Bijna jarig?
klik hier!Home   Paspoort

Paspoort


Ik houd mijn spreekbeurt over paspoorten. Sommige van jullie zijn vast wel eens naar het gemeentehuis geweest om met jullie vader of moeder een paspoort te halen. Ik moest ook een keer mee en toen wou ik er meteen meer over weten. Bijvoorbeeld waarom moesten wij mee? Dat en veel meer ga ik jullie vertellen in mijn spreekbeurt over paspoorten.

Dit zijn de onderwerpen:

 • Wat is een paspoort en waar heb je het voor nodig.
 • De geschiedenis van een paspoort.
 • Aanvragen, verliezen, geldigheid en vervalsing.
 • Andere soorten paspoorten.
 • Kinderen bijschrijven
 • Waar moeten de pasfoto’s aan voldoen
 • Vragen

Wat is een paspoort en waar heb je het voor nodig

Een paspoort is een boekje. In dit boekje staan een aantal dingen over je hoe je heet, je geboortedatum, je lengte, je geslacht, je woonplaats, een pasfoto, en je handtekening. Een paspoort is beveiligd, je kunt het dus niet zo vervalsen. Een paspoort is van de Nederlandse staat dus je moet er voorzichtig mee zijn. Als de dingen die in je paspoort staan niet meer kloppen dan moet het veranderd worden. Dit mag je niet zelf doen, dat is strafbaar. Daarvoor moet je een afspraak maken met de gemeente.

Vanaf 1 januari 2005 moet iedereen die ouder dan 14 is een paspoort of id kaart bij zich hebben. Als je geen paspoort of id kaart bij je hebt en je komt in aanraking met de politie dan krijg je een boete. Je moet ook altijd in het buitenland je paspoort bij je hebben, ook voor landen binnen de EU. Je hoeft je paspoort bij veel landen binnen de EU niet te laten zien als je de grens over gaat maar je moet wel kunnen laten zien wie je bent.

De geschiedenis van een paspoort

Het eerste paspoort

Paspoorten bestaan al heel lang, sinds 1250 voor Christus. Dat hebben mensen ontdekt doordat ze in de bijbel een verhaal vonden dat over iets als een paspoort ging. Het verhaal ging over een dienstreis van een iemand die Jeruzalem weer wilde opbouwen, wat toen helemaal verwoest was. Hij had daarvoor papieren nodig van de koning om de grens over te trekken. In die papieren stond “Laat deze burger met vrede door uw land reizen”, dat werden later dus de paspoorten in die tijd.

Antieke tijd

Deze tijd was ongeveer 500 voor Christus. Er werden veel wegen aangelegd en er werd druk gehandeld tussen de verschillende landen. Maar het handelen was wel gevaarlijk. In die tijd hadden de mensen geen paspoort.

Romeinse rijk

In de Romeinse tijd werd veel gebouwd en er werden veel wegen aangelegd. Langs de grenzen kwamen douaneposten. Reizigers die langskwamen werden door de douane gecontroleerd. Zij hadden papieren bij zich van de regering.

Middeleeuwen

In de Middeleeuwen, toen het Romeinse rijk viel waren de grenzen tussen de staatjes erg onduidelijk en hadden ze veel oorlog. De poorten van de steden werden toen goed bewaakt, maar er werd veel gereisd zonder papieren. De bewakers vroegen wel wie ze waren maar die mensen zeiden bijvoorbeeld dat ze die stad kwamen beveiligen en zo maar ze konden net zo goed een spion zijn. Een paar mensen had wel een paspoort van hun koning mee gekregen maar daarin stond dat ze koopman waren en zo.

16e eeuw

In deze eeuw begon Nederland de handel met Indië. De schepen kregen vrijbrieven mee van Prins Maurits, dit was ook een soort paspoort.

De eerste toeristen

In het begin van de 17e eeuw gingen rijke jongens door Frankrijk en Italië reizen om andere culturen te leren kennen. Ze deden dit als afsluiting van hun studie. Ze hadden allemaal papieren bij zich want er werd goed gecontroleerd, niet alleen aan de landsgrenzen maar ook aan de stadspoorten.

De Franse tijd

Aan het eind van de 18e eeuw zijn de Fransen in Nederland. Zij voeren allerlei wetten in en ook de paspoortplicht. Iedereen moest zich laten inschrijven en wie geen achternaam had mocht er een verzinnen. Sommige mensen verzonnen toen een grappige naam zoals Naaktgeboren of Komkommer.

Iedereen kon toen een paspoort krijgen, niet alleen de rijke mensen.

19e eeuw en 20E eeuw

De Fransen gingen weg in 1813, maar de inschrijfplicht bleef bestaan. Koning Willem I stelde een nieuwe paspoort wet in op 12 december 18 13. Het paspoort was gewoon een papier, nog niet het boekje zoals we dat nu kennen. In de loop der jaren verandert de vorm van het paspoort, in de eerste WO werd het een soort boekje.

In de tweede WO werd het paspoort een boekje met een foto en ruimte voor stempels.

Onze tijd

Al in 1968 werd er gedacht over het maken van een nieuw paspoort dat door een machine gelezen zou kunnen worden. In 1981 werd besloten dat in heel Europa de paspoorten dezelfde indeling moeten hebben, zodat het gemakkelijker zou zijn om een paspoort te controleren. Ieder land kreeg wel het eigen wapen op de voorkant. In 1985 zou dat paspoort uitkomen. Maar het Ministerie van Buitenlandse zaken vond dat ze dan meteen een paspoort moesten maken dat niet vervalst kon worden. Het bedrijf dat dat paspoort moest maken had het paspoort wel gemaakt, maar het was niet zoals het moest zijn. Het kon vervalst worden. De minister van Buitenlandse zaken kreeg hier de schuld van en moest zelfs aftreden. Dit heet de paspoortaffaire.

Uiteindelijk kwam er in 1989 een nieuw Nederlands paspoort dat er uit zag zoals het was afgesproken in Europa.

In 1990 werd de Minister van binnenlandse zaken de baas over het paspoort en in 1992 kwam er een nieuwe paspoortwet.

Daarna kreeg drukkerij Joh. Enschedé, die ook al geld drukte, de opdracht om het nieuwe paspoort te maken. Dit paspoort wordt vanaf 1 januari 1995 in Nederland uitgegeven.

Aanvragen, verliezen, geldigheid en vervalsing

Voor het aanvragen van een paspoort moet je naar het gemeentehuis, afdeling burgerzaken. Daar zijn loketten en kun je je paspoort aanvragen. Daar zijn al je personengegevens opgeslagen. Als je paspoort gestolen is of je bent het kwijt dan moet je naar de politie, die maakt een proces verbaal en dan kan je een nieuw paspoort gaan halen. Dit kost wel extra geld en het duurt ook langer voordat je je paspoort krijgt. Een paspoort is 5 jaar geldig, daarna moet je hem inleveren. Als je je oude paspoort wilt houden mag dat wel, er worden dan wel gaten in gemaakt om het ongeldig te maken, net als bij dit paspoort.

De vervalsing van paspoorten, wat is een vervalst paspoort? Een vervalst paspoort is een zelfgemaakt paspoort, dat betekent dat het dus niet echt is. In de tweede Wereldoorlog werden vaak paspoorten vervalst om mensen te laten vluchten naar het buitenland.

Andere soorten paspoorten

ZAKENPASPOORT

Een zakenpaspoort is een paspoort met 66 bladzijden in plaats van 34. Dit komt doordat mensen die veel op reis gaan voor hun werk heel veel stempels in hun paspoort krijgen. Daarvoor hebben ze dan meer ruimte.

MILITAIR PASPOORT

Toen er in de 18 e eeuw veel soldaten bijkwamen, vooral in Frankrijk en Duitsland kreeg elke militair in Duitsland die erbij kwam een militaire pas. Met deze pas kon je naar het leger. Later kwamen deze passen ook in andere landen.

IDENTITEITKAART

Met een identiteit kaart kan je net als met je paspoort laten zien wie je bent. De identiteit kaart is ook 5 jaar geldig. Alleen kunnen er op een identiteit kaart geen kinderen staan. Je kan je identiteit kaart alleen bij de gemeente halen waar je woont. Met de Identiteit kaart kan je naar heel veel landen namelijk naar: Andorra, België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Italië, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Monaco, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Canarische eilanden, Turkije, IJsland, Zweden en Zwitserland.

Kinderen bijschrijven

Kinderen mogen op elke leeftijd een paspoort hebben. Ze mogen ook tot hun 14 e dus totdat ze een eigen paspoort moeten bij hun vader of moeder in het paspoort staan. In sommige landen ben je al eerder verplicht om een paspoort te nemen.

Als je vader of moeder een nieuw kind krijgt mogen ze dus kiezen of hij krijgt een eigen paspoort of hij komt bij zijn vader en moeder.

Als je vader en moeder je inschrijven moet je mee naar het gemeentehuis. Ze moeten ze wel een goede pasfoto van je meenemen. Je moet ook allemaal vragen beantwoorden ook al sta je in het oude paspoort. Die vragen zijn bijvoorbeeld: Hoe heet je vader? Hoe heet je moeder? Waar woon je? Wanneer ben je jarig? Wanneer is je moeder jarig? Dit is om te controleren of je wel echt een kind van je vader en moeder bent.

Je hoeft niet mee te komen als je vader of moeder zijn of haar paspoort komt ophalen. Als je moeder een nieuw paspoort nodig heeft hoeft je vader niet mee, maar je moeder moet dan wel zijn legitimatiebewijs meenemen en een ondertekende brief waarin staat dat je vader het goed vindt.

Als je meteen wordt bijgeschreven als je vader of moeder een nieuw paspoort moet dan word je er gewoon in geprint. Maar als je vader of moeder al een paspoort heeft dan word je erin geplakt op een sticker.

Waar moeten de pasfoto’s aan voldoen

 • Een pasfoto mag natuurlijk niet te oud zijn en moet goed op je lijken.
 • Je mag niet een pasfoto die al eerder gebruikt is in een paspoort gebruiken.
 • Je mag een zwart-wit of een kleuren foto gebruiken.
 • Een foto moet zo zijn dat je je gezicht recht van voren ziet en dat er een lichte achtergrond is zonder strepen en bolletjes.
 • Een pasfoto moet 35 bij 45 millimeter zijn.
 • De breedte van het hoofd mag ongeveer 2 centimeter van de foto in beslag nemen.
 • Allebei je ogen moet je kunnen zien je mag wel een bril op, maar niet met donkere glazen dat mag alleen als het moet van de oogarts.
 • Je mag geen pet of hoed op alleen als het van je geloof of van de dokter moet.

In totaal zijn dit 8 regels dat is best veel voor zo’n kleine foto.

Vragen

 • Noem 2 dingen die in een paspoort staan?
 • In welk jaar ontstonden paspoorten?
 • Wanneer werd de paspoortplicht ingevoerd?
 • Wanneer werd het paspoort een boekje?
 • Noem 5 Landen waarmee je naar toe kan met een identiteit kaart?
 • Waarom moet je bij het afhalen van een paspoort vragen beantwoorden?
 • Noem 2 pasfoto regels?
 

6 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen