Labyrint

Inleiding

In 2002 stond er in de krant :Eibergen krijgt een labyrint. Ik vroeg wat dat is een labyrint? Ooh, een soort doolhof. Nou dat ken ik wel want er is ook een doolhof in Ruurlo. Dat is het grootste heggendoolhof ter wereld. En dat labyrint stond vroeger een kasteel maar die werd later afgebroken en nu komt er een labyrint. De gracht is er nog.

In 2002 werden er allemaal bomen omgehakt. Er kwamen toen heel veel vrachtwagens met zand en klei en graafmachines. Speciaal uit Schotland kwam er een soort specialist om een labyrint te ontwerpen. Zijn naam was Jim en hij is een artiest. Jim vertelde in het Engels hoe hij het ging maken. Hij vertelde dat er verschil zit tussen een doolhof en een labyrint en dat is: een doolhof loopt altijd dood maar een labyrint heeft geen doodlopende paden, dus loopt niet dood.

De geschiedenis

Het labyrint is al héél lang geleden voor het eerst gemaakt. Al duizenden jaren geleden in heel veel landen over de wereld. Er zijn er wel 300 in Zweden, 140 in Finland, Griekenland, China, Engeland en Duitsland.
Jim heeft er wat gemaakt in Zuid-Amerika , Rusland en nu sinds kort één in Eibergen.
Dat is de tweede in Nederland want in Boekelo is ook een labyrint. Van een labyrint of doolhof gaat iets verrassends uit. Het trekt je aan als een magneet en het lokt uit om het te ontdekken.
Het is zoeken naar de weg die juist is om tot het eindpunt te komen. Dit is als een soort overwinning van jezelf.

Landlabyrinten

Labyrinten worden ook om verschillende redenen gemaakt. Bijvoorbeeld: bij de ingang van een kerk om je aandacht naar binnen te richten en dan tot rust de komen.In Griekenland is een labyrint in de grotten. Je werd er achtergelaten en moest er uit zien te komen via allerlei gangen. Dit maakt je volwassen. In Zweden werden er vroeger labyrinten van keien gemaakt om zeelui te helpen hun doodsangst te overwinnen om de zee op te gaan, of om ze te helpen een goede visvangst te hebben. In Lapland liepen de Lappen door het labyrint om zo voor bescherming van hun rendieren te zorgen. En in Engeland zijn er graslabyrinten.
In Amerika zijn zandtekeningen van verschillende indianenstammen en zij tonen aan dat het labyrint de hele wereld is doorgegaan.

Soorten labyrint

Het labyrint van Mallum zoals het in Eibergen heet, is maar erg klein bij vergeleken tot andere landen . In Boekelo is er ” het labyrint der zinnen ”. Van april tot november is het geopend en er is bijvoorbeeld: een mais labyrint ( door de mais) en een blote voeten labyrint ruik of geur labyrint droom labyrint fluister labyrint pijlen labyrint een kleuren labyrint en een kabellabyrint en een tastlabyrint. Een tastlabyrint is een labyrint voor blinde mensen dan moet je in het donkerop voelen waar je bent. In de zomer komt Jim terug en dan is hij klaar en dat komt dan vast wel een keer in de krant te staan. komen jullie dan ook een keer kijken? Want dan kun je zelf ontdekken wat een labyrint nou eigenlijk is. Ik vind het in ieder geval wel leuk. En als er binnen de gracht en achter de poort nog een kasteel had gestaan dan had ik mijn spreekbeurt misschien wel toegang met torenover kastelen gehouden.

 

Comments are closed.