Orka

Inhoud

 • De orkaorka
 • Hoe ademt de orka?
 • Kunnen orka’s praten?
 • Kunnen orka’s horen en zien?
 • Hoe jaagt de orka, en wat eten ze?
 • Knappe beesten die orka’s
 • Orka’s en mensen (ongevaarlijk)
 • Lichaam van de orka

De orka

Een orka is zwart wit van kleur, het is een zoogdier. Een orka is warmbloedig net als wij . Zijn huid voelt een beetje aan als rubber. Op zijn rug heeft de orka een driehoekige vin. Bij deze rugvin zit een grijze vlek, deze noemen we ‘het zadel’. Een mannetje kan bijna 10 meter lang worden en weegt 10.000 kilo
Vrouwtjes worden niet langer dan 8 meter en wegen ongeveer 3.000 kilo. De orka leeft vaak in koud water rond de noord- of zuidpool.

Hoe ademt de orka

Een orka heeft longen, hij moet dus steeds boven water komen om adem te halen, dat doet hij met zijn neus, die bovenop zijn kop zit. Onder water gaat het blaasgat met sterke spieren dicht, zodat er geen water in zijn longen komt. Zo kan hij onder water eten zonder dat hij water in zijn longen krijgt.

Kunnen orka’s praten

Het geluid is onder water heel ver te horen. Dieren die onder water op 3 kilometer afstand van elkaar zijn kunnen op deze manier zelfs nog met elkaar praten! De taal van orka’s heeft veel verschillende geluiden en klanken. De taal van de orka’s wordt al lang onderzocht door wetenschappers.

Kunnen orka’s horen en zien

Orka’s kunnen goed zien, of ze nou boven of onder water zijn, het maakt niks uit. De oren van orka’s werken ook goed. Ze liggen verstopt in de huid. Ze werken zelfs zo goed dat wanneer de orka in een prooi bijt, een soortgenoot dit op grote afstand kan horen! Wat een orka minder goed kan is proeven en ruiken.

Hoe jaagt de orka en wat eten ze

orka eten

Orka’ s jagen vaak in groepen ze werken samen als ze een prooi vangen.
Zo’ n groep bestaat uit:

 • mannetjes (ook wel bullen genoemd)
 • vrouwtjes (ook wel koeien genoemd)
 • jongen (ook wel kalfjes genoemd)

Het oudste vrouwtje heeft de leiding over de groep.
Ze eten dieren zoals; walvissen, robben, zeehonden en walrussen.

Hoe oud kan de orka worden

Een vrouwtje 70 jaar en mannetje 40 jaar.

Knappen beesten zeg die orka’s

orka's

Orka’s zijn goede duikers, ze duiken met gemak 350 meter diep. Als ze duiken kunnen ze ook nog eens lang onder water blijven, namelijk wel 20 minuten, zonder dat ze naar boven moeten om adem te halen!

Orka’s en mensen

Ongeveer 30 jaar geleden waren mensen bang voor orka’s. Dat kwam omdat we de orka nog niet goed kenden. Zeevaarders hadden namelijk gezien hoe een orka tekeer ging bij het vangen en doden van een prooi. Bovendien hebben ze zijn angstaanjagende tanden gezien, daarom dachten ze dat de orka een gevaarlijk roofdier was. Mensen zijn alleen nog nooit gedood. Een keer is een surfer door een orka aangevallen maar hij werd meteen weer losgelaten. In 1988 beukte een orka van speelsheid een Engels schip in stukken, de boot zonk en de engelse surfer sprong in een rubberboot en werd verder met rust gelaten. Na een paar uur werd hij door een vrachtschip gevonden.

Lichaam van de orka

orka lichaam

spreekbeurt
 

28 Responses to “Orka”

  • Hey ik ga ook mijn werkstuk over orka’s doen. Het zijn echt super mooie dieren maar ze kunnen ook gevaarlijk zijn(dit is geen tip ofzo… maar ik zeg dit gwn ;)

 1. hooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

 2. hallooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo!

 3. orka’s zijn mijn lievelings dieren ze zijn super stoer en chill

 4. IK WEET NIET MAAR MIJN LIEVELINGSDIER IS EEN DOLFIJN EN EEN ORKA IS EN NATUURLIJKE VIJAND VAN ELKAAR.

 5. eerst had ik een te korte spreekbeurt dus ik moest hem over doen toen heb ik deze spreekbeurt gedaan en toen was hij te lang maar ik kree3g een 8!

 6. echt super zoon spreek beurt door deze info
  heb ik een 10 op mijn spreekbeurt

 7. hallo,leuk geschreven.alleen het is helaas meerdere keren voorgekomen dat een orka een mens heeft gedood.maar alleen in een dolfinarium dus nog nooit in de natuur.de orka,s werden gevangen en uit de zee gehaald en in een dolfinarium gestopt om kunsten te doen voor de mensen,(erg zielig).in miami (amerika) zit een okra al meer dan 40 jaar gevangen in een heel klein bad haar naam is lolita.mensen over de hele wereld zijn bezig de orka weer in een stuk zee te doen wat beschermt is met netten zodat ze toch nog haar laatste jaren dat ze nog leeft een beetje in de natuur kan zijn en de verzorgers haar eten kunnen geven omdat ze misschien niet geleerd heeft om te jagen.
  verder vind ik ze geweldige dieren!

 8. kreeg een 10!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 9. kauthar

  leuk onderwerp {de orka } een mooi leuk dier doen dus voor je spreekbeurt of voor een verslag dat over dieren moet gaan !!!!!!!!!!!!!!!!

 10. leuke onderwerp maar ik heb meer info nodig het moet genoeg zijn voor 5 pagina’s pffffffffffffffffffffff

 11. Sanne

  Hallo allemaal,
  ik ben Sanne en ik hou mijn spreekbeurt over Orka. ik heb al heel veel info van mezelf maar zou nog wel meer willen weten over het leven van een Orka. als
  iemand hier nog tips voor mij heeft zou dat erg fijn zijn. als je dat niet hebt maakt dat ook niet uit maar iemand nog dan wel een goede tip voor een sait?
  groetjes: Sanne

  • Ja Sanne,
   Ik weet nog wat voor je . De orka`s vin heet een zadel . En de orka is familie van de walvis . Mannetjes orka`s worden 10 meter lang en de vroutjes 6.50 meter lang . Mannetjes zijn 10.000 kilo zwaar . En de vroutjes zijn 3.000 kilo zwaar . Ik hoop dat dit genoeg info was want mijn moeder en vader Mogen mij niet zien

   Liefs

   Riana

 12. Jordan

  Ik heb een tien!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 13. orka’s zijn roofdieren en hebben al vaker mensen aangevallen en gedood in het wild en in gevangenschap.

 14. ik hou mijn werkstuk ook over orka’s en het zijn best coole beesten

 15. He` ,

  Weet iemand mischien of de orka familie is van de walvis ?
  Want ik hou er me spreekbeurt over
  Riana

 16. er zijn wel mensen gedood door een orka drie zelfs. hb ik gehoord, en er is een film van :blackfish

  er zijn wel mensen gedood door een orka drie zelfs. heb ik gehoord, en er is een film van :blackfish