Bijna jarig?
klik hier!Home   SC Heerenveen

SC Heerenveen


SC Heerenveen is een Nederlandse Betaald Voetbal Organisatie uit het Friese Heerenveen, die in 1920 werd opgericht. Destijds droeg de club de naam Athleta, wat al snel (in het seizoen 1921-1922) veranderd werd naar Spartaan. Ook deze naam hield niet lang stand, want in het begin van het seizoen 1922-1923 werd de naam veranderd naar v.v. Heerenveen. Het was geen keuze van het bestuur van het huidige SC Heerenveen om naar deze naam over te stappen. De naam werd door de Nederlandse Voetbal Bond aan de voetbalclub gegeven. De precieze reden hiervoor is nooit bekend geworden.

Historie van SC Heerenveen

De Friese voetbalclub was ten tijde van de Duitse bezetting een van de meest succesvolle voetbalclubs. Zo wist de club maar liefst zes keer op rij de Noordelijke titel te winnen, die in totaal zelfs negen keer gewonnen werd. De belangrijkste man bij het behalen van deze successen was Abe Lenstra, waar het huidige stadion tot op de dag van vandaag naar vernoemd is. Het lukte SC Heerenveen nooit om de landelijke landstitel te winnen.

Aan het begin van de jaren ’50 werd het succes van SC Heerenveen minder, met als dieptepunt de degradatie naar de Tweede Divisie. Pas in 1960 lukte het de club om weer terug te keren naar de Eerste Divisie. Niet veel later degradeerde de club opnieuw, waarna veel supporters in 1967 besloten een inzamelingsactie op te zetten. Met de steun van de supporters lukte het SC Heerenveen om in 1970 het kampioenschap van de Tweede Divisie te behalen en te promoveren naar de Eerste Divisie. Zeven jaar na het behalen van dit kampioenschap ging het financieel opnieuw minder met v.v. Heerenveen, waarna men besloot de om het betaalde en amateurvoetbal in Heerenveen te splitsen. Hieruit ontstond in 1977 het huidige SC Heerenveen.

Met de komst van de Friese zakenman Riemer van der Velde lukt het Heerenveen om de professionalisering in te zetten. Onder coach Foppe de Haan slaagde de Friese club er in het seizoen 1992-1993 in om via de nacompetitie naar de Eredivisie te promoveren. Twee jaar eerder was dat ook al gelukt onder leiding van Fritz Korbach, maar een seizoen later degradeerde de club weer.

Vanaf de promotie onder coach Foppe de Haan begon SC Heerenveen betere prestaties neer te zetten. Zo kwalificeerde de club zich meerdere keren voor Europees voetbal en werden grote talenten als Ruud van Nistelrooy en Klaas Jan Huntelaar bij de club gehaald door een goed scoutingsbeleid. Op 22 juli 2003 kondigde Foppe de Haan aan te zullen stoppen als coach van de Friese club. Hij was hiermee de langst zittende trainer uit het Nederlandse profvoetbal. Hij werd opgevolgd door Gert Jan Verbeek.

Het hoogtepunt uit de geschiedenis van SC Heerenveen was het behalen van bekerwinst in 2009. Na twee verloren bekerfinales tegen Ajax in 1993 en Roda JC in 1997, lukt het de ploeg uit Heerenveen om in 2009 na penalty’s af te rekenen met FC Twente.

Het Abe Lenstra stadion

SC Heerenveen speelt zijn thuiswedstrijden in het Abe Lenstra stadion, wat vernoemd is naar de succesvolle voetballer Abe Lenstra en onderdeel is van Sportstad Heerenveen. Voor de bouw van het Abe Lenstra stadion speelde SC Heerenveen zijn wedstrijden op Sportpark Noord. De bouw van het huidige stadion werd op 14 maart 1994 gestart, toen toenmalig voorzitter Riemer van der Velde de eerste steen mocht leggen. Tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tegen PSV op 20 augustus 1994 werd het stadion in gebruik genomen. De aftrap tijdens deze wedstrijd werd door prins Willem-Alexander verzorgd.

Na de opening van het stadion in 1994 werd het Abe Lenstra stadion meerdere keren verbouwd om de capaciteit te kunnen vergroten. Bij de opening had het stadion een capaciteit van 14.500 zitplaatsen, wat in 2002 werd verhoogd naar 26.400 zitplaatsen. Er liggen momenteel al plannen om het stadion nog verder uit te breiden, waarbij de capaciteit uiteindelijk naar 44.000 zitplaatsen moet groeien.

Door de jaren heen is het stadion voor verschillende toernooien gebruikt. Zo werden onder meer wedstrijden tijdens het Europees Kampioenschap voor landenteams onder de 21 jaar in het stadion gespeeld.

Supportersvereniging van SC Heerenveen

Naast twee supportersverenigingen voor de jeugdige supporters van de Friese voetbalclub, Junior Heroes en Feanatics, kent SC Heerenveen twee supportersverenigingen voor volwassenen. Deze supportersverenigingen dragen de naam FeanFan en Nieuw Noord. FeanFan werd in 1981 opgericht en richt zich voornamelijk op het organiseren van busreizen naar de uitwedstrijden van de Friese club. Ook organiseert deze supportersverenigingen verschillende bingoavonden, klaverjasavonden en de verkiezing “Speler van het jaar” voor supporters.

Supportersvereniging Nieuw Noord houdt zich voornamelijk bezig met de sfeer in het stadion en is aanzienlijk jonger dan FeanFan. Deze vereniging werd in 2001 opgericht en zorgt bij thuiswedstrijden voor spandoeken, zwaaivlaggen, banieren en andere sfeer verhogende middelen. De leden van deze vereniging hebben een eigen vak in het stadion, de Noordtribune van het Abe Lenstra stadion. Net als FeanFan organiseert ook Nieuw Noord busreizen naar uitwedstrijden. Om deel te kunnen nemen aan deze busreizen dien je lid te zijn van de supportersvereniging.

Rivaliteit met andere clubs

Hoewel SC Heerenveen van iedere club uit de Eredivisie wil winnen, zijn er een aantal clubs waarbij de rivaliteit groot is. Het voornaamste voorbeeld hiervan is SC Cambuur, een club uit Leeuwarden. Beide clubs willen deze Friese derby winnen, om zich tijdelijk de beste club uit Friesland te mogen noemen. Helaas voor SC Heerenveen speelde SC Cambuur de afgelopen jaren voornamelijk in de Eerste Divisie, waardoor er weinig Friese derby’s plaatsvonden.

Supporters van SC Heerenveen noemen SC Cambuur vaak DKV, wat staat voor “dertig kilometer verderop”. Zo hoeven zij de naam van de andere Friese club niet te noemen als de clubs tegen elkaar spelen.

Naast SC Cambuur is ook FC Groningen een geduchte concurrent van de Friese voetbalclub. In de “Derby van het Noorden” strijden beide voetbalclubs voor de titel “Beste club van het Noorden”. Zowel in het Abe Lenstra stadion van SC Heerenveen, als in de Euroborg van FC Groningen zorgt deze wedstrijd vaak voor een extra bijzondere sfeer.

Bronnen

https://www.sc-heerenveen.nl/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sc_Heerenveen

 

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen