Bijna jarig?
klik hier!Home   China

China


Vlag van de Volksrepubliek China

Wij houden onze spreekbeurt over China. De officiële naam van China is: volksrepubliek China. Volksrepubliek betekent dat het land zelf de president heeft uitgekozen. In mijn spreekbeurt ga ik het onder andere hebben over de Chinese muur, vuurwerk, de cultuur en nog veel meer.

De Chinese Muur

ChinaDe Chinese Muur is ongeveer 3000 kilometer lang en is vanaf de maan te zien. Er is zeven jaar lang aan gewerkt dag in dag uit, door 1 miljoen Chinezen. Veel Chinezen werden ziek van het harde werk en overleden. De lichamen van de overleden mensen werden in de Muur gemetseld.

Het Terracotta leger

Het Terracotta leger is, naast de Chinese Muur, waarschijnlijk de meest bekende highlight van China. Het Terracotta leger diende als gift aan het graf van de eerste Chinese keizer. De archeologische vondst bestaat uit 9099 stenen soldaten. Het Terracottaleger is al bijzonder om te zien maar het verhaal achter de het leger is waarschijnlijk net zo bijzonder. Je kunt je Terracottaleger eenvoudig bezoeken. Het ligt namelijk in de buurt van de stad Xi’an.

De Verboden Stad

Vroeger leefde er een keizer in de Verboden Stad. Niemand mocht in die stad komen behalve de keizer. Inmiddels is hij overleden en is de Verboden Stad nu een toeristenstad. Er zijn veel musea gemaakt en dat trekt veel toeristen aan om op vakantie te gaan..

Het leven in China

Het eten

In China leven de mensen heel anders dan wij hier in Nederland. Wij eten groenten met aardappelen en vlees. Zij eten rijst, bami en loempia’s gevuld met bonen, uien, kool en champignons. Een enkele keer eten ze eieren, vis of vlees. Kantonnezen eten hondenvlees. Nadat ze een puppy 9 maanden vetgemest hebben met witte rijst zou het vlees heel lekker moeten smaken. Zij vinden donkere pups het lekkerst, maar een witte hond kan er ook mee door. Kantonnezen eten ook katten en ratten. Ze eten ook altijd met stokjes. Chinezen leren dat al van jongs af aan.

Luiers

In China zijn luiers haast niet bekend. Er worden speciale broekjes voor de kinderen gemaakt met aan de achterkant een gat. Dit broekje kan je overal in China kopen. De ouders vinden dit broekje erg handig, alleen de peuters vinden deze broekjes niet altijd leuk. Want soms doet het zeer als ze ergens op gaan zitten en soms is het erg koud.

School

Op het platteland gaan de kinderen van hun zesde tot hun elfde naar de lagere school. Er zijn maar weinig middelbare scholen. Dat kinderen op de middelbare school terechtkomen is 1 op de 3. In de schoolregels staat dat de kinderen niet mogen vloeken of vechten. Ze moeten ijverig leren, van hun land houden, hun leraren respecteren, beleefd zijn tegen anderen, bescheiden en eerlijk zijn en van gym houden. In China is alles heel erg streng. ‘s Morgens gaan de kinderen eerst zingen. Ze zingen over hoe goed hun land is en hoe goed hun leraren zijn. Als ze hebben gezongen gaan ze twee aan twee de school in. Dan loop je naar de klas en buig je voor de leraar en gaat zitten. Je mag niets zeggen totdat de leraar zegt dat je iets mag zeggen. Maar de leraren moeten ook wel streng zijn want ze staan voor een klas van wel 50 kinderen! Er is ook weinig geld voor de scholen. Het is er smerig, want ze hebben geen wc. Ze hebben er maar enkele boeken en je zit aan simpele kleine bankjes. De meeste kinderen hebben daar geen dure schooltas zoals een Eastpak rugzak, maar vaak een voordelige, simpele boekentas of plastic zak. Toch moeten de mensen veel geld voor de scholen betalen. Heel veel kinderen in China kunnen hierdoor niet naar school en kunnen veel mensen in China dus niet lezen of schrijven.

Huizen

De keukens liggen in het midden van het huis, met aan beide kanten een kamer. Het hele gezin slaapt bij elkaar op grote bakstenenverhogingen die “kangs” worden genoemd. Over de stenen liggen strooien matten en gewatteerde dekens. Als het koud is, worden naast de kangs vuren aangestoken zodat iedereen het warm heeft. Ze eten ook op de kangs. Ze gebruiken geen stoelen. Buiten de huizen hebben de meeste Chinezen hun eigen privé-grond, en daarop verbouwen ze groenten die ze weer verkopen. Het hele gezin werkt dan op dat land. Ze verdienen heel weinig met het verkopen van de groenten. Eén arbeidersgezin zou 18 jaar lang alles wat zij verdienden moeten sparen voor één auto!

Naam

Bij ons in Nederland spreken we eerst onze voornaam uit en daarna onze achternaam. Dat is in China niet zo. Zij zeggen eerst de achternaam en daarna de voornaam. Je naam wordt dus helemaal omgedraaid. Als je hier gaat trouwen krijg je de achternaam van je man, dat is ook in China niet zo. Je naam blijft altijd hetzelfde.

Cultuur

Veel dingen uit de geneeskunst komen uit China. Zoals: acupunctuur, de kracht van de kruiden en de thee.

Acupunctuur

In China doen ze veel aan acupunctuur. Acupunctuur wordt nu ook hier in Nederland gedaan. Acupunctuur is al een eeuwenoude Chinese behandelingsmethode. Chinese artsen zeggen dat er in je lichaam energiestromen lopen, een soort rivieren, die meridianen worden genoemd. Als je bijvoorbeeld ziek bent dat is je Yin Yang niet goed in evenwicht. Als je Yin Yang niet goed in evenwicht is worden die energiebanen geblokkeerd. Bij acupunctuur stoppen ze allemaal naalden op bepaalde plekken in je lichaam en dat zorgt ervoor dat die energiebanen weer verder stromen. Als de naaldjes in je huid worden gedraaid doet het even zeer, maar als ze er eenmaal in zitten voel je er niets meer van. Je hebt ook nog elektra-acupunctuur, in plaats van naaldjes wordt er met elektrische stroompjes gewerkt.

De kracht van kruiden en thee

Kruiden kunnen ook mensen helpen met klachten. Er worden steeds meer Chinese kruiden in dingen gestopt. Ginseng is een voorbeeld bij zo’n kruid: Je komt het tegen in thee en in energiedrankjes. Aan de wortels van de Ginseng plant zitten kruiden die vermoeidheid verminderen en dat merk je dus ook bij energiedrankjes. Thee zorgt eigenlijk voor dezelfde dingen. Ze verminderen vermoeidheid, kalmeren en werken goed voor je hersenen.

De draak

Volgens de Chinese verhalen wordt een draak stokoud. Het duurt duizend jaar voordat hij op lengte is. Een draak staat symbool voor wijsheid en macht. Daarom werd een Chinese keizer vroeger de DRAAK genoemd. De keizer zat op een drakentroon, sliep in een drakenbed en voer in een drakenboot. Om de 11 jaar is het, het jaar van de draak. Zo ook in 2000. Veel Chinese ouders hopen dat ze een kind krijgen in het jaar van de draak. Altijd met nieuwjaar doen de Chinezen iets met een draak. Zo houden ze een optocht waar veel draken in voor komen.

Chinese Horoscopen

Wij hebben als horoscoop de ram, stier, tweelingen, kreeft, leeuw, maagd, weegschaal, schorpioen, boogschutter, steenbok, waterman en de vissen, maar in China hebben ze iets anders. Zij hebben de rat, os, tijger, konijn, draak, slang, paard, geit, aap, haan hond en het varken. Als je hier naar je horoscoop kijkt kijk je naar in wat voor maand je jarig bent en daar kijk je in welk jaar je geboren bent en je maand.

Rondreizen in China

Rondreizen in China is een mooie manier om het land te leren kennen. Tijdens een Rondreis China zie je veel mooie dingen, zoals de Chinese muur, leuke dorpjes, Chinezen, panda’s en oude gebouwen. Veel mensen maken een privé rondreis door China, maar je kunt ook deelnemen aan een groepsrondreis. Met een groepsrondreis China reis je dan met een gezellige groep door het land. Je kunt natuurlijk ook de buurlanden van China bezoeken. Azië is groot en heeft veel te bieden! Het is wel heel erg belangrijk dat je een goede reisverzekering afsluit voordat je een rondreis in China gaat maken. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van de ANWB.

Chinese uitvindingen

De Chinezen hebben veel uitgevonden. Zoals : vuurwerk, de kruiwagen, de klok, het papier, buskruit, kompas en tofu.

Vuurwerk

In China staan veel vuurwerkfabrieken. Het wordt over de hele wereld verkocht. Chinees vuurwerk knalt niet alleen, het is ook heel mooi om te zien. De kleuren en de vorm van het vuurwerk zijn heel belangrijk: met een rotje zijn ze in China echt niet tevreden.

Kruiwagen

De kruiwagen noemen ze in China ook wel het houten os. Want deze eenvoudige kar kan met een wiel net zo veel tillen als een os. Soms werd zelfs een zeil gespannen. Dan maakte de wind het duwen makkelijker. Tussen 1800 en 2200 jaar geleden vonden de Chinezen de kruiwagen uit.

De Klok

De klok is uitgevonden door: Su Song een Chinese ambtenaar. Hij bouwde ongeveer 900 jaar geleden een groot uurwerk. Door de gegevens van dit eerste uurwerk kon een precieze kalender worden gemaakt.

Het Papier

De Chinezen lukten het ook om papier te maken. Ze gebruikten zijde afval en maakte daar pulp van. Later werden hennep, boombast en bamboe gebruikt. Door de uitvinding van papier konden er in grote aantallen bladen, kranten en boeken worden gemaakt. En daardoor leerden steeds meer mensen lezen. Ongeveer 900 jaar geleden in de 11de eeuw werd voor het eerst papieren geld gemaakt.

Buskruit

De Chinezen waren naar iets heel anders op zoek: een stof die het leven langer kon maken. Dat lukte niet. Zeg maar een beetje per ongeluk vonden ze wel een andere stof uit, eentje die kon ontploffen: het buskruit. Dus geen stof die het leven kon verlengen, maar die juist kon doden.

Kompas

Het kompas is een heel oude uitvinding. Alleen niemand weet door wie, waar en wanneer het is uitgevonden. Het kompas werd eerst alleen maar op het land gebruikt. Later werd het ook op zee gebruikt.

Tofu

Tofu wordt gemaakt van de sojaboon. Je kunt het eten in plaats van vlees. Tofu heeft een witgelige kleur. Het smaakt eigenlijk nergens naar alleen als je het ergens mee mengt. Je kunt tofu ook in een Nederlandse supermarkt kopen.

Vragen

 • 1. Wat is de officiële naam van China?? Volksrepubliek China
 • 2. Welk bouwwerk kun je vanaf de maan zien? De Chinese Muur
 • 3. Hebben ze in China luiers?? Nee, ze hebben broekjes met aan de achterkant een gat.
 • 4. Hoe spreken de Chinezen hun naam uit??(Dus eerst de voornaam of eerst de achternaam?!) Eerst zeggen ze hun achternaam en daarna hun voornaam
 • 5. Wat doen ze met acupunctuur? Ze steken naalden in je lichaam op bepaalde plekken
 • 6. Om de hoeveel jaar is het, het jaar van de draak?? Om de 11 jaar
 • 7. Noem een paar dingen op wat de Chinezen hebben uitgevonden? vuurwerk, klok, kruiwagen, het papier, buskruit, kompas en tofu.

 

 

  58 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen