Inhoudsopgave
- Hoofdstuk 1: Wat heeft de rechter met een scheiding te maken?
- Hoofdstuk 2: Op bezoek bij de ander.
- Hoofdstuk 3: Na de scheiding.
- Hoofdstuk 4: Wat is er leuk aan een scheiding?
Hoofdstuk 1: Wat heeft de rechter met een scheiding te maken?
De rechter geeft toestemming voor de scheiding, en moet er op letten dat de scheiding goed geregeld wordt.
Eerst gaan ze naar de advocaat. Dus als mensen getrouwd zijn en willen scheiden hebben ze altijd een advocaat nodig. Een advocaat heeft verstand van wetten zoals een scheiding. Hij weet wat er allemaal moet gebeuren om de echtscheiding goed te regelen, dat heet een echtscheidingsprocedure.
De advocaat schrijft een brief naar de rechter om de echtscheiding goed te keuren. Meestal duurt een echtscheidingsprocedure een aantal maanden. Ouders moeten bij een echtscheiding een aantal afspraken maken, dus wie in het huis blijft wonen, en als je kinderen hebt dan moet je ook een afspraak maken bij wie het kind gaat wonen.
Hoofdstuk 2: Op bezoek bij de ander.
Als je ouders gaan scheiden, gaan ze een omgangsregeling afspreken. Een omgangsregeling is een afspraak tussen de ouders, over wanneer een kind de ouder bij wie je niet woont zal zien. Als de ouders het niet eens worden moet de rechter een beslissing nemen.
Meestal ga je dan als je naar de ouder gaat bij wie je niet woont een paar nachtje slapen. Ook als het vakantie is ga je meestal naar degene bij wie je niet woont. Je gaat meestal bij je moeder wonen, en dan ga je soms bij je vader slapen.
Hoofdstuk 3: Na de scheiding.
Meestal is een scheiding niet leuk. Maar het kan ook een opluchting zijn als ouders gaan scheiden. Niet meer elke dag ruzie en misschien wordt het na een tijdje weer gezellig thuis. In het begin is het erg wennen. Kinderen moeten meer meehelpen in huis en er is minder geld. De ouder, bij wie het kind komt te wonen, gaat misschien een baan zoeken en is minder thuis.
De ouders hebben verdriet, de kinderen ook. In de hele familie verandert er veel. Oma’s en Opa’s, ooms en tantes hebben ook last van de scheiding. Voor kinderen is het heel naar als de ouders ruzie blijven maken en ze opa en oma minder zien. Gelukkig gaan veel ouders ook zonder ruzie scheiden. Er verandert veel voor kinderen als ouders gaan scheiden. Hoe moeilijk het ook is, meestal raak je na een tijdje wel gewend aan de veranderde situatie.
Hoofdstuk 4: Wat is er leuk aan een scheiding?
Je hebt maar één echte vader en maar één echte moeder. Maar na een scheiding krijg je na een tijdje soms een “vader”(stiefvader) erbij en “moeder”(stiefmoeder) erbij.
Aan een scheiding is ook een leuke kant,dat je extra familie erbij krijgt.
Dus dan heb je ook meer feestjes. En als je een stiefbroer(tje) of –zus(je) krijgt, dan heb je als enigst kind ineens broer(tjes) of zus(jes).
Meestal woon je bij je moeder er ga je om de twee weken naar je vader. Daar heb je ook een slaapkamer.
Maar je hebt ook nog andere dingen die heel leuk zijn zoals; 2x je verjaardag vieren, 2x sinterklaas, 2x Kerstmis, 2x Nieuwjaar(meestal ga je het ene jaar dat het 31 december is naar je vader en dan weer bij je moeder).
Meestal is het leuk,maar je hebt ook weekenden,dat het niet zo leuk is.
ik heb ook gescheiden ouders
Ik haat scheidingen
stom hoor scheidingen
laatste hoofdstuk beeje apart
scheiden is niet leuk!
een scheiding kan leuk zijn want j hebt 2x je verjaardag 2x sinterklaas 2x kerst en dat soort dingen.
mijn ouders zijn ook gescheiden maar ik heb wel een stiefmoeder en 2 stiefzusjes erbij