Het internet der dingen

Inleiding

Deze spreekbeurt gaat over het Internet der dingen. In het Engels noemen ze dit ook wel het ‘Internet of Things’, of gebruiken ze de afkorting ‘IoT’.

 

Definitie

Wat is het Internet der dingen? Tot een paar jaar geleden waren alleen mensen online, bijvoorbeeld door via hun computer, tablet of smartphone gebruik te maken van internet. Maar tegenwoordig zijn er ook allerlei dingen online. Dit noemen ze ‘slimme apparaten’. De definitie van het Internet der dingen is volgens Wikipedia: Een voorgestelde ontwikkeling van het internet, waarbij alledaagse voorwerpen zijn verbonden met het netwerk en gegevens kunnen uitwisselen.

Waaruit bestaat het Internet de dingen

Voorbeelden van slimme apparaten zijn auto’s, machines, horloges, sloten, beveiligingscamera’s, lampen, de wasmachine en de koelkast. Al deze dingen hebben dan sensoren waarmee ze dingen meten. Al die informatie of data verzamelen ze en wisselen ze uit doordat ze met een kabel of via WiFi met internet verbonden zijn. Soms kunnen mensen die apparaten via hun hun stem, of met hun smartphone, tablet of computer ook op afstand bedienen.

Voorbeelden van het Internet der dingen

Er komen steeds meer slimme apparaten. Een paar voorbeelden zijn:

Slimme auto’s

Auto’s die communiceren via het internet worden ook wel connected cars in het Engels genoemd. Als je een ongeluk zou krijgen en de airbags zouden opengaan, stuurt de auto zelf een signaal naar een alarmcentrale zodat de politie en ambulance weten van het ongeluk. Als een auto wordt gestolen kan via het GPS-signaal gekeken worden waar hij rijdt of staat. Ook zijn er nu al auto’s zoals Tesla die zelf kunnen rijden door onder andere hun verbinding met internet, alleen dit mag nog niet omdat het nog niet heel erg betrouwbaar is.

Slimme huizen

Ook thuis zijn er steeds meer apparaten op het internet aangesloten. Onze huizen veranderen daarom steeds meer in slimme huizen, in het Engels ‘smart home’ genoemd. Nu is in Nederland al de helft van de televisies op het internet aangesloten. Daarom kunnen we niet alleen kijken naar wat er op de zenders is te zien die we via de kabel ontvangen, maar ook via Netflix bepalen wat we zelf willen zien. Ook zijn er al lampen je via bijvoorbeeld je telefoon aan en uit kunt doen ook als je niet thuis bent, en kun je de verwarming alvast aanzetten via je telefoon als je naar huis toe gaat.

Slim speelgoed

Het speelgoed waarmee wij nu nog spelen vinden kinderen in de toekomst misschien wel heel erg ouderwets. Er komt namelijk ook steeds meer slim speelgoed dat online is, zogenaamde ‘connected toys’. Zo zijn er nu al polsbandjes zodat je ouders kunnen zien waar je bent door de GPS erin, poppen waarmee je gesprek kunt voeren, robots die moppen vertellen en knuffelberen die je lievelingskleuren en verjaardag onthouden.

Is het Internet der dingen een goede ontwikkeling

Het Internet der dingen heeft zowel voor- als nadelen.

Voordelen van het Internet der dingen

Het Internet der dingen zou heel handig kunnen zijn. Zo zouden er minder files zijn omdat auto’s het via internet door zouden krijgen als er ergens een ongeluk gebeurd is en dan een andere weg kiezen. De koelkast zou melk kunnen bestellen bij de supermarkt als het pak bijna leeg is. Door de lampen en verwarming uit te doen als er niemand thuis is zouden we veel energie kunnen besparen.

Nadelen van het Internet der dingen

Het Internet der dingen is nog niet heel goed ontwikkeld, en kan daardoor nadelen hebben. Zo kunnen apparaten gehackt worden. Inbrekers kunnen dan bijvoorbeeld door middel van een camera thuis kijken of je weg bent, en zelf het deur van het slot halen. Of mensen kunnen een auto gijzelen zodat deze nergens heen wil rijden, totdat je ze een bepaald bedrag hebt betaald. Deze apparaten moeten dus net als je telefoon of computer goed beveiligd worden. Daarnaast weten bedrijven steeds meer over je, doordat je apparaten doorgeven wat jij het liefst doet. Zij kunnen hier veel geld mee verdienen.

Toekomst van het Internet der dingen

Al in 1999 werd voor het eerst gesproken over het Internet der dingen. In 2013 werd er voorspeld dat in 2020 het Internet der dingen uit 212 miljard apparaten zou bestaan. Intussen is dit al verlaagd naar 30 tot 50 miljard apparaten in 2020. In 2017 bestond het Internet der dingen al uit 20 miljard apparaten. Er zullen wel nog een hoop slimme apparaten bijkomen. Een vergelijking: In 2017 waren er 7,5 miljard mensen op aarde.

Vragen voor de klas:

  • Hebben jullie al slimme apparaten thuis?
  • Vinden jullie het goed dat alle apparaten slimmer worden of zijn jullie ook wel bang dat andere mensen en bedrijven van alles over je te weten komen?
  • Welke andere slimme apparaten zouden we nog kunnen ontwikkelen?
 

Comments are closed.