Advocaat

Inleiding

Er worden best vaak spreekbeurten gehouden over beroepen van ouders. Ook ik wil dat graag doen, en dan over het beroep van mijn vader. Hij is advocaat.

Wat doet een advocaat?

Een advocaat houdt zich bezig met de wet. Hij is een belangenbehartiger van een partij zoals een persoon of bedrijf en spreekt tijdens zaken namens hen. Advocaten hebben vier kerntaken:

  • Procederen: een partij verdedigen in de rechtbank
  • Adviseren: juridisch advies geven bij een probleem met een andere persoon, bedrijf of de overheid
  • Bemiddelen: de contactpersoon zijn tussen twee partijen die een conflict hebben
  • Onderhandelen: zonder een rechtszaak te starten een oplossing zoeken waar beide partijen tevreden mee zijn.

Hoe wordt je advocaat?

Ten eerste moet je om advocaat te worden een rechtenstudie aan een universiteit volgen. Daarvoor heb je een VWO-diploma nodig. Na afronding van de rechtenstudie wordt je beëdigd bij een rechtbank. Daarmee wordt je automatisch lid van de Nederlandse Orde van Advocaten. De Nederlandse Orde van Advocaten stelt de regels vast waaraan een advocaat zich bij de beroepsuitoefening dient te houden. Zo moet een advocaat bijvoorbeeld een beroepsverzekering hebben en gelden er bepaalde gedragsregels. Ook moet je je jaarlijks laten bijscholen en wordt dat getoetst. Houd je je als advocaat niet aan de regels dan kun je uit het beroep worden gezet. Dat noemen ze ook wel ‘van het tableau schrappen’.

Je mag jezelf na de rechtenstudie al ‘advocaat’ noemen, maar je mag de eerste drie jaar nog niet zelfstandig werken. Je bent dan een advocaat-stagiair die werkzaam is onder begeleiding van een patroon, een ervaren advocaat. Als stagiair moet je ook nog een beroepsopleiding volgen. Hiermee ga je je verder specialiseren in een bepaald vakgebied. Is de beroepsopleiding met tentamens succesvol gevolgd, dan wordt een stageverklaring afgegeven. Hierna mag je pas zelfstandig als advocaat gaan werken.

Steeds meer advocaten

Het aantal advocaten in Nederland is de laatste jaren sterk gegroeid. Bijna 50 jaar geleden waren er nog maar ongeveer 2000 advocaten, terwijl er in 2016 al meer dan 17.000 waren. Dit komt waarschijnlijk onder andere omdat er steeds meer mensen hoogopgeleid zijn door beter onderwijs en veel meer mensen een universitaire studie kunnen betalen. In 2018 zijn er bijna 1000 advocaten die de beroepsopleiding zijn gestart, dus er zullen de komende jaren nog best veel advocaten bijkomen.

Welke soorten advocaten zijn?

In het nieuws zie je wel eens advocaten. Dan staan ze meestal mensen of bedrijven bij in strafzaken. Dan is er een strafbaar feit gepleegd, en wordt die partij aangeklaagd door de Nederlandse staat. Een advocaat heet in dat geval ook wel een raadsman of raadsvrouw.

Maar er zijn nog veel meer verschillende soorten advocaten. Zo zijn er advocaten die mensen bijstaan als ze willen scheiden. De advocaten adviseren de mensen dan hoe ze alles op een goede en eerlijke manier kunnen verdelen. Het hoeft niet alleen om spullen zoals een huis te gaan, maar ook of de kinderen bij de vader of moeder gaan wonen. Ook zijn er advocaten die gespecialiseerd zijn in arbeidsrecht. Zij helpen mensen die bijvoorbeeld ontslagen zijn, en vinden dat het bedrijf niet eerlijk of juist gehandeld heeft. Een advocaat zal dan met het bedrijf bespreken of het ontslag wel wettelijk is, of onderhandelen over een hogere ontslagvergoeding.

Mijn vader is een advocaat merkenrecht. Hij staat onder andere bedrijven bij die een merk beschermen willen. Bedrijven willen hun producten of diensten beschermen tegen concurrentie en voorkomen dat het nagemaakt wordt of er heel erg op lijkt. Dan kunnen ze doen door een merk te registreren. Is er sprake van merkinbreuk omdat een ander bedrijf een product of dienst heeft dat er heel veel op lijkt, dan wordt er een procedure gestart. Het andere bedrijf mag dan het product of de dienst niet meer verkopen of moet het aanpassen.

Hoeveel verdient een advocaat?

Mensen denken vaak dat advocaten heel veel verdienen. Hoeveel een advocaat verdient hangt af van zijn ervaring en de specialisatie. In Nederland verdien je als beginnend advocaat bijna 2000 euro per maand, terwijl dit na vele jaren ervaring kan oplopen tot 9000 euro per maand. In Nederland verdient een advocaat gemiddeld iets meer dan 4000 euro per maand.

Beroemde advocaten

In Nederland zijn Bram Moszkowicz, Gerard Spong en Oscar Hammerstein bekende advocaten. Zij zijn vaak in het nieuws omdat ze mensen bijstaan in bekende strafzaken die veel aandacht krijgen. Daarnaast kun je ze ook vaak zien in andere programma’s op tv, wanneer ze hun juridische mening geven over dingen die dan ook vaak op het nieuws te zien zijn.

Vragen voor de klas

  • Lijkt het iemand leuk om later advocaat te worden? Waarin zou je gespecialiseerd willen zijn?

Bronnen

 

Comments are closed.