Bijna jarig?
klik hier!Home   Menselijk lichaam

Menselijk lichaam


Inhoud

 • Hoofdstuk 1 De Botten
 • Hoofdstuk 2 De Spieren
 • Hoofdstuk 3 De Zenuwen
 • Hoofdstuk 4 De Organen
 • Hoofdstuk 5 De Zintuigen
 • Hoofdstuk 6 Overige Dingen
 • Boeken en Sites

Voorwoord

Ik maak een werkstuk over het Menselijk Lichaam omdat dit de opdracht was bij EHBO. Eigenlijk interesseert het menselijke lichaam mij niet echt, maar ook ik weet dat het toch wel belangrijk is om hier iets over te weten. Zeker als je weet dat ik graag iets met sport wil doen, later als ik volwassen ben. Dan is het toch wel belangrijk. Aan werkstukken maken heb ik altijd al een hekel, maar ik probeer toch altijd mijn best te doen. Ik hoop dat je mijn werkstuk met veel plezier leest.

Het skelet

Zonder skelet zou je niet kunnen leven, misschien denk jij nu: waarom niet? Dit komt omdat het skelet veel stevigheid biedt aan de spieren. Zou je geen botten hebben, dan zou je als een vaatdoek in elkaar zakken. Ook zorgen de botten ervoor dat je kostbare organen (hersenen, hart) niet worden aangetast als er een keer iets tegen aan komt. De schedel beschermt de hersenen. De ribben zorgen ervoor dat het hart veilig blijft. De spieren zitten vast aan de botten. Je zou je arm niet kunnen optillen als je spieren niet vast zitten aan je botten.

Wat voor botten heb je?

Een mens heeft veel botten, bij je geboorte heb je er 350, maar tegen de tijd dat je volwassen bent heb je er nog maar 206. In een voet zitten 26 botjes, dat lijkt misschien heel veel, maar we kunnen onze tenen niet zo goed bewegen als onze vingers. In een hand zit een botje meer: 27. Een groot iets als een been heeft eigenlijk maar heel weinig botten: namelijk maar 4. Je arm heeft er drie.

Hoe houd je je botten sterk?

Je houdt je botten sterk als je veel calcium binnenkrijgt. Er zit vooral veel calcium in melkproducten. Ook schijnt het zo te zijn dat mensen die vaak tuinieren sterkere botten hebben. Maar mijn advies is toch: drink elke dag een glas melk, dan komt het wel goed!

De Spieren

Je kunt je spieren vergelijken met een marionet. Als je aan de touwtjes trekt, beweegt het.
Als je de touwtjes loslaat valt de marionet als een pudding in elkaar. Zoals je weet bestaat je lichaam uit een skelet, maar om dat skelet te bewegen heb je spieren nodig, namelijk skeletspieren. Spieren zitten bijna overal in je lichaam. Zij vormen veertig procent van je lichaamsgewicht. Maar spieren maken niet alleen beweging van je botten mogelijk. Je longen hebben spieren om in en uit te ademen. Je hart is de grootste spiermassa van je lichaam.
Je blaas bestaat uit spierweefsel. En of je het gelooft of niet, elk haartje op je lichaam heeft een heel klein spiertje. Dat merk je als je kippenvel krijgt. Het spiertje van elk haartje trekt dan samen.

Ook leuk om te weten …

Als je lacht gebruik je 15 spieren. En als je met je wenkbrauwen fronst gebruik je 40 spieren. Als je een stap zet gebruik je wel 200 spieren. Een mens heeft 650 spieren.

De zenuwen

Zonder zenuwen zou je niets kunnen voelen. Soms lijkt dat wel eens handig, maar in werkelijkheid is dat toch anders. Dan zou je zo over spijkers heen kunnen lopen, of tegen de open haard kunnen leunen. Dat zou toch geweldig zijn. Maar je hebt dan wel goede wonden.
Je voelt er alleen niets van. Alle mensen zullen je alleen wel raar aankijken met die brandwonden. Of als je je been breekt, dan kun je niets meer met je been maar loop je gewoon door. Dan zou alles alleen maar erger worden, dus het is maar goed dat we zenuwen hebben. Als je zenuwen iets voelen seinen ze dit meteen door. Eigenlijk best handig.

De Organen

Een orgaan heeft meerdere cellen, ook wel meercellig organisme genoemd dat een bepaalde levensfunctie uitvoert, bijvoorbeeld het hart, dat het bloed rond pompt door het lichaam. Meestal vormt een orgaan een van zijn omgeving goed afgegrensd geheel en heeft het een specifieke vorm. Enkele organen worden in een groot aantal op allerlei plaatsen in het lichaam gevonden. Dit noemen we ook wel een orgaansysteem.

Het hart

Het hart ligt in de borstholte, iets naar links onder het borstbeen. Het is ongeveer zo groot als een vuist. Het hart pompt bloed door je lichaam heen. Als je hart er mee ophoudt dan stroomt er geen bloed meer door je lichaam, en zou je niet meer verder kunnen leven.

De hersenen

De hersenen zitten in je hoofd. Er zijn oerhersenen: die zitten heel makkelijk in elkaar en worden vooral gebruikt bij slapen, eten, drinken, boosheid. Het buitenste deel van de hersenen is het slimst het maakt dat je kunt nadenken en schrijven rekenen enz. Dat is de hersenschors. Met je hersenhelften is iets geks aan de hand. De rechterhersenhelft zorgt voor het linker deel van je lichaam. En de linkerhersenhelft zorgt dus voor je rechter deel van je lichaam.

Hersenen helpen je bij van alles je doet. Veel dingen gebeuren zonder er bij na te denken, zoals slapen, ademhalen en soms ook je bewegingen zoals een reflex (zomaar iets doen “per ongeluk”, bijvoorbeeld snel je hand terugtrekken als je je verbrandt). Je hersenen helpen je ook bij dingen te onthouden die je net geleerd hebt zo leer je steeds meer bij . Van jong tot oud ben je aan het leren. Je kunt en weet steeds meer. Daarbij is onthouden belangrijk. Want als je niets onthoudt kan je ook niet leren.

De Longen

Je longen zorgen er voor dat je in en uit ademt. Elke keer dat je inademt komt er zuurstofrijk lucht jou longen binnen. Bloed neemt dit zuurstof naar alle delen van jouw lichaam waar het wordt gebruikt door alle cellen. Wanneer jij uitademt, word alle kooldioxide die jouw lichaam heeft geproduceerd vervoerd en verwijderd van jouw lichaam.

De Huid

Huid of vel vormt de buitenste bekleding van het lichaam van mens en dier. De huid wordt soms beschreven als het grootste orgaan van de mens, omdat de gehele huid meer weegt dan welk intern orgaan dan ook. Je huid zorgt er voor dat er geen bacteriën en ander vuil naar binnan komen. En als je geen vel hebben zou, zou al je bloed er zo uit lopen en zou je daarom doodgaan.

Je lichaam heeft nog veel meer organen bijvoorbeeld:

 • Darmen
 • Lever
 • Nieren

De zintuigen

Een mens heeft 5 zintuigen: Kijken, horen, ruiken, voelen en proeven. Ze zijn allemaal heel erg belangrijk.

Kijken

Kijken doen we met onze ogen. Het oog is best een bijzonder zintuig dat veel dingen van heel dichtbij kan zien, maar ook dingen van kilometers ver weg. Het oog heeft verschillende hulporganen. Dit zijn organen die niet meteen iets met het zien te maken hebben maar die functie zou het oog niet kunnen missen! Het oog is uit verschillende delen opgebouwd.

De hulporganen zijn: wenkbrauwen, traanvocht en wimpers.

Horen

Horen doe je met je oren. Je kunt met je oren een auto horen aankomen of lekker naar muziek luisteren. Je kunt je vrienden verstaan en je wordt gewaarschuwd als de bel gaat. Maar hoe werkt dat nou?

Onze oren werken als een soort radar, waarmee we geluidden uit verschillende richtingen kunnen ontvangen. In de ingewikkelde samenstelling van het oor worden de ontvangen signalen verwerkt en doorgegeven aan de hersenen.

Proeven

We proeven met onze tong. Dat doen we met onze tong omdat daar ongeveer 3000 smaakpupillen op zitten. Met elke smaakpupil proef je een andere smaak. De smaakpupillen worden ongeveer een keer per week vernieuwd.

Ruiken

Ruiken doe je met je neus. Een geur ontstaat doordat heel kleine deeltjes van een stof de lucht in kunnen zweven. Als je ademt, komen de deeltjes ook in je neus. Hoog in de neusholte bevinden zich miljoenen kleine cellen op een gedeelte dat niet groter is dan een postzegel. Deze cellen vangen de geuren op. De lucht stroomt daar overheen en de zenuwen sturen dan boodschappen naar de hersenen. De hersenen zetten de boodschap weer om in een daad.

Voelen

Voelen kun je door je zenuwen. Het is eigenlijk heel simpel. Je zenuwen voelen iets en seinen het door naar je hersens. Die voeren het uit en laten je het voelen. Dit gaat binnen een paar duizendste van een seconde.

Overige Dingen

Bloed

Bloed vormt het vervoersysteem van ons lichaam, het stroomt voortdurend om zuurstof, voedingsstoffen en andere stoffen aan weefsel te leveren en afvalproducten af te voeren. Het bloed draait rond in ongeveer een minuut door het hele lichaam, en tijdens zware inspanning in twintig seconden.

Een volwassen mens heeft tussen de vijf en zes liter bloed in zijn lichaam. Het bloed is normaal gesproken ongeveer 7,5% van het totale gewicht. Een persoon van 75 kilogram heeft 5,6 liter bloed. Al het bloed loopt door bloedvaten, die het bloed naar al de belangrijke dingen lijdt, zoals de organen en de spieren.

Gewoon leuk om te weten, over van alles en nog wat.

 • Je bent ’s morgens korter dan in de avond
 • De totale lengte van je bloedvaten is wel 100.000 km.
 • Mannen krijgen vaker de hik als vrouwen
 • Je linkerlong is kleiner dan je rechter long
 • Het is onmogelijk om met open ogen ten niezen

Boeken en Sites

 

42 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen