PSV

31 Augustus 1913 was een belangrijke dag. Op die dag richtte Philips voor hun personeel een sportvereniging op. Het was het begin van PSV; de Philips Sport Vereniging. Hun thuisbasis is dan ook van oudsher het Philips Stadion in Eindhoven. Konden aanvankelijk alleen Philips medewerkers sporten bij PSV, vanaf 1928 mochten ook andere mensen er komen sporten. PSV deed voor het eerst aan de competitie mee in 1914, en in 1921 speelden ze in de hoogste competitie van het Nederlandse voetbal. In 1925 degradeerde PSV, maar een jaar daarna promoveerden ze naar de hoogste klasse. Sinds 1926 speelt PSV in de hoogste klasse. In 1929 werd PSV voor de allereerste keer landskampioen. In 1935 won PSV voor de tweede keer het landskampioenschap. In 1950 wonnen ze voor de eerste keer de KNVB beker. In 1955, kort na de invoering van het betaalde voetbal, nam PSV als eerste Nederlandse team deel aan de Coupe Europeènne, de voorloper van de UEFA Champions League. In 1963 werd voor het eerst een kampioenschap in het betaalde voetbal veroverd, maar die periode luidde ook een zware periode in voor PSV. Philips draaide namelijk de sponsoringskraan voor een deel dicht. Pas begin 1970 nam de subsidie weer wat toe.

Gouden tijden

In het midden van de jaren 70 beleefde PSV zijn eerste gouden tijden. Ze wonnen diverse prijzen met voetbaliconen als de gebroeders Willy en René van de Kerkhof en Willy van der Kuijlen. In 1978 won PSV de UEFA cup. De allerbeste periode van PSV lag tussen 1986 en 1992. Tot zes maal toe werd PSV nationaal kampioen, en de KNVB beker werd drie keer gewonnen. In 1988 won PSV als absoluut hoogtepunt onder leiding van Guus Hidding de Europacup 1. In deze periode waren er een aantal voetbalkopstukken actief bij PSV; keeper Hans van Breukelen, Ronald Koeman, Soren Lerby en Erik Gerets. Tijdens de eerste periode na deze gouden tijden werd er nieuw talent gekweekt. Te denken valt aan Romario, Ronaldo, van Nistelrooij en cocu. In 1992, bij de eerste UEFA was PSV voor Nederland de deelnemer. Ieder jaar was PSV vertegenwoordigd in de Chamionsleague, en tussen 2000 en 2008 won PSV tot 6 keer toe het Landskampioenschap. Eindhoven verdiende in deze periode dan ook de bijnaam Voetbalhoofdstad van Nederland. Er begonnen spelers te vertrekken naar andere topclubs, zoals van Bommel, Park, Kezman en Robben. In 2007 investeerde PSV voor het eerst in de eigen jeugdopleiding. PSV verdiende in dat jaar de titel ‘beste jeugdopleiding van Nederland’. Voorbeelden van talenten die groot werden in deze kweekvijver zijn Afellay, Bakkal, Marcellis en Aissati.

Minder succes en een nieuw begin

Tussen 2004 en 2008 werd PSV tot vier keer op rij landskampioen maar toen opeens stopte het succes. In 2012/ 2013 werd het seizoen afgesloten op de tweede plaats van de Eredivisie. Nagenoeg het hele basisteam werd vervangen. De nieuwe PSV selectie bestond uit klinkende namen als Bruma, Jozefzoon, Maher, Schaars en Arias. Zij kwamen bij PSV via de transfermarkt. Rekik werd gehuurd van Manchester City. Het team werd aangevuld met Jetro Willems, Wijnaldum, Hiljemark en Narsingh. Uit de eigen jeugdopleiding werden bovendien Jeroen Zoet, Brenet, Tamata, Jorrit Hendrix, Peter van Ooijen, Rai Vloet, Locadia, Bakkali en Memphis Depay toegevoegd. Cocu werd aangesteld als hoofdcoach. Het bleek een goede beslissing. In het seizoen 2014/2015 greep PSV de koppositie en die gaven ze niet meer af. Van de 34 competitiewedstrijden won PSV er 29.

Twee locaties van PSV

PSV heeft de beschikking over twee verschillende complexen; een oefenlocatie – de Herdgang – en het Philips stadion. Het Philips stadion ligt in de stadsdeel Strijp, in de wijk Philipsdorp, vlakbij het centrum van Eindhoven. De tribunes zijn in meerdere fases gebouwd. In 2000 zijn de hoeken dichtgebouwd waardoor het hele spel rondom goed kan worden bekeken door de toeschouwers. Sinds het seizoen 2005-2006 zijn de hekken rond het veld verdwenen. Aan het comfort van de toeschouwers is optimaal gedacht. Alle 35000 tribuneplaatsen zijn verwarmd. Het stadion is tevens in de running voor het WK van 2018. Er wordt onderzocht of er kan worden uitgebreid naar 43000 zitplaatsen, dit aangezien een WK stadion een minimum capaciteit van 42000 zitplaatsen moet hebben. Het Philips Stadion heeft meerdere functies. Zo hebben meerdere bedrijven zich erin gevestigd, en er zit zelfs een restaurant met een Michelin-ster in.

Afscheid van de oorsprong van PSV

Tijdens het eind van dit seizoen werd helaas bekend dat Philips zich zal terugtrekken als hoofdsponsor van PSV met ingang van het eind van het seizoen van 2015/2016. Dit betekent dat er voor het eerst sinds de oprichting van PSV met een andere sponsor op het shirt zal worden gespeeld door PSV. De nieuwe shirtsponsor is Energiedirect.nl.

 

Comments are closed.