Bijna jarig?
klik hier!Home   Blindengeleidehonden

Blindengeleidehonden


De geleidehond

Je kunt een geleidehond niet in een dierenwinkel kopen of uit een dierenasiel halen. Zo`n hond kun je alleen maar aanvragen bij de KNGF, het Koninklijke Nederlandse Geleidehonden Fonds. Naast het KNGF zijn er ook andere organisaties – zoals bijvoorbeeld die van Herman Jansen, Serge Gaus en Ans Labeedie – die zich bezig houden met de training van geleidehonden. De honden waarmee gewerkt wordt leren snel en zijn gehoorzaam. Ze doen hun baasje graag een plezier en dat is precies wat een blinde nodig heeft.

De KNGF kiest alleen honden uit die lief en gezond zijn en goed zijn om een te fokken. Er worden vooral 3 rassen gebruikt: Labrador Retrievers, Duitse Herders en Golden Retrievers.

Fokken is: zorgen dat er gezonde jongen dieren geboren worden. Er zijn mannetjes en vrouwtjes honden, reuen en teven. De jongen worden puppy’s genoemd. De puppy’s lijken vaak op hun ouders en hebben ook dezelfde eigenschappen. Zoals: betrouwbaarheid, willen helpen en niet snel bang zijn.

De fokhonden wonen eerst gewoon bij een gezin, daar worden ook de puppy’s geboren. Elke pup krijgt een naam. Deze moet kort en duidelijk uit te spreken zijn. Alle pups uit hetzelfde nest geboren krijgen een naam die begint met dezelfde letter. De mensen die bij het KNGF werken, bedenken de namen. De pasgeboren pups blijven bij hun moeder tot ze 7 weken oud zijn. Dan gaan de puppy’s naar hun pleeggezin.

Het pleeggezin

Een pleeggezin is een gewoon gezin. De mensen in dat gezin zorgen een tijd voor de pup, ze krijgen daarvoor geen geld. In Nederland zijn er ongeveer 70 puppy-pleeggezinnen. De honden moeten alles leren wat elke jonge hond moet weten, gehoorzaam en goed gedrag, alleen poepen en plassen als de baas je uitlaat, vriendelijk zijn voor mensen. Ook mogen ze niet schrikken van gillende kinderen, toeterde auto’s, de bus, trein en vliegtuigen. Niet bang zijn voor onweer.

De mensen van het geleidefonds komen regelmatig langs bij het pleeggezin. Ze willen zien hoe het met de hond gaat en vertellen precies wat het hond het beste kan eten om een gezonde sterke hond te worden. Het pleeggezin moet ook alles opschrijven over de hond, zodat het KNGF alles precies kan bijhouden. Als de hond 14 maanden oud is moet hij naar de school voor geleidehonden. Het pleeggezin moet dan afscheid nemen van de hond.

Leren op school

Voordat een hond naar de blindengeleidehondenschool mag, moet hij eerst gekeurd worden. Hij mag geen problemen hebben met zijn heupen en poten, en ook gehoor moet goed zijn. Achter de school is een oefenterrein. Het lijkt op een normale straat, maar deze is speciaal aangelegd voor de blindengeleidehondenschool. Op het plein zijn dingen te zien die je op een gewone weg ook ziet, zoals stoepen, bankjes, bloembakken, telefooncel en nog veel meer dingen. Ook lopen er allemaal dieren los zoals eenden, poezen , katten en schapen. De instructeur begint hier met de hond te oefenen.

Eerst moet hij leren waar hij moet lopen. Elke dag worden de oefeningen herhaald totdat de hond weet hoe hij het moet doen. De oefeningen duren eerst kort, maar daarna duurt het steeds langer, zolang dat de hond het wel een paar uur achter elkaar kan volhouden. Dit moet hij later ook kunnen. Al snel gaar de hond ook op andere plaatsen oefenen bijvoorbeeld in een woonwijk en op de markt. Hij leert ook om bij elke stoeprand te stoppen, dat weet zijn baas later dat hij op moet letten. Zo struikelt hij niet en de hond leert ook om recht over te steken. De blinde baas luistert zelf ook wanneer hij over kan steken.

De hond leert ook commando’s, bijvoorbeeld: Vooraan – links – rechts – zoek de zebra – zoek plaats. Sommige mensen denken dat een hond Nederlands kan verstaan, maar dat is niet zo. Hij weet niet wat rechts is, maar hij weet wel dat hij moet doen bij het woord rechts, dat hij die kant op moet. De instructeur leert de hond om een hindernis heen te lopen, bijvoorbeeld een bloembak. Er moet dan ongeveer 1 meter ruimte tussen zijn zodat ze er makkelijk langs kunnen lopen. Hij leert ook om op te letten op zonneschermen en laaghangende takken, niemand wil namelijk graag zijn hoofd stoten. De instructeur wijst de hond er op en zegt telkens: Let op (en loopt er dan om heen). Steeds maar weer worden deze oefeningen herhaald totdat de hond het weet. Ook leer de hond om commando’s te weigeren als ze gevaarlijk zijn, want hij mag nooit zijn baas in gevaar brengen.

Leren in de stad

De hond kent nu al veel commando’s. Hij maakt bijna geen fouten meer. Elke dag gaat de instructeur met de hond op stap. De instructeur leert de hond om precies bij de deurknop te stoppen, de hond heft dan zijn kop naar de deurknop en de blinde voelt dan aan de beugel waar de knop zit. Bij het commando “zoek plaats”, leert de hond een lege plaats te zoeken in b.v de bus of tram. Ook leert de hond om te lopen als er een omgevallen fiets op de stoep ligt.

Als ze dit alles goed kennen gaan ze het in de grote stad oefenen. Er is daar veel verkeer en er zijn veel mensen op straat. De hond heeft geleerd: een tuig aan betekent; werken voor mijn baas. Hij laat zich nergens door afleiden. Als het tuig uit gaat mag hij spelen, hij draagt dan alleen een halsband. Na ongeveer een half jaar oefenen krijgt de hond een blinde baas. Elk jaar komen er ongeveer 50 blindengeleidehonden bij.

Welke baas

Als je een geleidehond aanvraagt moet je volwassen zijn en niet bang zijn voor honden. Ook moet je goed kunnen lopen. Een blinde die niet goed kan lopen kan de hond namelijk ook geen 4 keer per dag uitlaten. Een blinde moet zelf goed de weg in de omgeving kennen. Hij moet weten: in mijn straat eerst rechts en dan links als hij bijvoorbeeld naar het postkantoor wil.

Als je een hond aanvraagt gaan de mensen van de blindengeleidehonden-school eerst met je praten. Waarvoor je de hond precies wilt gebruiken .

Een geleidehond lenen

Geleidehonden zijn erg duur, dat komt omdat het rashonden zijn en fokken kost geld. Ze moeten goed voer hebben en regelmatig naar de dierenarts, dat is ook niet gratis. Ze moeten ook een lange tijd leren voordat ze bij een blinde gaan werken. De instructeur verdient geld met dit beroep en dat maakt de hond erg duur. Gelukkig hoef je de hond niet te kopen maar kan je hem lenen en pas als de hond te oud is geworden en zijn werk niet meer kan doen, gaat hij weg.

Het KNGF heeft een contract gemaakt ( een soort afspraak), daarin staat dat je de hond goed moet verzorgen en ze blinde moet zijn handtekening eronder zetten.

Samen op school

Als je een hond hebt aangevraagd kiezen de mensen van de school een hond die klaar is met zijn opleiding. Het nieuwe baasje moet de hond goed leren kennen dus hij gaat bij de school logeren. Hij krijgt daar een eigen kamer en moet de hele tijd samen zijn met de hond zodat ze vlug aan elkaar gewent raken. De hond moet leren wie zijn baas is. Als eerst moet je leren de beugel van de hond goed aan te doen, je moet leren de hond te verzorgen en voelen of er geen teken in zijn vacht zitten. Teken zijn kleine beestjes en veroorzaken veel jeuk bij de hond. Dan is het tijd om het oefenterrein bij de school op te gaan. Alle commando’s moeten geleerd worden. Als je niets tegen de hond zegt doet hij ook niets. Na een tijdje oefenen kan je de stad in om daar het een en ander te leren.

Na ongeveer 3 weken is de hond klaar om mee naar huis genomen te worden. De instructeur gaat dan nog mee om de routes thuis mee te lopen en nog even te helpen. Daarna kunnen het nieuwe baasje en de hond alles zelf.

 

18 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen