Hoe kan ik online geld verdienen?

Inleiding

Soms zie ik iets heel leuks in de speelgoedwinkel wat ik graag zou willen kopen. Ik krijg maar een paar euro zakgeld per week, en meestal heb ik niet voldoende gespaard om het speelgoed te kopen. Door klusjes voor mijn ouders te doen kan ik soms wel nog een beetje extra verdienen. Omdat ik veel achter de computer en tablet zit, was ik benieuwd of je daar ook geld mee kunt verdienen. Daarom houd ik mijn spreekbeurt over manieren om online (op internet) geld te verdienen.

Vanaf welke leeftijd mag je bijverdienen?

In Nederland is het voor kinderen pas toegestaan vanaf 13 jaar om te werken. Volgens de overheid mag je dan alleen maar klusjes doen, of helpen bij licht, niet-industrieel werk. Hierbij kun je denken aan vakkenvullen, helpen met kranten rondbrengen of oppassen op kinderen of huisdieren. Maar er zijn ook diverse manieren om online geld te verdienen. Belangrijk is wel om te onthouden dat je voor sommige dingen minimaal 18 jaar moet zijn. Je kunt daarvoor wel een ouder iemand een account laten aanmaken, bijvoorbeeld je vader of moeder.

Als je in Nederland voor een bedrijf werkt, moet je belasting over je geld betalen. Dat geldt ook wanneer je je eigen bedrijf opzet. Dit is als kind al mogelijk, maar vaak moeten je ouders voor een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (waar alle bedrijven in Nederland zijn geregistreerd) wel toestemming geven. Help je iemand en geeft hij jou hier direct geld voor, dan hoef je geen belasting te betalen.

Spullen verkopen via internet

Heb jij van een bepaald merk of bepaalde serie een verzameling of zeldzaam item? Bijvoorbeeld van Lego of actiefiguren? Als je er niet meer mee speelt kun je die spullen proberen te verkopen via internet. Bepaal samen met je ouders hoeveel je ervoor wil vragen en maak samen een advertentie waar alles in staat over de spullen. Onder andere over welke items het precies zijn, en of ze nog in goede staat zijn. Zit het nog in de verpakking en heb je er nog nooit mee gespeeld? Zet dat er dan ook bij omdat mensen meer geld geven voor nieuwe producten. De producten kun je verkopen via bijvoorbeeld Marktplaats. Via Bol.com kun je ook tweedehands boeken, films en muziek verkopen, maar zij vragen hier een klein bedrag voor.

Op Marktplaats kun je ook andere dingen verkopen die je zelf gemaakt hebt. Voorbeelden hiervan zijn sieraden, kaarsen of dingen die mensen bijvoorbeeld als versiering voor een verjaardagsfeestje of carnaval zouden willen hebben.

Invullen van online enquêtes

Bedrijven willen graag weten wat mensen van hun producten vinden. Omdat ze dat niet aan iedereen persoonlijk kunnen gaan vragen die iets gekocht heeft, maken ze een enquête of vragenlijst. Er zijn diverse websites waar je enquêtes in kunt vullen, hier kun je je soms al vanaf 12 jaar inschrijven. Als beloning voor iedere vragenlijst, krijg je soms wel een paar euro.

Vloggen (video’s op Youtube)

Kijken jullie ook vaak filmpjes op YouTube? Dan hebben jullie vast wel eens gehad dat er eerst een reclame kwam. En dat is ook een manier om online geld te verdienen. Maak eerst een of meerdere filmpjes over iets wat jij heel leuk vindt, en heel goed kan. Zodra veel mensen deze filmpjes bekijken (veel ‘views’ hebt), kun je partner van YouTube worden en zo geld verdienen. Ben je nog geen 18 jaar, dan moet je wel het emailadres van iemand anders gebruiken, bijvoorbeeld van je ouders. Als een video veel views heeft, noemen ze dat ‘viral gaan’. Bedrijven willen graag dat veel mensen hun advertenties zien, en zullen daarom betalen voor iedere keer dat iemand een YouTube-video van je bekijkt.

Je kunt ook geld verdienen door op YouTube te adverteren voor bedrijven. Zo zijn er kinderen die in filmpjes uitleggen wat je allemaal met bepaald speelgoed kunt doen, en daar veel geld van de fabrikanten voor krijgen. Als andere kinderen de filmpjes zien willen ze het speelgoed namelijk ook graag hebben, waardoor er meer van verkocht wordt.

Geld verdienen met gamen

Speel jij veel spellen op de computer of spelcomputer? Wist je dat je daar ook geld mee kunt verdienen? Als jij heel goed bent in een bepaalde game of iets heel vets kan maken of doen in een populair spel, kun je geld verdienen door een video hiervan te maken. Deze kun je bijvoorbeeld op YouTube zetten, waar ik het zojuist al over heb gehad.

Naast filmpjes maken als je aan het gamen bent, kun je dit ook live streamen, bijvoorbeeld via

de gratis streamingdienst Twitch. Zorg dat naast je beeldscherm, ook jijzelf in beeld bent, zo bouw je een band op met je publiek.

Voor andere mensen een online profiel aanmaken

Wil bijvoorbeeld je opa of oma ook graag op Facebook maar weten ze niet hoe ze een profiel kunnen aanmaken? Bied dan aan om bijvoorbeeld voor 5 euro een basisprofiel op Facebook voor ze in te stellen. Voeg een foto van de persoon toen en nodig zijn of haar vrienden uit om ze toe te voegen.

Vragen voor de klas

  • Hebben jullie al wel eens iets verdiend met de manieren om online geld te verdienen die ik besproken heb?
  • Op welke manier lijkt het jullie het leukst om wat extra geld te verdienen?

Bronnen

 

Comments are closed.