andere landen nog steeds op grijze zeehonden gejaagd.

Gewone Zeehond

Het lichaam is dik en de kop is smal met een vlak voorhoofd, de neusgaten zijn smal en vertonen een V-vorm. De ogen zijn redelijk groot en staan vrij dicht bij elkaar. Het is heel moeilijk om de mannetjes en de vrouwtjes te onderscheiden ( ze zijn ongeveer 1,7 meter en wegen tussen de 60 en 110 kilo). De kleur van de rug is vaak licht- of donkergrijs of licht- of donkerbruin. De buik is altijd lichter dan de rest. De rug is het meest gespikkeld met vlekken. Bij de geboorte hebben de pups geen witte wollige vacht meer, die hebben ze alleen in de baarmoeder. De geboorteperiode ligt tussen het einde van de lente en het begin van de zomer. Sinds de prehistorie wordt op de gewone zeehonden gejaagd. Tegenwoordig is het verboden om ze te doden aan de Nederlandse, Duitse en Deense kust, maar in landen als Canada wordt nog steeds op ze gejaagd.

Links naar zeehondensites:

www.zeehondencreche.nl

www.waterland.net/ecomare

spreekbeurt

 

  17 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *


  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen