Kunstogen

Inleiding

Hallo jongens en meisjes. Waarom hebben wij voor dit onderwerp gekozen? Omdat Piets vader een kunstoog heeft. En niemand het er bijna over doet. En sommigen niet weten wat het is. En daarom hebben wij voor dit onderwerp gekozen.

Hoofdstuk 1 Hoe doe je een kunstoog in je oogkas?

Eerst doe je je oogkas open. Kees zal het even voor doen. Als jullie willen mogen jullie Kees nadoen. Dan trek je je bovenooglid iets naar voren en zet je het kunstoog in je oogkas. En dan trek je het onderooglid ook iets naar voren zodat hij er in valt. En dan zit hij in je oogkas.


Hoofdstuk 2 Waardoor kun je een kunstoog krijgen?

Er zijn veel manieren hoe je een kunstoog kunt krijgen. Maar Piet’s vader heeft het gekregen met een tumor of te wel Rentinoblastoom. Denk je dat je goede ogen hebt??
Wij testen het uit want wij hebben een kaart meegenomen. Daar gaan we een spelletje mee doen. Op die kaart staat het hele alfabet. Je moet binnen een halve minuut steeds één letter raden.

Hoofdstuk 3 Hoe word een kunstoog gemaakt?

Het is een heel gedoe om een kunstoog te maken. Alles moet heel maar dan ook heel precies en gebeuren. Eerst moet je kijken hoe je goede oog er uit ziet. Want 2 verschillende ogen staat niet. Je kunt een kunstoog blazen. Dat wordt gedaan met een stok, met gesmolten glas en een beetje wind. Deze 2 ogen zijn ook geblazen. Wij gaan nu langs met de ogen.
Je mag ze aanraken maar wel voorzichtig, anders breken ze. En hier hebben wij nog een lijst.
Bekijk hem maar goed.

Hoofdstuk 4 Hoe wordt het ontdekt dat je blind bent?

Er zijn veel manieren hoe het ontdekt word dat je blind bent. Mijn vader deed toen hij nog klein was zo ongeveer met zijn 3e jaar keek hij in de zon en iedere keer deed hij zijn goede oog dicht en het blinde oog open. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon naar de oogarts gaan.
B.v. naar het Haagse laboratorium. En die een paar testen met je laten doen of je blind bent.
Maar Piet heeft een keer in een tijdschrift gekeken. En daar stond in dat er ook een meneer was die een keer zijn goede oog ontstoken had en dat oog deed hij dicht. En het blinde ook had hij open en hij zij ik zie niks.We doen het voor.
Wij hebben een zaklamp meegenomen. Stel je maar voor dat de lamp de zon is. Piet komt langs met de lamp. Doe eens een oog dicht dat is dan het blinde oog. En een oog open dat is het goede oog. En als Piet in jullie’s goede oog schijnt dan hou je het niet lang vol. Want, dat is heel vel en daar kan het oog niet tegen. En dat dichte oog is het blinde oog en als Piet daar in schijnt dan heb je geen last want dan ziet je oog het zonlicht niet.

Hoofdstuk 5 Hoe ziet een kunstoog er uit?

Er is geen een kunstoog hetzelfde. De ene heeft een blauwe kleur een andere bruine en weer een andere is groen en weer een andere is licht blauw enz. En er is ook nog een schaalprothese die heeft de vorm van een schaal.En dan zijn die er ook nog in allerlei kleuren.
En ook nog van groot tot klein. Als je heel goed kijkt zie je dat het ene kunstoogje ietsjes groter is dan de andere.

Hoofdstuk 6 Slot

Dit was onze spreekbeurt. Ik hoop dat jullie er hartstikke veel van geleerd hebben.
En wij hopen ook dat je ons een 8½ geeft.

Vragen

  • 1. Zijn alle kunstogen hetzelfde?
  • 2. Wie heeft van Piet’s familie een kunstoog?
  • 3. Hoeveel kunstogen namen wij mee?
  • 4. Wat voor kleuren hadden de kunstogen?
  • 5. Hoe zijn die kunstogen gemaakt?
  • 6. Hoe heet een kunstoog met de vorm van een schaal?
  • 7. Waarmee wordt een kunstoog geblazen?
  • 8. Hoe komt het dat je met zonlicht het oog dicht doet?
  • 9. Waarom hebben wij voor dit onderwerp gekozen?
  • 10. Hoe hebben ze het ontdekt dat Piet’s vader een kunstoog nodig heeft?
  • 11. Kun je met een kunstoog huilen?
  • 12. Kan een kunstoog bewegen in je oog kas?

 

 

One Response to “Kunstogen”