Bijna jarig?
klik hier!Home   Lynx

Lynx


Inleiding

lynx

De lynx is een katachtige. Katachtige zijn roofdieren. Er zijn veel verschillende lynxen. Ik heb het alleen over de meest voorkomende.Dat zijn de: woestijnlynx, Europese lynx , Spaanse lynx, Canadese lynx en rode lynx.

Soorten Lynxen

Caracal of woestijnlynx

 • Schouderhoogte: 45 centimeter
 • Lengte zonder staart: 75 centimeter
 • Staartlengte: 25 centimeter
 • Gewicht: 15 – 18 kilo

Deze woestijnlynx is verward aan de Europese en de Amerikaanse en heeft de zelfde oorpluimpjes aan de punten van zijn oren. De staart is erg kort, veel korter als die van de andere Afrikaanse katten, terwijl de achterpoten duidelijk veel korter zijn als de voorpoten. De kop is aan de voorkant afgeplat en heeft lange, smalle puntige oorschelpen.De buitenkant van de oren is zwartig. De woestijnlynx is eigenlijk een lynx die zich, als gevolg van de afgesloten ligging van zijn woongebied, heeft ontwikkeld als een aparte soort.

Europese lynx

 • Schouderhoogte: 60 – 75 centimeter
 • Lengte zonder staart: 80 – 103 centimeter
 • Staartlengte: 11 – 24 centimeter
 • Gewicht: 18 – 20 kilo

De gewone lynx is gemakkelijk te onderscheiden van de wilde kat, dankzij zijn langere poten, zeer korte staart, plukjes 3 cm lang haar op zijn oren en de grote zwart met witte snorharen rond de snuit. De typische Europese vorm wordt meestal beschouwd als een ondersoort van de lynx, evenals de spaanse en canadese lynxen dat zijn. De hoofdkleur van de vacht is bruin, maar er komen ook grijze en rode tinten in voor. De onderzijde is in de hoofdzaak heel licht asgrijs. Over de rug en voeten lopen donkerdere strepen. De staart is geringd. Hij heeft een zwarte punt en is aan de onderzijde wit van kleur. Scandinavië en Oost – Europa is het leefgebied van de Europese lynx. De lynx is een echt roofdier dat in de bossen thuishoort, maar overal gaat het aantal lynxen sterk achteruit. De dieren jagen meestal overdag. Hun prooi bestaat uit: gemzen hazen fazanten houtsnippen patrijzen en kleine vogels. Als ze door een jager ontdekt worden blijven ze hem doodstil aanstaren. Lynxen paren in januari en februari zonder dat er veel hofhouderij aan te pas komt. De draagtijd duurt ongeveer 70 dagen. Een worp bestaat doorgaans uit 2 of 3 jongen, die stekeblind geboren worden.

Spaanse lynx

 • Schouderhoogte: 60 – 70 cm
 • Lengte zonder staart: 85 – 110 cm
 • Staartlengte: 12½ – 13 cm
 • Gewicht: 15 – 20 kilo

De Spaanse lynx is kleiner als de Europese lynx waaraan hij nou verbonden is. Evenals dat dier heeft ook de Spaanse lynx puntige oren met zwarte haarplukjes en lange snorharen. De donkere tint van de vacht vormt een kenmerkend verschil tussen de Europese lynx. De onderzijde van het lichaam is lichter als de bovenzijde. Rug en flanken zijn bruin met een roodachtige gloed. Er staan ook zwarte strepen op en kleine ronde vlekken. De strepen lopen in de lengte over nek en rug dwars over flanken. De staart van de Spaanse lynx is veel korter als die van de Europese lynx. Hij is helemaal gevlekt op het uiteinde na. Het uiteinde is zwart. De Spaanse lynx leefde vroeger in de bossen en op de hellingen van zuid – Europa. Nu komt hij alleen nog maar in Spanje voor. Evenals de Europese lynx bespringt de spaanse lynx zijn prooi vanuit een hinderlaag. Het dier jaagt ’s nachts en in de schemering. In bomen klimmen kan hij ook tot op bepaalde hoogte. Hij kan buitengewoon goed springen en zwemmen. Mannetjes en vrouwtjes zoeken elkaars gezelschap alleen in de paartijd. Spaanse lynxen maken een schril blazend geluid. Tijdens het hofmaken miauwen ze krijsend, waarbij de stem een paar tonen daalt. De draagtijd duurt ongeveer 70 dagen. Een worp bestaat doorgaans uit 2 of 3 jongen, die stekeblind geboren worden.

Canadese lynx

 • Schouderhoogte: 50 – 60 cm
 • Lengte zonder staart: 70 – 100 cm
 • Staartlengte: 10 – 15 cm

lynxen

Er zijn deskundigen die de Canadese lynx als een aparte soort beschouwen maar hij lijkt sterk op de lynxen uit Europa en het noordelijk deel van Azië. De zilvergrijze vacht met zijn rossig-bruinegloed en vaag gevlekte tekening is erg kostbaar. Het haar van de flanken en de onderste delen van zijn poten is iets langer als de rest. Over het voorhoofd lopen duidelijk zwarte lengtestrepen. Rond de snuit bevinden zich witte snorharen. De gestreepte staart is kort en het uiteinde is zwart. De Canadese lynx komt voor in Canada en in het noorden van de verenigde staten. Canadese lynxen zijn echte bosdieren die voornamelijk in de schemering en ‘s nachts actief zijn. Overdag verbergen ze zich in holle bomen, op lage takken of tussen de struiken. Ze jagen meestal op: hazen en konijnen, maar eten ook andere kleine zoogdieren. Ze eten ook vogels. Lynxen paren in januari en februari zonder dat er veel hofhouderij aan te pas komt. De draagtijd duurt ongeveer 70 dagen. Een worp bestaat doorgaans uit 2 of 3 jongen, die stekeblind geboren worden.

Rode lynx

 • Lengte zonder staart: 75 cm
 • Staartlengte: 15 cm
 • Gewicht: 10 – 12 kilo

De rode lynx is kleiner dan de Canadese lynx. De vacht van het dier is dik, maar niet lang. De vacht is roodbruin van kleur. De tekening van de vacht bestaat uit kleine, goed zichtbare vlekken over het hele lichaam. Op de donkerste gedeelte van zijn poten bevinden zich donkere dwars strepen. Die zijn niet goed te zien. De rode lynx komt voor in vrijwel de gehele Verenigde Staten, maar ook in Californië. Zijn woongebied wordt gevormd door ruig open land. Daar houdt hij zich verborgen tussen bosjes en struiken of tussen plaatsen op rotsen waar de plantgroei schaars is. Evenals de andere lynxen houdt dit dier zich overdag verborgen. Hij wordt pas tegen de schemering actief. Hij jaagt op konijnen, hazen, eekhoorns en muizen. De draagtijd van de rode lynx is 50 – 60 dagen. In het voorjaar worden 2 tot 4 jongen geboren.

Algemeen

lynxen

De lynx kwam vroeger in bijna alle grote bosgebieden in Europa en een groot deel van Azië voor. Door de jacht en verdrijving uit hun leefgebied zijn deze katten met hun kenmerkende oorpluimen tegenwoordig vrij zeldzaam geworden. Ze leven vooral nog in afgelegen bergstreken met wat kreupelhout. In enkele bossen in West-Europa zijn opnieuw lynxen uitgezet. In Nederland is vooralsnog niet voldoende aaneengesloten bos voor een herintroductie. Lynxen jagen bij voorkeur vanuit een hinderlaag. Ze liggen achter een omgevallen boom of rots te wachten tot een prooidier langs komt en doen dan een korte uitval. Als ze hun prooi niet binnen enkele meters te pakken kunnen krijgen laten ze hem lopen.

Wetenschap

 • Naam: Lynx lynx
 • Engelse naam Eurasian lynx.
 • Hij is niet bedreigd .

De paartijd valt bij de lynx in het begin van de lente. Mama lynx is ongeveer 70 dagen zwanger van haar jonkies. Eind mei worden ze geboren, 1 tot 4 per worp. De welpjes wegen bij hun geboorte maar 300 gram en zullen bijna een heel jaar lang bij mama blijven. Papa lynx helpt niet bij het grootbrengen. Hij neemt liever de benen! De grootste vijand van de lynx is de mens.

De lynx in Nederland

De lynx kwam vroeger ook in Nederland voor. Maar de mensen waren erg bang en probeerden ze uit te roeien. Dit is niet gelukt. Dat kwam omdat er in Duitsland de rijke mensen een soort dierentuintjes hadden. Dit was eigenlijk verboden dus was het niet zo’n dierentuin zoals we nu in Nederland hebben, maar een geheime alleen voor hun vol met bedreigde dieren. Maar de lynxen kregen jonkies en daar konden die mensen niets mee. Verkopen kon niet, dus lieten ze de jonkies maar los. In Duitsland zijn nooit schapen gedood of bijvoorbeeld een kind aangevallen door een lynx. Dus het uitroeien in Nederland had helemaal geen nut. Sommige geleerden denken dat de lynx weer in Nederland is gaan wonen. Maar de geleerden zijn het er nog niet over eens.

Territorium

De lynx leeft veelal in bergachtig gebied en is een echte bosbewoner. In omgevallen bomen maakt hij een hol. Hij komt niet graag in open terrein. De lynx is te vinden in de bossen van Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk. Als je geluk hebt zou je er 1 kunnen zien in Zuid Limburg, maar over het algemeen komen ze in Nederland niet voor. Er is over gesproken om de lynx uit te zetten op de Veluwe, maar er is daar niet genoeg eten voor een populatie.

Eigen territorium

Elk dier heeft zijn eigen territorium die in grootte kunnen variëren van 30 km 2 tot meer meer dan 1000 km2. Het gemiddelde ligt ongeveer tussen de 100 tot 250 km2. Het territorium van een mannetje en vrouwtje kunnen elkaar grotendeels overlappen. Ook de territoria van 2 mannetjes kunnen elkaar gedeeltelijk overlappen, maar dan houden ze zich wel in verschillende delen op zodat ze elkaar niet kunnen treffen. De grootte van het territorium van het mannetje hangt onder andere af van de verdeling van de vrouwtjes, terwijl het voor het vrouwtje bepaald word door voedselfactoren.

Afbakenen

De lynx bakent zijn territorium af met geurvlagen en met visuele sporen. Het kan zijn dat de lynx zijn uitwerpselen ervoor gebruikt of met krabsporen. De lynx krabt dan met zijn nagels in bomen wat door een andere lynx word gezien en die weet dan dat hij in een ander zijn territorium komt. Ook maken lynxen geluid. Het lijkt een beetje op de geluiden van de kat. Zo kunnen ze met elkaar communiceren.

spreekbeurt

 

3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen