Portugal

Voorwoord

Mijn werkstuk gaat over Portugal. Mijn werkstuk gaat over Portugal omdat wij daar na de zomer gaan wonen en ik meer over het land te weten wou komen want het is een heel mooi en groen land. Toen we er op vakantie gingen had ik het er erg naar mijn zin het was lekker weer, de mensen waren aardig, maar wat ik vooral zo geweldig mooi vond waren de stranden met de reusachtige kliffen. Ik hoop dat jullie mijn werkstuk met plezier lezen.

Inhoudsopgave

  • Voorwoord
  • Inhoudsopgave
  • Inleiding
  • Hoofdstuk 1 De geschiedenis van Portugal
  • Hoofdstuk 2 Algemeen
  • Kaart van Europa
  • Hoofdstuk 3 Klimaat, Natuur en dieren
  • Hoofdstuk 4 Toerisme
  • Kaart van Portugal
  • Hoofdstuk 5 Taal
  • Hoofdstuk 6 Eten en drinken
  • Hoofdstuk 7 Algarve
  • Het Portugese volkslied
  • Nawoord
  • Literatuurlijst

Inleiding

In mijn werkstuk over Portugal kan je verschillende dingen lezen. In het eerste hoofdstuk lees je over de geschiedenis van Portugal. In het tweede hoofdstuk kan je lezen over hoe groot het land is, hoeveel mensen er wonen en dat soort dingen.
In hoofdstuk 3 kan je lezen over het klimaat en de flora en fauna in het land. Ook kan je in de andere hoofdstukken lezen over het toerisme, de taal, het voedsel wat daar populair is en de Algarve.

Hoofdstuk 1 de geschiedenis

De oudste sporen van mensen in Portugal zijn uit de 8ste eeuw V.Chr. die waren van de Phoeniciers. Dat was een volk die veel op zee doorbracht. Ze kwamen uit het Middelandse zeegebied. En ze bouwden handelsposten langs de kust van Portugal. De Romeinen kwamen aan het begin van de 2de eeuw V.Chr. naar Portugal en bleven er langer dan 600 jaar. We weten dat ze er zijn geweest omdat we wegen, bruggen en plaatsen als Evora en Conimbriga waar nog steeds tempels en veel oorspronkelijke gebouwen hebben gevonden. De Romeinen lieten ook nog iets anders belangrijks achter en dat is de taal. Het Portugees is afkomstig van het Latijn, de taal van de Romeinen, verdere informatie over de taal kunt u vinden in hoofdstuk 5. 600 jaar voor.Chr. kwamen de Kelten dat is ook een groep mensen maar die woonden er meer permanent en bouwden boerderijen en dorpen. De volgende inval in Portugal is gedaan door de moren, een Arabisch volk uit Noord-Afrika. Ze vielen in 711 Spanje binnen en veroverde de hele zuidkust, ook de provincie Algarve wat nu tegenwoordig bij Portugal hoort. Algarve is een Moors woord en in het Moors betekent dat het westen. De Algarve werd een Moors koninkrijk daarvan is een sterke traditie ontstaan, die terug te vinden is in het voedsel, de bouwkunst, en uiterlijke kenmerken van sommige mensen. De Moren bleven net zo lang als de Romeinen en lieten net zoveel spullen achter. Ze brachten de Islamitische leer en architectuur met zich mee die toen wereldwijd bekend was. Nieuwe soorten gewassen zoals: katoen, rijst, citroenen, sinaasappelen, vijgen en amandelen. De gouden eeuwen van Portugal kwamen in de 15de en de 16de eeuw. In deze tijd werd het land wereldleider op het gebied van expeditie en zeevaart. Er werd een rijk opgebouwd dank zij de ontdekkingen die werden gedaan in het verre oosten, India, Afrika en Zuid-Amerika. Prins Hendrik begon een zeevaartschool in Sagres, in het zuid-westen van het land. Hier kwamen kaartenmakers en zeelieden bij elkaar om ideeën uit te wisselen en zich klaar te maken voor de grote ontdekkingsreizen. De waardevolle spullen die dan werden meegenomen zoals goud, zilver en diamanten maakten de Portugese koningen tot de rijkste ter wereld.
De val in dat rijk begon in 1578. in dat jaar werden de koningen en de meeste van zijn knechten gedood in een vreselijk gevecht tegen de Moren in Marokko. 2 jaar later deden de Spanjaarden een inval in het verzwakte Portugal en werden er de baas. In 1640 werd Portugal weer eigen baas. Jaren daarna werd er nog oorlog gevoerd. Maar in 1688 werd er uiteindelijk toch vrede gesloten. Het land is nooit meer zo rijk geworden als daarvoor. Veel grote gebouwen zijn overgebleven en herinneren de mensen aan het verleden waar ze trots op zijn.
De Romeinse tempel in Evora.

Hoofdstuk 2 Algemeen

Portugal is een land in het zuiden van Europa en ligt aan de zuid en west kant bij de Atlantische oceaan aan de noord en oost kant grenst het aan Spanje. De grens van Spanje en Portugal is 1200 km lang. Bij Portugal hoort het eiland Madeira en de Azoren dat is een groep eilanden waar het ligt zie je op het plaatjeop blz. 12. De Hoofdstad van Portugal is Lissabon en daar wonen 818.000 mensen andere grote steden zijn Porto met 330.000 mensen, Amadora met 94.000 mensen en Serubal met 77.000 mensen. In Portugal worden vrouwen ouder dan mannen, mannen worden in Portugal gemiddeld 75 jaar en vrouwen 78 jaar. De twee landen Spanje en Portugal heten samen het Iberische schiereiland, dat 582.530 km² groot is en voor 16 % uit Portugal bestaat en voor 84% uit Spanje. Portugal zelf is ongeveer 91.391 km² inclusief de Azoren en Madeira dat is ongeveer twee keer zo groot als Nederland. Er wonen ongeveer 10,1 miljoen mensen in Portugal. Zoals Nederland heeft ook Portugal Provincies, Portugal heeft er in totaal 11 maar meer daarover kun je lezen in hoofdstuk 7 Algarve. Portugal heeft ook zoals alle landen zijn eigen volkslied je kunt hem in het Nederlands en in het Portugees lezen op blz. 19. Toen Portugal in 1986 lid werd van de Europese Unie was het een van de armste landen van West – Europa. Het was kort daarvoor bevrijd van regering die bijna 50 jaar de macht had in Portugal. In deze jaren is er bijna niets gedaan aan sociale, economische en technologische veranderingen. In de rest van West – Europa is daar wel wat aan gedaan dus toen Portugal bij de Europese Unie kwam liepen ze daar in achter, door die dingen werd het leven van de mensen in de andere West – Europese landen makkelijker dan dat van de Portugese. Het land bleef een land wat leefde van de landbouw. In de jaren 60 is het toerisme op gang gekomen en het is sindsdien steeds groter geworden. In Portugal spreken ze Portugees maar meer daarover lees je in hoofdstuk 5 De taal.

Hoofdstuk 3 klimaat, natuur en dieren.

Natuur

Portugal is een groen land met veel bomen. Ook bomen die warmte nodig hebben doen het daar goed. Zo groeien er peper- sinaasappel- en olijfbomen de Portugese naam voor olijfboom is oliveira ook groeien er dennen, kastanjebomen, platanen en eucalyptussen deze bomen groeien snel en hun stammen zijn wel tientallen meters hoog en leveren goed timmerhout, een nadeel van de eucalyptussen is dat hun wortels net sponsen zijn ze zuigen al het water op wat er is dus is de grond daar heel droog. Natuurlijk zijn er ook nog vele andere bomen maar die ga ik niet opnoemen. In heel Portugal maar vooral in het zuiden groeit de kurkeik de blaadjes zijn van onderen grijs en de bovenkant is donkergroen, hij is gemakkelijk herkenbaar aan stam die na het weghalen van de schors een roodbruine kleur heeft. Op de toppen van de bergen staan eiken-, berken-, en kastanjebossen, lager in de bergen kom je alleen struikgewas tegen. In het zuiden groeien in Februari amandelbomen en cipresbomen.

Dieren

De Portugese dieren kan je vinden in Portugal maar ook in vele andere Zuid – Europese landen. Ook komen er Afrikaanse dieren voor zoals de kameleon. In het noorden bij de bergen leven wolven in het wild, en ook de adelaar is daar in het wild te vinden, ook leven er op bepaalde plaatsen lynxen in het wild. Er leven in Portugal ook heel veel wilde zwijnen, wilde katten en andere reptielen. de blauwe ekster kun je er ook vinden en dat is nogal bijzonder want die komen alleen maar voor in Zuid – Spanje en China. Ook in Portugal gaan mensen op jacht waardoor er al dieren zijn uitgestorven of bijna niet meer te vinden zijn. Ook heb je natuurlijk konijnen, veel vogel en natuurlijk insecten.

Klimaat

Portugal heeft een warm en vochtig klimaat, dat komt door de Atlantische oceaan. Er zijn grote warmte verschillen tussen het noorden van Portugal, het zuiden van Portugal, de kust en het binnenland in het is het in de winter heel koud en is het in de zomer bloed heet het kan dan wel 40 graden worden. Aan de zuid kust is het ook wel zo warm maar daar heb je een lekker windje vanaf de Atlantische oceaan.

Noorden

Het noorden van Portugal is een van de natste plekken van heel Europa. Vooral tussen oktober en mei valt er in de bergen veel regen. De wind komt meestal van het westen. En langs de kust van de provincie Minho komt vaak zeemist voor. Het aantal uren dat de zon in het noorden schijnt scheelt niet veel met het zuiden. Maar de zomers duren korter en het is er koeler, dat is langs de kust bij Porto (dat ligt bij de kust) is het 25 graden en ga je dan naar het binnenland dan is het al gauw 30 tot 40 graden. In de winter is het langs de kust ongeveer 10 graden.

Zuiden

In het zuiden regent het 50 tot 60 dagen (maximaal). In Lissabon valt er gemiddeld 753 mm regen. In Faro 522 mm en in het oosten van de Algarve soms zelfs 406 mm. De Algarve heeft een subtropische klimaat en in de winter is het er ongeveer 16 graden en in de zomer z’n 28 graden of warmer. In het zuid oosten bij Spanje wil het ook nog wel eens 40 graden worden. in april en in mei is Faro een van de zonnigste plekken van heel Europa met 300 uren zon.

Hoofdstuk 4 toerisme

Al in de 18de eeuw kwamen er toeristen naar Portugal, het was een land waar je naar toe ging als je al naar Italië, Spanje en Frankrijk al geweest was. In het begin van de jaren 60 van de 18 de eeuw begon het massa-toerisme op gang te komen. Mensen die in het noorden van Europa leefden en waar het in hun land heel goed ging, gingen wonen in een warm zuid Europees land. Het aantal toeristen dat in Portugal komt stijgt nog steeds meer en meer. In 1982 waren 3 miljoen toeristen per jaar. Begin jaren 90 gingen bijna 9 miljoen toeristen naar Portugal op vakantie. Het aantal stijgt ieder jaar met bijna 11%. Dit is ver boven het gemiddelde van Europa in het algemeen dat is namelijk jaarlijks 3,5 % en ook op het gemiddelde van de hele wereld loopt Portugal ver voor dat is namelijk 4,2%. Maar vergeleken met Spanje, Italië en Frankrijk is het aantal toeristen nog maar middelmatig.

Hoofdstuk 5 de taal

Nu zul je je wel eens afvragen waarom al deze toeristen naar Portugal toe komen, nou 1 reden daarvan is

dat het gemakkelijk te bereiken is vanuit andere Europese landen. Ook zijn er 3 vliegvelden ik zal opnoemen waar:

  • 1. Lissabon
  • 2. Oporto
  • 3. Faro

Ook kun je in Portugal komen per schip of per trein komen.
De wegen worden steeds verbeterd en uitgebreid. Dit zie je vooral als je vanuit het binnenland naar de Algarve rijdt (het belangrijkste toeristengebied van Portugal). In de herfst en de winter zijn de wegen bijna leeg, maar in de zomer gaan heel veel mensen naar de Algarve dus zijn de wegen voller

Lissabon

Lissabon is de hoofdstad van Portugal en ook de grootste stad van Portugal. Het word soms wel eens de mooiste stad van de wereld genoemd. Er wonen ongeveer 2.900.000 mensen. In de zomermaanden kan het in Lissabon rond de 35 graden worden. De beste tijd om in Lissabon te komen is in het voorjaar of in het najaar want Lissabon heeft dan een aangenaam klimaat en een lekker briesje. Je moet in de winter maanden wel rekening houden met veel regen. Maar toch wordt het er bijna nooit onder de 10 graden. In Lissabon kun je veel oude bouwwerken bekijken, maar ook kun je veel nieuwe en moderne bouwwerken bekijken.

Porto

Porto is net zoals Lissabon een grote stad. De oude naam van deze stad was Oporto. De Arrabida-brug over de rivier de Douro is de langste vaste boogbrug van Europa. Maar 3 van de 10 Portugezen wonen in steden zoals Porto de rest woont op het platteland.

Portugees is een Roomse taal die wordt gesproken in Portugal, Brazilië,Angola, Guinee-Bissau, Sao Tomé en Principe, Oost-Timor, Kaapverdië, Mozambique, en andere gebieden, zoals Goa en Malakka. Het wordt ook gesproken in Macao, waar het een officiële taal is. In Galicie, een gebied in Spanje ten noorden van Portugal, wordt Galego gesproken eigenlijk is dat een andere taal maar het lijkt heel veel op Portugees. Meer dan 200 miljoen mensen spreken Portugees. Ook staat Portugees op de 7de plaats van talen die het meesten worden gesproken. Het Portugees in Brazilië is anders dan in andere gebieden en dat komt omdat de mensen het daar anders uitspreken dan in andere gebieden, en ook de spelling is daar anders, want eerst had je in alle landen waar Portugees werd gesproken het Acordo Ortográfico wat werd gemaakt in 1990 maar in 1998 werden er andere spelling regels ingevoerd (dat werd gedaan in Brazilië)maar die zijn eigenlijk nooit verteld aan de andere landen waar Portugees word gesproken, dus daarom is er een verschil van de spelling.

Hoofdstuk 6 eten en drinken

Landbouw

Op ongeveer 60% van het land worden granen en dat soort dingen verbouwd. De meeste boeren verbouwen genoeg om voor hun gezin te zorgen en nog een beetje te kunnen verkopen op de markt, ze houden dan koeien en schapen voor het vlees en de melk. De landbouwmethodes die worden gebruikt zijn al honderden jaren oud. In afgelegen delen van het land gebruiken ze nog steeds ossen om de kar en de ploeg te trekken. En reizen met de ezel, dat kan ook niet anders want met de auto bijvoorbeeld zou je er niet kunnen komen dat komt door de slechte wegen. Duizenden boeren leven nog met die oude manier, dat is ook de reden waarom Portugal voor 12,3 miljoen dollar aan voedsel en landbouwproducten koopt vanuit het buitenland. En voor 7,6 miljoen dollar voedsel en landbouwproducten verkoopt aan het buitenland, dat zijn producten zoals: kurk, olijfolie, wijn en fruit.

Visserij

30.000 mensen leven van de visserij. Langs de kust van Portugal liggen ongeveer 17.000 vissersboten. Ze varen naar Groenland op zoek naar kabeljauw. In een jaar wordt ongeveer een kwart van een miljoen ton vis gevangen, daarvan bestaat 30% uit sardines die bij de kust worden gevangen. Sardines en tonijn die gevangen worden bij de kust van de Algarve zijn een groot deel van de vis die wordt verkocht aan het buitenland. Het grootste deel van de vis die aan het buitenland wordt verkocht wordt bij de havens van Peniche, lagos, lexioes en olhao ingeblikt. Veel Portugezen eten graag vis. De meeste Portugezen eten ongeveer 8 kg kabeljauw per jaar. Een gerecht wat heel bekent is in Portugal en van kabeljauw wordt gemaakt is bacalhau. Ze zeggen dat er wel 365 manieren zijn om het klaar te maken, dus voor elke dag van het jaar een andere bereiding.

Wijnen

Portugal is een land van de vinho (wijn). En dat kun je ook merken aan de prijzen een simpele wijn kost niet veel meer dan 0,90 euro. Voor 3,00 euro koop je al een hele goede wijn, in Nederland betaal je daar z’n 12,00 euro voor. De bekendste wijn is port, wat vandaan komt uit het noorden van Portugal. In de wijnen uit het zuiden zit meer alcohol dan in die van het noorden. Iedere streek heeft zijn eigen goede wijn.
Hier zijn wat wijnnamen in het Portugees:

  • Wit
  • Branco
  • Zoet
  • Doce
  • Droog
  • Seco
  • Rood
  • Tinto
  • Wijn
  • Vinho
  • Portwijn
  • Vinho do porto

Hoofdstuk 7 Algarve

Portugal is verdeeld in elf provincies:
Minho, Trás-os-Montes, Alto Douro, Douro Litoral, Beira Alta, Beira Baxia, Estramadura, Ribatejo, Alto Alentejo, Baixo Alentejo, Algarve. Over de Algarve ga ik nu iets vertellen. De Algarve dus een provincie van Portugal en ligt helemaal in het zuiden van het land. De hoofdstad is Faro. Faro is een stad met een grote geschiedenis. Ruim 2000 jaar geleden legden de Romeinen er al een grote haven aan. In 1756 werd de stad hoofdstad van de Algarve. Nu is de stad het centrum van de belangrijke toerisme gebied de Algarve. Op het vliegveld van Faro landen vele lijn- en chartervluchten. In 1992 verongelukte op dit vliegveld een toestel van Martinair tijdens de landing. Tijdens het Europees kampioenschap voetbal 2004 werden enkele wedstrijden gespeeld bij het nieuw gebouwde stadion in de buurt van Faro. Aan de noordkant van de Algarve ligt de provincie Alentejo, aan de oostkant ligt de rivier Rio Guadiana, grensrivier met Spanje en aan de zuid- en de westkant ligt de Atlantische Oceaan. Aan de kust van de Algarve vind je vele kliffen en rotsen het is een heel mooi gezicht en als je boven op z’n rots staat heb je geweldig uitzicht op de zee. in de Algarve heb je bijna het hele jaar door lekker weer en koele nachten. De gemiddelde temperatuur in de zomer is 23 graden en in de winter 14 graden. Het gemiddelde zeewatertemperatuur is in de zomer 21 graden en in de winter 15 graden. Als je langs de kust zit heb je altijd wel een lekker fris windje. De zuidelijke kuststrook van Algarve is ruim 170 km lang. Toeristische plaatsen (zoals Albufeira, Portimao, Monte Gordo en Lagos) zitten meestal aan de kust, terwijl in het bergachtige binnenland bijna geen toeristen te bekennen zijn. Vroeger was het een rustig vissers dorpje maar nu is het een grote stad waar vele toeristen zitten. Er zijn meer dan 200 restaurants en niet alleen toeristen maar ook Portugezen komen in Albufeira, je ziet ook al snel het verschil tussen Portugezen en buitenlanders de Portugezen zijn meestal wat dikker gekleed omdat zij het gewend zijn terwijl de toeristen in korte broeken lopen en T-shirts lopen zij in lange broeken en soms zelfs truien. Oude echte Portugese huizen zijn weggehaald en er zijn nieuwbouw flats, hotels en dat soort dingen voor in de plaats gekomen.

Dit is het Portugese volkslied in het Portugees en in het Nederlands: Portugese tekst:

Heróis do mar, nobre povo,
Nação valente, imortal,
Levantai hoje de novo
O esplendor de Portugal
Entre as brumas da memória.
Ó Pátria sente-se a voz
Dos teus egrégios avós
Que há-de guiar-te à vitória.

REFREIN:

Às armas! Às armas!
Sobre a terra, sobre o mar!
Às armas! Às armas!
Pela Pátria lutar!
Contra os canhões marchar, marchar!
Desfralda a invicta bandeira
À luz viva do teu céu
Brade à Europa à terra inteira
Portugal não pereceu!
Beija o solo teu jucundo
O oceano a rujir d’amor;
E o teu braço vencedor
Deu mundos novos ao mundo!

REFREIN

Saudai o sol que desponta
Sobre um ridente porvir;
Seja o eco d’uma afronta
O sinal de ressurgir.
Raios d’essa aurora forte
São como beijos de mãe
Que nos guardam, nos sustêm,
Contra as injúrias da sorte

Nederlandse vertaling:
Helden van de zee, nobel ras,
Dappere en onsterfelijke natie,
Nu is de tijd om eens temeer de ster van Portugal
te doen oprijzen
uit de mist der herinnering.
Oh vaderland, wij horen de stemmen
Van je grote voorouders
Die je naar de overwinning zullen leiden

REFREIN:

Te wapen, te wapen
Ter land en op de zee!
Te wapen, te wapen
Om te vechten voor ons vaderland!
Om te marcheren tegen de vijandelijke geweren!

Ontvouw de onoverwinnelijke vlag
In het heldere licht van je hemel
Schreeuw tot heel Europa en de wereld uit
Dat Portugal niet is vergaan.
Je gelukkige land wordt gekusd
Door de oceaan die liefde fluistert.
En je overwinnende arm
Heeft de wereld nieuwe werelden gegeven!

REFREIN

Begroet de zon die rijst
Boven een glimlachende toekomst:
Laat de echo van een beledeging
Het signaal voor onze wederopleving zijn.
De stralen van die machtige zonsopgang
Zijn als de kussen van een moeder
Die ons ondersteunt en beschermt
Tegen de beledigingen van het lot.

Nawoord

Ik zelf heb veel van dit werkstuk geleerd, en ik vond het ook een leuk en interessant onderwerp, mijn vorige werkstuk ging over adoptie dat was ook moeilijk want er is bijna geen informatie over te vinden. Bij dit werkstuk heb ik geen supermoeilijk onderwerp gekozen maar ik heb wel de algemene dingen verteld over de hoofdstukken die ik heb gemaakt. Ik hoop dat je het met plezier hebt gelezen.

Literatuurlijst

Titel: Portugal
Schrijver: Inge Ruigrok
Uitgeverij: Elmar Reishandboek
ISBN: 90-389-1474-1

Titel: Portugal
Schrijver: Tiny Keuning
Uitgeverij: ANWB
ISBN: 90-18-01693-4

Titel: Portugal
Schrijver: Ria de Rycke
Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 90-209-4854-7

Titel: Portugal
Schrijver: Hansmaarten Tromp
Uitgeverij: Dominicus
ISBN: 90-257-330-1

Titel: Portugal
Schrijver: Neil Champion
Uitgeverij: Corona
ISBN: 90-5495-185-0

Titel: Portugal
Schrijver: Keith Lye
Uitgeverij: Elgrafic bv
ISBN: 90-384-0257-0

Titel: Algarve
Schrijver: Susie Boulton
Uitgeverij: kosmos reisgids
ISBN: 90-215-9206-1

Titel: Lissabon
Schrijver: Gerd Hammer
Uitgeverij: ANWB
ISBN: 90-18-01061-8

Titel: Wat en hoe in het Portugees
Schrijver: Jef van Egmond
Uitgeverij: kosmos reisgidsen
ISBN: 90 215 3517 3

Heel veel reisgidsen voor plaatjes.

Nl.wikipedia.org/wiki/portugal
Nl.wikipedia.org/wiki/portugees
Nl.wikipedia.org/wiki/lissabon
Nl.wikipedia.org/wiki/volkslied
Nl.wikipedia.org/wiki/porto

 

13 Responses to “Portugal”

  1. Anoniem

    Leuke spreekbeurt jammer genoeg mag ik ndeze niet overschrijven want 1 dan krijg ik problemen en 2 onze spreekbeurt mag niet langer dan 10 minuten duren maar wel een mooie spreekbeurt

    • je dikke vader

      mooie spreekbeurt ik kan hier goeie stukjes tekst uithalen voor mijn werkstuk

  2. mooie spreekbeurt kan ik aleen niet kopieren hebben geen kopieermachinen

  3. Portugalfan

    wij komen ook vaak in portugal en het is er inderdaad fantastisch

  4. anoniem

    ik vind het een hele mooie spreekbeurt maar ik vind heb te land maar ik ga bijna alle info gebruiken super de puper bedankt ik wist er eigelijk niks over in heb mijn werk stuk er ook over gedaan kunnen de makers reageren

  5. anoniempje

    echt super werkstuk alleen jammer dat er niet wat informatie in zit overhet toeristme

  6. mooi ben ik

    hoi ik vind het een mooie spreekbeurd

  7. anoniem

    ik vind portugal ook leuk ik ben er twee keer op vakantie geweest
    en je hebt helemaal gelijk

  8. rustAAAAg

    super ik heb een 10 jeeeh
    super goede spreekbeurt

  9. anoniempjeee

    hallo ik ga mijn spreekbeurt hier over houden en ik vind dit onderwerp super leuk ik ben ook al 5 keer in portugal geweest op verschillende plaatsen ik zal ze even opnoemen: Lissabon (1x) algarve (4x) en ik vond dat super leukk

  10. Eva le poole

    Hoi ik vindt jullie info over Portugal heel leuk en fijn want ik ga er op vakantie met mijn tante