New York

Deze spreekbeurt gaat over New York. New York is de op twee na grootste stad van de wereld, na Shanghai in China (11 miljoen inwoners) en Tokio in Japan (8,5 miljoen inwoners). New York heeft ruim 8 miljoen inwoners. Dit lijkt misschien niet heel veel in vergelijking met Shanghai en Tokio, maar als je het vergelijkt met het aantal inwoners van Nederland, dit zijn er 16 miljoen, is het toch erg veel. Amsterdam bijvoorbeeld heeft maar 800.000 inwoners, dus in vergelijking met New York is dit eigenlijk heel weinig. New York is gebouwd op drie eilanden, namelijk Manhattan, Long Island en Staten Island. In deze spreekbeurt kom je meer te weten over deze grote wereldstad in Amerika. Zo kom je te weten wat de geschiedenis van New York is, kom je te weten welke belangrijke monumenten New York heeft en welke belangrijke gebouwen je kan vinden in New York. Tot slot lees je kort wat over de vliegtuigramp die in 2001 plaats heeft gevonden in New York.

Geschiedenis van New York

Wat veel mensen niet weten, is dat New York eigenlijk is ontdekt door Nederlanders. Dit ging als volgt. In 1626 stak een groep Nederlanders de oceaan over, richting een land dat we nu kennen als Amerika. De Nederlanders staken met hu boot de rivier de Hudson over en kwamen op deze manier op een plaats terecht wat we nu kennen als Manhattan. Op dit moment woonden hier indianen, die 60 gulden kregen van de Nederlanders om hun land te verkopen. Zo kwam het dat er in Manhattan Nederlanders gingen wonen, er Nederlandse huizen werden gebouwd, er Nederlandse kleding werd gedragen en er Nederlandse planten en bloemen werden geplant. Het nieuwe Nederlandse land werd Nieuw-Amsterdam genoemd, met Peter Stuyvesant als burgemeester. Nieuw-Amsterdam was nog lang niet zo groot als New York nu, want Nieuw-Amsterdam had maar ongeveer 1000 inwoners.

geschiedenis new yorkDe burgemeester van Nieuw-Amsterdam was een bijzondere man, met een houten been en een grote mond. Samen met de andere inwoners van Nieuw-Amsterdam bedacht Peter Stuyvesant allerlei straatnamen voor de wegen in hun nieuwe land. Zo ontstond onder andere de straat Broadway, die nu nog steeds zo wordt genoemd in New York. In 1664 was het voor Peter Stuyvesant afgelopen, want toen kwamen de Engelsen naar Nieuw-Amsterdam om dit gebied over te nemen. Peter Stuyvesant werd weggejaagd en vervangen en de Nederlanders kregen voor Nieuw-Amsterdam een ander land terug, namelijk Suriname. Zo kwam het dat Nieuw-Amsterdam niet langer Nieuw-Amsterdam heette, maar New York. En New York werd erg snel groter, want in 1783 had deze stad die eerst maar 1000 inwoners had, ineens 15.000 inwoners. Dit was dan ook het echte begin van de stad New York zoals we deze nu kennen.

Monumenten, gebouwen en wijken in New York

Er zijn enkele belangrijke monumenten te vinden in New York. Eén van deze monumenten is het Empire State Building. Dit is een gebouw van wel 375 meter hoog, met 102 verdiepingen. Daarnaast kun je in New York ook de Chrysler Building vinden. Dit is een gebouw van 319 meter hoog.

Het belangrijkste monument van New York is echter het Vrijheidsbeeld. Dit is een groot beeld van een vrouw met een kroon en een fakkel in haar hand. Het Vrijheidsbeeld staat op Liberty Island en is gebouwd in 1876, als symbool voor de vrijheid. Daarnaast moet het vrijheidsbeeld iedereen die Amerika inkomt verwelkomen, zowel terugkerende Amerikanen als toeristen en immigranten. Het Veiligheidsbeeld is een echte toeristische attractie, want je kan als toerist in het hoofd van het vrijheidsbeeld rondlopen en door de ramen van het kroontje kijken.

Enkele wijken die je in New York kan vinden zijn Chinatown en Greenwich Village. Chinatown is de Chinese wijk van New York, met ongeveer 10.000 inwoners. Greenwich Village was vroeger een wijk voor rijke mensen, die naar deze wijk heen vluchtten om de ziektes en besmettingen in het drukke centrum van de stad te ontvluchten. Nu ligt de wijk midden in Manhattan. Tot slot heeft New York een groot park, Central Park genaamd. In dit park vind je niet alleen de typische grasvelden, speeltuinen en mooie bomen, maar ook een dierentuin. Daarnaast heeft New York drie vliegvelden, namelijk het John F. Kennedy international airport, het Newark international airport en het La Guardia airport.

Vliegtuigramp New York

Tot 11 september 2001 stond het World Trade Center ook bij de monumenten of hoge gebouwen van New York. Dit veranderde echter toen er op 11 september 2001 twee vliegtuigen in de enorme gebouwen vlogen, waarbij 3000 mensen de dood vonden. De vliegtuigen die in de gebouwen vlogen werden bestuurd door terroristen, die onder leiding van Osama Bin Laden de vliegtuigen gekaapt hadden. Omdat het World Trade Center een belangrijke plaats was voor de zakenwereld in New York, was de schade erg hoog, vielen er veel doden en waren er veel gewonden. De vliegtuigramp wordt nog ieder jaar herdacht, onder andere door de 3000 namen van de doden op te lezen en een minuut stilte te houden. Dit gebeurt op de plaats waar eerst het World Trade Center stond. Hier is nu een lege plek.

Bronnen

spreekbeurt new york

 

35 Responses to “New York”

 1. Ik ga mijn spreekbeurt over new York houden hier kan ik heel veel informatie uithalen

 2. Rahmansha

  mooi spreekbeurt daar kan ik nu een spreekbeurt over houden.

 3. daantjeajax

  oo thanx ik kan hier veel informatie uit halen heel veel thanxx thanxx

 4. vfhyuewgcyuwgvy2eg

  ik vind hem echt heel goed hierkan ik eel veel info uit halen

 5. New York Times

  Wow its very good info and very Nice

  Bye

 6. dankje wel voor deze cite!
  ik heb nu eindelijk mijn spreekbeurt af!

  bedankt!
  groetjes lisa

 7. Ik kan dit goed gebruiken voor me werkstuk en spreekbeurt!!

 8. Kippeke

  Deze website is heel leerzaam ik heb veel geleerd over New York. Ik ga zelfs een spreekbeurt houden over New York.

 9. Aleyna Akgun

  Ik ga mijn werkstuk over New York doen en heel veel informatie heb ik gevonden ☺

 10. Mooi onderwerp, ik wou het ook over New York houden maar omdat ik dat tegen een vriendin had gezegd gaat zij het er nu over houden. Want ik ben als laatste. Maar mooie spreekbeurt ook.

 11. nyc loverrrr

  echt leuk hoor, maar iets meer info misschien???

  • Celine

   Ik zou ook wel wat meer info doen. Maar verder wel goed.

 12. alysha

  ik hep mijn spreek beurt gehad hij ging super!!!!!

  heel erg bedankt voor de informatie

 13. genetta

  bedankt voor het weetje! ik heb voor mijn spreekbeurt een 10 gehaald. bedankt groetjes,
  genetta

 14. mijn zus woont en werkt daar en ze is model!!! PS:leuke site

 15. anoniema

  leuk ik ga er mijn werkstuk over doen

 16. danee

  ik hou mijn spreekbeurt over new york en ik kan deze site goed gebruiken

 17. anniempje

  ik heb heel lang gezocht voor een onderwerp wn nu doe ik het over nyc!