Bijna jarig?
klik hier!Home   Het Heelal

Het Heelal


Inleiding

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik het leuk vind en omdat ik de planeten, de aarde, de maan en het hele heelal mooi vind. En ik heb hele mooie plaatjes. Toen we op vakantie waren in Drenthe zijn we in een sterrenwacht geweest dat was heel erg leuk.

Inhoud

Hoofdstuk 1 : Hoe ontstaat
Hoofdstuk 2 : Het heelal
Hoofdstuk 3 : De planeet aarde
Hoofdstuk 4 : De maan
Hoofdstuk 5 : De zon
Hoofdstuk 6 : Ons zonnestelsel
Hoofdstuk 7 : Kometen
Hoofdstuk 8 : Nevels
Hoofdstuk 9 : De sterrenhemel

Hoofdstuk 1 Het ontstaan

Alles is ontstaan door een grote knal.

Voor die knal was er niets, geen ruimte, geen sterren, geen planeten helemaal niets. Die knal word de oerknal genoemd. Ongeveer vijftien miljard jaar geleden vond die knal plaats. Uit die grote knal zijn sterrenstelsels ontstaan en planeten en sterren en de aarde.

Ons zonnestelsel is ontstaan uit een gaswolk die ronddraaide. In het midden van die gaswolk is de zon geboren. Aan de randen ontstonden planeten. Kleine deeltjes uit de gaswolk plakten samen. Als een soort stofzuiger werden meer deeltjes opgeveegd. Zo onstonden de planeten.

De aarde was in die tijd nog vloeibaar, langzaam koelde de aarde af en stolde. Net als kaarsvet. En toen heeft het nog heel lang geduurd voor er mensen liepen.

Hoofdstuk 2 Het heelal

De aarde is een planeet. Rond de aarde beweegt de maan. Samen draaien zij rond de zon De aarde is niet de enige planeet die rond de zon draait. Nog acht anderen planeten doen dat ook.

De zon is een ster. Hij geeft licht en warmte. De zon met de negen andere planeten en al de manen noemen we het zonnestelsel.

De zon is niet alleen. Hij staat samen met miljarden anderen sterren bij elkaar in een sterrenstelsel, Het melkwegstelsel.

Dat is een soort platte plannenkoek. Ons melkwegstelsel is niet het enigste sterrenstelsel. Overal in het heelal zijn groepjes sterrenstelsels. Deze groepjes noemen we clusters. En al deze clusters samen lijken een beetje op grote zeepbellen. De randen van de zeepbellen zijn dan de clusters van sterrenstelsels. Daartussen is het eigenlijk heel leeg. Een sterrenstelsel bij ons in de buurt is het andromeda-stelsel.

Hoofdstuk 3 De planeet aarde

De aarde is een van de negen planeten die rond de zon draaien. Om een rondje rond de zon te draaien heeft de aarde een jaar nodig.

We bewegen met 30 kilometer per seconde rond de zon. De aarde draait zelf ook rond, net als een tol. In 24 uur een rondje. Op het deel waar de zon opgericht is is het dag. Op de andere kant is het schaduw, daar is het nacht.

Doordat de aarde ronddraait, lijkt het alsof de zon beweegt. Hij komt op in het oosten en gaat in het westen onder. In het echt blijft de zon op 1 plek staan. Ook sterren lijken ’s nachts van oost naar west te bewegen. Je ziet dit niet al na een paar minuten, maar als je goed kijkt waar een ster staat en je kijkt 1 uurtje later weer, dan zie je duidelijk dat hij is verschoven. Dat komt doordat de aarde draait.

Hoofdstuk 4 De maan

De maan is het hemellichaam dat het dichtst bij de aarde staat. De afstand is ongeveer 380.000 kilometer. De astronauten hadden een paar dagen nodig om de maan te bereiken. De maan draait om de aarde. In een maand draait de maan een keer rond de aarde. Hier komt het woord MAAND vandaan. De maan geeft zelf geen licht. De maan weerkaatst het licht van de zon, net als een spiegel. De maan wordt steeds op een andere manier door de zon beschenen. Als de maan recht tegenover de zon staat, kan de zon de hele maan beschijnen. Het is dan volle maan. Als alleen de rechterhelft wordt verlicht is het eerste kwartier en het is laatste kwartier als de linkerhelft wordt beschenen.

Een keer per maand staat de maan tussen de aarde en de zon. Dan wordt de achterkant van de maan beschenen. Wijk kijken dan tegen de donkere kant aan. Dat is de nieuwe maan. Deze vormen worden schijngestalten van de maan genoemd. Op de de maan is geen leven. Waar de zon schijnt is het wel 100 graden heet, maar in de schaduw is het 150 graden onder nul. Er is geen zuurstof en er groeit niets.

Hoofdstuk 5 De zon

De zon is een ster. Net als alle andere sterren die je ’s nachts kunt zien. Alleen staat de zon heel dichtbij. Daarom zien we de zon heel groot. Net als de aarde en negen andere planeten draait de zon om haar eigen as. Hij doet daar minder dan een maand over. De zon geeft licht en warmte. Dat komt doordat de zon een soort brandstof heeft, net als benzine van een auto. In de zon wordt waterstof omgezet in helium, daarbij ontstaan licht en warmte. Voorlopig blijft de zon nog branden. Pas over 5 miljard jaar is de brandstof op. Diep in de zon is het enorm heet, wel zo’n 15 miljoen graden. Aan het oppervlak is het een stuk minder heet. Maar toch nog altijd zo’n 6000 graden. De zon is heel erg groot.

Hoofdstuk 6 Ons zonnestelsel

De aarde is niet de enige planeet die rond de zon draait. Er draaien nog 8 andere planeten in het rond. Vanaf de zon gezien zijn dat mercurius, venus, de aarde, mars, jupiter, saturnus, uranus, neptunus en pluto. Mercurius doet 88 dagen over 1 rondje. De aarde 1 jaar, terwijl pluto er bijna 250 jaar over doet.

Mercurius, venus, de aarde en mars lijken een beetje op elkaar. De planeten zijn opgebouwd uit gesteente en metalen. Je kunt er dus op rondlopen.

Mercurius lijkt een beetje op de maan. Hij is helemaal bedekt met kraters.

Venus is een barre wereld. Die planeet heeft een dikke dampkring. De temperatuur loopt er op tot 500 graden. Op venus komen veel vulkanen voor.

Mars wordt de rode planeet genoemd. Er zitten heel veel ijzerdeeltjes in de marsbodem. Die zijn een beetje verroest, vandaar die speciale kleur. Vroeger dachten de mensen dat er leven op mars was. Marsmannetjes, die lopen er dus NIET rond. Maar misschien is er ooit een heel klein leventje geweest. Dat maakt mars wel een bijzondere planeet.

Tussen mars en jupiter zweven duizenden rotsblokken. Dit zijn de planetoiden. Sommige zijn heel veel kilometers groot. De grootste is duizend kilometer. Misschien zijn het overblijfselen van een planeet, die uitelkaar is gerukt.

Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus zijn gasplaneten. Op deze planeten kun je niet rondlopen. Ze bestaan uit gassen.

Jupiter is de grootste planeet in ons zonnestelsel. Als jupiter hol zou zijn, dan zouden er wel 1300 aardbolletjes inpassen.

Daarna komen we saturnus tegen, de beroemde planeet met de ringen. Deze ringen bestaan uit ontelbare stofdeeltjes en steentjes.

Daarna komen we uranus en neptunus tegen. Neptunus is pas in 1846 ontdekt.

Pluto is eigenlijk heel klein voor een planeet en het is er erg koud, doordat pluto zover van de zon afstaat. In de buurt van pluto komen we allerlei koude kleine hemellichamen tegen. Deze worden ijsdwergen genoemd. Misschien is pluto geen echte planeet maar een grote ijsdwerg.

Hoofdstuk 7 Kometen

Een komeet is een soort vuile ijsbal. Als hij gewoon door het heelal zweeft, kun je hem niet zien. Maar soms komt hij in de buurt van de zon. Door de warmte van de zon begint de komeet een beetje te verdampen. Er ontstaat dan een grote wolk van stof en gas. Dit materiaal wordt door de zon weggeblazen. Zo ontstaat de staart van de komeet. Deze staart kan wel miljoenen kilometers lang worden. En dan is een komeet wel vanaf de aarde te zien. De kometen krijgen de naam van hun ontdekker.

De meeste kometen bevinden zich in de Oort-wolk. Dat is een soort schil van miljarden kometen rond ons zonnestelsel.

Hoofdstuk 8 Nevels

Tussen al die ontelbare sterren komen we ook nevels tegen. Grote wolken van stof en gas. Soms een overblijfsel van een ontplofte ster. Na lange tijd licht geven kan een ster ontploffen. De ster slingert dan al zijn materiaal de ruimte in. Of zo’n nevel is juist een plaats waar een nieuwe ster geboren wordt. Gas en stofdeeltjes klitten op elkaar. Het deeltje wordt steeds groter, hierdoor trekt het weer nieuwe deeltjes aan. Uiteindelijk gaat die nieuwe ster warmte en licht geven. Zo is ook heel lang geleden onze zon ontstaan.

Hoofdstuk 9 De sterrenhemel

Als ’s avonds de zon ondergaat, komen de sterren tevoorschijn. Omdat de zon zoveel licht geeft, kun je overdag de sterren niet zien. De zon overstraalt de sterren. Alle sterren zijn zonnen, net als de zon. Sommige zijn kleiner, maar er zijn er ook die veel groter zijn dan de zon.

Omdat deze heel ver weg staan, zien we alleen maar lichtstipjes. Sommige sterren lijken in groepjes te staan. Die figuren worden sterrenbeelden genoemd. De bekendste sterrenbeelden zijn die van de dierenriem. Iedereen heeft een sterrenbeeld. Welk beeld je hebt, hangt af van de maand waarin je geboren bent. Deze sterrenbeelden zijn zo bijzonder omdat de zon, de maan en de planeten altijd in deze sterrenbeelden staan.

spreekbeurt

 

51 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen