Bijna jarig?
klik hier!Home   China

China


Vlag van de Volksrepubliek China

Wij houden onze spreekbeurt over China. De officiële naam van China is: volksrepubliek China. Volksrepubliek betekent dat het land zelf de president heeft uitgekozen. In mijn spreekbeurt ga ik het onder andere hebben over de Chinese muur, vuurwerk, de cultuur en nog veel meer.

De Chinese Muur

ChinaDe Chinese Muur is ongeveer 3000 kilometer lang en is vanaf de maan te zien. Er is zeven jaar lang aan gewerkt dag in dag uit, door 1 miljoen Chinezen. Veel Chinezen werden ziek van het harde werk en overleden. De lichamen van de overleden mensen werden in de Muur gemetseld.

Het Terracotta leger

Het Terracotta leger is, naast de Chinese Muur, waarschijnlijk de meest bekende highlight van China. Het Terracotta leger diende als gift aan het graf van de eerste Chinese keizer. De archeologische vondst bestaat uit 9099 stenen soldaten. Het Terracottaleger is al bijzonder om te zien maar het verhaal achter de het leger is waarschijnlijk net zo bijzonder. Je kunt je Terracottaleger eenvoudig bezoeken. Het ligt namelijk in de buurt van de stad Xi’an.

De Verboden Stad

Vroeger leefde er een keizer in de Verboden Stad. Niemand mocht in die stad komen behalve de keizer. Inmiddels is hij overleden en is de Verboden Stad nu een toeristenstad. Er zijn veel musea gemaakt en dat trekt veel toeristen aan om op vakantie te gaan..

Het leven in China

Het eten

In China leven de mensen heel anders dan wij hier in Nederland. Wij eten groenten met aardappelen en vlees. Zij eten rijst, bami en loempia’s gevuld met bonen, uien, kool en champignons. Een enkele keer eten ze eieren, vis of vlees. Kantonnezen eten hondenvlees. Nadat ze een puppy 9 maanden vetgemest hebben met witte rijst zou het vlees heel lekker moeten smaken. Zij vinden donkere pups het lekkerst, maar een witte hond kan er ook mee door. Kantonnezen eten ook katten en ratten. Ze eten ook altijd met stokjes. Chinezen leren dat al van jongs af aan.

Luiers

In China zijn luiers haast niet bekend. Er worden speciale broekjes voor de kinderen gemaakt met aan de achterkant een gat. Dit broekje kan je overal in China kopen. De ouders vinden dit broekje erg handig, alleen de peuters vinden deze broekjes niet altijd leuk. Want soms doet het zeer als ze ergens op gaan zitten en soms is het erg koud.

School

Op het platteland gaan de kinderen van hun zesde tot hun elfde naar de lagere school. Er zijn maar weinig middelbare scholen. Dat kinderen op de middelbare school terechtkomen is 1 op de 3. In de schoolregels staat dat de kinderen niet mogen vloeken of vechten. Ze moeten ijverig leren, van hun land houden, hun leraren respecteren, beleefd zijn tegen anderen, bescheiden en eerlijk zijn en van gym houden. In China is alles heel erg streng. ‘s Morgens gaan de kinderen eerst zingen. Ze zingen over hoe goed hun land is en hoe goed hun leraren zijn. Als ze hebben gezongen gaan ze twee aan twee de school in. Dan loop je naar de klas en buig je voor de leraar en gaat zitten. Je mag niets zeggen totdat de leraar zegt dat je iets mag zeggen. Maar de leraren moeten ook wel streng zijn want ze staan voor een klas van wel 50 kinderen! Er is ook weinig geld voor de scholen. Het is er smerig, want ze hebben geen wc. Ze hebben er maar enkele boeken en je zit aan simpele kleine bankjes. De meeste kinderen hebben daar geen dure schooltas zoals een Eastpak rugzak, maar vaak een voordelige, simpele boekentas of plastic zak. Toch moeten de mensen veel geld voor de scholen betalen. Heel veel kinderen in China kunnen hierdoor niet naar school en kunnen veel mensen in China dus niet lezen of schrijven.

Huizen

De keukens liggen in het midden van het huis, met aan beide kanten een kamer. Het hele gezin slaapt bij elkaar op grote bakstenenverhogingen die “kangs” worden genoemd. Over de stenen liggen strooien matten en gewatteerde dekens. Als het koud is, worden naast de kangs vuren aangestoken zodat iedereen het warm heeft. Ze eten ook op de kangs. Ze gebruiken geen stoelen. Buiten de huizen hebben de meeste Chinezen hun eigen privé-grond, en daarop verbouwen ze groenten die ze weer verkopen. Het hele gezin werkt dan op dat land. Ze verdienen heel weinig met het verkopen van de groenten. Eén arbeidersgezin zou 18 jaar lang alles wat zij verdienden moeten sparen voor één auto!

Naam

Bij ons in Nederland spreken we eerst onze voornaam uit en daarna onze achternaam. Dat is in China niet zo. Zij zeggen eerst de achternaam en daarna de voornaam. Je naam wordt dus helemaal omgedraaid. Als je hier gaat trouwen krijg je de achternaam van je man, dat is ook in China niet zo. Je naam blijft altijd hetzelfde.

Cultuur

Veel dingen uit de geneeskunst komen uit China. Zoals: acupunctuur, de kracht van de kruiden en de thee.

Acupunctuur

In China doen ze veel aan acupunctuur. Acupunctuur wordt nu ook hier in Nederland gedaan. Acupunctuur is al een eeuwenoude Chinese behandelingsmethode. Chinese artsen zeggen dat er in je lichaam energiestromen lopen, een soort rivieren, die meridianen worden genoemd. Als je bijvoorbeeld ziek bent dat is je Yin Yang niet goed in evenwicht. Als je Yin Yang niet goed in evenwicht is worden die energiebanen geblokkeerd. Bij acupunctuur stoppen ze allemaal naalden op bepaalde plekken in je lichaam en dat zorgt ervoor dat die energiebanen weer verder stromen. Als de naaldjes in je huid worden gedraaid doet het even zeer, maar als ze er eenmaal in zitten voel je er niets meer van. Je hebt ook nog elektra-acupunctuur, in plaats van naaldjes wordt er met elektrische stroompjes gewerkt.

De kracht van kruiden en thee

Kruiden kunnen ook mensen helpen met klachten. Er worden steeds meer Chinese kruiden in dingen gestopt. Ginseng is een voorbeeld bij zo’n kruid: Je komt het tegen in thee en in energiedrankjes. Aan de wortels van de Ginseng plant zitten kruiden die vermoeidheid verminderen en dat merk je dus ook bij energiedrankjes. Thee zorgt eigenlijk voor dezelfde dingen. Ze verminderen vermoeidheid, kalmeren en werken goed voor je hersenen.

De draak

Volgens de Chinese verhalen wordt een draak stokoud. Het duurt duizend jaar voordat hij op lengte is. Een draak staat symbool voor wijsheid en macht. Daarom werd een Chinese keizer vroeger de DRAAK genoemd. De keizer zat op een drakentroon, sliep in een drakenbed en voer in een drakenboot. Om de 11 jaar is het, het jaar van de draak. Zo ook in 2000. Veel Chinese ouders hopen dat ze een kind krijgen in het jaar van de draak. Altijd met nieuwjaar doen de Chinezen iets met een draak. Zo houden ze een optocht waar veel draken in voor komen.

Chinese Horoscopen

Wij hebben als horoscoop de ram, stier, tweelingen, kreeft, leeuw, maagd, weegschaal, schorpioen, boogschutter, steenbok, waterman en de vissen, maar in China hebben ze iets anders. Zij hebben de rat, os, tijger, konijn, draak, slang, paard, geit, aap, haan hond en het varken. Als je hier naar je horoscoop kijkt kijk je naar in wat voor maand je jarig bent en daar kijk je in welk jaar je geboren bent en je maand.

Rondreizen in China

Rondreizen in China is een mooie manier om het land te leren kennen. Tijdens een Rondreis China zie je veel mooie dingen, zoals de Chinese muur, leuke dorpjes, Chinezen, panda’s en oude gebouwen. Veel mensen maken een privé rondreis door China, maar je kunt ook deelnemen aan een groepsrondreis. Met een groepsrondreis China reis je dan met een gezellige groep door het land. Je kunt natuurlijk ook de buurlanden van China bezoeken. Azië is groot en heeft veel te bieden! Het is wel heel erg belangrijk dat je een goede reisverzekering afsluit voordat je een rondreis in China gaat maken. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van de ANWB.

Chinese uitvindingen

De Chinezen hebben veel uitgevonden. Zoals : vuurwerk, de kruiwagen, de klok, het papier, buskruit, kompas en tofu.

Vuurwerk

In China staan veel vuurwerkfabrieken. Het wordt over de hele wereld verkocht. Chinees vuurwerk knalt niet alleen, het is ook heel mooi om te zien. De kleuren en de vorm van het vuurwerk zijn heel belangrijk: met een rotje zijn ze in China echt niet tevreden.

Kruiwagen

De kruiwagen noemen ze in China ook wel het houten os. Want deze eenvoudige kar kan met een wiel net zo veel tillen als een os. Soms werd zelfs een zeil gespannen. Dan maakte de wind het duwen makkelijker. Tussen 1800 en 2200 jaar geleden vonden de Chinezen de kruiwagen uit.

De Klok

De klok is uitgevonden door: Su Song een Chinese ambtenaar. Hij bouwde ongeveer 900 jaar geleden een groot uurwerk. Door de gegevens van dit eerste uurwerk kon een precieze kalender worden gemaakt.

Het Papier

De Chinezen lukten het ook om papier te maken. Ze gebruikten zijde afval en maakte daar pulp van. Later werden hennep, boombast en bamboe gebruikt. Door de uitvinding van papier konden er in grote aantallen bladen, kranten en boeken worden gemaakt. En daardoor leerden steeds meer mensen lezen. Ongeveer 900 jaar geleden in de 11de eeuw werd voor het eerst papieren geld gemaakt.

Buskruit

De Chinezen waren naar iets heel anders op zoek: een stof die het leven langer kon maken. Dat lukte niet. Zeg maar een beetje per ongeluk vonden ze wel een andere stof uit, eentje die kon ontploffen: het buskruit. Dus geen stof die het leven kon verlengen, maar die juist kon doden.

Kompas

Het kompas is een heel oude uitvinding. Alleen niemand weet door wie, waar en wanneer het is uitgevonden. Het kompas werd eerst alleen maar op het land gebruikt. Later werd het ook op zee gebruikt.

Tofu

Tofu wordt gemaakt van de sojaboon. Je kunt het eten in plaats van vlees. Tofu heeft een witgelige kleur. Het smaakt eigenlijk nergens naar alleen als je het ergens mee mengt. Je kunt tofu ook in een Nederlandse supermarkt kopen.

Vragen

  • 1. Wat is de officiële naam van China?? Volksrepubliek China
  • 2. Welk bouwwerk kun je vanaf de maan zien? De Chinese Muur
  • 3. Hebben ze in China luiers?? Nee, ze hebben broekjes met aan de achterkant een gat.
  • 4. Hoe spreken de Chinezen hun naam uit??(Dus eerst de voornaam of eerst de achternaam?!) Eerst zeggen ze hun achternaam en daarna hun voornaam
  • 5. Wat doen ze met acupunctuur? Ze steken naalden in je lichaam op bepaalde plekken
  • 6. Om de hoeveel jaar is het, het jaar van de draak?? Om de 11 jaar
  • 7. Noem een paar dingen op wat de Chinezen hebben uitgevonden? vuurwerk, klok, kruiwagen, het papier, buskruit, kompas en tofu.

 

 

58 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen