Halloween

spreekbeurt

Inleiding

Halloween is een typisch Amerikaans feest. Ieder jaar hebben de Amerikanen op 31 oktober Halloween. De Nederlanders hebben niet echt een griezelfeest. Maar ze doen een beetje met de Amerikanen mee. Wat is Halloween nou eigenlijk voor een feest? Voor Nederlanders is het een griezelfeest. Waar mensen zich als iets griezeligs verkleden. Maar wat wordt er nu eigenlijk echt gevierd?

Wat wordt er gevierd?

Sommigen zeggen dat het een feest voor duivelsaanbidders is. Anderen zeggen dat het een onschuldig overblijfsel is van een oud ritueel. Het woord ‘Halloween’ is afgeleid van ‘All Hallows Eve’. Dit is de avond voor het katholieke ‘Allerheiligen’ (All Hollows day) wat op 1 november valt. Maar in de 5e eeuw voor Christus eindigde de zomer officieel op 31 oktober. Dit feest werd door de kelten ‘Samhain’ genoemd. Dit was voor hun oud en nieuw.

De legende van het Keltische nieuwjaar vertelt dat op 31 oktober de laatste zomerdag is. Op die dag zullen de lichaamsloze geesten van de mensen die het vorige jaar gestorven zijn terug komen. Zij gaan dan op zoek naar (levende) lichamen die zij het jaar daarna kunnen bezitten. De Kelten geloofden dat dit de enige manier van leven na de dood was. Niets zou die dag meer bestaan, zodat de geesten van de doden zich konden verenigen met de levende. Natuurlijk wilden de levenden niet dat de geesten in hun lichaam kwamen. En om er voor te zorgen dat de geesten hun lichaam niet zouden kiezen, deden de mensen alle vuren in hun huizen uit en trokken oude kleren aan. De mensen dachten dat de geesten hun lichamen dan niet meer zouden willen hebben, omdat ze lelijk waren en het in hun huis veel te koud was. Verder maakten de mensen veel herrie in de buurt waar ze woonden. Zo probeerden ze de geesten weg te jagen.

Na Halloween staken de Kelten hun vuur weer aan met een speciaal vuur. Dat vuur was van hen allemaal. Dit heette Druidische vuur en het brandde in het midden van Ierland bij Usinach. De Rooms-katholieken namen de gebruiken van de Kelten over en deden alsof die van hen zelf waren. De manier waarop de gebruiken werden uitgevoerd veranderden steeds meer in rituelen. Een ritueel is een gebruik volgens de godsdienst. Dus als de kerk zegt het moet zo dan mocht dat vroeger niet anders. Op een gegeven moment werd het geloof in geesten die het lichaam over namen steeds minder. Het werd meer een ceremonie, dit is een plechtigheid, om zich te verkleden als trollen, spoken en heksen.

In de jaren rond 1840 werd het halloweenfeest door Ierse immigranten naar Amerika gebracht. Immigranten zijn mensen die in een ander land gaan wonen. Rond die tijd had je favoriete grappen, bijvoorbeeld het omgooien van bijgebouwen en het niet helemaal goed ophangen van een hek. De gewoonte rond ‘trick-or-treat’ (zeg: trikkor-triet) – wat betekent geef me iets lekkers of ik neem je te grazen – komt helemaal niet van de Kelten. Dit is in de 9e eeuw in Europa een gewoonte geworden. Op 2 november (Allerzielen) gingen de vroegere christenen al lopend van dorp naar dorp om te bedelen om ‘zielen cake’. Dit is brood met krenten. Des te meer cakejes de bedelaar kreeg hoe meer hij beloofde om te bidden voor de dode familieleden van de gevers. Men geloofde dat de gebeden van de bedelaar de doden zouden helpen om in de hemel te komen.

Traditie

De traditie rond de lampion komt uit een legende van Jack de Vrek. Jack was een akelige man, die gierig en onbetrouwbaar was. Op de avond van 31 oktober kwam de duivel hem halen, omdat het tijd was om te sterven. Maar Jack wilde nog niet dood en liet de duivel in een boom klimmen. Op die boom tekende hij een kruis, zodat de duivel daar gevangen zat. Als de duivel Jack niet meer lastig zou vallen, zou hij hem loslaten. Toen Jack dood was mocht hij niet naar de hemel, omdat hij zo slecht was geweest. Maar hij mocht ook niet naar de hel, omdat hij de duivel had bedrogen. In plaats daarvan kreeg Jack van de duivel een gloeiend houtje. Zo kon hij zijn weg vinden door het enge duister. Het gloeiende houtje zat in een uitgeholde knol om hem langer te laten gloeien. De Ieren gebruikten toen knollen als lantaarns, maar toen de immigranten in Amerika de pompoen zagen, gebruikten ze die als lantaarn, want die was veel mooier. Zo werden de lampionnen in Amerika uitgeholde pompoenen met een gloeiend lichtje erin.

Dus Halloween is niet ontstaan vanuit het aanbidden van de duivel. Het is ontstaan uit het nieuwjaarsfeest van de Kelten. En uit de oude gebruiken van de Rooms-Katholieken en de christenen uit Europa. In Amerika zijn er nog steeds kerken die Halloween met de kinderen vieren. In Nederland heb je dat niet. Halloween maak je tenslotte net zo eng als je zelf wilt!

Omdat ik geen plaatjes heb, heb ik een pompoencake gebakken. Hoe het smaakt is een verrassing en eigenlijk ook best eng.

Eet smakelijk allemaal!

Het verhaaltje bij de spin

De legende zegt dat wanneer je op 31 oktober een spin ziet dit een geest is van een overleden persoon waar je heel veel van houdt.

spreekbeurt

 

6 Responses to “Halloween”

  1. ik heb een vraag wand ik heb een spreekbeurt op school en ik kan het niet op zoeken dus dan vraag ik het aan jou waarom bestaat hallo ween dat is me vraag wil je dat zo snel mogelijk door geven wand mij spreekbeurt is maandag dus zo snel door geven groetjes nena

  2. het is eeen ffest dag dat de kelten heeft bedacht om de geesten weg tr houden de.

  3. sanne

    ik ga het hier over hebben denk ike *-*

  4. raven queen

    handige informatie! ik heb een 9 voor mijn spreekbeurt gekregen! thanx!