Wat is sim-only?

Een sim-only abonnement is een telefoon abonnement waar je enkel en alleen betaald voor het telefoongebruik, niet voor het toestel zelf. Bij het standaard contract wordt er vaak voor een contract op 2 jarige basis gekozen. Bij dit 2-jarige contract krijg je dan vaak tegen een kleine bijbetaling, of helemaal gratis, een nieuwe telefoon. De kosten voor dit nieuwe toestel betaal je vervolgens maandelijks af.

Abonnement

Het standaard telefoonabonnement bestaat dus uit twee zaken. Ten eerste betaal je natuurlijk voor je belkosten. Het aantal en de prijs hiervan is afhankelijk van de gekozen bundel. Hoe meer speelruimte in je bundel, hoe hoger de prijs. Het tweede deel van je telefoonrekening is een afbetaling voor het nieuwe toestel. Na de 2 jarige looptijd van het contract, is het toestel afbetaald en mag je het houden. In principe krijg je dus een telefoon met een waarde van vaak wel meer dan 700 euro, op een afbetaling van twee jaar.

Verlies

Verlies je het toestel, gaat het kapot of gebeurt er iets mee? Dit veranderd niets voor het contract. Of je het toestel nog in jouw bezit hebt of niet, je blijft standaard iedere maand afbetalen. Je hebt nu eenmaal een contract afgesloten en hierdoor een telefoon op afbetaling aangeschaft. Deze afbetaling zal hoe dan ook moeten worden voldaan.

Bel bundel

Hetzelfde geld voor de bel bundel. Aan het begin van je contractstermijn besluit je welke bundel waarschijnlijk het beste bij jouw telefoon gedrag past, en deze bundel gaat vervolgens de gehele contractduur met je mee. Je mag hier diensten zoals extra belbundels, internationale minuten of extra MB’s aan toevoegen, maar je kan er geen diensten van verwijderen. Het contract dat je afsluit is dus de basis van jouw bel gedrag voor de komende twee jaar; en daar zit je aan vast.

Opzeggen

Past je bel bundel helemaal niet meer bij jouw leven of telefoon gedrag en wil je van je contract af? Je hebt altijd de mogelijkheid om een contract op te zeggen, hoewel hier vaak wel flinke kosten aan verbonden zitten. Een maand voor het eind van je contract duur kun je geheel kosteloos opzeggen. Wil je voor de opzegtermijn je contract ontbinden, dan betaal je hiervoor. Voor een contract dat nog een looptijd van 2 maanden heeft voordat het contract officieel eindigt, kun je al snel honderd tot tweehonderd euro voor af moeten betalen. Over het algemeen is het dus verstandiger om gewoon even door te bijten en netjes te wachten totdat je binnen de opzegtermijn van je contract zit.

Nadelen

Aan een vast contract zitten dus verschillende nadelen. Zo kun je bijvoorbeeld diensten toevoegen, maar niet verwijderen. De afbetaling van het nieuwe toestel loopt door, ook wanneer het toestel niet meer in je bezit is. En je zit tot aan het einde van de contractduur aan je contract vast, tenzij je bij wilt betalen. Maar, je krijgt dan weer wel een spiksplinternieuw toestel bij het begin van je contract. Mocht je een nieuwe telefoon nodig hebben maar geen geld hebben om er een aan te schaffen, is een contract dus een goede oplossing.

Sim-only

Sim-only doet dit helemaal anders. Je krijgt hier namelijk geen nieuw toestel bij. Dit abonnement is gebaseerd op je verbruik, en niets anders. Met een sim-only abonnement betaal je dus alleen voor de kosten van je verbruik en niet voor de afbetaling van een nieuw toestel. Het grote voordeel is dat de kosten wel 85 procent lager kunnen zijn dan bij een abonnement met telefoon. Waar je voor een telefoon abonnement al snel 50 tot 60 euro betaald, heb je een sim-only abonnement al voor een tientje.

Keuze

Een sim-only abonnement draait dan ook om vrijheid in keuze. Je mag zelf kiezen welk toestel je gebruikt. Of dit nu een oude Nokia is of een nieuwe HTC, de keuze en de kosten zijn aan jou. Vervolgens mag je zelf kiezen hoeveel je wilt betalen voor je verbruik. Aan het begin van de maand maak je een inschatting van hoeveel je denkt te gaan verbruiken. Zit je hier overheen? Dan mag je het eind van de maand gewoon bijstellen, zonder voorwaarden. Je eigen telefoon en je eigen bundel bepalen, dat is sim-only. Daarbij kun je ook nog tientallen sim-only aanbieders vinden en kun je online snel en gemakkelijk Sim-only vergelijken. De een is nog goedkoper dan de ander.

Vrijheid

Een sim-only abonnement geeft je dus veel meer vrijheid dan het vaste telefoon abonnement doet. Je zit ook niet aan een 2 jarig contract vast; je mag een sim-only abonnement iedere maand opzeggen. Ideaal voor mensen die in het buitenland wonen en af en toe terug naar Nederland komen. Sim-only wordt niet voor niets steeds populairder. Zelfs onder de smartphone gebruikers!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *