Games

gamesWie houdt er nou niet van: games. Bijna iedereen heeft wel een spelcomputer in huis om games op te spelen. Dit komt omdat het spelen van games zorgt voor ontspanning en veel kinderen het leuk vinden om te doen. Maar wat weet je nu eigenlijk van games? Veel kinderen spelen games, maar weten niet precies hoe games ontstaan zijn. Zo kunnen veel kinderen zich niet voorstellen dat hun grootouders nog helemaal geen games speelden, maar zich op een andere manier vermaakten. Om meer te weten te komen over games, kun je deze spreekbeurt lezen.

Hoe zijn games ontstaan?

PongZoals je al eerder kon lezen, speelden onze grootouders nog helemaal geen games. Dit kwam omdat games pas 50 jaar geleden zijn ontstaan, toen Pong werd gespeeld in speelhallen. Pong was een soort van tennis, waarbij je een balletje naar de andere kant moest slaan met een groot lang blokje. Toen Pong voor het eerst werd gespeeld, kon dit alleen nog maar op de televisie. Later werd de eerste spelcomputer gemaakt, met de naam Atari 2600. Toen de eerste spelcomputer eenmaal gemaakt was, volgen er steeds meer spelcomputers. Zo werd in 1985 de eerste Nintendo gemaakt en kwam Sega met het S.M.S. Dit staat voor Sega Master System: een spelcomputer om allerlei spelletjes op te spelen.

Natuurlijk waren de spelcomputers van vroeger lang niet zo goed als de spelcomputers van nu. Dit veranderde toen de Nintendo 64, de Playstation 1 en The Sega Saturn werden gemaakt in 1995. Deze spelcomputers waren al veel beter dan de oudere spelcomputers en zo werden de games ook veel beter. Tegenwoordig zijn er vele verschillende soorten spelcomputers, die allemaal weer andere games hebben. Hierdoor is de keuze bij het kopen van nieuwe spelcomputers en games erg groot en kan iedereen wel een leuke game vinden.

Welke spelcomputers zijn er?

spelcomputersOm games te kunnen spelen, heb je een spelcomputer. Enkele voorbeelden van spelcomputers, in volgorde van oud naar nieuw, zijn: Tennis for Two, The Spacewar, The Magnavox Odyssey, Atari Home Pong, Atari 2600, N.E.S., Commodore Amiga, Sega Game Gear, Sony Playstation 1, Nintendo Gameboy Advance, Microsoft Xbox, Nintendo Gamecube, Gameboy Advance SP, Gameboy Nintendo DS, Gameboy Advance Light, Sony PSP, Xbox 360, Playstation 3, Nintendo Wii en Playstation 4.

Heb je geen spelcomputer in huis? Dan kun je ook games spelen op een gewone computer, laptop, tablet of telefoon. Ook voor deze apparaten heb je namelijk honderden games om te spelen.

Wat voor soorten games zijn er?

Bij het spelen van games kun je kiezen uit verschillende soorten games. Zo kun je avontuurgames spelen waarbij je bepaalde opdrachten moet volbrengen. Lukt dit, dan kom je weer verder in het spel en kun je in hogere levels spelen. Vind je dit niet zo leuk dan kun je vechtgames spelen. Dit zijn games waarbij het vechten met de tegenstander centraal staat. Heb je gewonnen, dan ga je verder in het spel en kom je weer andere tegenstanders tegen om mee te vechten. Vaak zijn dit dan sterkere tegenstanders. Voor alle soorten games geldt dat hoe verder je komt hoe moeilijker het wordt. Ook kun je ervoor kiezen om puzzelgames te spelen. Dit zijn games waarbij je een bepaalde puzzel op moet lossen. Candy Crush en Bejeweled zijn tegenwoordig heel bekend. Bejeweled lijkt wel op de veel oudere puzzelgame Tetris. In dit spel moet je blokjes in elkaar schuiven om lijnen te maken en de blokjes te laten verdwijnen. Tetris is al veel langer een populaire puzzelgame. De eerste Tetris game is gemaakt in 1984.

Andere games die je kan spelen, zijn:

 1. racegameRacegames: houd je van racen? Dan zijn racegames iets voor jou. Hier moet je zo vaak mogelijk de snelste zijn, om het spel te kunnen winnen en verder te komen in het spel. Je kunt tegen de computer racen of tegen andere spelers van het spel.
 2. Schietgames: schietgames lijken op echte oorlogen. Zo is het de bedoeling dat je zo veel mogelijk mensen van de tegenstander doodschiet, om het spel te kunnen winnen. Schietgames zijn alleen geschikt voor kinderen die ouder zijn dan twaalf of zestien jaar.
 3. Sportgames: als je sportief bent, zijn de sportgames iets voor jou. Zo kun je kiezen uit voetbalgames, tennisgames, hockeygames en zelfs golfgames.
 4. Simgames: bij het spelen van simgames is het de bedoeling om een poppetje te maken en deze een eigen leven te laten leiden. Zo moet je een huis bouwen voor het poppetje, het poppetje eten geven en ervoor zorgen dat het poppetje gelukkig is met een gezin of vrienden.
 5. 2D games: 2D games zijn games die op een plat vlak gespeeld worden. Dit ziet er een beetje ouderwets uit, omdat de meeste nieuwe games worden gemaakt met diepte. Soms kan het juist wel leuk zijn om de 2D games te spelen, gewoon voor de afwisseling.
 6. 3D games: 3D games zijn het tegenovergestelde van 2D games. Zo hebben 3D games wel diepte en lijkt het soms net of je echt in de gamewereld staat bij het spelen van de game. Hierdoor zijn de 3D games nog spannender dan gewone games en vinden veel mensen het leuk om deze games te spelen.

Welke game je wil spelen, is natuurlijk helemaal aan jou. Door verschillende games te spelen kom je er vanzelf achter wat jij leuk vindt en welke game je moet kopen.

Bronnen

 

 

34 Responses to “Games”

 1. dit is zo saai voor meisjes maar voor jongens leukkkkk

  • Prisje

   Nou ik hou veel van games hoor!!:)
   IK zou me spreekbeurt er wel over willen houden:)

  • ik ben een meisje en vind dit het beste onderwerp die er bestaat.
   ik ga zeker mn spreekbeurt hierover doen.
   (ik ben er al mee bezig)

 2. maak iemand een powerpoint voor mij over de hobby gamen

 3. poepert

  echt een leuk onderwerp ga mijn spreekbeurt erover doen

 4. Ik weet niet wie dit geschreven heeft maar dit artikel berust totaal niet op waarheid en zit vol met fouten.
  Zeer slecht research werk, en heel jammer dat er verschillende systemen zijn overgeslagen.

  Dat de SNES , PCengine en Commodore 64 er niet bijstaan is al schandalig.

  Ik kan hier wel een bericht achterlaten van 5 pagina’s maar dat is niet de bedoeling.

  Conclusie : Zeer onterend voor de geschiedenis van de game industrie .

  • hendrik jan

   deze site is super
   ikheb me werkstuker over gehouden

 5. anoniem

  LEUK ik doe mijn spreekbeurt hierover

 6. bram van de pamelingen

  hoi,

  bedankt voor de spreekbeurt ik doe ook mijn spreekbeurt over gamen mijn lievelingspelletje is minecreft. het liefste doe ik pvp op een hungergemes server. ik doe het meestal met mijn vrieden: joost en willem. joost is het beste in bouwen, we hebben vorige week nog een kastil gemaakt samen. willem is erbij omdat we het anders zieleg vinden, hij is eigenlijk nergens goed in behalve rekenen. op school word hij gepest door de stoere jongens (en meiden) ook een leuk spelletje vind ik bubbleshoeter op speeleiland.nl daarnaast wou ik nog even zeggen dat ik het jammer vind dat hyves is gestopt. want op feesbook heb je geen gatgets. mijn lievelingsyoutubers zijn enzoknol en tiesgames en ook doemaargamen/dutchtuber. snapking en arnoowasrit vind ik leuk maar joeybravo vind ik een flikker. maar dat moest ik zeggen van job van doemaargamen. tolgan de vriend van jop is een turk: dat vind ik grappig! ha ha. mijn lievelingseries op tv zijn Jimmy neutron en johnny test en timmy turner. ik wou graag afsluite door te zeggen dat ik robloks en runescape ook graag speel, mijn broer speelt altijd fifa maar ik hou niet zoveel van voetballen, ik ben meer van meincraft. mijn lievelings voetbal team heet ajax die kome uit amsterdam. de trainer van ajax heet louis van gaal.

  xx
  bram

 7. I 'M THE FR3@K

  Kheb nog nie geoefend keb kei veel stres

 8. JULLIE ZIJN DOMME KINDEREN!

  WAUW JULLIE HEBBEN OOK GEEN VERSTAND VAN GAMEN!

 9. anonymous

  Echt een leuk onderwerp, hier doe ik mijn presentatie over ;)

 10. hendrik jan

  ik ben dol op spelcomputers.
  ik heb me werkstuk er over gehouden.
  tip:moet je ook doen.