Inleiding
In ons huis hadden we eerst beneden in de woonkamer en de keuken een tegelvloer, en in de slaapkamers vloerbedekking. Mijn ouders wilden het interieur thuis veranderen, omdat die vloeren niet zo heel mooi meer waren. Ze hebben nagedacht over allerlei soorten vloeren, en uiteindelijk gekozen voor gietvloeren. Omdat het heel mooi is geworden en het heel interessant was om te zien hoe ze die vloer maakten, gaat deze spreekbeurt over gietvloeren.
Wat is een gietvloer?
Het woord gietvloer geeft aan dat het om een vloer gaat die gegoten wordt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld hout, laminaat of vloerbedekking dat gelegd wordt. Hoewel een gietvloer meestal gemaakt is van kunststof, kan deze ook van cement zijn. Ook zijn er gietvloeren die bestaan uit een mix van materialen. Dan is het niet altijd mogelijk om een vloer te gieten, maar wordt deze gesmeerd. Een uitgebreide definitie van een gietvloer is dan ook: ‘een vloer die naadloos aangebracht wordt door smeren of gieten op basis van kunststof of cement’.
Bij een gietvloer gaat het eigenlijk maar om een heel dun laagje topmateriaal dat wordt aangebracht. Een gietvloer is vaak maar enkele millimeters dik, tot maximaal een centimeter. Beneden is bij ons thuis de tegelvloer helemaal egaal gemaakt. Daar hebben ze de gietvloer overheen gegoten. Boven moest wel eerst de vloerbedekking weg. Daar is op de betonnen vloer eronder de gietvloer gegoten.
Welke soorten gietvloeren zijn er?
Er zijn over het algemeen dus twee soorten gietvloeren. Ten eerste de vloeren gemaakt van kunststof. Het meest gebruikt zijn vloeren van epoxy of PU, dat is de afkorting voor polyurethaan. Epoxyvloeren worden vooral voor industriële doeleinden gebruikt omdat het heel sterk materiaal is. Bijvoorbeeld in fabrieken waar grote, zware machines rondrijden. Dit type vloer is helemaal waterdicht en bestand tegen onder andere chemicaliën en zuren. Wij hebben nu thuis PU-vloeren. Deze vloeren worden vaak in huizen en kantoren gelegd. PU is iets flexibeler materiaal, en kan dan ook juist minder snel scheuren door de vloerverwarming die we hebben.
De mensen die de gietvloer bij ons thuis kwamen maken vertelden dat de vloeren ook van andere materialen gemaakt kunnen zijn. Zo heb je terrazzo en marmertapijt, dat gedeeltelijk bestaat uit marmer. Ook zijn er gietvloeren die van onder andere cement gemaakt zijn, zoals de cementgebonden gietvloer. In badkamers, keukens en toiletten worden ook wel eens betoncire- of mortex-vloeren gelegd. Dit is heel goed waterdicht en je kunt het ook gebruiken op bijvoorbeeld de wastafel in een badkamer of het aanrechtblad in een keuken.
In welke kleuren kun je een gietvloer krijgen?
Mijn ouders hebben voor in de woonkamer en de keuken gekozen voor een grijze vloer, en in de slaapkamers boven voor een lichtbruine kleur. Dat uitzoeken van de juiste kleur was nog best een klus, maar het is wel heel mooi geworden. Toen mijn ouders onderzoek deden naar deze vloeren en langs wat winkels waren geweest, hadden ze een hele dikke kleurenwaaier gekregen. In die kleuren konden de gietvloeren allemaal gemaakt worden. Die kleuren op die kleurenwaaier waren RAL-kleuren. Dat is een zogenaamde standaard voor hoe een kleur er in het echt uit moet zien. De lijst met RAL-kleuren is ontstaan in Duitsland in 1927. In het begin bevatte de lijst maar 40 kleuren, maar intussen staan er al 210 kleuren in.
Voor- en nadelen van gietvloeren
Omdat een gietvloer van diverse materialen gemaakt kan worden, gelden niet alle voor- en nadelen voor alle vloeren. Wel kan over het algemeen gesteld worden dat mensen om diverse redenen voor gietvloeren kiezen. Zo is het ten eerste erg hygiënisch. Doordat er geen naden zijn en het oppervlakte helemaal glad, kun je het gemakkelijk schoonhouden. Dit is ook erg fijn voor mijn zusje, die steeds meer moest niezen door haar allergie voor stof in huis. Daarnaast zijn gietvloeren ook nog eens heel duurzaam (ze kunnen heel lang meegaan), brandwerend en geluiddempend. Zelfs als ik er met schoenen op loop hoor je dat bijna niet.
De mensen die bij ons de vloeren kwamen aanbrengen zeiden wel dat we nu iets voorzichtiger moesten zijn. Vooral in de slaapkamers boven. Gietvloeren zijn namelijk best wel hard (vooral veel harder dan vloerbedekking) dus als je valt kun je je best pijn doen. Ook mogen we nu op bepaalde schoenen niet meer in huis lopen, omdat er dan strepen op de vloeren kunnen komen. En mijn ouders zeiden ook dat we niet meer met harde dingen mogen gooien, omdat er anders krassen of deukjes in de vloeren kunnen komen.
Opdracht voor de klas
In kleine groepjes een woonkamer ontwerpen met een gietvloer, bijvoorbeeld met behulp van Planner5D.
Bronnen
https://nl.wikipedia.org/wiki/Gietvloer
https://www.encyclo.nl/begrip/gietvloer
Comments are closed.