Spreekbeurt piloot

Vraag een willekeurig jongetje wat hij later wil worden en de kans is groot dat hij iets als brandweerman, piloot of profvoetballer opnoemt. Je bestuurt als piloot een vliegtuig of helikopter en brengt mensen of vracht van de ene plaats naar de andere. De piloot is de baas over het vliegtuig. Hij wordt ook wel de gezagvoerder genoemd. In grotere vliegtuigen op langere vluchten werkt hij samen met een of meerdere piloten. Deze noemt men copiloten.

Wat doet de piloot allemaal?

Voor vertrek moet iedere vlucht goed voorbereid zijn. Dit doet de piloot samen met de overige bemanning, meestal crew genoemd. In een vergadering, die men briefing noemt, bespreken ze zaken zoals de bestemming van de vlucht, de route, bijzonderheden over passagiers en de inhoud van de eventuele vracht.

Op basis daarvan maakt men een zogenaamd vluchtplan, dat ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de luchtverkeersleiding. De luchtverkeersleiding houdt vanuit de verkeerstoren de start- en landingsbanen maar ook al het vliegverkeer in de lucht in de gaten.

Als het vluchtplan is goedgekeurd kan het vliegtuig vertrekken. Als eerste zal de piloot samen met de copiloten op basis van een checklist alle instrumenten controleren. Vervolgens vraagt de piloot toestemming om te mogen vertrekken.

Eenmaal in de lucht schakelen vliegtuigen over op de automatische piloot. De (co)piloten blijven natuurlijk wel alles goed in de gaten houden. Ook onderhouden ze contact met de verkeersleiding van het gebied waar ze vliegen.

Is piloot een moeilijk beroep?

Een vliegtuig besturen is erg moeilijk. Het is groot en heeft een hoge snelheid. Je hebt een grote verantwoordelijkheid en moet ook veel dingen tegelijk kunnen doen en ver vooruit kunnen denken. In de lucht, vooral rond de verschillende luchthavens, is het ook enorm druk.

De grotere vliegtuigen hebben daarnaast enorm veel meters en knoppen met ieder hun eigen functie, die je allemaal moet kennen als piloot. Al deze zaken leer je uiteraard in je opleiding tot piloot.

Er zijn ook andere zaken die het vak van piloot niet eenvoudig maken. Je bent enorm veel van huis en je hebt heel onregelmatige werktijden. Je hebt vaak met verschillende tijdzones te maken waardoor je weer last van zogenaamde jetlags kunt krijgen.

Internationale vluchten kunnen lang duren. Vlieg je bijvoorbeeld naar Zuid-Amerika ben je tot wel 13 uur onderweg. Op de bestemming moet je in een hotel overnachten en de volgende dag vlieg je weer terug.

Er gaat wel altijd een copiloot mee zodat je onderweg elkaar wel kunt afwisselen. Duurt de vlucht langer dan 14 uur, dan gaat er ook een derde copiloot mee. Er zijn speciale slaapplaatsen voor de piloten om te rusten.

Kan iedereen zomaar piloot worden?

Om een vliegtuig te mogen besturen, moet je een vliegbrevet halen. Dit is een soort rijbewijs, maar dan voor vliegtuigen. Er zijn verschillende soorten brevetten voor kleine zweef- en sportvliegtuigen en voor grotere vracht- en verkeersvliegtuigen.

Om piloot op de commerciële luchtvaart  te worden, moet je naar de Nationale Luchtvaartschool in Beek. De KLM heeft een eigen opleiding, de KLM Flight Academy.

Je wordt hier niet zomaar toegelaten. Je moet minimaal een HAVO of VWO diploma hebben met de vakken Wiskunde, Natuurkunde en Engels.

Vervolgens moet je een toelatingstest doen. Hierbij wordt gekeken of je voldoende talent hebt maar ook je stressbestendig bent en niet in paniek raakt als er bijvoorbeeld brand ontstaat.

Je moet ook perfect Engels spreken want alle communicatie in de luchtvaart gaat in deze taal. Uiteraard moet je helemaal gezond zijn en goede oren en ogen hebben.

Voordat je er aan begint, moet je goed nadenken of je zeker van je zaak bent. Een opleiding tot piloot kost namelijk meer dan 100.000 euro.

 

Comments are closed.