Dierentuin

 Hoofdstukken

 • Hoofdstuk 1 : De Geschiedenis van dierentuinen
 • Hoofdstuk 2 : Dierentuinen in Nederland
 • Hoofdstuk 3 : Dieren in de dierentuin

Hoofdstuk 1: De geschiedenis van de dierentuin

De eerste dierentuinen waren anders dan zoals wij ze kenden. Het waren meer dierenverzamelingen. Veel dieren gingen daar aan dood. Ongeveer 4000 jaar geleden hadden farao’s in Egypte dieren in hun paleizen. In Rome werden dieren in hele kleine kooien gehouden. Het houden van heel bijzondere dieren was de hobby van haast alle rijke mensen. Zo’n verzameling van rijke mensen heette een menagerie. Dat is een verzameling van bijzondere dieren dus een soort van dierentuin. Een keer per jaar werd de menagerie geopend voor bezoekers. Sommige dierentuinen zijn als menagerie begonnen. Zoals de zoo in Wenen en Parijs. Aan het begin van de 19e eeuw legden ook rijke kooplieden dierenverzamelingen aan.

Aan de het eind van de 19e eeuw veranderde er iets. Carl Hagenbeck de directeur van de dierentuin in een Duitse plaats Hamburg, vervangt de kleine kooitjes in grotere en mooie hokken dat heet dierenverblijven. Zijn vriend Johan Burgers, liet in1923 in Arnhem een dierenpark aanleggen. Hij volgde het voorbeeld van Carl Hagenbeck.

              
Carl Hagenbeck                         Johan Burgers

De dieren kregen veel meer ruimte en de bezoekers konden ze beter zien. Tegenwoordig zijn de meeste dierentuinen anders opgezet dan vroeger. Door de jaren hebben dieren steeds meer ruimte gekregen van de dierentuin en voelen zich veel vrijer. Ze kunnen zich schuilen achter een struik of in een hol of in een hok.
En het nu heel wat leuker om naar de dieren te kijken.

Hoofdstuk 2: Dierentuinen in Nederland

In Nederland zijn er ongeveer 23 dierentuinen of dierenparken. Hier horen bijvoorbeeld Ecomare en het Dolfinarium ook bij. Het grootste deel van deze dierentuinen behoren tot de Nederlandse Vereniging van dierentuinen. Dit zijn in totaal 15 dierentuinen.Waaronder Artis en Ouwehands .

De Nederlandse vereniging van dierentuinen is opgericht in 1966.
De dierentuinen van deze vereniging behoren tot de modernste in de wereld, zeker als het gaat om dieren te laten zien in natuurlijke groepen en verblijven.
De oudste dierentuin van Nederland is Artis in Amsterdam. Deze dierentuin is geopend in 1838. Dat betekent dat Artis ongeveer 169 jaar oud is !!!! Natuurlijk is er wel wat aan veranderd in die tijd .Daarna is Blijdorp het oudste. Die kwam er in 1857, ongeveer 19 jaar later. Blijdorp is nu 149 jaar oud .
De leukste dierentuin van Nederland vind ik Amersfoort en daarna dierentuin Artis. Ik vind Amersfoort leuk omdat je daar veel dieren van heel erg dicht bij kunt bekijken
van achter het glas ! Dan lijkt het net of het dier naast je zit en dat vind ik heel leuk !!

Hoofdstuk 3: De dieren in een dierentuin

De meeste dieren die je in de dierentuin ziet zijn geboren in die zelfde dierentuin. Daarnaast wisselen dierentuinen ook dieren uit. Om zo’n uitwisseling mogelijk te maken is het voor dierentuinen mogelijk via een computerbestand dieren aan te bieden en te zoeken bij andere dierentuinen.
Deze dieren die in de dierentuin geboren worden komen niet altijd van een vader en moeder die allebei in die dierentuin leven. Soms worden mannetjes of vrouwtjes dieren naar een andere dierentuin gebracht om samen met een vrouwtje of mannetje in die dierentuin kinderen te krijgen.

Een dierentuin maakt een plan welke dieren ze in haar dierentuin wil hebben. De collectie dieren die een dierentuin wil hebben heeft de dierentuin met een bepaald doel. Zo kan men de bezoekers iets willen leren over de dieren in een bepaald gebied. Nederland kent bijvoorbeeld de dierentuin Dierenrijk Europa waar alleen dieren te vinden zijn die in het wild in Europa leven. Maar je hebt ook dierentuinen die maar 1 of een heel klein aantal diersoorten heeft. Bijvoorbeeld Vogelpark Avifauna die alleen vogels heeft. Daarnaast kan men willen helpen bij het fokken van bepaalde bedreigde diersoorten.
Als een dierentuin een bepaalde diersoort wil moet ze altijd goed opletten dat er ook andere dierentuinen zijn die deze diersoort hebben anders kunnen ze er niet zelf voor zorgen dat de dieren in stand blijven door kindjes te krijgen.
De leden van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen hebben onderling afgesproken dat bedreigde diersoorten geen waarde hebben. Hoe kun je nou bepalen als dierentuin wat de geldwaarde is van een bedreigde diersoort als je als doel hebt met zijn alle te zorgen dat de bedreigde diersoort in stand blijft. Daarom schenken of lenen de dierentuinen van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen elkaar de dieren gratis.
Dierentuinen doen veel onderzoek naar de verzorging van dieren en wisselen onderling ook heel veel informatie uit. Ook worden er bijeenkomsten georganiseerd om dierentuinmedewerkers te leren goed om te gaan met dieren en hoe de dieren het beste kunnen worden gehuisvest. Dit gaat bijvoorbeeld over het soort gaas om het hok, de voeding maar ook de verzorging van een dier als een dier zwanger is.

 

9 Responses to “Dierentuin”

 1. Siona

  Te gek! Dankzij deze website kon ik allemaal informatie vinden over de dierentuin.

 2. dit is echt de beste site die ik ken ik heb nu een dikke 10

 3. @noniempje

  Goeie site!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. echt een super site heb voor me werkstuk een 8 gekregen

 5. Bob de bouwer

  Zo, goed werk gedaan van degene die het heeft gemaakt, heb lekker een hoog cijfer :)

 6. melanie

  jammer dat je maar 3 hoofdstukken heb hier maar je kan hier heel veel informatie krijgen super site echt een aanrader