Bijna jarig?
klik hier!Home   Hamsters

Hamsters


Inhoud

  1. Wat is een hamster?
  2. Hoe verzorg je een hamster?
  3. Kleine hamsters, Russische Dwerghamsters.
  4. Hamsters fokken.
  5. Ziektes en ongemakken.

De bronnen in mijn werkstuk zijn

  • Hamsters handboek door Lucky Friends Parent
  • Informatie Junior: De Goudhamster

Ik hoop dat je mijn werkstuk over hamsters leuk vindt, dus veel leesplezier!

1. Wat is een hamster?

Een hamster is een klein op een muis lijkend diertje. Hij is ongeveer twaalf cm. lang. Het zijn knaagdieren. Ze kunnen verschillende kleuren vacht hebben. De vacht van een hamster is zo zacht als fluweel. Je hebt ook hamsters met een helemaal witte vacht. Die hebben ook rode ogen. Dat zijn albino hamsters. De andere hamsters hebben zwarte of donkerblauwe ogen. Hamsters hebben in tegenstelling van een muis een korte, roze staart. Hamsters hebben ook snorharen. Daarmee voelen ze aan dingen als het donker is. Daardoor weten ze wat het is. Mannetjes hebben een lang achterwerk. Het is grappig om te zien hoe ze ermee waggelen. Vrouwtjes hebben een kort achter werk. Dit is dus de manier om mannetjes en vrouwtjes te onderscheiden! Ook een manier is dat de poep en plasgaatjes bij een mannetje verder van elkaar staan dan bij een vrouwtje. Een hamster heeft scherpe nageltjes. Als je er aan gewend bent voel je er niks meer van als hij over je blote arm loopt. Door zijn nageltjes klimt hij zo via je trui naar boven. Voor dat je het weet zit hij op je schouder! Een hamster is niet duur. Hijzelf niet en zijn eten niet. Het enige dat hij nodig heeft is: een hok, eten, water, soms een snoepje en natuurlijk jouw aandacht! Als je je hamster goed verzorgt dan heb je je beste vriend gevonden! En dan nog een omschrijving van mijn hamster. Hij heet Speedy en hij heeft een crème- kleurige vacht. Hij heeft zwarte ogen.

2. Hoe verzorg je een hamster?

Je moet hem om de dag water geven. En elke dag eten. De hamster loopt dan naar zijn etensbakje. Als hij erge honger heeft dan eet hij het meteen op. Niet alles natuurlijk. Het grootste deel van het voedsel stopt hij in zijn wangzakken. Dat zijn een soort voedseltasjes in zijn wangen. Hij heeft er twee van. Als ze vol zitten kruipt hij in zijn nest. Als de hamster in zijn nest zit dan wrijft hij over zijn wangen. Dan floept het voedsel uit zijn wangzakken. Het voedsel slaat hij op in zijn nest. Het is grappig om een hamster te zien eten. Hij gaat dan op zijn achterpoten zitten met het eten in zijn pootjes. Dan gaat hij lekker zitten knabbelen. Als hij klaar is dan veegt hij de kruimels van zijn snoetje. Dan maakt hij zijn pootjes nat en gaat zichzelf zitten wassen. Jij moet hem dus niet wassen. Maar nu dwalen we een beetje af. Laten we terug gaan naar het verzorgen van een hamster. Hoe je een hok schoonmaakt bijvoorbeeld. Je pakt twee kranten en wat zaagsel. Allereerst stop je je hamster in een andere kooi. Dan pak je het nest, de speeltjes, het etensbakje, het waterflesje en het nog schone zaagsel op en leg je het op één van de kranten. Het vieze zaagsel leg je op de andere krant. Die gooi je weg. Dan maak je de kooi met een sponsje en water schoon. Nooit met schoonmaakmiddel of met zeep want dat is giftig voor je hamster. Dan doe je het nest en het nog schone zaagsel weer in de kooi. Je doet in plaats van het vieze zaagsel er wat nieuw zaagsel in. Dan verschoon je het water en ververs je het eten. Dat doe je dan ook in de kooi. Dan doe je de speeltjes weer in de kooi. Als laatst doe je je hamster weer in de kooi. En schoon is je hok!

3. Kleine hamsters, Russische dwerghamsters

In tegenstelling tot normale hamsters zijn Russische dwerghamsters geen nachtdieren. (Dat zijn normale hamsters wel.) Ook overdag is deze soort hamster snel en bewegelijk. Hij is ongeveer zes cm. lang. Zijn kleuren zijn: Grijs met wit, bruin met wit en helemaal wit. (Albino.)

Hij is in het begin niet makkelijk in de hand te houden, maar naarmate hij aan je gewend raakt zal hij zich meer op zijn gemak gaan voelen. Deze hamster is over het algemeen intelligenter dan de normale hamster en kan zich bij een goede omvang zich meer tot de mens gaan richten. De Russische dwerghamster kan gemakkelijk alléén in gevangenschap leven, maar ook met een zusje uit hetzelfde nest. Dit kan bij normale hamsters niet. Tot een leeftijd van drie maanden vertoont deze hamster regelmatig onschuldig bijtgedrag. Het bijtgedrag kan zich op alles richten waar maar in gebeten kan worden. Echt bang hoef je hiervoor niet te zijn want hij zal maar zelden doorbijten. Het klimvermogen is bij de Russische dwerghamster niet zo goed dus je moet er wel bij blijven om hem op te vangen als hij valt. Russische dwerghamsters zijn duurder als normale hamsters. Normale hamsters zijn ongeveer €5,- en Russische dwerghamsters wel €12,- (Ongeveer.)

4. Hamsters fokken

hamstersOm hamsters te fokken moet je het mannetje bij het vrouwtje in het hok plaatsen. Niet andersom, want dan kunnen er vechtpartijen los breken. Als je ze samen laat moet je er wel bij blijven want er kunnen alsnog gevechten ontstaan. Als je wil weten wanneer het vrouwtje wil paren dan moet je haar op haar rug kriebelen. Als het vrouwtje dan stokstijf blijft staan met de buik op de grond gedrukt en het staartje omhoog, dan kun je het mannetje bij het vrouwtje plaatsen. Na twee en een halve week kan je de jonkies verwachten. De hamstertjes worden meestal ’s nachts geboren. Het vrouwtje zit tijdens de geboorte en poetst het bloed, vocht en nageboorte weg. (In het wild zou dit namelijk roofdieren aantrekken.) Tijdens de geboorte van de hamstertjes (Dit duurt ongeveer tien minuten.) kan de moeder vrij actief zijn en door de kooi gaan lopen en zelfs wat gaan eten of drinken. Baby’s worden door deze activiteit of onrust van de moeder meestal niet allemaal op dezelfde plek geboren. De moeder zal na de geboorte uiteindelijk al haar baby’s naar het nest brengen. Nooit de baby’s aanraken!!! De moeder herkent dan hun geur niet meer en gaat dan haar nest vernietigen door de kleintjes op te eten. De huid van de babyhamstertjes verandert na de geboorte al snel van kleur. De oogjes blijven nog dicht en gaan pas na tien dagen open. Men zal ze dan ook regelmatig zien rondlopen en aan vast voedsel zien knabbelen. De moeder zal dan ook haar pootjes vol hebben om ze steeds weer naar het nest te brengen.

5. Ziektes en ongemakken

Hieronder staan de twee meest voorkomende ziektes en hoe je ze kan oplossen:

Verkoudheid

Hamsters zijn erg bevattelijk voor kou en tocht. Heb je zelf een stevige kou te pakken, ook dan is het oppassen, want je kan al je diertjes besmetten. Het beste is dat je een masker draagt (Zoals verpleegsters) of iemand anders de opdracht geven om je hamster te verzorgen. Als je hamster toch verkouden is dan kun je dat merken aan een doffe blik in zijn ogen en hij zit soms wel drieëntwintig en een half uur in zijn nest (Per dag.) met de oren naar achter geslagen. Het neusje is gezwollen en de haren staan recht overeind. Wat je er aan kan doen is: Voer vers voer, vers water en verse melk, geweekt broodmet enkele druppels levertraan en desinfecteermiddel in het drinkwater van de zieke hamster. Dan zal het hamstertje snel opknappen.

Diarree

De oorzaak van diarree ligt doorgaans in bedorven of ongeschikt voer of voer dat is bespoten. (Groenvoer bijv.) Slechts een juiste verandering van voer zal hier de uitkomst brengen, terwijl de dierenarts een desinfecterend middel in het drinkwater kan geven. Een beetje norit door het voer kan beslist geen kwaad.

 

40 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen