Whatsapp

Whatsapp is een cross platform berichtendienst op abonnementsbasis voor smartphone eigenaars. De app is beschikbaar voor alle moderne smartphones en maakt het mogelijk om met elkaar te communiceren via een internetverbinding. Het gebruik van Whatsapp is heel divers. Niet alleen is het een mogelijkheid om via tekstberichten met elkaar te chatten, maar je kan ook foto’s versturen, video-bestanden versturen, internetlinks delen met elkaar en geluidsbestanden met elkaar delen. Bovendien is het mogelijk om met elkaar te telefoneren via Whatsapp via een VoIP verbinding. Het zogeheten internetbellen.

Het ontstaan van Whatsapp

In 2009 werd de eerste versie van Whatsapp geïntroduceerd als applicatie voor iPhone. In een later stadium werd het ook uitgebracht als app voor andere telefoonsystemen. Daardoor werd het ook mogelijk om met een Android telefoon, een Blackberry en windows telefoon te Whatsappen. Op sommige besturingssystemen is Whatsapp actief in wel 30 talen. Het is dus een applicatie die wereldwijd mensen met elkaar in contact brengt.

Het wereldwijde succes van Whatsapp

Whatsapp heeft naar eigen zeggen ruim 1 miljard actieve gebruikers. Deze gebruikers versturen elkaar dagelijks in totaal 42 miljard berichten. Deze berichten reizen de hele wereld over. Wereldwijd houden we elkaar dus op de hoogte van ons wel en wee. Afstanden tussen personen onderling spelen geen rol meer. Whatsapp verbindt mensen. We delen dagelijks gemiddeld 250 miljoen videoberichten met elkaar en 1.6 miljard afbeeldingen. Whatsapp heeft hiermee gezorgd voor een verschuiving in de samenstelling van mobiele telefoonabonnementen. Mensen gingen immers steeds minder sms berichten versturen. Daarentegen werden er steeds meer MB’s gebuikt om via internet berichten te versturen. Het blijkt big business te zijn. Op 19 januari 2014 nam het bedrijf Facebook Whatsapp over. Whatsapp bleek op dat moment ruim 19 miljard Amerikaanse Dollars waard te zijn.

Niet altijd even veilig

In het verleden was Whatsapp nog wel eens negatief in het nieuws. Ze zouden de privacy van hun gebruikers niet goed genoeg beschermen. Berichten konden door andere gebruikers uitgelezen worden en telefoongesprekken gevoerd via Whatsapp konden worden meegeluisterd via een hack in het systeem. Het was zelfs mogelijk om complete accounts over te nemen. Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft zich er hard voor gemaakt dat deze lekken in het Whatsapp systeem zouden worden gedicht. In 2015 werd dan eindelijk bekend gemaakt door de Authoriteit Persoonsgegevens dat Whatsapp veilig was waardoor de privacy van de gebruikers beter beschermd was. Tegenwoordig heeft Whatsapp een zogeheten end-to-end encryptie, wat wil zeggen dat de berichten alleen nog door de ontvanger en de verzender te lezen zijn. Verder zijn ze versleuteld zodat ze niet meer door anderen zijn uit te lezen. Hiermee werd Whatsapp ineens de best beveiligde boodschappenservice ter wereld.

Veiligheid met nadelen

Het lijkt natuurlijk alleen maar positief dat berichten niet meer kunnen worden afgelezen en telefoontjes niet meer kunnen worden meegeluisterd door externe partijen. Er zitten echter ook haken en ogen aan. In deze tijd van terreurdreiging is het duidelijk dat terroristen en criminelen ook met elkaar kunnen communiceren via Whatsapp zonder dat ze kunnen worden afgeluisterd.

Whatsapp in de praktijk

We zullen uitleggen hoe Whatsapp nou voor jou en mij in de praktijk werkt. Op je smartphone, van om het even welk besturingssysteem, installeer je allereerst de app van Whatsapp. Wanneer je die wil bevestigen moet je eerst een controle code invullen waarna Whatsapp actief is. Die controlecode zorgt ervoor dat anderen niet in jouw Whatsapp kunnen komen om mee te lezen en mee te luisteren. Vervolgens begin je contactpersonen toe te voegen in jouw Whatsapp. Die contactpersonen kunnen vrienden, familie en bekenden zijn waar jij het mobiele telefoonnummer van weet. Vanaf het moment van het toevoegen van telefoonnummers in jouw Whatsapp applicatie is het mogelijk om met anderen te communiceren via tekstberichten, gesproken berichten, om afbeeldingen te versturen en video’s te verzenden. Dit alles gaat niet van je belbundel af. Je gebruikt namelijk internet MB’s. Wanneer je aan het verzenden van een bericht niet voldoende hebt is er ook nog de mogelijkheid om elkaar te bellen via Whatsapp. Ook in dit geval gebruik je geen belminuten meer, maar internet MB’s.

De kracht van communicatie

faviconJe zou dus kunnen zeggen dat mensen meer betrokken zijn bij elkaar via Whatsapp. Toch valt er natuurlijk ook een heleboel te zeggen tegen deze vorm van digitalisering. In het verleden was er gewoon persoonlijk contact. Je praatte met elkaar, pakte regelmatig de telefoon en hoorde elkaars stem. Tegenwoordig gaat dat uiteraard anders. Je communiceert nog steeds met elkaar maar dit is wel onpersoonlijker geworden. Het mag duidelijk zijn; hoe populair messenger diensten als Whatsapp ook mogen zijn; ze zullen nooit de waarde van echt persoonlijk contact evenaren.

 

One Response to “Whatsapp”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *