Alles wat je moet weten over kerstpakketten

Inleiding

Mijn vader en moeder hebben op hun werk allebei een kerstpakket gekregen. Ik mag altijd helpen met het openmaken van het cadeau, en vind dit erg leuk. Omdat ik meer wilde weten over kerstpakketten is dit het onderwerp van mijn spreekbeurt.

Waarom krijgen mensen kerstpakketten?

De bazen van mijn vader en moeder zijn blij met het werk dat zij het afgelopen jaar hebben gedaan. Daarom geven veel bedrijven aan alle mensen die er werken voor Kerst een cadeautje.

Geschiedenis van kerstpakketten

Kerstpakketten zijn ontstaan aan het begin van de 19de eeuw. In die tijd waren er nog geen grote bedrijven, maar waren er wel veel boeren. Die boeren hadden mensen in dienst zoals knechten en meiden, die met kerst naar hun eigen familie mochten. De boerenfamilie gaf dan een mand met lekkere en nuttige dingen mee voor de familie van het personeel. De traditie is later overgenomen door andere ambachtslieden die hun personeel en leerlingen een cadeautje voor het hele gezin gaven, als ze met Kerst naar huis mochten. Eerst ging het vaak om eten en drinken, maar later kregen ze ook andere dingen.

Toen er eenmaal grotere bedrijven en organisaties ontstonden gingen zij hun medewerkers ook een kerstpakket geven. Ook mensen die in het buitenland werken of militairen die in een ander land waren. De regering vond namelijk dat iedere Nederlander met kerst een pakje moest krijgen. Niet overal op de wereld geven bedrijven tegenwoordig kerstpakketten aan medewerkers. Het is vooral gebruikelijk in Nederland en Engeland.

Wat willen mensen graag krijgen

Het Kerstpakket hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Uit het onderzoek bleek dat bijna de helft van de mensen niet belangrijk vindt voor hoeveel geld er spullen in het pakket zitten. Gemiddeld wordt er tussen de 25 en 50 euro besteed aan kerstpakketten door de werkgever. Bijna negen van de tien mensen is blij met het cadeau dat ze krijgen.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen het liefst een kerstpakket met eten en drinken krijgen. Daarna vinden veel mensen een cadeaubon leuk. Met die cadeaubon kun je dan zelf iets uitkiezen. Je kunt iets doen zoals naar de dierentuin, iets kopen voor in huis, of alsnog zelf kiezen voor een pakket met eten en drinken. Een nog kleiner gedeelte wil het liefst gewoon geld zodat ze zelf iets kunnen kopen. Maar een van de 100 mensen vindt het leuk iets voor in huis of in de keuken te krijgen, omdat ze heel vaak iets krijgen dat ze niet nodig hebben.

Wat krijgen mensen voor kerstpakketten

Veel mensen zijn dus blij met wat ze krijgen. Mijn vader had een doos met eten en drinken gekregen, daar zaten lekkere chocolaatjes in. Mijn moeder kreeg een doosje met Rituals geschenken zoals badspul. Daar was ze erg blij mee, want dan ruikt ze erg lekker als ze in bad is geweest. Vorig jaar had ze een cadeaubon gekregen maar toen had ze daarvan ook zoiets besteld.

Mijn ouders hebben ook wel eens iets gekregen dat ze niet zo leuk vonden. Ze zeggen wel eens dat sommige mensen altijd klagen over wat er in het kerstpakket zit, maar dat je maar beter blij kunt zijn dat je iets krijgt. Toen het wat slechter ging op het werk van mijn vader en moeder hebben ze ook wel eens geen kerstpakket gekregen, en dat vonden veel mensen eigenlijk nog veel erger. De meeste mensen zijn eigenlijk gewoon al blij als ze iets krijgen, want zo laat hun baas zien dat hij blij is met de mensen die er werken. Vaak worden zulke kerstpakketten besteld bij een Kerst groothandel.

Soms zitten er dingen in kerstpakketten die mensen niet lekker vinden of niet gebruiken. Het is dan zonde om het weg te gooien. Eten of drinken dat je niet lekker vindt kun je aan de Voedselbank geven of naar de Kringloopwinkel brengen. Misschien dat er andere mensen wel blij mee zijn.

Een mooie verpakking

Ik vind het altijd leuk als een kerstpakket een mooie verpakking heeft. Een cadeautje dat mooi verpakt is, is natuurlijk leuker om uit te pakken dan een saaie doos open te maken. Dat is zo met cadeautjes die je krijgt voor je verjaardag, maar ook met een kerstpakket. Zelf vind ik het altijd heel mooi als het pakket verpakt is met bijvoorbeeld gouden papier of linten. Hiermee kan ik dan daarna nog iets moois knutselen. Voor in de kerstboom bijvoorbeeld.

Vragen voor de klas

  • Krijgen jullie ouders ook kerstcadeaus?
  • Wat zit daarin dan?
  • Wat zouden jullie het liefst in een kerstpakket willen?
  • Als je later baas bent van een bedrijf, zou je dan ook kerstpakketten geven aan de mensen die bij je werken?

Bronnen

  • Wikipedia
  • Het Grote Kerstpakkettenonderzoek 2016
 

Comments are closed.