Bijna jarig?
klik hier!Home   Vliegtuigen

Vliegtuigen


Inleiding

Een vliegtuig is een voertuig dat in de lucht vliegt. Een passagiersvliegtuig is een vliegtuig die mensen vervoerd. Een gevechtsvliegtuig is een vliegtuig die oorlog voert. Een gevechtsvliegtuig is ook bedoeld om te kijken wat er op de grond gebeurd. Dus een gevechtsvliegtuig vecht niet altijd.

De geschiedenis van het vliegtuig

Op 17 december 1903, begint de geschiedenis van de Luchtmacht. Toen waren er een paar Amerikaanse broers die een vliegtuigje hadden gemaakt en daarmee konden vliegen.Dit waren de broeders Wright.

Nadat zij voor het eerst gevlogen hadden dachten de mensen in Nederland dat een vliegtuig wel eens heel handig konden zijn voor het leger. Daarom werd al snel de Luchtvaart Afdeling opgericht. Die hadden toen maar 1 vliegtuig, 5 mensen en 1 auto. In de eerste wereldoorlog, die duurde van 1914 tot en met 1918, deed Nederland niet mee. Wel was het zo dat er veel vliegtuigen van de Engelsen en de Duitsers noodlandingen moesten maken in Nederland. Al die vliegtuigen werden toen in beslag genomen. Zodoende had Nederland al snel een hoop vliegtuigen.

Tussen de eerste wereldoorlog en de tweede wereldoorlog vloog de Luchtmacht twintig jaar lang eigenlijk alleen met vliegtuigen van Anthonie Fokker. Jullie weten vast wel dat de fabriek van Fokker later heel groot geworden is. Ook in Papendrecht stond een grote fabriek van Fokker, je weet wel vlakbij het Slobbegors. Helaas bestaat Fokker nu niet meer, want een paar jaar geleden zijn ze ermee gestopt.

In de tijd tussen de eerste en de tweede wereldoorlog is ook het bekende embleem van de luchtmacht ontstaan. Jullie weten vast wel wat ik bedoel. Het staat op alle vliegtuigen en helikopters.

Vroeg in de ochtend van de 10e mei 1940 vielen er Duitse bommen op de Nederlandse vliegvelden. Het was de bedoeling van de Duitsers om de Nederlandse Luchtmacht in een klap uit te schakelen. Dit lukte niet helemaal. Van de 124 vliegtuigen werden er 15 op de grond vernield. De andere vliegtuigen haalden heel veel Duitse vliegtuigen neer. Onze Luchtmacht vernietigde ongeveer 300 van de 1000 Duitse vliegtuigen die in Nederland werden ingezet. Op 14 mei 1940 bombardeerden 84 Duitse bommenwerpers de binnenstad van Rotterdam. Toen besloot belangrijkste generaal in Nederland om niet meer te vechten. Van de 124 vliegtuigen die Nederland voor de oorlog had waren er nog maar 35 over. Helaas.

Na de oorlog werd de Koninklijke Luchtmacht steeds moderner gemaakt. In 1948 kwamen de eerste straaljagers naar Nederland. Alle vliegtuigen daarvoor vlogen met propellers, jullie weten wel hoe die er uit zien.

In 1960 kwamen ook de Fokker transportvliegtuigen. Dit was de F 27. Die vliegtuigen hebben we nog steeds.

In 1962 kregen we de Starfighter. Dit was een ontzettend snel straalvliegtuig. Dit vliegtuig kwam uit Amerika. Dit vliegtuig kon wel 2300 kilometer per uur vliegen. Dat is wel 20 keer zo snel als je vader of jij in de auto rijdt.

In 1975 kreeg onze Luchtmacht opnieuw nieuwe vliegtuigen. En die vliegtuigen vliegen nu nog steeds. Deze vliegtuigen heten F-16. Dezelfde vliegtuigen kwamen ook in België, Denemarken, Noorwegen en de Verenigde Staten. De F-16 is later nog heel wat keren in de fabriek terug geweest. Zo hebben ze bijvoorbeeld wel eens nieuwe apparaten in het vliegtuig gezet, waarmee de piloten ook s’nachts konden vliegen. Dan hebben ze hun eigen ogen niet mee nodig maar kijken ze met een radar op een soort televisie in hun cockpit. De cockpit is de plaats waar de piloot in zit.


De cockpit van de piloot


De F-16

Weet je welke vliegtuigen wij in Nederland nog meer hebben? De Hercules. De Hercules is een heel groot transportvliegtuig, waar we alles mee kunnen vervoeren. In 1995, dat is zeven jaar geleden, is er zo’n Hercules verongelukt op de vliegbasis Eindhoven. Toen zijn er wel 20 of 30 mensen verbrand.

Jullie weten vast nog wel dat Nederland, samen met de Amerikanen, de Duitsers, de Belgen en de Duitsers pas nog oorlog heeft gevoerd in Kosovo. In Kosovo heeft onze Luchtmacht veel bruggen, fabrieken, tanks, treinen en wegen vernietigd van de Serviërs. Wij hebben deze oorlog gewonnen, zodat de Serviërs nu al die arme mensen in Kosovo niet meer kunnen vermoorden en uithongeren.

Gevechtsvliegtuigen

Het bekendste gevechtsvliegtuig van Nederland is de F-16. De F-16 is een jachtvliegtuig en bedoeld om met andere Vliegtuigen te vechten. Maar hij kan nog veel meer. De Wendbare F-16 is ook geschikt voor het aanvallen van Doelen op de grond. Op 12 km hoogte kan de F-16 2172 km per uur halen, ongeveer tweemaal de geluid’s- Snelheid. De F-16 heet officieel de Fighting Falcon (Vechtvalk), maar alle piloten noemen hem liever de Viper (Ader). In de F16 is een tweezits lestoestel. Voorin de leerling en achter hem de instructeur. Piloten dragen een G-pak. Als ze een scherpe bocht draaien, loopt het bloed vanuit hun hoofd naar hun benen en kunnen ze bewusteloos raken. Een G-pak blaast zichzelf bij zo’n bocht automatisch op. Het perst tegen het onderlichaam een houdt het omlaag stromende bloed tegen. En voordat de piloot gaat vliegen. Wordt is het hele vliegtuig nagekeken. Zo’n inspectie kan wel 3 kwartier duren.

Nieuw vliegtuig

Nederland heeft een nieuw gevechtsvliegtuig gekocht. Hij het de J.S.F. ( Joint Strike Fighter ) Hij heeft een gewicht als hij leeg is van 11.000 kg En van zijn wapenlast 6.500 kg. En zijn brandstof 7.500 kg. Zijn lengte is 15.4 meter. En zijn spanwijdte van de vleugels 9/12 meter. En zijn maximale snelheid is 2.000 km per uur Hij kost 40.000.000 euro En Nederland wil er 80 a 100 Amerika maakt er 3.000 tot 6.000 Hij is vanaf 2008 beschikbaar.

Nog wat gevechtsvliegtuigen:


Tunderbolt


Hornet

Passagiersvliegtuigen

Hoe leer je vliegen

Je begint altijd in een sportvliegtuigje als je gaat leren vliegen, omdat dat goedkoop is, ook als je als piloot in een boeing 747 of een ander soort verkeersvliegtuig wilt leren vliegen moet hij dat ook eerst in een sportvliegtuigje leren. Daarna ga je verder leren vliegen in de simulator. Een simulator is net een echt vliegtuig maar dan blijft hij op de grond staan, maar dan lijkt het net of je echt vliegt. Ook is een simulator erg handig voor gevaarlijke oefeningen, zoals wat je doen moet als je neerstort en wat je doen moet als je vliegtuig in de brand vliegt

De Jumbojet


De 747 Jumbojet

De 747 jumbojet is het grootste lijn- vliegtuig ter wereld. Hij kan meer dam 400 personen vervoeren. De jumbo heeft vier enorme straalmotoren voor de voort stuwing. Hij vliegt het beste op een hoogte van 10.500 meter, 20 keer zo hoog als de hoogste wolkenkrabbers. De jumbojet is 64 meter breed tussen de vleugeltips, net zo breed al 35 auto’s naast elkaar de jumbojet vliegt met een snelheid van 930 kilometer per uur

Het opstijgen en het landen van het vliegtuig

Na het oké signaal worden de vleugelneuskleppen en de landingskleppen uitgeschoven.Hierdoor word de oppervlakte van de vleugels vergroot, zodat er meer stijgkracht ontstaat De piloot opent daarna de gashendels waardoor de motoren het vliegtuig voort stuwen over de landingsbaan. Het vliegtuig maakt snelheid. Nu stroomt de lucht sneller over de vleugels en ontstaat er meer stijgkracht.Bij opstijgsnelheid gaat de hoogte roeren omhoog, zodat de neus omhoog komt.

Zodra het vliegtuig omhoog klimt gaat de hoogteroeren weer terug. En worden de wielen terug getrokken. Als het vliegtuig genoeg vaart heeft. Worden de vleugelneuskleppen en de landingskleppen ingetrokken. Het vliegtuig vliegt vervolgens naar een kruishoogte van 10.000 meter. Om te gaan dalen verandert de piloot de hoogte roeren. Er kan gas worden terug genomen. Op aanvlieghoogte brengt de pilloot het vliegtuig met hoogteroeren weer een horizontale vlucht.

Voor de landing worden de landingskleppen uitgeschoven. Zodat de vleugels een grotere kromming krijgen. Hierdoor ontstaat er meer lucht weerstand. Waardoor door het vliegtuig wordt afgeremd. Terwijl het licht groter word. Ook de vleugelneus kleppen worden uitgeschoven. Er word zo namelijk meer licht bij hun lagere snelheid bereikt. Om voldoende snelheid te houden, moet er gas bij worden gegeven. Het ladingsgestel word uitgeklapt. Door de hoogteroeren eventjes te gebruiken. Wordt het toestel recht getrokken. Bij het raken van de grond, worden de grondspoilers omhoog gezet. Zodat de stijgkracht word afgebroken. De luchtstroom wordt hier afgebogen. Hierdoor wordt het vliegtuig omlaag geduwd. De piloot gebruikt de wielremmer om af te remmen. De luchtstroom van de motoren worden naar voren gericht. Zodat er sneller wordt afgeremd. En dan gaat hij de passagiers uitladen. En dan naar de naar zijn plaats waar hij moet staan.

Radarvliegtuig

Altijd handig! Een compleet radarstadion aan boord van een vliegtuig. Zo kunnen straaljager piloten snel geïnformeerd worden over naderende straaljagers of bommenwerpers.

KLM

In 1919 werd ook een Nederlandse luchtvaartmaatschappij opgericht, de KLM (Koninklijke Luchtvaart Maatschappij). De eerst passagiersvlucht werd door de KLM gemaakt op 17 mei 1920, van Londen naar Amsterdam. Op deze vlucht werden twee passagiers vervoerd.

Schiphol in het begin

Met de eerste KLM-vlucht in 1920, werd Schiphol ook onze nationale burgerluchthaven. Voor die tijd, vanaf 1916 werd het tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikt als militaire luchthaven. Vanaf 1920 werd het de thuishaven van KLM. Hierdoor groeide Schiphol snel.

De zwarte doos

De zwarte doos is geen zwarte doos. Maar het is een doos in het vliegtuig Als het vliegtuig eventueel neerstort. Gaan ze gelijk opzoek naar de zwarte doos Want met de zwarte doos kan je alles horen wat de piloot zij. Bij voorbeeld als hij gekaapt is. Maar als het vliegtuig in het water neer is gestort. Is het moeilijker om de zwarte doos te vinden. Maar de zwarte doos kan toch de oorzaak meestal wel vinden.

 

 

  33 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen