Bijna jarig?
klik hier!Home   SC Heerenveen

SC Heerenveen


SC Heerenveen is een Nederlandse Betaald Voetbal Organisatie uit het Friese Heerenveen, die in 1920 werd opgericht. Destijds droeg de club de naam Athleta, wat al snel (in het seizoen 1921-1922) veranderd werd naar Spartaan. Ook deze naam hield niet lang stand, want in het begin van het seizoen 1922-1923 werd de naam veranderd naar v.v. Heerenveen. Het was geen keuze van het bestuur van het huidige SC Heerenveen om naar deze naam over te stappen. De naam werd door de Nederlandse Voetbal Bond aan de voetbalclub gegeven. De precieze reden hiervoor is nooit bekend geworden.

Historie van SC Heerenveen

De Friese voetbalclub was ten tijde van de Duitse bezetting een van de meest succesvolle voetbalclubs. Zo wist de club maar liefst zes keer op rij de Noordelijke titel te winnen, die in totaal zelfs negen keer gewonnen werd. De belangrijkste man bij het behalen van deze successen was Abe Lenstra, waar het huidige stadion tot op de dag van vandaag naar vernoemd is. Het lukte SC Heerenveen nooit om de landelijke landstitel te winnen.

Aan het begin van de jaren ’50 werd het succes van SC Heerenveen minder, met als dieptepunt de degradatie naar de Tweede Divisie. Pas in 1960 lukte het de club om weer terug te keren naar de Eerste Divisie. Niet veel later degradeerde de club opnieuw, waarna veel supporters in 1967 besloten een inzamelingsactie op te zetten. Met de steun van de supporters lukte het SC Heerenveen om in 1970 het kampioenschap van de Tweede Divisie te behalen en te promoveren naar de Eerste Divisie. Zeven jaar na het behalen van dit kampioenschap ging het financieel opnieuw minder met v.v. Heerenveen, waarna men besloot de om het betaalde en amateurvoetbal in Heerenveen te splitsen. Hieruit ontstond in 1977 het huidige SC Heerenveen.

Met de komst van de Friese zakenman Riemer van der Velde lukt het Heerenveen om de professionalisering in te zetten. Onder coach Foppe de Haan slaagde de Friese club er in het seizoen 1992-1993 in om via de nacompetitie naar de Eredivisie te promoveren. Twee jaar eerder was dat ook al gelukt onder leiding van Fritz Korbach, maar een seizoen later degradeerde de club weer.

Vanaf de promotie onder coach Foppe de Haan begon SC Heerenveen betere prestaties neer te zetten. Zo kwalificeerde de club zich meerdere keren voor Europees voetbal en werden grote talenten als Ruud van Nistelrooy en Klaas Jan Huntelaar bij de club gehaald door een goed scoutingsbeleid. Op 22 juli 2003 kondigde Foppe de Haan aan te zullen stoppen als coach van de Friese club. Hij was hiermee de langst zittende trainer uit het Nederlandse profvoetbal. Hij werd opgevolgd door Gert Jan Verbeek.

Het hoogtepunt uit de geschiedenis van SC Heerenveen was het behalen van bekerwinst in 2009. Na twee verloren bekerfinales tegen Ajax in 1993 en Roda JC in 1997, lukt het de ploeg uit Heerenveen om in 2009 na penalty’s af te rekenen met FC Twente.

Het Abe Lenstra stadion

SC Heerenveen speelt zijn thuiswedstrijden in het Abe Lenstra stadion, wat vernoemd is naar de succesvolle voetballer Abe Lenstra en onderdeel is van Sportstad Heerenveen. Voor de bouw van het Abe Lenstra stadion speelde SC Heerenveen zijn wedstrijden op Sportpark Noord. De bouw van het huidige stadion werd op 14 maart 1994 gestart, toen toenmalig voorzitter Riemer van der Velde de eerste steen mocht leggen. Tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tegen PSV op 20 augustus 1994 werd het stadion in gebruik genomen. De aftrap tijdens deze wedstrijd werd door prins Willem-Alexander verzorgd.

Na de opening van het stadion in 1994 werd het Abe Lenstra stadion meerdere keren verbouwd om de capaciteit te kunnen vergroten. Bij de opening had het stadion een capaciteit van 14.500 zitplaatsen, wat in 2002 werd verhoogd naar 26.400 zitplaatsen. Er liggen momenteel al plannen om het stadion nog verder uit te breiden, waarbij de capaciteit uiteindelijk naar 44.000 zitplaatsen moet groeien.

Door de jaren heen is het stadion voor verschillende toernooien gebruikt. Zo werden onder meer wedstrijden tijdens het Europees Kampioenschap voor landenteams onder de 21 jaar in het stadion gespeeld.

Supportersvereniging van SC Heerenveen

Naast twee supportersverenigingen voor de jeugdige supporters van de Friese voetbalclub, Junior Heroes en Feanatics, kent SC Heerenveen twee supportersverenigingen voor volwassenen. Deze supportersverenigingen dragen de naam FeanFan en Nieuw Noord. FeanFan werd in 1981 opgericht en richt zich voornamelijk op het organiseren van busreizen naar de uitwedstrijden van de Friese club. Ook organiseert deze supportersverenigingen verschillende bingoavonden, klaverjasavonden en de verkiezing “Speler van het jaar” voor supporters.

Supportersvereniging Nieuw Noord houdt zich voornamelijk bezig met de sfeer in het stadion en is aanzienlijk jonger dan FeanFan. Deze vereniging werd in 2001 opgericht en zorgt bij thuiswedstrijden voor spandoeken, zwaaivlaggen, banieren en andere sfeer verhogende middelen. De leden van deze vereniging hebben een eigen vak in het stadion, de Noordtribune van het Abe Lenstra stadion. Net als FeanFan organiseert ook Nieuw Noord busreizen naar uitwedstrijden. Om deel te kunnen nemen aan deze busreizen dien je lid te zijn van de supportersvereniging.

Rivaliteit met andere clubs

Hoewel SC Heerenveen van iedere club uit de Eredivisie wil winnen, zijn er een aantal clubs waarbij de rivaliteit groot is. Het voornaamste voorbeeld hiervan is SC Cambuur, een club uit Leeuwarden. Beide clubs willen deze Friese derby winnen, om zich tijdelijk de beste club uit Friesland te mogen noemen. Helaas voor SC Heerenveen speelde SC Cambuur de afgelopen jaren voornamelijk in de Eerste Divisie, waardoor er weinig Friese derby’s plaatsvonden.

Supporters van SC Heerenveen noemen SC Cambuur vaak DKV, wat staat voor “dertig kilometer verderop”. Zo hoeven zij de naam van de andere Friese club niet te noemen als de clubs tegen elkaar spelen.

Naast SC Cambuur is ook FC Groningen een geduchte concurrent van de Friese voetbalclub. In de “Derby van het Noorden” strijden beide voetbalclubs voor de titel “Beste club van het Noorden”. Zowel in het Abe Lenstra stadion van SC Heerenveen, als in de Euroborg van FC Groningen zorgt deze wedstrijd vaak voor een extra bijzondere sfeer.

Bronnen

https://www.sc-heerenveen.nl/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sc_Heerenveen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen