Architect

Inleiding

Ik ga mijn spreekbeurt houden over architectuur omdat het mij leuk lijkt later architect te worden en mooie gebouwen te maken. Ook vind ik architectuur leuk omdat we volgend jaar een nieuw huis gaan bouwen en ik een keer ben mee geweest naar de architect die ons huis heeft getekend.

architect

Van de tekening van de architect probeer ik al een tijdje mijn kamer, de gang en de badkamer op de eerste verdieping na te tekenen. Ik doe dit op ruitjes papier zodat ik mijn kamer niet te groot teken. Dit heet op schaal tekenen.

Op deze tekening is bijvoorbeeld 1 centimeter 1 meter en op de tekening van de architect is 1 centimeter 1 halve meter. Ik vind het ook leuk om een huis te ontwerpen met mijn playstation. Het spelletje waarmee ik dat doe heet de Sims. Daarmee kan ik zelf bepalen hoe het huis van de Sims er van binnen en van buiten uit moet zien.

Wat is een architect ?

Elk gebouw – een huis, een school, een kantoor of een zwembad – is door een architect ontworpen. Een architect probeert een gebouw te ontwerpen dat er mooi uit ziet en waar je prettig in kunt wonen of werken. Als er gebouwd wordt is de architect vaak de baas en zegt hoe het moet en hoe het eruit moet gaan zien. Architecten zijn een soort kunstenaars die gebouwen maken.

Wat doet een architect ?

Als mensen een huis willen bouwen gaan ze met een architect praten en vertellen ze hoe

architect spreekbeurt

ze graag willen wonen. De architect maakt dan hele precieze tekeningen van hoe het huis er van binnen en van buiten uit moet zien. Ook tekent hij precies hoe groot het huis wordt en waar de ramen bijvoorbeeld moeten komen. Door deze tekeningen weet de aannemer die het huis maakt precies hoe hij het huis moet bouwen. Toen ik met papa bij de architect was liet hij ons nieuwe huis zien. Hij had een zogenaamde bouwtekening van ons huis gemaakt.

Ook liet hij nog een klein kabouter huisje zien. Het was van karton gemaakt. Dit heette een schaalmodel en moest ons nieuwe huis voorstellen. Ik heb er een foto van gemaakt want hij staat nu bij papa op kantoor.

Wat zijn drie wereld beroemde architecten ?

architectDe eerste architect heet Berlage. Hij is geboren in Nederland en heeft veel gebouwen gemaakt in Amsterdam. Berlage vond dat je precies moest kunnen zien aan een gebouw waar het voor gebruikt werd. Berlage hield van eenvoudige gebouwen waarbij hij veel gebruik maakte van baksteen. Een mooi voorbeeld is het Koopmansgebouw in Amsterdam.

architecten
De tweede architect heet Gaudi.

Gaudi is geboren in Spanje. Hij heeft heel veel gebouwen gemaakt in Barcelona. Veel van de gebouwen van Gaudi hadden de vorm van de natuur zoals schubben van een hagedis of golven van de zee.

architectuurDe laatste architect die ik wil laten zien heet Frenk loid rajt. Hij is geboren in Amerika. Deze architect ontwierp veel huizen in de natuur. Hij vond dat zijn gebouwen moesten lijken op de omgeving waarin ze gebouwd werden. Dit is het Guggenheim museum in New York.

Vragen

Wat doet een architect ? (ontwerpen van gebouwen)

Noem twee bekende architecten ? (Gaudi en Berlage)

Waar kwam Gaudi vandaan ? (Spanje)

Hoe heette het playstation spelletje ? (Sims)

spreekbeurt

 

Comments are closed.