Uilen

Inleiding

Ik wil mijn spreekbeurt houden over de uil, omdat ik het een leuk dier vind en ik vind de uil altijd heel wijs kijken. Uilen zijn nachtdieren. Daarom zie je ze zelden. Er leven 134 soorten uilen op de wereld. Vroeger dachten de mensen dat uilen ongeluk brachten maar tegenwoordig zijn de meeste mensen het erover eens dat uilen hele mooie en nuttige dieren zijn. Ze zijn nuttig omdat ze ratten en muizen eten. Uilen zijn in Nederland en België zijn beschermd via de Vogelwet. Er mag niet op uilen gejaagd worden en het is verboden om eieren van uilen mee te nemen.

Zintuigen van de uil

De uil heeft veel betere ogen en oren dan mensen. De ogen van de uil zitten aan de voorkant van zijn kop en niet zoals bij de meeste vogels aan de zijkant. Daardoor kunnen ze beter diepte zien en kunnen ze beter schatten wat de afstand naar hun prooi is. Ze kunnen ook heel goed in het donker zien. Hun ogen kunnen niet in hun kas (uitleggen) draaien zoals wij, maar de uil heeft een heel soepele hals waarmee hij 270 graden kan draaien. Probeer dat maar eens na te doen. Ze hebben een derde ooglid het knipvlies. Boven de ogen heeft een ransuil twee lange pluimen die wel op oren lijken. We noemen ze daarom oorpluimen. Maar pas op: het zijn geen oren! De echte oren van uilen zijn kleine openingen. Je kunt die niet zien. Ze zitten onder de veren van de kop. De uil heeft ook supergevoelige oren. Dat is belangrijk want zo kan hij ‘s nachts zijn prooi horen, en misschien opeten.

De jonkies van een uil

Uilen leggen hun eieren in oudere nesten van andere vogels, boomholtes, rotsspleten of in scheuren van muren. De eieren zijn bijna rond en zuiver wit. Ze leggen twee tot zeven eieren niet allemaal tegelijk zodat ze ook niet allemaal tegelijk uitkomen. Er zitten dan jongere en oudere uilskuikens in één nest. Als ze geboren worden zitten de ogen en de oren nog dicht. Eerst hebben de jongen alleen een laagje dons in plaats van veren. Als ze nog in het nest zitten gaan ze in de rui. De rui betekent dat ze hun dons verliezen en een nieuw donspakje krijgen. Een paar weken later beginnen de echte veren te groeien. Ze kunnen dan nog niet vliegen maar ze komen wel met een hoop herrie uit het nest om de omgeving te verkennen. Fladderend vallen ze soms op de grond. Daar worden ze soms gevonden door mensen . Die mensen nemen de vogels mee om ze naar een dierentuin of vogelopvang te brengen. Dat hoeft helemaal niet want de ouders zijn altijd in de buurt, al zie je ze niet. Zij verzorgen hun jongen, ook als ze op de grond zitten.

Soorten uilen

Er zijn 134 verschillende soorten uilen in de hele wereld. De bekendste uilen in Nederland zijn de bosuil, de ransuil, de steenuil en de kerkuil.

De bosuil:

de bosuil

De bosuil komt voor in bossen, zoals de naam al zegt. Het is een dappere vogel, hij durft zelfs mensen aan te vallen als die te dicht bij zijn nest komen. Ze jagen ‘’s nachts op insecten, kleine vogels, muizen en kikkers. Met de bosuil gaat het wel goed in Nederland. Hij heeft geleerd dicht bij de mensen te wonen. Hij past zich aan.De ransuil:

De ransuil

Ransuilen zijn kleiner dan bosuilen en ze hebben oorpluimpjes. Ze zijn roestbruin en hebben grijze en gele vlekjes. Als hij heel stil zit en zijn oorpluimpjes dicht tegen zijn kop houdt lijkt hij net op een boomstronk en heeft niemand hem in de gaten. De ransuilen leven bijna net zoals de bosuil. Maar ransuilen leven in de winter vaak in groepjes bij elkaar. Ze leven vooral van muizen.De steenuil

De steenuil

De steenuil is kleiner dan de ransuil, hij weegt niet meer dan een appel! Steenuilen zijn geen echte nachtvogels, ze jagen ook wel ‘’s morgens vroeg als het nog een beetje donker is. Ze maken wel geluid bij het vliegen en ze vliegen sneller dan de meeste andere uilen. Ze eten voornamelijk insecten. Ze maken soms een vreemd geluid dat klinkt als ”koe-wiet” het lijkt op het geluid van een kat:miauw. Vroeger vonden de mensen de steenuil daarom een beetje griezelig.De kerkuil

De kerkuil

De kerkuil is een van de bekendste uilen. De kerkuil is lichtbruin en heeft een bijna witte buik. Zijn gezicht is wit en heeft de vorm van een hart.Zijn poten zijn lang en ook zijn vleugels zijn langer dan de vleugels van andere vogels. Ze eten muizen of soms wel kikkers en ratten. Het gaat niet zo goed met de kerkuil want er zijn steeds minder plaatsen waar de kerkuil zijn nest kan maken. Bijvoorbeeld in oude schuren of in gaten van kerktorens. Deze worden dichtgemaakt en oude schuren worden vervagen door metalen bouwwerken waar de kerkuil niet meer naar binnen kan. Dus wat moeten we daar aan doen? Nestkasten plaatsen!

De grootste en de kleinste uil:

oehoe uil

De grootste uil is de oehoe en raad eens wat voor geluid hij maakt. Hij weegt bijna drie kilo en als hij zijn vleugels spreidt is de afstand wel twee meter. Hij kan 70 cm lang worden en hij heeft 6 cm lange oorpluimen. De kleinste uil is de dwerguil hij is bijvoorbeeld zolang

Overzicht verschillende lengtes:

Steenuil 22 cm
Kerkuil 34 cm
Ransuil 36 cm
Bosuil 38 cm
Oehoe 70 cm
De dwerguil is ongeveer 15 cm.

Braakballen

Uilen slikken hun prooi vaak in zijn geheel in. De stukjes die onverteerbaar zijn, blijven in hun maag achter en worden na verloop van tijd weer uitgebraakt. Dit zijn braakballen. Braakballen zijn helemaal niet vies. Als je ze uit elkaar peutert, dan kom je precies te weten wat uilen eten. Je vindt bijvoorbeeld een schedeltje en haren van een veldmuis, een pootje van een mol, de schildjes van een kever of wat veren van een mus.

Bedreigingen en vijanden

1. De winter

2. De mens( vroeger)

3. Het verkeer

4. Hoogspanning leidingen

5. Giftige bestrijdingsmiddelen

6. Andere roofvogels grotere

Slim of dom?

In best veel verhalen komt Meester Uil voor. In die verhalen is de uil een erg knap dier. Dat komt doordat de uil er erg verstandig uitziet. Het is vreemd dat we het woord uil ook gebruiken voor dom. We zeggen: Wat ben jij een uilskuiken of uilenbal. Toch zijn uilen niet slimmer of dommer dan andere vogels!
spreekbeurt

 

20 Responses to “Uilen”

 1. Geweldig!! Ik ben gek op muisjes, uilen, eiienlgjk op alle beestjes. :-)Ik heb in de loop van de jaren ook al heel wat uilenballen uitgeplozen… Zo leuk om te doen.De eerste twee schedeltjes zijn volgens mij trouwens niet van muisjes, het lijken eerder rattenschedeltjes…..Geniet van je uil(en), hopelijk kun je er een keer eentje vangen met je fototoestel.

 2. Azadar

  Geweldig!! Ik ben gek op muisjes, uilen, eiienlgjk op alle beestjes. :-)Ik heb in de loop van de jaren ook al heel wat uilenballen uitgeplozen… Zo leuk om te doen.De eerste twee schedeltjes zijn volgens mij trouwens niet van muisjes, het lijken eerder rattenschedeltjes…..Geniet van je uil(en), hopelijk kun je er een keer eentje vangen met je fototoestel.

 3. voor school heb ik informatie hier kan ik echt vinden top mijn vrienden vinden hiier ook veel informatie deze website is toppie :)

 4. hip cool

  ik hou van uilen en ik hielt mijn spreek beurt over uilen en ik ging vaak naar een uilenpark.

  • ik ook ik ben er zot van die dieren ik hou ook van hen ik heb er een spreekoefinge over

 5. voor mijn weektaak moest ik een werkstuk maken toen zag ik deze website echt top I love ♥ deze website zoooooooo fijn nu direct af

 6. super info ik moet zelf ook een spreekbeurt doen over uilen dit is een super uitleg !!!!!!!!

  :) :) :) ;) ;) ;) ;)

 7. handig voor de spreekbeurten op school = supersite !!! ;) ;) ;)

 8. sammy

  ik heb een 10 + yay !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 9. uilen zijn geen nachtdieren je kan zien aan de kleur ogen of ze in de nacht of overdags jagen

 10. mariek

  ik vind uilen leuk !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 11. Constantijn

  beste spreekbeurt ooit haal hier bijna al mijn info vandaan en het is gewoon een fijne website