Anne Frank

1. Het leven van Anne Frank

Anne Frank ( haar echte naam is Anneliese Maria Frank ) was een joods meisje, dat op 12 juni 1929 in Duitsland geboren wordt. Ze heeft een oudere zus Margot Frank, zij is geboren op 16 februari 1926. Op 13 maart 1933 zijn er verkiezingen in Duitsland, waarbij de Nazi’s (de aanhangers van Hitler) veel stemmen winnen. Hitler komt aan de macht. Haar ouders zien voor henzelf en de kinderen geen toekomst meer in Duitsland en ze vluchten naar Nederland in 1933. Anne Frank groeit tot haar 11e op in Nederland. Vanaf 1940 moeten alle Nederlanders zich laten registreren en opgeven of hij Jood is of niet.

Er komen steeds meer maatregelen tegen de Joden. Op 29 juni staat er in alle Nederlandse kranten dat de Duitse bezetter besloten heeft om de Joden over te brengen naar werkkampen in Duitsland. Margot is een van de eerste die te horen krijgen dat ze naar een werkkamp moet. Anne Frank hoort van haar vader dat ze gaan onderduiken. Achter het bedrijfsgebouw aan de Prinsengracht 263 staat een kleiner huis aangebouwd, dat leeg staat. Het heet het Achterhuis en is het achterste deel van het bedrijf Opekta ( een bedrijf waar suiker voor jam wordt gemaakt ) waar Otto Frank, de vader van Anne directeur is. Op zes juli 1942 verstoppen zij zich in dat huis. Zij zijn niet de enige.

Samen met Hermann van Daan, Petronella van Daan, Peter van Daan. Zo noemt Anne Frank ze in haar dagboek. In het echt heten ze : Hermann van Pels, Auguste van Pels, Peter van Pels. Later komt er nog iemand bij. Dat is Fritz Pfeffer. Anne noemt hem in haar dagboek Albert Dussel. Door de week werken er mensen in zijn bedrijf. Zij mogen niet weten dat zij daar ondergedoken zitten. Vier mensen weten er wel van: Miep Gies, Bep Voskuijl, Meneer Kleiman en Meneer Kugler. Miep Gies zorgde voor het eten door middel van voedselbonnen en de schoolboeken voor Margot, Anne en Peter.

   

Met die voedselbonnen kon je vlees, textiel, brood, melk, boter, diversen, versnaperingen en algemeen dingen kopen.

2. Haar Familie

Anne Frank heeft een zus, vader en een moeder. Annes zusje heet Margot en is 3 jaar ouder. Haar vader, Otto Frank en haar moeder, Edith Frank-Hóllander. Haar oma in Aken, die later bij hun kwam wonen.

Schuilen in het Achterhuis

Ze maken gordijnen voor de ramen en ze moeten heel stil zijn, zodat de mensen die overdag in het bedrijf werken ze niet kunnen horen Ze weten dat er zware straffen staan op het onderduiken. Voortdurend is er angst voor ontdekking. Niemand weet hoe lang de oorlog zal duren. Anne schrijft regelmatig in haar dagboek. Het wordt haar beste vriendin. Die noemt ze Kitty. In Nederland zijn er duizenden Joden die willen onderduiken. Maar onderduiken is moeilijk. Er zijn maar weinig mensen die Joden durven te helpen, want dat is strafbaar. Joden moeten meestal ook kostgeld betalen, maar de meeste joden hebben daar niet genoeg geld voor. Meer dan twee jaar lang zit Anne daar onder gedoken. Twee jaar waar ze nooit naar buiten mag. De onderduikers leven met angst om ontdekt te worden. De meeste dagen zijn echt vreselijk saai. Soms horen de onderduikers verhalen over wat er buiten allemaal gebeurt. Miep Gies de vrouw die er voor gezorgd had dat ze konden onderduiken vertelt over de jodenvervolging en over het voedsel, dat steeds schaarser en duurder wordt. Ze horen ook dat de meeste Nederlanders steeds meer hekel aan de Duitse bezetter krijgen. Maar bijna iedereen houdt zijn mond, want anders kun je gearresteerd of mishandeld worden.

De draaikast

Op 6 juli 1942 ging de familie Frank in het Achterhuis wonen. Ze gingen dan door een grijze deur, de deur die toegang gaf tot het Achterhuis. Later werd er een kast voor gezet. Anne schreef daarover in haar dagboek: ‘Onze schuilplaats is nu een echte schuilplaats geworden. Mijnheer Kugler vond het namelijk beter om voor onze toegangsdeur een kast te plaatsen, maar dan natuurlijk een kast die draaibaar is’. In de kast lagen allemaal mappen, en er hing een kaart boven. Zo leek het een gewone kast. De kamer van Anne was best wel dicht bij de draaikast.

Onder kantooruren moesten ze helemaal stil zijn in het Achterhuis. Ze mochten geen schoenen aan hebben, en ze mochten ook niks laten vallen, anders zouden ze verraden kunnen worden. Haar huisgenoot Peter was even oud als Anne, en Anne was verliefd op Peter. Ze ging ook vaak naar hem toe, ook al mocht dat niet van haar ouders. Als Anne naar Peter wou, moest ze eerst de trap op. Als ze de trap op was gegaan, kwam ze gelijk bij de kamer van Peter. De favoriete plek van Anne was de zolder. Daar kon ze rustig nadenken, en ze kon daar uit het raam kijken. Anne zat er heel vaak. Op de zolder lagen allemaal etensvoorraden.

    

Anne Frank en familie worden opgepakt.

Op 4 augustus 1944 kwamen plotseling 5 mannen het huis van de familie Frank binnen. Eén van hen in het uniform van de Duitse politie. De andere zijn in burgerkleren. Waarschijnlijk waren het Nederlandse nazi’s. De mannen wisten alles. Victor Kugler moest meekomen. Ze gingen naar boven. Bij de boekenkast trokken de mannen hun revolver. De kast werd opengemaakt en ze gingen naar binnen. Alle onderduikers werden ontdekt. De onderduikers mochten nog wat kleren inpakken. Daarna worden ze in een vrachtauto naar het gebouw van de Duitse politie gebracht. Later worden ze in een kamp opgesloten.Otto Frank is de enige die terug komt uit de kampen. Twee maanden nadat hij bij het huis is teruggekomen, ontvangt hij bericht, dat zijn beide dochters zijn overleden.

De dood van Anne en haar familie

Anne en de onderduikers worden naar een concentratiekamp over gebracht. Anne leeft een halfjaar. In maart 1945 sterft ze. Anne is een van de zes miljoen joden die in de oorlog zijn vermoord. In de concentratiekampen zijn Edith, Margot en Anne overleden. Edith in Auschwitz en Margot en Anne in Bergen-Belsen. Edith was zwak en erg mager en overleefde dat niet. Margot en Anne in Bergen-Belsen aan vlektyfus. Vlektyfus is een infectie ziekte. Haar vader Otto Frank is de enige van de onderduikers uit het achterhuis die het concentratiekamp heeft overleeft. Als hij terug komt geeft Miep Gies hem Annes dagboekpapieren. Later is hij ook nog hertrouwd met Elfriede Markovits. Zij was getrouwd met Heinz Geiringer. Die had het kamp ook niet overleefd. Otto Frank is een paar jaar geleden ook gestorven. Hij wilde niet naar de toneelstukken kijken en het boek niet lezen en de film niet kijken.

Het dagboek.

Op haar dertiende verjaardag, op 12 juni 1942, kreeg Anne Frank haar eerste dagboek. Twee dagen later begon ze er in te schrijven. Ze schreef over haar familie, haar vriendinnen en over haar school. In haar dagboek schreef ze over de dingen die haar bezighielden, haar angst, over haar huisgenoten, haar verliefdheden, haar vriendinnen, dat haar vader haar grote voorbeeld was, wat ze in de ogen van haar moeder en Mevrouw van Daan fout tegenover haar zus, over haar wens om journaliste of schrijver te worden en over de oorlog.    

Hoe het verder ging met haar dagboek

De vader van Anne, Otto, was de enige die het had overleefd. Op 3 juni kwam hij weer in Nederland aan. Hij ging direct naar het huis van Miep en Jan Gies. Hij ging bij hen wonen. Na twee maanden ontving hij bericht dat Anne en Margot waren overleden. Miep wilde de dagboeken aan Anne teruggeven, maar nu ze dood was, gaf ze de dagboeken aan Otto. Otto was ontroerd. Hij wist niet dat Anne al haar belevenissen in het Achterhuis zo nauwkeurig had bijgehouden en opgeschreven. Otto typte grote stukken uit in het Duits en stuurde dat naar zijn moeder in Zwitserland. Hij wilde op zoek naar een uitgever, maar de oorlog was nog zo vers, dat er geen uitgever te vinden was. Tot er een stukje geplaatst werd van haar dagboek in een krant: Het Parool. Toen kwamen er uitgevers. In de zomer van 1947 kwam het dagboek uit in een oplage van 1500 exemplaren. Hiermee had Otto Annes wens eenmaal een schrijfster te worden in vervulling doen gaan.Al gauw kwam er een vertaling in het Duits en later ook in het Engels. Nu is het boek in 55 talen uitgebracht! Er zijn ruim 20 miljoen exemplaren van verkocht. Ook zijn er films en toneelstukken over gemaakt. Veel straten en scholen zijn naar haar vernoemd. Anne Frank staat symbool van de zes miljoen Joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord door de Nazi’s. Otto Frank heeft zich zijn verdere leven ingezet om Annes ideeën en idealen te verspreiden. In 1980 is hij overleden.

De Anne Frank Stichting

De Anne Frank Stichting is op 3 mei in 1957 opgericht. Drie jaar later werd het Anne Frank Huis geopend als museum. Jaarlijks komen er 908.000 bezoekers uit de hele wereld het Anne Frank Huis bezoeken en is de voormalige onderduikplek een van de best bezochte musea van Amsterdam.

        

Wil je meer informatie over Anne Frank, of over de tijd waarin het zich afspeelde?? Kijk dan hier:

http://www.annefrank.org/

 

 

123 Responses to “Anne Frank”

 1. janske

  wauw wat een mooie spreekbeurt en dat jij zoveel weet over Anne Frank en ik dacht nog wel ”Oh dit wordt een moeilijk werkstuk” maar dankzij jou niet meer! bedankt!!!!

  • eward

   het is niet leuk voor anne frank zijn famillie dat zijn famillie niet meer leeft

   • ik vind een super website want ik heb morgen mijn spreekbeurt en ik heb zo veel informatie

  • ashley strik

   wow geweldige website en vooral met goede en leuke informatie

  • omggg

   Echt een leuke onderwerp ik had wat echt heel goeds nodig voor mij werkstuk en misschien met dit krijg ik wel een 8 het is echt een goede site en je leert er meer van ik kan er wel wat info van plukken echt een hele goede site

  • Wow, inderdaad maar helaas ik ga het niet over Anne Frank doen we zijn er met de hele school geweest het was top! maar ja meschien een iedee om het over hitler te doen

  • ja bij mij ook ik las het en vertelde het inmijn eigen woorden thanks vor de inspiratie

  • jenniliv

   ik ga mijn spreekbeurt over haar houden dus bedankt voor de informatie<3

   • ik heb mijn spreekbeurt hier ik kreeg een tien. Ik heb het in mijn eigen worden gedaan.

  • carlijn

   volgens mij wilde Otto Frank juist wel het boek lezen en de toneelstukken en alles zien lezen of horen want hij vond dat een mooi eerbetoon

  • Iemand

   Bedankt voor wat info kon ik goed gebruiken

  • Chloë

   Ik ga mijn spreekbeurt doen over Anne Frank en ik heb al super vaak een spreekbeurt gedaan en ik heb het altijd van jullie site gehaald echt super goeie site ik ga echt vaker hier naar toe komen (site) ik zit nu in het zesde leerjaar en mijn broer in het tweede en als hij een spreekbeurt moet doen dan gaat hij het zeker van deze site halen

  • Maria

   Ja moet iji ook je werkstuk maaken ik ook ik heb hier zeker wat aan !!!

  • dat dacht ik ook maar het is gewoon echt een geweldige site maar ik kom nog een hoofdstuk te kort weet iemand nog een site maar alvast bedankt voor deze betrouwbare site van jullie

 2. hii ik vind dat je het heel mooi gedaan hebt maar niet alles hebt vermeldt en vergeet niet om alles in de juiste volgorde te zetten per hoofdstuk voor de rest heel goed doeii

  • Je moet niet zo klagen ze hebbben hun best gedaan

 3. want je had het hoofdstuk over haar dagboek eerder moeten zetten vind ik (eigen mening)

 4. echt een goed cijfer gehaald door jou bedankt ik had een 9

 5. tanja

  goed dat ik dit lees want 14 juni 2014 heb ik spreekbeurt en ik ga praaten over talen bedankt hebreews kan ik ook lezen en spreken

  • caroline

   ik ga me spreekbeurt over anne frank houden en bijna alles staat in de tekst super leuk!
   !

  • Alyssa

   Echt goed ik ga naar bed en ik lees dit ik gebruik het voor mijn spreekbeurt en de powerpoint die ik maak word door deze info ook super goed maak nog meer ding jij weet echt veel

 6. daniel

  wooow ik dacht dat ik niet als zou lezen

 7. nienke pieffers

  met jou veel beter zeg.
  bedankt

 8. nienke pieffers

  nu weet ik veel meer over anne frank

 9. nienke pieffers

  door jou vast een hoger cijfer

 10. nienke pieffers

  ik vond de informatie interessant

 11. Wauw! Goed dat ik dit lees ik houd mijn spreekbeurt over Anne Frank en heb nu zoveel informatie gelezen! TOP:)

 12. Echt top! Ik ben zoveel verder gekomen!
  Bedankt daarvoor!
  TOPPIE!!:))

 13. rebbeka123

  Ik moet mijn spreekbeurt over anne frank D ik wil het dan maar ja ik he er heel goed voor geleerd n ik hoop dat ik een goed cijfer heb ik denk een 9 )))(((( >.<: zenuwachtigggg

 14. waar krijgen jullie all van dit leuke en interesante dingen
  van haar dagboek

 15. k moet een docu over haar houden hoe moet ik het beginnen om in mijn eigen woorden te krijgen
  en is Otto Frank weer getouwd of niet? en als wel kan je me beantwoorden

 16. in de 13 de regel staat Anna is het niet Anne en ht ir in de tweede alina 3 regel van alina 2

 17. LOVE LOOM

  echt een super goed onderwerp maar je moet het wel in de goede volgorde zetten wel jammer maar he een 8 en een half jippie

 18. lucienna

  het is echt een heel leuk onderwerp en er is veel infomatie in over anne ik moet een spreekbeurt doen en hier het ik infomatie van gekeken van mij als ik een punt moest geven was het een 10 :)

 19. hoi,www.spreekbeurten.info ik haal al mijn spreekbeurten van jullie site jullie zijn nu echt mijn idool dit keer ga ik mijn spreekbeurt doen over nelson mandela en ik wou vragen of jullie weten waneer walter sisulu is geboren groetjes elise davies

 20. Ik vind het zo leuk ik kan nu ook mijn spreekbeurt over anne frank houden en iedereen uit mijn klas vind dat een leuk ondewerp

 21. Heel erg trist vind ik
  ik ben blij dat ik de oorlog niet heb meegemaakt

 22. nhatalie

  Ik kende all een beetje over annefrank maar nu nog meer

 23. Hoi ik ben aan het denken om over Anne frank of tweede wereld oorlog te houden maar ik weet niet wat slimmer is kan jij misschien een tip geven alvast heel erg bedankt ook al weet je het niet oké

  • denk aan waar je meer over weet en wat je beter vind(leuker) en als dat niet helpt trek lotjes

 24. zo veel info bedankt!ik hoop dat ik een goed cijfer krijg

 25. echt super bedankt voor de info!!!!!!!
  hoop dat ik een goed cijfer krijg!!!!!!!

  • heey bedankt voor de invo ik heb nu een 10 voor mijn nederlands

 26. ik vind dit echt super handig voor mijn spreekbeurt deze website is echt super goed. en ik wil graag dat andere website”s ook zo een website maken waar allemaal info bij elkaar staat en dat kan je gelijk weten wat het is en inhoud

 27. zoey love

  ik ga me spreekbeurt er over houden en dit helpt me echt dankje

 28. echt veel info en ik hoop dat Anne Frank lang herinnerd zal worden

 29. beste mensen die dit gemaakt hebben

  bedankt voor de info

 30. laurine

  Heel goede informatie,
  alleen klopt er iets niet: bij het stukje van de draaikast staat dat Peter even oud is als Anne, maar Peter is even oud als Margot

 31. superspreekbeurt!!!!

  OMG! door deze site heb ik gewoon een 9,5 gehaald!!! de hoogste van de hele klas!! dit is een supersite!!
  xxx……..
  ps: ik heb een 9,5 omdat de juf geen 10 geeft

 32. echt vette info want ik moet een project maken en echt heel veel info gekregen. nu sta ik op een tien voor dit. BEDANKT!!!!!!!!!!!!!!!

 33. Catherina Maria

  wat geweldig deze info !!!

  maar wel zielig voor die mensen

 34. ik ben joods en ik vind het super leuk dat jullie het over Anne frank hebben ge houden zooooo cool

 35. ik vind dit een leuk onderwerp
  en hij is echt super mooi je verteld alles .
  top van mij krijg je een 8,5
  xx

 36. ilovetopmodel

  anne frank is heel bekent en als je het daar over doet kan je een voldoende halen het is allemaal namelijk geschiedenis

 37. wow wat veel maar ik heb daar om wel min spreekbeurt af dus bedankt

 38. deze website is tof nu alweer gebruiken vorig jaar ook al met mijn spreekbeurt over Australie

 39. Echt supervette site! Ik heb mijn spreekbeurt 8 april p.s. Het is nu 17 februari. En ik moet nog 4 hoofdstukken van mijn werkstuk! Tnx!

 40. ???????

  Heel veel informatie over Anne Frank gelezen. Wel heel erg zielig maar wel leerzaam. Echt een hele leuk site!

 41. Cool man! we hebben een 10 gekregen! keep up the good work bro

  • ik moet mijn spreekbeurt er nog over houden.

 42. wow grappig ik heet ook Anne grappig en ik heb een 10 voor mijn werkstuk yesssssssssssssssssssssssssssssss

 43. ik heb een 9 gekregen voor mijn spreek beurt ga zo door

 44. Yassien Bakali

  Ik heb mijn werkstuk er ook over gedaan ik heb het niet in mijn eigen woorden gezet en ik heb een 6 gehaald

 45. dit is een erg goede site voor een spreekbeurt te houden :)

 46. echt mooi ik hoop dat ik een goed cijfer zal halen.

 47. popchinees

  11 april leuk jol superrrrrrrrr………………………….
  goed ik hedt een 9 en half lekker jo super ik hou van Anne frak…

 48. Ik ga het over haar geschiedenis houden dus dit is heel goed want we moeten al bijna presenteren