Zomer

Mocht je binnenkort een spreekbeurt moeten houden en weet je nog geen onderwerp? Geen paniek! Misschien is een spreekbeurt over de zomer iets voor je In dit artikel wil ik het met je hebben over dit onderwerp. De informatie in dit artikel zou genoeg moeten zijn om een spreekbeurt te houden die tot mensenheugenis nog gaat worden nabesproken.

Het seizoen zomer

De zomer is over het algemeen het warmste seizoen van het jaar. Dit komt omdat de zon langer en dichter bij de aarde staat tijdens de zomer dan tijdens bijvoorbeeld de winter. Officieel begint de zomer op de 21e van juni en eindigt zijn op de 21e van september. Volgens meteorologen begint de zomer echter op de 1e van juni en eindigt zij op de 1e van september. Deze indeling is gemaakt op basis van hoe het weer is. Eind september kan koning winter namelijk al wel eens voorzichtig aan de deur kloppen.

Tijdens de eerste dag van de zomer, 21 juni, is het ook meteen het langste licht. In totaal staat de zon dan 16 uur en 30 minuten boven de horizon.

Hittegolf

Tijdens de zomer komt er, normaal gesproken, sporadisch een hittegolf voor. Door de klimaatverandering is dit de laatste jaren echter eerder regelmaat dan uitzondering.

De criteria waaraan een hittegolf moet voldoen zijn als volgt: het moet tenminste vijf dagen achtereen 25°C of meer graden zijn bij het KNMI in De Bilt. Bovendien moet het kwik tijdens drie van de vijf achtereenvolgende dagen boven de 30°C uitkomen. De langste hittegolf die ons land geteisterd heeft, heeft plaatsgevonden tijdens de zomer van ’75. Een hittegolf van liefst 18 dagen heeft toendertijd ons land geterroriseerd.

Nadelen van de zomer

Als u aan zomer denkt, denkt u waarschijnlijk alleen maar aan de voordelen die de zomer u te bieden heeft. Daarom is het goed om ook eens stil te staan bij de nadelen van een zomer.

Droogte

Door aanhoudende droogte kunnen er namelijk ernstige watertekorten optreden. Voor boeren en tuinders is dit funest, want hun hele oogst kan door toedoen van zojuist genoemde verloren gaan.

Zweet

Waar er dus soms sprake is van een vocht tekort kan er op je lichaam sprake zijn van een vocht overschot. Want als het buiten subtropisch is begin je al te zweten voordat je een stap gezet hebt.

Muggen

Tijdens een koude winternacht kun je soms met verlangen terugdenken aan de zwoele zomernachten van afgelopen zomer. Wat je dan echter vergeet is dat je tijdens die zwoele zomernachten volledig werd lek geprikt door bloeddorstige muggen. Het is daarom voor uw eigen nachtrust aan te raden om een hor aan te schaffen.

Verbranden

Op zonovergoten zomerdagen is het aan te raden om uw huid te voorzien van een zonnebrandcrème. Op verbranding zit namelijk niemand te wachten. In de volgende alinea wil ik hier verder op ingaan.

Bescherming tegen de zon

Hoewel de zon door iedereen in de lente werd gezien als de goudkleurige bal die de winter zou verdrijven, staat men tijdens de zomer minder positief tegenover de bron van leven. Uw huid kan namelijk flink de dupe worden van het (te) lang verkeren onder de zonnestralen. Het is daarom voor uw gezondheid verstandig om op te letten dat u zich niet verbrand. Om u te helpen met de strijd tegen verbranden volgen nu een aantal anti-verbrandingstips:

Allereerst is het belangrijk dat u, alvorens naar buiten te gaan, uw huid voorziet van een laagje zonnebrandcrème. Maar dit is over het algemeen niet voldoende. Om alle risico’s op verbranden te ontlopen doet u er goed aan om u niet te veel in de zon te begeven. Als u zich bijvoorbeeld in uw achtertuin bevindt is het fijn als u door bijvoorbeeld zonnewering wordt beschermd tegen de zonnestralen.

Maar niet alleen buiten heeft u kans op verbrandingsgevaar. Binnen kunt u namelijk ook verbranden door de zon. Bovendien is een overbelicht huis verre van aangenaam en daarom is binnen bescherming tegen de zon in de vorm van binnenzonwering of rolgordijnen aan te bevelen.

Leuke activiteiten om te ondernemen tijdens de zomer

Omdat het in de zomer warmer en langer licht is dan tijdens de rest van het jaar kunt u dingen doen die ‘normaal gesproken’ niet kunnen. Zo kunt u bijvoorbeeld gaan picknicken, barbecueën, strandwandelen of varen. Ook kunt u buiten gaan sporten in plaats van in een zaal.

Slot

Ik hoop dat u door dit artikel een aantal handvatten heeft kunnen vergaderen die u kunnen helpen bij het maken van een spreekbeurt over de zomer.

 

 

 

 

Comments are closed.