Pinguïns

Inhoud

  • Waarom de naam?
  • bouw van een pinguïn
  • leefgebied
  • wat eet een pinguïn?
  • paartijd, eieren leggen, broeden en jongen grootbrengen
  • soorten
  • nawoord
  • literatuurlijst

Waarom de naam?

Sommige soorten pinguïns hebben meer dan een gewone naam. De kinbandpinguïn wordt ook wel ringbandpinguïn en baardpinguïn genoemd. Dit kan erg verwarrend zijn. Om het eenvoudiger te maken, geven wetenschappers alle dieren en planten een wetenschappelijke naam, die haast nooit wordt veranderd. Dit voorkomt verwarring tussen mensen uit verschillende landen, die misschien niet dezelfde namen voor dezelfde soort gebruiken. De wetenschappelijke naam van kinbandpinguïn is pygoscelis antarctica.

Bouw van een pinguïn

pinguïn

Het lichaam van een pinguïn is zeer geschikt voor het bewegen door het water. De gestroomlijnde vorm lijkt op die van zeezoogdieren zoals robben, dolfijnen en walvissen. Wanneer een pinguïn jaagt, maakt hij zijn lichaam nog gestroomlijnder door zijn kop tussen zijn schouders te trekken en zijn lichaam te houden.
Pinguïns hebben van alle vogels misschien wel de meest bijzondere vleugels. Terwijl de vleugels van de meeste vogels bedoeld zijn om te vliegen, zijn die van de pinguïn ervoor om te zwemmen. Pinguïns zwemmen door hun platte vleugels –of vinnen op en neer te slaan, waardoor het lijkt alsof ze door het water vliegen. De vleugelbotten zijn aan elkaar gegroeid om de vinnen stijf en stevig te maken.
Pinguïns zijn niet alleen perfect gebouwd om te zwemmen, maar ook kunnen ze goed warm blijven. Ze hebben een dikke vetlaag, of blubber, vlak onder hun huid. De meeste zijn zelfs zo goed beschermd tegen de kou dat ze soms oververhit raken.

Leefgebied

Pinguïns leven op de zuidpool. Ze leven altijd langs de kust, niet meer dan een paar kilometer landinwaarts. Er leven geen pinguïns op de noordpool of op het noordelijke halfrond van de aarde. Maar toch is het een paar soorten pinguïns gelukt om naar het noordelijke deel richting de evenaar te gaan. Maar ook deze pinguïns leven in de koudste wateren die ze kunnen vinden. In de warme zeeën zijn haaien en anderen vissen, die op jacht zijn en zo groot zijn dat ze iedere voorbijgaande pinguïn te pakken krijgen.
Verschillende pinguïnsoorten zijn op het zuidelijke deel van de aarde gevangen genomen en in het noordelijke deel van de aarde los gelaten, vaak bij het noorden van Noorwegen, in de hoop dat ze daar zouden wennen. Maar deze experimenten zijn elke keer mislukt. Na een paar weken waren de pinguïns verdwenen. Misschien hebben sommigen geprobeerd naar het zuiden terug te gaan. Andere zijn waarschijnlijk opgegeten door beren en vossen, die in het noordpool gebied leven.
Alleen wordt het zuidpoolgebied bedreigd door het broeikas effect als het zo door gaat sterft de pinguïn uit.

Wat eet een pinguïn?

Aan de grootte en de vorm van de snavel kun je zien wat het favoriete voedsel van een pinguïn is. Konings- en keizerspinguïns, die vooral op pijlinktvis jagen, hebben een lange, tangvormige snavel waarmee ze hun langgerekte, snelle prooi kunnen vangen. Kleinere pinguïns die vooral vis en krill eten, hebben kortere, stompere snavels. Een pinguïn heeft stekels op zijn tong om vis vast te houden.
Ten opzichte van hun grootte kunnen pinguïns enorme hoeveelheden voedsel eten. Zo zijn er pinguïns die tijdens één jachtpartij bijna 4 kg pijlinktvis hadden gegeten. Het gemiddelde gewicht van zo`n pinguïn met een lege maag is amper 5 kg, dus zo`n pinguïn had zijn gewicht bijna verdubbeld. Maar pinguïns kunnen ook goed overleven zonder voedsel. De meeste soorten kunnen wekenlang zonder voedsel wanneer ze in de rui zijn en dus niet kunnen jagen.

Paartijd, eieren leggen, broeden en jongen grootbrengen

Op één soort na broeden alle pinguïns één keer per jaar. De meeste pinguïns komen aan het eind van de lente samen in hun broedkolonies om te paren, eieren te leggen en hun jongen groot te brengen. Enkele soorten doen het anders. Keizerpinguïns bebroeden de eieren de hele winter lang. Pinguïns leggen hele kleine eieren voor hun lichaamsgrootte. Maar pinguïneieren zijn wel bijzonder sterk. Ze hebben een hele dikke eierschaal. Zwakke eieren zouden niet lang heel blijven.

Pinguïns moeten ook uitkijken voor eierdieven. Meeuwen, jagers en ijshoenders, zijn vaak opzoek naar onbewaakte of verlaten eieren om te eten. Kleine kuikentjes zijn ook kwetsbaar als ze niet genoeg in de gaten gehouden worden.

De meeste pinguïns hoeven hun eieren maar een paar weken warm te houden voordat ze uitkomen. Maar de grote pinguïns doen veel langer over het broeden, soms wel 55 tot 65 dagen.

Wanneer pinguïnkuikens uit het ei komen, zijn ze bedekt met fijne donsveren en zitten hun oogjes nog dicht. De jongen hakken de dikke schaal open met behulp van hun eitand, een korte, scherpe stekel aan het einde van de snavel. De eitand valt vlak na het uitkomen uit. Pinguïns hebben honger vanaf het moment dat ze ter wereld komen. Op het begin houdt één ouder het kuiken warm en zoekt de andere ouder voedsel. Deze periode gaat door tot het jong klaar is om het nest te verlaten. De snelste kuikens doen die na 50 dagen.

Soorten pinguïns

Er zijn verschillende soorten pinguïns. Een aantal bekende soorten zijn deze (over elke pinguïn staat een weetje):

Kinbandpinguïn

Kinbandpinguïn

Op deze pinguïn wordt veel gejaagd door onder andere: de zeeluipaard, de orka en robben.

Koningspinguïn

Koningspinguïn

De koningspinguïn is de kleurrijkste en elegantste pinguïn. Door zijn blauwgrijze verenkleed op zijn zwarte flanken en vinnen, roomkleurige borst, zwarte kop en heldere gouden vlekken aan iedere kant van zijn keel. Als een koningspinguïn staat is hij 90 cm lang

Keizerspinguïn

Keizerspinguïn

De keizerspinguïn is de grootste pinguïn die er is. Als hij staat is hij wel 110 cm. En hij weegt 30 tot 41 kg. Als hij gaat zwemmen kan hij wel 18 minuten onder water blijven.

Kleinste pinguïns

Kleinste pinguïns

De kleinste pinguïns zijn de dwergpinguïn en de witvleugelpinguïn. Ze zijn beide als ze staan maar 35 cm lang. De witvleugelpinguïn weegt 1,4 tot 2 kg en de dwergpinguïn maar 1 tot 2 kg. En ze leven langs de kusten van Australië en Nieuw-Zeeland.

Nawoord

Ik vond het leuk om een werkstuk te maken. Ik heb er veel van geleerd. Nu weet ik veel meer over pinguïns en over hoe ze leven, wat ze eten, hoe ze broeden en dat er lichte en zware pinguïns zijn. Maar het nadeel aan een werkstuk is dat je er elke dag mee bezig moet.

Literatuurlijst

Voor mijn werkstuk heb ik boeken uit de bibliotheek geleend, dit zijn de titels: dierenfamilies pinguïns, dier in beeld pinguïns en pinguïns zwemmen met hun vleugels. De plaatjes heb ik uit de kranten. Toevallig stonden er de afgelopen weken best veel plaatjes in over pinguïns. Een aantal zijn gemaakt door Jan Vermeer en dat vond ik wel grappig omdat ik dezelfde achternaam heb. Een paar andere zijn van het inenten tegen de vogelpest in een dierentuin.

spreekbeurt
 

28 Responses to “Pinguïns”

  1. Roel balkema

    ik hou mijn spreek beurt over pinuings.
    want ik vind het leuke dieren.
    en op die ipad 2 kan ik nog meer informatief krijgen.

    Beantwoorden
  2. kasandra

    20 april 2015 at 16.35
    ik hou mij spreekbeurt over pinuings.
    dit is me liefelings dier.
    en ik weet er veel over

    Beantwoorden
  3. pinguïn_swag

    ik hou mijn spreekbeurt ook over pinguïns en dit is een goed voorbeeld om informatie uit te halen maar je kan gewoon een 10 of een 10+ halen hoor want ik had iemand in mijn klas en die had ook een 10+

    Beantwoorden
  4. Yarissa

    Ik ga mijn spreekbeurt over pinguïns doen en ik hoop dat ik een goed punt haal. Andere ook veel suc6!!😄

    Beantwoorden
  5. ik houd me spreekbeurt ook over pinguïns ik weet nog niet hoe veel ik heb omdat in 9 mij heb ik me spree
    kbeurt

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *