Bijna jarig?
klik hier!Home   Hamsters

Hamsters

Inhoud

 1. Wat is een hamster?
 2. Hoe verzorg je een hamster?
 3. Kleine hamsters, Russische Dwerghamsters.
 4. Hamsters fokken.
 5. Ziektes en ongemakken.

De bronnen in mijn werkstuk zijn

 • Hamsters handboek door Lucky Friends Parent
 • Informatie Junior: De Goudhamster

Ik hoop dat je mijn werkstuk over hamsters leuk vindt, dus veel leesplezier!

1. Wat is een hamster?

Een hamster is een klein op een muis lijkend diertje. Hij is ongeveer twaalf cm. lang. Het zijn knaagdieren. Ze kunnen verschillende kleuren vacht hebben. De vacht van een hamster is zo zacht als fluweel. Je hebt ook hamsters met een helemaal witte vacht. Die hebben ook rode ogen. Dat zijn albino hamsters. De andere hamsters hebben zwarte of donkerblauwe ogen. Hamsters hebben in tegenstelling van een muis een korte, roze staart. Hamsters hebben ook snorharen. Daarmee voelen ze aan dingen als het donker is. Daardoor weten ze wat het is. Mannetjes hebben een lang achterwerk. Het is grappig om te zien hoe ze ermee waggelen. Vrouwtjes hebben een kort achter werk. Dit is dus de manier om mannetjes en vrouwtjes te onderscheiden! Ook een manier is dat de poep en plasgaatjes bij een mannetje verder van elkaar staan dan bij een vrouwtje. Een hamster heeft scherpe nageltjes. Als je er aan gewend bent voel je er niks meer van als hij over je blote arm loopt. Door zijn nageltjes klimt hij zo via je trui naar boven. Voor dat je het weet zit hij op je schouder! Een hamster is niet duur. Hijzelf niet en zijn eten niet. Het enige dat hij nodig heeft is: een hok, eten, water, soms een snoepje en natuurlijk jouw aandacht! Als je je hamster goed verzorgt dan heb je je beste vriend gevonden! En dan nog een omschrijving van mijn hamster. Hij heet Speedy en hij heeft een crème- kleurige vacht. Hij heeft zwarte ogen.

2. Hoe verzorg je een hamster?

Je moet hem om de dag water geven. En elke dag eten. De hamster loopt dan naar zijn etensbakje. Als hij erge honger heeft dan eet hij het meteen op. Niet alles natuurlijk. Het grootste deel van het voedsel stopt hij in zijn wangzakken. Dat zijn een soort voedseltasjes in zijn wangen. Hij heeft er twee van. Als ze vol zitten kruipt hij in zijn nest. Als de hamster in zijn nest zit dan wrijft hij over zijn wangen. Dan floept het voedsel uit zijn wangzakken. Het voedsel slaat hij op in zijn nest. Het is grappig om een hamster te zien eten. Hij gaat dan op zijn achterpoten zitten met het eten in zijn pootjes. Dan gaat hij lekker zitten knabbelen. Als hij klaar is dan veegt hij de kruimels van zijn snoetje. Dan maakt hij zijn pootjes nat en gaat zichzelf zitten wassen. Jij moet hem dus niet wassen. Maar nu dwalen we een beetje af. Laten we terug gaan naar het verzorgen van een hamster. Hoe je een hok schoonmaakt bijvoorbeeld. Je pakt twee kranten en wat zaagsel. Allereerst stop je je hamster in een andere kooi. Dan pak je het nest, de speeltjes, het etensbakje, het waterflesje en het nog schone zaagsel op en leg je het op één van de kranten. Het vieze zaagsel leg je op de andere krant. Die gooi je weg. Dan maak je de kooi met een sponsje en water schoon. Nooit met schoonmaakmiddel of met zeep want dat is giftig voor je hamster. Dan doe je het nest en het nog schone zaagsel weer in de kooi. Je doet in plaats van het vieze zaagsel er wat nieuw zaagsel in. Dan verschoon je het water en ververs je het eten. Dat doe je dan ook in de kooi. Dan doe je de speeltjes weer in de kooi. Als laatst doe je je hamster weer in de kooi. En schoon is je hok!

3. Kleine hamsters, Russische dwerghamsters

In tegenstelling tot normale hamsters zijn Russische dwerghamsters geen nachtdieren. (Dat zijn normale hamsters wel.) Ook overdag is deze soort hamster snel en bewegelijk. Hij is ongeveer zes cm. lang. Zijn kleuren zijn: Grijs met wit, bruin met wit en helemaal wit. (Albino.)

Hij is in het begin niet makkelijk in de hand te houden, maar naarmate hij aan je gewend raakt zal hij zich meer op zijn gemak gaan voelen. Deze hamster is over het algemeen intelligenter dan de normale hamster en kan zich bij een goede omvang zich meer tot de mens gaan richten. De Russische dwerghamster kan gemakkelijk alléén in gevangenschap leven, maar ook met een zusje uit hetzelfde nest. Dit kan bij normale hamsters niet. Tot een leeftijd van drie maanden vertoont deze hamster regelmatig onschuldig bijtgedrag. Het bijtgedrag kan zich op alles richten waar maar in gebeten kan worden. Echt bang hoef je hiervoor niet te zijn want hij zal maar zelden doorbijten. Het klimvermogen is bij de Russische dwerghamster niet zo goed dus je moet er wel bij blijven om hem op te vangen als hij valt. Russische dwerghamsters zijn duurder als normale hamsters. Normale hamsters zijn ongeveer €5,- en Russische dwerghamsters wel €12,- (Ongeveer.)

4. Hamsters fokken

hamstersOm hamsters te fokken moet je het mannetje bij het vrouwtje in het hok plaatsen. Niet andersom, want dan kunnen er vechtpartijen los breken. Als je ze samen laat moet je er wel bij blijven want er kunnen alsnog gevechten ontstaan. Als je wil weten wanneer het vrouwtje wil paren dan moet je haar op haar rug kriebelen. Als het vrouwtje dan stokstijf blijft staan met de buik op de grond gedrukt en het staartje omhoog, dan kun je het mannetje bij het vrouwtje plaatsen. Na twee en een halve week kan je de jonkies verwachten. De hamstertjes worden meestal ’s nachts geboren. Het vrouwtje zit tijdens de geboorte en poetst het bloed, vocht en nageboorte weg. (In het wild zou dit namelijk roofdieren aantrekken.) Tijdens de geboorte van de hamstertjes (Dit duurt ongeveer tien minuten.) kan de moeder vrij actief zijn en door de kooi gaan lopen en zelfs wat gaan eten of drinken. Baby’s worden door deze activiteit of onrust van de moeder meestal niet allemaal op dezelfde plek geboren. De moeder zal na de geboorte uiteindelijk al haar baby’s naar het nest brengen. Nooit de baby’s aanraken!!! De moeder herkent dan hun geur niet meer en gaat dan haar nest vernietigen door de kleintjes op te eten. De huid van de babyhamstertjes verandert na de geboorte al snel van kleur. De oogjes blijven nog dicht en gaan pas na tien dagen open. Men zal ze dan ook regelmatig zien rondlopen en aan vast voedsel zien knabbelen. De moeder zal dan ook haar pootjes vol hebben om ze steeds weer naar het nest te brengen.

5. Ziektes en ongemakken

Hieronder staan de twee meest voorkomende ziektes en hoe je ze kan oplossen:

Verkoudheid

Hamsters zijn erg bevattelijk voor kou en tocht. Heb je zelf een stevige kou te pakken, ook dan is het oppassen, want je kan al je diertjes besmetten. Het beste is dat je een masker draagt (Zoals verpleegsters) of iemand anders de opdracht geven om je hamster te verzorgen. Als je hamster toch verkouden is dan kun je dat merken aan een doffe blik in zijn ogen en hij zit soms wel drieëntwintig en een half uur in zijn nest (Per dag.) met de oren naar achter geslagen. Het neusje is gezwollen en de haren staan recht overeind. Wat je er aan kan doen is: Voer vers voer, vers water en verse melk, geweekt broodmet enkele druppels levertraan en desinfecteermiddel in het drinkwater van de zieke hamster. Dan zal het hamstertje snel opknappen.

Diarree

De oorzaak van diarree ligt doorgaans in bedorven of ongeschikt voer of voer dat is bespoten. (Groenvoer bijv.) Slechts een juiste verandering van voer zal hier de uitkomst brengen, terwijl de dierenarts een desinfecterend middel in het drinkwater kan geven. Een beetje norit door het voer kan beslist geen kwaad.

 

  40 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *


  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen