Bijna jarig?
klik hier!Home   Vliegtuigen

Vliegtuigen


Inleiding

Een vliegtuig is een voertuig dat in de lucht vliegt. Een passagiersvliegtuig is een vliegtuig die mensen vervoerd. Een gevechtsvliegtuig is een vliegtuig die oorlog voert. Een gevechtsvliegtuig is ook bedoeld om te kijken wat er op de grond gebeurd. Dus een gevechtsvliegtuig vecht niet altijd.

De geschiedenis van het vliegtuig

Op 17 december 1903, begint de geschiedenis van de Luchtmacht. Toen waren er een paar Amerikaanse broers die een vliegtuigje hadden gemaakt en daarmee konden vliegen.Dit waren de broeders Wright.

Nadat zij voor het eerst gevlogen hadden dachten de mensen in Nederland dat een vliegtuig wel eens heel handig konden zijn voor het leger. Daarom werd al snel de Luchtvaart Afdeling opgericht. Die hadden toen maar 1 vliegtuig, 5 mensen en 1 auto. In de eerste wereldoorlog, die duurde van 1914 tot en met 1918, deed Nederland niet mee. Wel was het zo dat er veel vliegtuigen van de Engelsen en de Duitsers noodlandingen moesten maken in Nederland. Al die vliegtuigen werden toen in beslag genomen. Zodoende had Nederland al snel een hoop vliegtuigen.

Tussen de eerste wereldoorlog en de tweede wereldoorlog vloog de Luchtmacht twintig jaar lang eigenlijk alleen met vliegtuigen van Anthonie Fokker. Jullie weten vast wel dat de fabriek van Fokker later heel groot geworden is. Ook in Papendrecht stond een grote fabriek van Fokker, je weet wel vlakbij het Slobbegors. Helaas bestaat Fokker nu niet meer, want een paar jaar geleden zijn ze ermee gestopt.

In de tijd tussen de eerste en de tweede wereldoorlog is ook het bekende embleem van de luchtmacht ontstaan. Jullie weten vast wel wat ik bedoel. Het staat op alle vliegtuigen en helikopters.

Vroeg in de ochtend van de 10e mei 1940 vielen er Duitse bommen op de Nederlandse vliegvelden. Het was de bedoeling van de Duitsers om de Nederlandse Luchtmacht in een klap uit te schakelen. Dit lukte niet helemaal. Van de 124 vliegtuigen werden er 15 op de grond vernield. De andere vliegtuigen haalden heel veel Duitse vliegtuigen neer. Onze Luchtmacht vernietigde ongeveer 300 van de 1000 Duitse vliegtuigen die in Nederland werden ingezet. Op 14 mei 1940 bombardeerden 84 Duitse bommenwerpers de binnenstad van Rotterdam. Toen besloot belangrijkste generaal in Nederland om niet meer te vechten. Van de 124 vliegtuigen die Nederland voor de oorlog had waren er nog maar 35 over. Helaas.

Na de oorlog werd de Koninklijke Luchtmacht steeds moderner gemaakt. In 1948 kwamen de eerste straaljagers naar Nederland. Alle vliegtuigen daarvoor vlogen met propellers, jullie weten wel hoe die er uit zien.

In 1960 kwamen ook de Fokker transportvliegtuigen. Dit was de F 27. Die vliegtuigen hebben we nog steeds.

In 1962 kregen we de Starfighter. Dit was een ontzettend snel straalvliegtuig. Dit vliegtuig kwam uit Amerika. Dit vliegtuig kon wel 2300 kilometer per uur vliegen. Dat is wel 20 keer zo snel als je vader of jij in de auto rijdt.

In 1975 kreeg onze Luchtmacht opnieuw nieuwe vliegtuigen. En die vliegtuigen vliegen nu nog steeds. Deze vliegtuigen heten F-16. Dezelfde vliegtuigen kwamen ook in België, Denemarken, Noorwegen en de Verenigde Staten. De F-16 is later nog heel wat keren in de fabriek terug geweest. Zo hebben ze bijvoorbeeld wel eens nieuwe apparaten in het vliegtuig gezet, waarmee de piloten ook s’nachts konden vliegen. Dan hebben ze hun eigen ogen niet mee nodig maar kijken ze met een radar op een soort televisie in hun cockpit. De cockpit is de plaats waar de piloot in zit.


De cockpit van de piloot


De F-16

Weet je welke vliegtuigen wij in Nederland nog meer hebben? De Hercules. De Hercules is een heel groot transportvliegtuig, waar we alles mee kunnen vervoeren. In 1995, dat is zeven jaar geleden, is er zo’n Hercules verongelukt op de vliegbasis Eindhoven. Toen zijn er wel 20 of 30 mensen verbrand.

Jullie weten vast nog wel dat Nederland, samen met de Amerikanen, de Duitsers, de Belgen en de Duitsers pas nog oorlog heeft gevoerd in Kosovo. In Kosovo heeft onze Luchtmacht veel bruggen, fabrieken, tanks, treinen en wegen vernietigd van de Serviërs. Wij hebben deze oorlog gewonnen, zodat de Serviërs nu al die arme mensen in Kosovo niet meer kunnen vermoorden en uithongeren.

Gevechtsvliegtuigen

Het bekendste gevechtsvliegtuig van Nederland is de F-16. De F-16 is een jachtvliegtuig en bedoeld om met andere Vliegtuigen te vechten. Maar hij kan nog veel meer. De Wendbare F-16 is ook geschikt voor het aanvallen van Doelen op de grond. Op 12 km hoogte kan de F-16 2172 km per uur halen, ongeveer tweemaal de geluid’s- Snelheid. De F-16 heet officieel de Fighting Falcon (Vechtvalk), maar alle piloten noemen hem liever de Viper (Ader). In de F16 is een tweezits lestoestel. Voorin de leerling en achter hem de instructeur. Piloten dragen een G-pak. Als ze een scherpe bocht draaien, loopt het bloed vanuit hun hoofd naar hun benen en kunnen ze bewusteloos raken. Een G-pak blaast zichzelf bij zo’n bocht automatisch op. Het perst tegen het onderlichaam een houdt het omlaag stromende bloed tegen. En voordat de piloot gaat vliegen. Wordt is het hele vliegtuig nagekeken. Zo’n inspectie kan wel 3 kwartier duren.

Nieuw vliegtuig

Nederland heeft een nieuw gevechtsvliegtuig gekocht. Hij het de J.S.F. ( Joint Strike Fighter ) Hij heeft een gewicht als hij leeg is van 11.000 kg En van zijn wapenlast 6.500 kg. En zijn brandstof 7.500 kg. Zijn lengte is 15.4 meter. En zijn spanwijdte van de vleugels 9/12 meter. En zijn maximale snelheid is 2.000 km per uur Hij kost 40.000.000 euro En Nederland wil er 80 a 100 Amerika maakt er 3.000 tot 6.000 Hij is vanaf 2008 beschikbaar.

Nog wat gevechtsvliegtuigen:


Tunderbolt


Hornet

Passagiersvliegtuigen

Hoe leer je vliegen

Je begint altijd in een sportvliegtuigje als je gaat leren vliegen, omdat dat goedkoop is, ook als je als piloot in een boeing 747 of een ander soort verkeersvliegtuig wilt leren vliegen moet hij dat ook eerst in een sportvliegtuigje leren. Daarna ga je verder leren vliegen in de simulator. Een simulator is net een echt vliegtuig maar dan blijft hij op de grond staan, maar dan lijkt het net of je echt vliegt. Ook is een simulator erg handig voor gevaarlijke oefeningen, zoals wat je doen moet als je neerstort en wat je doen moet als je vliegtuig in de brand vliegt

De Jumbojet


De 747 Jumbojet

De 747 jumbojet is het grootste lijn- vliegtuig ter wereld. Hij kan meer dam 400 personen vervoeren. De jumbo heeft vier enorme straalmotoren voor de voort stuwing. Hij vliegt het beste op een hoogte van 10.500 meter, 20 keer zo hoog als de hoogste wolkenkrabbers. De jumbojet is 64 meter breed tussen de vleugeltips, net zo breed al 35 auto’s naast elkaar de jumbojet vliegt met een snelheid van 930 kilometer per uur

Het opstijgen en het landen van het vliegtuig

Na het oké signaal worden de vleugelneuskleppen en de landingskleppen uitgeschoven.Hierdoor word de oppervlakte van de vleugels vergroot, zodat er meer stijgkracht ontstaat De piloot opent daarna de gashendels waardoor de motoren het vliegtuig voort stuwen over de landingsbaan. Het vliegtuig maakt snelheid. Nu stroomt de lucht sneller over de vleugels en ontstaat er meer stijgkracht.Bij opstijgsnelheid gaat de hoogte roeren omhoog, zodat de neus omhoog komt.

Zodra het vliegtuig omhoog klimt gaat de hoogteroeren weer terug. En worden de wielen terug getrokken. Als het vliegtuig genoeg vaart heeft. Worden de vleugelneuskleppen en de landingskleppen ingetrokken. Het vliegtuig vliegt vervolgens naar een kruishoogte van 10.000 meter. Om te gaan dalen verandert de piloot de hoogte roeren. Er kan gas worden terug genomen. Op aanvlieghoogte brengt de pilloot het vliegtuig met hoogteroeren weer een horizontale vlucht.

Voor de landing worden de landingskleppen uitgeschoven. Zodat de vleugels een grotere kromming krijgen. Hierdoor ontstaat er meer lucht weerstand. Waardoor door het vliegtuig wordt afgeremd. Terwijl het licht groter word. Ook de vleugelneus kleppen worden uitgeschoven. Er word zo namelijk meer licht bij hun lagere snelheid bereikt. Om voldoende snelheid te houden, moet er gas bij worden gegeven. Het ladingsgestel word uitgeklapt. Door de hoogteroeren eventjes te gebruiken. Wordt het toestel recht getrokken. Bij het raken van de grond, worden de grondspoilers omhoog gezet. Zodat de stijgkracht word afgebroken. De luchtstroom wordt hier afgebogen. Hierdoor wordt het vliegtuig omlaag geduwd. De piloot gebruikt de wielremmer om af te remmen. De luchtstroom van de motoren worden naar voren gericht. Zodat er sneller wordt afgeremd. En dan gaat hij de passagiers uitladen. En dan naar de naar zijn plaats waar hij moet staan.

Radarvliegtuig

Altijd handig! Een compleet radarstadion aan boord van een vliegtuig. Zo kunnen straaljager piloten snel geïnformeerd worden over naderende straaljagers of bommenwerpers.

KLM

In 1919 werd ook een Nederlandse luchtvaartmaatschappij opgericht, de KLM (Koninklijke Luchtvaart Maatschappij). De eerst passagiersvlucht werd door de KLM gemaakt op 17 mei 1920, van Londen naar Amsterdam. Op deze vlucht werden twee passagiers vervoerd.

Schiphol in het begin

Met de eerste KLM-vlucht in 1920, werd Schiphol ook onze nationale burgerluchthaven. Voor die tijd, vanaf 1916 werd het tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikt als militaire luchthaven. Vanaf 1920 werd het de thuishaven van KLM. Hierdoor groeide Schiphol snel.

De zwarte doos

De zwarte doos is geen zwarte doos. Maar het is een doos in het vliegtuig Als het vliegtuig eventueel neerstort. Gaan ze gelijk opzoek naar de zwarte doos Want met de zwarte doos kan je alles horen wat de piloot zij. Bij voorbeeld als hij gekaapt is. Maar als het vliegtuig in het water neer is gestort. Is het moeilijker om de zwarte doos te vinden. Maar de zwarte doos kan toch de oorzaak meestal wel vinden.

 

 

33 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen