Tips om zelf je kleding te bedrukken

Lastig om een leuk onderwerp voor een spreekbeurt te verzinnen. De juf of meester zegt bijvoorbeeld dat een spreekbeurt kan gaan over je huisdier, de sport die je doet of het beroep van je ouders. Ook leuk is het om te bespreken wat je graag doet als je niet op school bent. Wat zijn jouw hobby’s? Veel kinderen vinden het bijvoorbeeld leuk om te knutselen. Maar soms heb je niet zoveel zin om iets te schilderen, of te knippen of te plakken. Wist je dat je ook zelf je eigen kleding kunt bedrukken? Zo kun je saaie kleding die je van je vader of moeder aan moet trekken mooi versieren. Door deze te bedrukken met een tekst of plaatje wordt het misschien wel je favoriete shirt. Hieronder lees je hoe dat moet, kleding bedrukken.

Kleding bedrukken met transferpapier

De opdruk voor op je kleding maak je van transferpapier. Eerst zoek je op de computer bijvoorbeeld in Google een leuk plaatje op. Je favoriete tekenfilmfiguur of je lievelingsdier? Of schrijf ik Word je naam of een grappig tekst. Vervolgens print je dit op het transferpapier, dat je daarna op de kleding strijkt. Maar wat heb je precies allemaal nodig als je zelf je eigen kleding wilt ontwerpen en bedrukken?

Wat heb je nodig?

  • Transferpapier (kopen bij hobbywinkel of boekhandel)
  • Kledingstuk dat je wilt bedrukken
  • Goede (foto-)printer, geen laserprinter
  • Plaatje of tekst voor de opdruk
  • Scherpe schaar
  • Strijkplank en strijkbout
  • Bakpapier (of keukenpapier)
  • Karton

Let er trouwens wel op dat je het goede transferpapier hebt. Er is namelijk apart papier voor lichte en donkere kleding.

Kun je nergens in de buurt transferpapier kopen? Bij Digitransfer kun gemakkelijk online zelf ontworpen kleding bestellen, en hoef je niet aan de slag met het transferpapier en strijkbout. Dit is vooral handig die ouders die het toch wel wat spannend vinden om zelf aan de slag te gaan, maar het ook leuk vinden dat kinderen hun eigen shirt bedrukken.

 Aan de slag met het bedrukken van kleding: printen en knippen

Wil je T-shirt bedrukken dan begin je met het maken of zoeken van de opdruk. Eerst zoek je een leuk plaatje op bijvoorbeeld in Google, of typ je een tekst in Word in een leuk lettertype. Print dit eerst een keer op gewoon papier. Let erop dat je print in spiegelbeeld, anders komt de opdruk andersom op de kleding uiteindelijk te staan. Wil je bijvoorbeeld T-shirts bedrukken met een woord zoals je naam, dan kun je ook strijkletters kopen in de winkel. Dan hoef je ze zelf niet te printen. Kies bij het printen voor de hoogste kwaliteit, en kijk of het plaatje of de tekst goed scherp is.

Je kunt trouwens meerdere plaatjes afdrukken op hetzelfde vel papier. Als je meerdere plaatjes afdrukt moet er wel voldoende ruimte omheen zitten, zodat je ze mooi kunt uitknippen later. Als de plaatjes scherp zijn en er voldoende ruimte omheen zit kun je gaan printen op het transferpapier. Het is belangrijk dat het plaatje of de tekst op de goede kant van dit papier geprint wordt, dus kijk goed hoe je het papier in de printer moet leggen. Meestal is dit ondersteboven met de geruite kant naar boven. Laat na het printen het transferpapier met de print goed drogen.

Als de inkt goed opgedroogd is kun je de plaatjes uitknippen. Probeer zoveel mogelijk mooie ronde hoeken te knippen. Scherpe hoekjes laten namelijk sneller los van de kleding later. Rond iedere afbeelding kun je het beste een dun wit randje overlaten.

De bedrukking op de kleding strijken

Nu je de bedrukking hebt, moet deze op de kleding geplakt worden. Het plaatje kun je alleen op schoon gewassen kleding strijken, ook al was de kleding nog nieuw. Laat de strijkbout opwarmen, maar gebruik niet te stoomfunctie. Strijk eerst het gedeelte waar het plaatje moet komen, mooi glad. Laat hierna eerst even de kleding afkoelen, terwijl je de strijkbout alvast op de hoogste stand zet om goed heet te worden.

Leg vervolgens het stuk karton tussen de kleding op de plaats waar het plaatje moet komen. Leg het transferpapier op de kleding op de juiste plaats en leg het bakpapier eroverheen. Als alles helemaal glad zonder kreukels ligt, kun je een minuut lang met de strijkbout over het bakpapier strijken. Duw goed hard op de strijkbout zodat het transferpapier goed ‘plakt’ op de kleding. Daarna haal je het bakpapier weg en laat je de kleding nog een keer goed afkoelen.

Zodra de kleding niet warm meer is, trek je voorzichtig het transferpapier van de kleding. Als het plaatje niet goed blijft plakken op de kleding is het nodig nog een keer met de strijkbout eroverheen te gaan. Plakte het plaatje of de letters wel goed? Leg dan het bakpapier nog een keer op de kleding en ga er met een hete strijkbout overheen. Maak ongeveer 10 seconden lang draaiende bewegingen, zo zorg je ervoor dat het plaatje langer goed blijft zitten op de kleding.

Klaar!

Leuk om aan het einde van de spreekbeurt aan de andere kinderen in de klas shirts te laten zien die jij zelf bedrukt hebt?

 

 

Comments are closed.