Paspoort

Ik houd mijn spreekbeurt over paspoorten. Sommige van jullie zijn vast wel eens naar het gemeentehuis geweest om met jullie vader of moeder een paspoort te halen. Ik moest ook een keer mee en toen wou ik er meteen meer over weten. Bijvoorbeeld waarom moesten wij mee? Dat en veel meer ga ik jullie vertellen in mijn spreekbeurt over paspoorten.

Dit zijn de onderwerpen:

 • Wat is een paspoort en waar heb je het voor nodig.
 • De geschiedenis van een paspoort.
 • Aanvragen, verliezen, geldigheid en vervalsing.
 • Andere soorten paspoorten.
 • Kinderen bijschrijven
 • Waar moeten de pasfoto’s aan voldoen
 • Vragen

Wat is een paspoort en waar heb je het voor nodig

Een paspoort is een boekje. In dit boekje staan een aantal dingen over je hoe je heet, je geboortedatum, je lengte, je geslacht, je woonplaats, een pasfoto, en je handtekening. Een paspoort is beveiligd, je kunt het dus niet zo vervalsen. Een paspoort is van de Nederlandse staat dus je moet er voorzichtig mee zijn. Als de dingen die in je paspoort staan niet meer kloppen dan moet het veranderd worden. Dit mag je niet zelf doen, dat is strafbaar. Daarvoor moet je een afspraak maken met de gemeente.

Vanaf 1 januari 2005 moet iedereen die ouder dan 14 is een paspoort of id kaart bij zich hebben. Als je geen paspoort of id kaart bij je hebt en je komt in aanraking met de politie dan krijg je een boete. Je moet ook altijd in het buitenland je paspoort bij je hebben, ook voor landen binnen de EU. Je hoeft je paspoort bij veel landen binnen de EU niet te laten zien als je de grens over gaat maar je moet wel kunnen laten zien wie je bent.

De geschiedenis van een paspoort

Het eerste paspoort

Paspoorten bestaan al heel lang, sinds 1250 voor Christus. Dat hebben mensen ontdekt doordat ze in de bijbel een verhaal vonden dat over iets als een paspoort ging. Het verhaal ging over een dienstreis van een iemand die Jeruzalem weer wilde opbouwen, wat toen helemaal verwoest was. Hij had daarvoor papieren nodig van de koning om de grens over te trekken. In die papieren stond “Laat deze burger met vrede door uw land reizen”, dat werden later dus de paspoorten in die tijd.

Antieke tijd

Deze tijd was ongeveer 500 voor Christus. Er werden veel wegen aangelegd en er werd druk gehandeld tussen de verschillende landen. Maar het handelen was wel gevaarlijk. In die tijd hadden de mensen geen paspoort.

Romeinse rijk

In de Romeinse tijd werd veel gebouwd en er werden veel wegen aangelegd. Langs de grenzen kwamen douaneposten. Reizigers die langskwamen werden door de douane gecontroleerd. Zij hadden papieren bij zich van de regering.

Middeleeuwen

In de Middeleeuwen, toen het Romeinse rijk viel waren de grenzen tussen de staatjes erg onduidelijk en hadden ze veel oorlog. De poorten van de steden werden toen goed bewaakt, maar er werd veel gereisd zonder papieren. De bewakers vroegen wel wie ze waren maar die mensen zeiden bijvoorbeeld dat ze die stad kwamen beveiligen en zo maar ze konden net zo goed een spion zijn. Een paar mensen had wel een paspoort van hun koning mee gekregen maar daarin stond dat ze koopman waren en zo.

16e eeuw

In deze eeuw begon Nederland de handel met Indië. De schepen kregen vrijbrieven mee van Prins Maurits, dit was ook een soort paspoort.

De eerste toeristen

In het begin van de 17e eeuw gingen rijke jongens door Frankrijk en Italië reizen om andere culturen te leren kennen. Ze deden dit als afsluiting van hun studie. Ze hadden allemaal papieren bij zich want er werd goed gecontroleerd, niet alleen aan de landsgrenzen maar ook aan de stadspoorten.

De Franse tijd

Aan het eind van de 18e eeuw zijn de Fransen in Nederland. Zij voeren allerlei wetten in en ook de paspoortplicht. Iedereen moest zich laten inschrijven en wie geen achternaam had mocht er een verzinnen. Sommige mensen verzonnen toen een grappige naam zoals Naaktgeboren of Komkommer.

Iedereen kon toen een paspoort krijgen, niet alleen de rijke mensen.

19e eeuw en 20E eeuw

De Fransen gingen weg in 1813, maar de inschrijfplicht bleef bestaan. Koning Willem I stelde een nieuwe paspoort wet in op 12 december 18 13. Het paspoort was gewoon een papier, nog niet het boekje zoals we dat nu kennen. In de loop der jaren verandert de vorm van het paspoort, in de eerste WO werd het een soort boekje.

In de tweede WO werd het paspoort een boekje met een foto en ruimte voor stempels.

Onze tijd

Al in 1968 werd er gedacht over het maken van een nieuw paspoort dat door een machine gelezen zou kunnen worden. In 1981 werd besloten dat in heel Europa de paspoorten dezelfde indeling moeten hebben, zodat het gemakkelijker zou zijn om een paspoort te controleren. Ieder land kreeg wel het eigen wapen op de voorkant. In 1985 zou dat paspoort uitkomen. Maar het Ministerie van Buitenlandse zaken vond dat ze dan meteen een paspoort moesten maken dat niet vervalst kon worden. Het bedrijf dat dat paspoort moest maken had het paspoort wel gemaakt, maar het was niet zoals het moest zijn. Het kon vervalst worden. De minister van Buitenlandse zaken kreeg hier de schuld van en moest zelfs aftreden. Dit heet de paspoortaffaire.

Uiteindelijk kwam er in 1989 een nieuw Nederlands paspoort dat er uit zag zoals het was afgesproken in Europa.

In 1990 werd de Minister van binnenlandse zaken de baas over het paspoort en in 1992 kwam er een nieuwe paspoortwet.

Daarna kreeg drukkerij Joh. Enschedé, die ook al geld drukte, de opdracht om het nieuwe paspoort te maken. Dit paspoort wordt vanaf 1 januari 1995 in Nederland uitgegeven.

Aanvragen, verliezen, geldigheid en vervalsing

Voor het aanvragen van een paspoort moet je naar het gemeentehuis, afdeling burgerzaken. Daar zijn loketten en kun je je paspoort aanvragen. Daar zijn al je personengegevens opgeslagen. Als je paspoort gestolen is of je bent het kwijt dan moet je naar de politie, die maakt een proces verbaal en dan kan je een nieuw paspoort gaan halen. Dit kost wel extra geld en het duurt ook langer voordat je je paspoort krijgt. Een paspoort is 5 jaar geldig, daarna moet je hem inleveren. Als je je oude paspoort wilt houden mag dat wel, er worden dan wel gaten in gemaakt om het ongeldig te maken, net als bij dit paspoort.

De vervalsing van paspoorten, wat is een vervalst paspoort? Een vervalst paspoort is een zelfgemaakt paspoort, dat betekent dat het dus niet echt is. In de tweede Wereldoorlog werden vaak paspoorten vervalst om mensen te laten vluchten naar het buitenland.

Andere soorten paspoorten

ZAKENPASPOORT

Een zakenpaspoort is een paspoort met 66 bladzijden in plaats van 34. Dit komt doordat mensen die veel op reis gaan voor hun werk heel veel stempels in hun paspoort krijgen. Daarvoor hebben ze dan meer ruimte.

MILITAIR PASPOORT

Toen er in de 18 e eeuw veel soldaten bijkwamen, vooral in Frankrijk en Duitsland kreeg elke militair in Duitsland die erbij kwam een militaire pas. Met deze pas kon je naar het leger. Later kwamen deze passen ook in andere landen.

IDENTITEITKAART

Met een identiteit kaart kan je net als met je paspoort laten zien wie je bent. De identiteit kaart is ook 5 jaar geldig. Alleen kunnen er op een identiteit kaart geen kinderen staan. Je kan je identiteit kaart alleen bij de gemeente halen waar je woont. Met de Identiteit kaart kan je naar heel veel landen namelijk naar: Andorra, België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Italië, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Monaco, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Canarische eilanden, Turkije, IJsland, Zweden en Zwitserland.

Kinderen bijschrijven

Kinderen mogen op elke leeftijd een paspoort hebben. Ze mogen ook tot hun 14 e dus totdat ze een eigen paspoort moeten bij hun vader of moeder in het paspoort staan. In sommige landen ben je al eerder verplicht om een paspoort te nemen.

Als je vader of moeder een nieuw kind krijgt mogen ze dus kiezen of hij krijgt een eigen paspoort of hij komt bij zijn vader en moeder.

Als je vader en moeder je inschrijven moet je mee naar het gemeentehuis. Ze moeten ze wel een goede pasfoto van je meenemen. Je moet ook allemaal vragen beantwoorden ook al sta je in het oude paspoort. Die vragen zijn bijvoorbeeld: Hoe heet je vader? Hoe heet je moeder? Waar woon je? Wanneer ben je jarig? Wanneer is je moeder jarig? Dit is om te controleren of je wel echt een kind van je vader en moeder bent.

Je hoeft niet mee te komen als je vader of moeder zijn of haar paspoort komt ophalen. Als je moeder een nieuw paspoort nodig heeft hoeft je vader niet mee, maar je moeder moet dan wel zijn legitimatiebewijs meenemen en een ondertekende brief waarin staat dat je vader het goed vindt.

Als je meteen wordt bijgeschreven als je vader of moeder een nieuw paspoort moet dan word je er gewoon in geprint. Maar als je vader of moeder al een paspoort heeft dan word je erin geplakt op een sticker.

Waar moeten de pasfoto’s aan voldoen

 • Een pasfoto mag natuurlijk niet te oud zijn en moet goed op je lijken.
 • Je mag niet een pasfoto die al eerder gebruikt is in een paspoort gebruiken.
 • Je mag een zwart-wit of een kleuren foto gebruiken.
 • Een foto moet zo zijn dat je je gezicht recht van voren ziet en dat er een lichte achtergrond is zonder strepen en bolletjes.
 • Een pasfoto moet 35 bij 45 millimeter zijn.
 • De breedte van het hoofd mag ongeveer 2 centimeter van de foto in beslag nemen.
 • Allebei je ogen moet je kunnen zien je mag wel een bril op, maar niet met donkere glazen dat mag alleen als het moet van de oogarts.
 • Je mag geen pet of hoed op alleen als het van je geloof of van de dokter moet.

In totaal zijn dit 8 regels dat is best veel voor zo’n kleine foto.

Vragen

 • Noem 2 dingen die in een paspoort staan?
 • In welk jaar ontstonden paspoorten?
 • Wanneer werd de paspoortplicht ingevoerd?
 • Wanneer werd het paspoort een boekje?
 • Noem 5 Landen waarmee je naar toe kan met een identiteit kaart?
 • Waarom moet je bij het afhalen van een paspoort vragen beantwoorden?
 • Noem 2 pasfoto regels?
 

6 Responses to “Paspoort”

 1. roumaisae

  superleuk ik ga mijn spreekbeurt er ook over houden dankjewel

 2. spreekbeurt

  echt bedankt ik ga mijn spreekbeurt er nu ook over doen!

 3. camila

  echt een super gave spreekbeurt. ik ga het er ook over houden :)