Bijna jarig?
klik hier!Home   Paspoort

Paspoort


Ik houd mijn spreekbeurt over paspoorten. Sommige van jullie zijn vast wel eens naar het gemeentehuis geweest om met jullie vader of moeder een paspoort te halen. Ik moest ook een keer mee en toen wou ik er meteen meer over weten. Bijvoorbeeld waarom moesten wij mee? Dat en veel meer ga ik jullie vertellen in mijn spreekbeurt over paspoorten.

Dit zijn de onderwerpen:

 • Wat is een paspoort en waar heb je het voor nodig.
 • De geschiedenis van een paspoort.
 • Aanvragen, verliezen, geldigheid en vervalsing.
 • Andere soorten paspoorten.
 • Kinderen bijschrijven
 • Waar moeten de pasfoto’s aan voldoen
 • Vragen

Wat is een paspoort en waar heb je het voor nodig

Een paspoort is een boekje. In dit boekje staan een aantal dingen over je hoe je heet, je geboortedatum, je lengte, je geslacht, je woonplaats, een pasfoto, en je handtekening. Een paspoort is beveiligd, je kunt het dus niet zo vervalsen. Een paspoort is van de Nederlandse staat dus je moet er voorzichtig mee zijn. Als de dingen die in je paspoort staan niet meer kloppen dan moet het veranderd worden. Dit mag je niet zelf doen, dat is strafbaar. Daarvoor moet je een afspraak maken met de gemeente.

Vanaf 1 januari 2005 moet iedereen die ouder dan 14 is een paspoort of id kaart bij zich hebben. Als je geen paspoort of id kaart bij je hebt en je komt in aanraking met de politie dan krijg je een boete. Je moet ook altijd in het buitenland je paspoort bij je hebben, ook voor landen binnen de EU. Je hoeft je paspoort bij veel landen binnen de EU niet te laten zien als je de grens over gaat maar je moet wel kunnen laten zien wie je bent.

De geschiedenis van een paspoort

Het eerste paspoort

Paspoorten bestaan al heel lang, sinds 1250 voor Christus. Dat hebben mensen ontdekt doordat ze in de bijbel een verhaal vonden dat over iets als een paspoort ging. Het verhaal ging over een dienstreis van een iemand die Jeruzalem weer wilde opbouwen, wat toen helemaal verwoest was. Hij had daarvoor papieren nodig van de koning om de grens over te trekken. In die papieren stond “Laat deze burger met vrede door uw land reizen”, dat werden later dus de paspoorten in die tijd.

Antieke tijd

Deze tijd was ongeveer 500 voor Christus. Er werden veel wegen aangelegd en er werd druk gehandeld tussen de verschillende landen. Maar het handelen was wel gevaarlijk. In die tijd hadden de mensen geen paspoort.

Romeinse rijk

In de Romeinse tijd werd veel gebouwd en er werden veel wegen aangelegd. Langs de grenzen kwamen douaneposten. Reizigers die langskwamen werden door de douane gecontroleerd. Zij hadden papieren bij zich van de regering.

Middeleeuwen

In de Middeleeuwen, toen het Romeinse rijk viel waren de grenzen tussen de staatjes erg onduidelijk en hadden ze veel oorlog. De poorten van de steden werden toen goed bewaakt, maar er werd veel gereisd zonder papieren. De bewakers vroegen wel wie ze waren maar die mensen zeiden bijvoorbeeld dat ze die stad kwamen beveiligen en zo maar ze konden net zo goed een spion zijn. Een paar mensen had wel een paspoort van hun koning mee gekregen maar daarin stond dat ze koopman waren en zo.

16e eeuw

In deze eeuw begon Nederland de handel met Indië. De schepen kregen vrijbrieven mee van Prins Maurits, dit was ook een soort paspoort.

De eerste toeristen

In het begin van de 17e eeuw gingen rijke jongens door Frankrijk en Italië reizen om andere culturen te leren kennen. Ze deden dit als afsluiting van hun studie. Ze hadden allemaal papieren bij zich want er werd goed gecontroleerd, niet alleen aan de landsgrenzen maar ook aan de stadspoorten.

De Franse tijd

Aan het eind van de 18e eeuw zijn de Fransen in Nederland. Zij voeren allerlei wetten in en ook de paspoortplicht. Iedereen moest zich laten inschrijven en wie geen achternaam had mocht er een verzinnen. Sommige mensen verzonnen toen een grappige naam zoals Naaktgeboren of Komkommer.

Iedereen kon toen een paspoort krijgen, niet alleen de rijke mensen.

19e eeuw en 20E eeuw

De Fransen gingen weg in 1813, maar de inschrijfplicht bleef bestaan. Koning Willem I stelde een nieuwe paspoort wet in op 12 december 18 13. Het paspoort was gewoon een papier, nog niet het boekje zoals we dat nu kennen. In de loop der jaren verandert de vorm van het paspoort, in de eerste WO werd het een soort boekje.

In de tweede WO werd het paspoort een boekje met een foto en ruimte voor stempels.

Onze tijd

Al in 1968 werd er gedacht over het maken van een nieuw paspoort dat door een machine gelezen zou kunnen worden. In 1981 werd besloten dat in heel Europa de paspoorten dezelfde indeling moeten hebben, zodat het gemakkelijker zou zijn om een paspoort te controleren. Ieder land kreeg wel het eigen wapen op de voorkant. In 1985 zou dat paspoort uitkomen. Maar het Ministerie van Buitenlandse zaken vond dat ze dan meteen een paspoort moesten maken dat niet vervalst kon worden. Het bedrijf dat dat paspoort moest maken had het paspoort wel gemaakt, maar het was niet zoals het moest zijn. Het kon vervalst worden. De minister van Buitenlandse zaken kreeg hier de schuld van en moest zelfs aftreden. Dit heet de paspoortaffaire.

Uiteindelijk kwam er in 1989 een nieuw Nederlands paspoort dat er uit zag zoals het was afgesproken in Europa.

In 1990 werd de Minister van binnenlandse zaken de baas over het paspoort en in 1992 kwam er een nieuwe paspoortwet.

Daarna kreeg drukkerij Joh. Enschedé, die ook al geld drukte, de opdracht om het nieuwe paspoort te maken. Dit paspoort wordt vanaf 1 januari 1995 in Nederland uitgegeven.

Aanvragen, verliezen, geldigheid en vervalsing

Voor het aanvragen van een paspoort moet je naar het gemeentehuis, afdeling burgerzaken. Daar zijn loketten en kun je je paspoort aanvragen. Daar zijn al je personengegevens opgeslagen. Als je paspoort gestolen is of je bent het kwijt dan moet je naar de politie, die maakt een proces verbaal en dan kan je een nieuw paspoort gaan halen. Dit kost wel extra geld en het duurt ook langer voordat je je paspoort krijgt. Een paspoort is 5 jaar geldig, daarna moet je hem inleveren. Als je je oude paspoort wilt houden mag dat wel, er worden dan wel gaten in gemaakt om het ongeldig te maken, net als bij dit paspoort.

De vervalsing van paspoorten, wat is een vervalst paspoort? Een vervalst paspoort is een zelfgemaakt paspoort, dat betekent dat het dus niet echt is. In de tweede Wereldoorlog werden vaak paspoorten vervalst om mensen te laten vluchten naar het buitenland.

Andere soorten paspoorten

ZAKENPASPOORT

Een zakenpaspoort is een paspoort met 66 bladzijden in plaats van 34. Dit komt doordat mensen die veel op reis gaan voor hun werk heel veel stempels in hun paspoort krijgen. Daarvoor hebben ze dan meer ruimte.

MILITAIR PASPOORT

Toen er in de 18 e eeuw veel soldaten bijkwamen, vooral in Frankrijk en Duitsland kreeg elke militair in Duitsland die erbij kwam een militaire pas. Met deze pas kon je naar het leger. Later kwamen deze passen ook in andere landen.

IDENTITEITKAART

Met een identiteit kaart kan je net als met je paspoort laten zien wie je bent. De identiteit kaart is ook 5 jaar geldig. Alleen kunnen er op een identiteit kaart geen kinderen staan. Je kan je identiteit kaart alleen bij de gemeente halen waar je woont. Met de Identiteit kaart kan je naar heel veel landen namelijk naar: Andorra, België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Italië, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Monaco, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Canarische eilanden, Turkije, IJsland, Zweden en Zwitserland.

Kinderen bijschrijven

Kinderen mogen op elke leeftijd een paspoort hebben. Ze mogen ook tot hun 14 e dus totdat ze een eigen paspoort moeten bij hun vader of moeder in het paspoort staan. In sommige landen ben je al eerder verplicht om een paspoort te nemen.

Als je vader of moeder een nieuw kind krijgt mogen ze dus kiezen of hij krijgt een eigen paspoort of hij komt bij zijn vader en moeder.

Als je vader en moeder je inschrijven moet je mee naar het gemeentehuis. Ze moeten ze wel een goede pasfoto van je meenemen. Je moet ook allemaal vragen beantwoorden ook al sta je in het oude paspoort. Die vragen zijn bijvoorbeeld: Hoe heet je vader? Hoe heet je moeder? Waar woon je? Wanneer ben je jarig? Wanneer is je moeder jarig? Dit is om te controleren of je wel echt een kind van je vader en moeder bent.

Je hoeft niet mee te komen als je vader of moeder zijn of haar paspoort komt ophalen. Als je moeder een nieuw paspoort nodig heeft hoeft je vader niet mee, maar je moeder moet dan wel zijn legitimatiebewijs meenemen en een ondertekende brief waarin staat dat je vader het goed vindt.

Als je meteen wordt bijgeschreven als je vader of moeder een nieuw paspoort moet dan word je er gewoon in geprint. Maar als je vader of moeder al een paspoort heeft dan word je erin geplakt op een sticker.

Waar moeten de pasfoto’s aan voldoen

 • Een pasfoto mag natuurlijk niet te oud zijn en moet goed op je lijken.
 • Je mag niet een pasfoto die al eerder gebruikt is in een paspoort gebruiken.
 • Je mag een zwart-wit of een kleuren foto gebruiken.
 • Een foto moet zo zijn dat je je gezicht recht van voren ziet en dat er een lichte achtergrond is zonder strepen en bolletjes.
 • Een pasfoto moet 35 bij 45 millimeter zijn.
 • De breedte van het hoofd mag ongeveer 2 centimeter van de foto in beslag nemen.
 • Allebei je ogen moet je kunnen zien je mag wel een bril op, maar niet met donkere glazen dat mag alleen als het moet van de oogarts.
 • Je mag geen pet of hoed op alleen als het van je geloof of van de dokter moet.

In totaal zijn dit 8 regels dat is best veel voor zo’n kleine foto.

Vragen

 • Noem 2 dingen die in een paspoort staan?
 • In welk jaar ontstonden paspoorten?
 • Wanneer werd de paspoortplicht ingevoerd?
 • Wanneer werd het paspoort een boekje?
 • Noem 5 Landen waarmee je naar toe kan met een identiteit kaart?
 • Waarom moet je bij het afhalen van een paspoort vragen beantwoorden?
 • Noem 2 pasfoto regels?
 

  6 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen