China

Vlag van de Volksrepubliek China

Wij houden onze spreekbeurt over China. De officiële naam van China is: volksrepubliek China. Volksrepubliek betekent dat het land zelf de president heeft uitgekozen. In mijn spreekbeurt ga ik het onder andere hebben over de Chinese muur, vuurwerk, de cultuur en nog veel meer.

De Chinese Muur

De Chinese Muur is ongeveer 3000 kilometer lang en is vanaf de maan te zien. Er is zeven jaar lang aan gewerkt dag in dag uit, door 1 miljoen Chinezen. Veel Chinezen werden ziek van het harde werk en overleden. De lichamen van de overleden mensen werden in de Muur gemetseld.

Het Terracotta leger

Het Terracotta leger is, naast de Chinese Muur, waarschijnlijk de meest bekende highlight van China. Het Terracotta leger diende als gift aan het graf van de eerste Chinese keizer. De archeologische vondst bestaat uit 9099 stenen soldaten. Het Terracottaleger is al bijzonder om te zien maar het verhaal achter de het leger is waarschijnlijk net zo bijzonder. Je kunt je Terracottaleger eenvoudig bezoeken. Het ligt namelijk in de buurt van de stad Xi’an.

De Verboden Stad

Vroeger leefde er een keizer in de Verboden Stad. Niemand mocht in die stad komen behalve de keizer. Inmiddels is hij overleden en is de Verboden Stad nu een toeristenstad. Er zijn veel musea gemaakt en dat trekt veel toeristen aan om op vakantie te gaan..

Het leven in China

Het eten

In China leven de mensen heel anders dan wij hier in Nederland. Wij eten groenten met aardappelen en vlees. Zij eten rijst, bami en loempia’s gevuld met bonen, uien, kool en champignons. Een enkele keer eten ze eieren, vis of vlees. Kantonnezen eten hondenvlees. Nadat ze een puppy 9 maanden vetgemest hebben met witte rijst zou het vlees heel lekker moeten smaken. Zij vinden donkere pups het lekkerst, maar een witte hond kan er ook mee door. Kantonnezen eten ook katten en ratten. Ze eten ook altijd met stokjes. Chinezen leren dat al van jongs af aan.

Luiers

In China zijn luiers haast niet bekend. Er worden speciale broekjes voor de kinderen gemaakt met aan de achterkant een gat. Dit broekje kan je overal in China kopen. De ouders vinden dit broekje erg handig, alleen de peuters vinden deze broekjes niet altijd leuk. Want soms doet het zeer als ze ergens op gaan zitten en soms is het erg koud.

School

Op het platteland gaan de kinderen van hun zesde tot hun elfde naar de lagere school. Er zijn maar weinig middelbare scholen. Dat kinderen op de middelbare school terechtkomen is 1 op de 3. In de schoolregels staat dat de kinderen niet mogen vloeken of vechten. Ze moeten ijverig leren, van hun land houden, hun leraren respecteren, beleefd zijn tegen anderen, bescheiden en eerlijk zijn en van gym houden. In China is alles heel erg streng. ‘s Morgens gaan de kinderen eerst zingen. Ze zingen over hoe goed hun land is en hoe goed hun leraren zijn. Als ze hebben gezongen gaan ze twee aan twee de school in. Dan loop je naar de klas en buig je voor de leraar en gaat zitten. Je mag niets zeggen totdat de leraar zegt dat je iets mag zeggen. Maar de leraren moeten ook wel streng zijn want ze staan voor een klas van wel 50 kinderen! Er is ook weinig geld voor de scholen. Het is er smerig, want ze hebben geen wc. Ze hebben er maar enkele boeken en je zit aan simpele kleine bankjes. De meeste kinderen hebben daar geen dure schooltas zoals een Eastpak rugzak, maar vaak een voordelige, simpele boekentas of plastic zak. Toch moeten de mensen veel geld voor de scholen betalen. Heel veel kinderen in China kunnen hierdoor niet naar school en kunnen veel mensen in China dus niet lezen of schrijven.

Huizen

De keukens liggen in het midden van het huis, met aan beide kanten een kamer. Het hele gezin slaapt bij elkaar op grote bakstenenverhogingen die “kangs” worden genoemd. Over de stenen liggen strooien matten en gewatteerde dekens. Als het koud is, worden naast de kangs vuren aangestoken zodat iedereen het warm heeft. Ze eten ook op de kangs. Ze gebruiken geen stoelen. Buiten de huizen hebben de meeste Chinezen hun eigen privé-grond, en daarop verbouwen ze groenten die ze weer verkopen. Het hele gezin werkt dan op dat land. Ze verdienen heel weinig met het verkopen van de groenten. Eén arbeidersgezin zou 18 jaar lang alles wat zij verdienden moeten sparen voor één auto!

Naam

Bij ons in Nederland spreken we eerst onze voornaam uit en daarna onze achternaam. Dat is in China niet zo. Zij zeggen eerst de achternaam en daarna de voornaam. Je naam wordt dus helemaal omgedraaid. Als je hier gaat trouwen krijg je de achternaam van je man, dat is ook in China niet zo. Je naam blijft altijd hetzelfde.

Cultuur

Veel dingen uit de geneeskunst komen uit China. Zoals: acupunctuur, de kracht van de kruiden en de thee.

Acupunctuur

In China doen ze veel aan acupunctuur. Acupunctuur wordt nu ook hier in Nederland gedaan. Acupunctuur is al een eeuwenoude Chinese behandelingsmethode. Chinese artsen zeggen dat er in je lichaam energiestromen lopen, een soort rivieren, die meridianen worden genoemd. Als je bijvoorbeeld ziek bent dat is je Yin Yang niet goed in evenwicht. Als je Yin Yang niet goed in evenwicht is worden die energiebanen geblokkeerd. Bij acupunctuur stoppen ze allemaal naalden op bepaalde plekken in je lichaam en dat zorgt ervoor dat die energiebanen weer verder stromen. Als de naaldjes in je huid worden gedraaid doet het even zeer, maar als ze er eenmaal in zitten voel je er niets meer van. Je hebt ook nog elektra-acupunctuur, in plaats van naaldjes wordt er met elektrische stroompjes gewerkt.

De kracht van kruiden en thee

Kruiden kunnen ook mensen helpen met klachten. Er worden steeds meer Chinese kruiden in dingen gestopt. Ginseng is een voorbeeld bij zo’n kruid: Je komt het tegen in thee en in energiedrankjes. Aan de wortels van de Ginseng plant zitten kruiden die vermoeidheid verminderen en dat merk je dus ook bij energiedrankjes. Thee zorgt eigenlijk voor dezelfde dingen. Ze verminderen vermoeidheid, kalmeren en werken goed voor je hersenen.

De draak

Volgens de Chinese verhalen wordt een draak stokoud. Het duurt duizend jaar voordat hij op lengte is. Een draak staat symbool voor wijsheid en macht. Daarom werd een Chinese keizer vroeger de DRAAK genoemd. De keizer zat op een drakentroon, sliep in een drakenbed en voer in een drakenboot. Om de 11 jaar is het, het jaar van de draak. Zo ook in 2000. Veel Chinese ouders hopen dat ze een kind krijgen in het jaar van de draak. Altijd met nieuwjaar doen de Chinezen iets met een draak. Zo houden ze een optocht waar veel draken in voor komen.

Chinese Horoscopen

Wij hebben als horoscoop de ram, stier, tweelingen, kreeft, leeuw, maagd, weegschaal, schorpioen, boogschutter, steenbok, waterman en de vissen, maar in China hebben ze iets anders. Zij hebben de rat, os, tijger, konijn, draak, slang, paard, geit, aap, haan hond en het varken. Als je hier naar je horoscoop kijkt kijk je naar in wat voor maand je jarig bent en daar kijk je in welk jaar je geboren bent en je maand.

Rondreizen in China

Rondreizen in China is een mooie manier om het land te leren kennen. Tijdens een Rondreis China zie je veel mooie dingen, zoals de Chinese muur, leuke dorpjes, Chinezen, panda’s en oude gebouwen. Veel mensen maken een privé rondreis door China, maar je kunt ook deelnemen aan een groepsrondreis. Met een groepsrondreis China reis je dan met een gezellige groep door het land. Je kunt natuurlijk ook de buurlanden van China bezoeken. Azië is groot en heeft veel te bieden! Het is wel heel erg belangrijk dat je een goede reisverzekering afsluit voordat je een rondreis in China gaat maken. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van de ANWB.

Chinese uitvindingen

De Chinezen hebben veel uitgevonden. Zoals : vuurwerk, de kruiwagen, de klok, het papier, buskruit, kompas en tofu.

Vuurwerk

In China staan veel vuurwerkfabrieken. Het wordt over de hele wereld verkocht. Chinees vuurwerk knalt niet alleen, het is ook heel mooi om te zien. De kleuren en de vorm van het vuurwerk zijn heel belangrijk: met een rotje zijn ze in China echt niet tevreden.

Kruiwagen

De kruiwagen noemen ze in China ook wel het houten os. Want deze eenvoudige kar kan met een wiel net zo veel tillen als een os. Soms werd zelfs een zeil gespannen. Dan maakte de wind het duwen makkelijker. Tussen 1800 en 2200 jaar geleden vonden de Chinezen de kruiwagen uit.

De Klok

De klok is uitgevonden door: Su Song een Chinese ambtenaar. Hij bouwde ongeveer 900 jaar geleden een groot uurwerk. Door de gegevens van dit eerste uurwerk kon een precieze kalender worden gemaakt.

Het Papier

De Chinezen lukten het ook om papier te maken. Ze gebruikten zijde afval en maakte daar pulp van. Later werden hennep, boombast en bamboe gebruikt. Door de uitvinding van papier konden er in grote aantallen bladen, kranten en boeken worden gemaakt. En daardoor leerden steeds meer mensen lezen. Ongeveer 900 jaar geleden in de 11de eeuw werd voor het eerst papieren geld gemaakt.

Buskruit

De Chinezen waren naar iets heel anders op zoek: een stof die het leven langer kon maken. Dat lukte niet. Zeg maar een beetje per ongeluk vonden ze wel een andere stof uit, eentje die kon ontploffen: het buskruit. Dus geen stof die het leven kon verlengen, maar die juist kon doden.

Kompas

Het kompas is een heel oude uitvinding. Alleen niemand weet door wie, waar en wanneer het is uitgevonden. Het kompas werd eerst alleen maar op het land gebruikt. Later werd het ook op zee gebruikt.

Tofu

Tofu wordt gemaakt van de sojaboon. Je kunt het eten in plaats van vlees. Tofu heeft een witgelige kleur. Het smaakt eigenlijk nergens naar alleen als je het ergens mee mengt. Je kunt tofu ook in een Nederlandse supermarkt kopen.

Vragen

 • 1. Wat is de officiële naam van China?? Volksrepubliek China
 • 2. Welk bouwwerk kun je vanaf de maan zien? De Chinese Muur
 • 3. Hebben ze in China luiers?? Nee, ze hebben broekjes met aan de achterkant een gat.
 • 4. Hoe spreken de Chinezen hun naam uit??(Dus eerst de voornaam of eerst de achternaam?!) Eerst zeggen ze hun achternaam en daarna hun voornaam
 • 5. Wat doen ze met acupunctuur? Ze steken naalden in je lichaam op bepaalde plekken
 • 6. Om de hoeveel jaar is het, het jaar van de draak?? Om de 11 jaar
 • 7. Noem een paar dingen op wat de Chinezen hebben uitgevonden? vuurwerk, klok, kruiwagen, het papier, buskruit, kompas en tofu.

 

 

58 Responses to “China”

 1. ik kom uit china ik wist niet zo veel van mij land

  • jansens

   nu weet je veel meer over je land

  • Ik ben zelf chinees.Ik leer zelf ook nog chinees en nederlands

   • Ik ben ook Chinees en ik gebruik dit ook in mijn spreekbeurt over China en ik wist dit ook niet allemaal maar sommige dingen wel

 2. eline ockhuijsen

  ik kom ook uit China.
  ik heb de informatie uit jullie spreekbeurt gebruikt voor mijn werkstuk.
  leuke spreekbeurd

  • ik kom ook uit china en ik weet er veel van maar sommige dingen klopen niet helmaal.

  • carmen

   ik heb een werkstuk voor school over china en het is echt een super leuke spreekbeurt ik heb er veel van geleerd

 3. houda

  danku voor dit spreekbeurd het heeft me geholpen nu heb ik 50op50

  • Saartjexx

   Tuurlijk wel sarah! En ze eten nog veel meer vieze dingen…

 4. Anoniem

  Bedankt voor deze informatie! nu kan ik eindelijk verder met mijn spreekbeurt!

  • ik weet nu ook meer over dit land {in mijn spreekbeurt gebruikt ;)

 5. Anoniem

  dit is zo goed en leuk ik ben er de hele dag mee bezig

 6. VELDBOEKETT

  SUPER SPREEKBEURT HEB HEM VOLGENDE WEEK LAAT ME PUNT WETEN ;)

  • leuk! kreeg een 10! vooral die tips op het einde wat je mee kan nemen enz

 7. GRAPPJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ik heb mijn spreekbeurt nog niet

 8. ************

  ik vind het veel te korte hoofdstukken wij moeten ze op school veel langer maken

  • dan maak je hem langer om meer info te zoeken

 9. Ik ga het hier over doen maar is het echt waar dat ze honden eten want ik wil niet voor gek staan hoor xD maar dit is echt een TOP website het helpt me elke keer harstikke bedankt xxxxxxx

  • gillian

   ik ben zelf ook chinees maar dat klopt niet hoor, dat was vroeger nu niet meer ze deden dat toen hun geen eten hadden. Maar ik weet niet wrm iedereen er iets groots van maakt maar Nederlanders eten ook konijn of paard maar jah.

 10. Jasmijn

  Bedankt voor de informatie. en door deze site al een stuk verder met mijn werkstuk! groetjes ikke

 11. TOP site!

  Bedankt bij ons in de klas is een 8 hoogste cijfer wat er is en ik heb gwn een 9!!!!!!!!!!!!!
  Ben de enigste die 9 heeft dankjewel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 12. Saartjexx

  Zo heel goed is dit niet, er staan een aantal goede dingen in, maar niet alles wat er in staat klopt, en er staan niet alle belangrijke dingen over China in

 13. Jerry wu

  Ik kom uit China en ik doe ook mijn spreekbeurt over China

 14. bedankt voor de info ik weet nu heel veel terwijl ik pas nu begin

 15. ER ZIT WEL GOEIE INFORMATIE BIJ MAAR TE KORT

 16. tope site

  ik kom ook uit china maar ik doe ook mijn spreekbeurt er over hahah wel grappig

 17. oumaima

  ik hb een 10+ voor mijn spreekbeurt door stukken van jullie spreekbeurt te halen tnx <3

 18. Fleur

  Ik ben ook Chinees en sommige dingen kloppen niet maar ze eten wel hond op een bepaalde plek in China meestal kantonees

  • WreckTV*

   Wat jij zegt klopt ook niet altijd. Ik ben zelf Kantonees, Maar ze eten niet als ze Kantonees zijn maar ze eten een hond of kat als ze geen eten meer hebben of lijden aan honger.

 19. Isablabla

  Bedankt voor deze spreekbeurt ik heb nog maar een paar dagen en moet nog beginnen! (ik ben de eerste van de klas)
  xx Isa :D

 20. Elina Qiu

  Ik ben ook Chinees sommige dingen kloppen niet helemaal en sommige weer wel

 21. Thanks lol

  Dankje, ik wist eerst niet zoveel maar nu wel ik ben zelf ook chinees sommige dingen kloppen niet. Ik heb mijn spreekbeurt gisteren gehad ik was de laaste bij ons was een 9 en een half het hoogste punt maar ik heb een 10!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 22. IK HEB EEN DIKKE VETTE 10 VOOR MIJN SPREEKBEURT

  GRAPJEEEEEE!!!!!!!!!!!!!¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡?????????????¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿

  IK HEB HET NOG NIET GEHAD PAS NA DE HERFSTVAKANTIE 🍁🍂

 23. WreckTV*

  Sommige dingen zijn fout bijvoorbeeld bij de horoscoop met de jaar en de maand. Dat is fout want ze doen om de maand bijvoorbeeld ik ben in 2003 geboren dan ben ik een schaap. want 2015 is het jaar van de schaap

 24. Anoniem

  Ik ga mijn spreekbeurt over china doen nu weet ik er veel meer van
  Grtjes👍🏻👊🏻