Vloerverwarming

Inleiding

Binnenkort gaan wij verhuizen naar een ander huis. We wonen nu in een oud huis, en gaan wonen in een nieuwbouwhuis. Toen ik laatst met mijn ouders bij het nieuwe huis ging kijken, waren er die dag mensen bezig met het aanleggen van vloerverwarming. Ze hebben mij van alles verteld over de vloerverwarming. Omdat ik het systeem erg interessant vind, wil ik deze spreekbeurt houden over vloerverwarming.

Geschiedenis

Vloerverwarming bestaat eigenlijk al heel lang, de Romeinen hadden het namelijk al bedacht. De vloerverwarming van de Romeinen noemden ze hypocausta. Ze maakten in de hele vloer van een ruimte kanalen van ongeveer 60 centimeter hoog. Door die kanalen gingen de warme rookgassen van een haardvuur. Dat werd in een centrale vuurplaats in de ruimte onder de te verwarmen ruimte gestookt. Doordat warme lucht opstijgt trok het door de kanalen in de vloer. De rook werd afgevoerd via schoorstenen in de hoeken van de te verwarmen ruimte.

Ook in Korea hadden ze al lang geleden een soort van vloerverwarming uitgevonden. Daar noemden ze het Ondol. Het werkt op dezelfde manier als verwarmen bij de Romeinen, alleen in Korea gebruikten ze de vuurplaats in de keuken die ook werd gebruikt om te koken. Het werd tot nog niet zo heel lang geleden nog steeds gebruikt in luxere huizen.

Zo werkt vloerverwarming

De vloer van een ruimte wordt door vloerverwarming verwarmd door warmtestraling. Dit noemen ze ook wel radiatie. De vloer wordt gelijkmatig verwarmd, er wordt overal in de ruimte evenveel warmte afgegeven. Mensen vinden dit vooral een groot voordeel van vloerverwarming. Met radiatoren merk je toch al snel dat in de winter het kouder aanvoelt als je verder van de radiator af bent. Of dat de vloer koud blijft aanvoelen omdat de warme lucht opstijgt van de radiatoren naar het plafond. Door de gelijkmatige werking van vloerverwarming heb je veel minder verschil in de temperatuur van de ruimtelucht. Hoe hoog of laag je ook voelt, en op welke plaats in een kamer je ook staat of zit. Vloerverwarming is ook nog duurzamer dan radiatoren omdat de temperatuur van het water veel lager hoeft te zijn.

 

Vloerverwarming kan als hoofdverwarming dienst doen, maar ook als bijverwarming. Als het de hoofdverwarming is, zijn er geen andere verwarmingsbronnen zoals radiatoren nodig. Dat is het wel het geval als het bijverwarming is. De vloerverwarming helpt dan alleen maar om de temperatuur te verhogen.

Verschillende soorten vloerverwarming

Tegenwoordig wordt de vloer op een andere manier opgewarmd dan de Romeinen en Koreanen deden. Nu werkt vloerverwarming door elektriciteit of warm water.

Ten eerste is er de elektrische vloerverwarming. Met een thermostaat regel je de temperatuur van de vloer. Elektrische vloerverwarming kan bestaan uit kabels die in de vloer worden gelegd, matten waarop in een zigzagpatroon kabels zijn aangebracht of dun geleidend folie. Het wordt vaak gebruikt in de badkamer. Als je het hele huis op deze manier zou willen verwarmen, kost dat wel heel veel elektriciteit. Omdat je wel sneller dan met een ander systeem de vloer verwarmd heb, kiezen sommige mensen hier toch voor. Elektrische vloerverwarming is goed te plaatsen als je ook zonnepanelen hebt, zodat de duurzame energie bron zonne-energie gebruikt wordt voor de opwarming.

Het systeem dat de vloer met water verwarmd wordt ook wel het watergedragen systeem genoemd. Het water wordt verwarmd door de cv-ketel of een warmtepomp. De vloerverwarming kan bestaan uit natbouw, droogbouw, of door te frezen. Natbouw en droogbouw worden toegepast bij nieuwbouw, of bij een grote renovatie waarbij de hele vloer vervangen wordt. Bij natbouw worden de buizen direct in de cementvloer geplaatst. Bij droogbouw liggen ze in voorgevormde isolatieplaten. Wil je vloerverwarming in een bestaande vloer leggen, dan zul je goten moeten frezen voor de buizen.

Niet alleen verwarmen maar ook koelen

In ons nieuwe huis zal de vloerverwarming niet alleen kunnen verwarmen als het koud is, maar ook kunnen koelen als het warm is. Zo werkt het dus eigenlijk als verwarming en airconditioning. Omdat ons nieuwe huis heel goed geïsoleerd is en er heel veel ramen in zitten, zou het anders in de zomer erg warm worden. De koeling van de vloer kost veel minder energie dan een airconditioning, waardoor het veel duurzamer is.

Soorten vloerbedekking met vloerverwarming

Mensen zijn het er nog niet over eens of alle vloerbedekkingen geschikt zijn voor vloerverwarming. Sommige mensen zeggen dat alle voerbedekkingen mogelijk zijn, zolang de temperatuur maar redelijk gelijk blijft en de vloer niet al te warm wordt. Anderen zeggen dat hout minder geschikt is als vloerbedekking, omdat dit gaat krimpen en uitzetten bij temperatuurwisselingen. Daardoor kan de vloer stuk gaan. Ook moet je niet al te dik tapijt neerleggen omdat dit de warmte tegenhoudt. De vloerbedekkingen die in ieder geval geschikt zijn, zijn een PVC vloer, dun tapijt, een verlijmde parketvloer, marmoleum en natuursteen. Voor in ons nieuwe huis hebben mijn ouders gekozen voor keramisch parket, dat zijn stenen die lijken op houten planken.

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Vloerverwarming

https://huis-en-tuin.infonu.nl/wonen/29874-vloerverwarming-via-de-cv-ketel-of-op-elektriciteit.html

Duurzaam verwarmen met vloerverwarming

 

Comments are closed.