Bijna jarig?
klik hier!Home   Zonneziekte (E.P.P)

Zonneziekte (E.P.P)


Een Zeldzame ziekte

Ik heb Erythroëtishe Protoporphyrie. Ik maak hier een spreekbeurt over omdat ik het zelf ook heb. Ruim 200 andere mensen hebben dat ook, een zeldzame ziekte dus. Ik maak hier een spreekbeurt over omdat ik het zelf ook heb en er nog meer over te weten wou komen. Aan het eind krijgen jullie nog een folder die de mensen ook in de envelop krijgen waar het E.P.P. blaadje ook altijd in zit. Daar staat ook allemaal dingen in die de mensen het afgelopen zomer meegemaakt hebben.

Wat is E.P.P?

E.P.P. is een erfelijke bepaalde stofwisselingsziekte, die zich op jonge leeftijd openbaart.

Mensen met E.P.P. zijn overgevoelig voor zichtbare licht van de zon. Om precies te zijn, het paarse en het groene deel daarvan. Als ik met de blote lichaamsdelen in het (zon) licht kom kan dat vreselijk veel pijn en jeuk veroorzaken. Aan de huid valt dan, behalve roodheid, zwellingen en soms bloeduitstortingen, weinig te zien. Juist dat maakt E.P.P. vaak tot een onbegrepen ziekte voor de omgeving.

Verschijnselen

Als de huid bloot in het paarse en groen licht is gaat de huid ontsteken. De huid wordt rood en opgezwollen soms gaat hij kapot. Dit is niet altijd het geval. Vaak is er niet veel aan de huid te zien sommige E.P.P.patiënten hebben dan last van lusteloos en slapeloosheid. Als E.P.P. patiënten niet in het paars en groen zonlicht komen is er niets aan ze te zien.

Erfelijkheid

Je kan E.P.P. ook erven. Als een van de ouders een fluorescerend rood bloedlichaampje in het bloed heeft is hij of zij de drager/ster van de ziekte. Vier van de duizend mensen hebben dat in hun bloed maar dat zegt nog niets want de factor van de andere ouder is nog onbekend. Als beide factoren aanwezig zijn kan E.P.P. ontstaan. De kans dat de drager zelf kinderen met E.P.P. krijgt is 2 tot 3 %. Het komt weinig voor dat meerdere kinderen uit een gezin E.P.P hebben.

E.P.P. is een zeldzame ziekte

Veel huisartsen weten niet veel over E.P.P. Sommigen niets. Er zijn ook redenen zoor dat huisartsen er niet veel over weten A): De ziekte is in 1961 bekend geworden En er is in 1965 pas wat over verteld en geschreven. B): Er zijn weinig mensen met E.P.P. in Nederland Zoon 212. C): Zolang de E.P.P. patiënten niet in de zon zitten zie je niks aan de huid. Als de kinderen huilend van de pijn naar de dokter gaan zegt de dokter Laat uw kind gewoon maar buiten spelen. In de academische ziekenhuizen in Leiden en Utrecht worden veel onderzoeken gedaan op het gebied van E.P.P. In Leiden zoeken ze o.a. erfelijkheidsfactoren. In Utrecht onderzoeken ze klinisch en lichtonderzoek. In Amerika is men ook met onderzoek bezig.

De behandeling

Omdat je bij E.P.P. patiënten niets ziet als je niet lang buiten bent geweest wordt er niet naar hun klachten geluisterd. E worden zelfs als aanstellers gezien. Er zijn toch E.P.P. patiënten die in de zon gaan en daardoor dagen lang pijn hebben E.P.P. patiënten hebben veel pijn. Die pijn is als volgt

 1. Het is net of je door een brandnetel hebt gelopen en dat daarna iemand met een hele hete föhn langs je lijf gaat.
 2. Of het is net of je kokend heet water over je heen hebt gekregen waardoor je erge pijn en jeuk hebt.
 3. Het is alsof je huid in brand staat. Je kan de pijn te verzachten door dit te doen.
 • Je kan de pijnlijke plekken bedekken met een koude doek of /en koud bad.
 • Het nemen van hete baden.
 • Zodra je merkt dat je last hebt in het donker gaan zitten of in de schaduw.
 • Het gebruiken van gele filters. Dat is folie van geel die je op ramen kan plakken bijv. de autoramen. Door die folie kan geen zon heen dringen.
 • Het innemen van beatcaroteen Acrobaten zijn pillen van de pillen wordt je gelig oranje. Bij sommige mensen helpt het perfect en andere niet.
 • Het gebruiken van crèmes met een hoge beschermingsfactor zijn met zo goed omdat het niet voor het blauwe licht is maar voor Ultraviolette straling.

De gevolgen

E.P.P. patiënten worden als aanstellers gezien omdat de ziekte onbekend is en omdat er vaak niets aan E.P.P. patiënten te zien valt. E.P.P. patiënten kunnen een heleboel dingen niet doen zoals: -niet in de zon liggen, niet te lang buiten fietsen en dergelijke, naar warme landen. Je moet in de zomer aanpassen wat betreft de kleding lange mouwen, lange broeken zonneklep handschoenen aan. Ook kun je nooit bruin worden Deze dingen zijn vooral voor jonge mensen moeilijk. Met een beroep kiezen moet je ook rekening houden met je ziekte. Geen buitenberoep kiezen.

De gevolgen van mij zijn soort blaren.

Patiënten vereniging

Door het onderzoek aan de laatste vijftien jaar zijn steeds meer mensen met E.P.P.opgespoord Deze mensen wilden graag met elkaar in kontact komen en op zeventien december 1983 werd de patiënten belangen verenging op gericht. Het doel van de patiënten verenging is meer bekendheid aan de ziekte gevraagd. Bij huisartsen waardoor een E.P.P. patiënt niet langer van kastje naar de muur wordt gestuurd. Het stimuleren van het wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken en de behandeling van E.P.P. kontact leggen en onderhouden met E.P.P.

Patiënten hun ouders en hun partners bijv. door gespreksgroepen en nieuwsbrieven uit te geven.

En we proberen om via de media in de publiciteit te komen. Dat heeft de klas al onder vonden toen TV Drenthe op school is geweest om opnames te maken voor het boekje Jooske met de Kleppet, waar uit de schrijfster voor las. Zelf ben ik ook al een keer in Hart van Nederland geweest. (SBS6)

Bij de vereniging hebben we jaarlijks een vergadering dat houd in dat de grote mensen gaan praten over wat er gebeurt is het afgelopen jaar en dan laten ze ook filmpjes zien. Voor de kinderen is er een aparte speelruimte dar kun je dan televisie kijken je kunt knutselen en een spelletje doen. Om de 3 maanden komt er een blaadje. Mensen die dat willen kunnen dan hun gebeurtenis wat ze mee hebben gemaakt de laatste tijd. Dat kunnen ze dan op sturen naar de gene die het blaadje maakt dat doet papa ook.

Er is ook een E.P.P. website. Daar staat ook alles in over de ziekte. Het is een site meer voor grote mensen bedoeld die meer over de ziekte willen weten. http://www.epp.info/

Toen ze nog niet wisten wat ik had lag ik altijd in de brandende zon te huilen en kreeg dan ook soort blaren en als je vader en moeder niets weten wat er aan de hand is en je gewoon de speen in de mond stoppen is dat niet zo leuk. We waren een paar jaar geleden ook met de boot naar Ameland gegaan met vaderdag en het was hartstikke mooi weer geen zon en geen regen net wat we wilden. We waren daar en gingen de boot af met de fiets om een eind te gaan fietsen We waren een eind wezen fietsen en dood op gingen we weer in de auto naar huis toe in de auto kreeg ik hartstikke last en ging ik als een soort ventilator met m`n handen buitenboord van de auto steken. Ik heb ook nog een foto toen had ik hartstikke rode handen wat ook door de zon kwam.

Een dag later zouden we op schoolreisje en met de bus. Ik kon wel mee maar niet met de bus het is daar dan ook best wel warm in ieder geval warmer dan in de auto. Dus ging ik met de auto papa ging natuurlijk ook mee voor dat er iets was. Dat ik last kreeg of zo en de meesters en juffen weten er niet zo veel van dan papa dus ging papa mee.

Het zwemmen

Hou ouder je wordt net zo moeilijk het blijft of eigenlijk hoe moeilijker het wordt gezegd.

Met het spelen wel want wij hebben altijd een badje achter het huis als het echt heel warm is en iedereen gaat zwemmen. Maar als je klein bent mag je nog niet alleen naar het zwembad en wil best nog wel iemand bij je komen om in het badje te zwemmen maar nu wordt je ouder en gaan de kinderen zelf naar het zwembad en wil iedereen naar het zwembad en willen minder kinderen bij jou thuis komen. Gelukkig heb ik een hele goede vriendin Lisette die wil gelukkig nog wel vaak bij ons achter het huis in bad of lekker met water kliederen. Natuurlijk begrijp ik zoiets wel in het diepe zwemmen is veel leuker dan in zon badje waar je nog niet Eens in kunt springen. Ik zou zelf ook liever naar het zwembad gegaan zijn. Maar ja dat kan niet… Door samenwerking van de gemeente en onze school kan ik gelukkig wel meedoen met schoolzwemmen. Als iedereen buiten zwemt mag ik met 1 of 2 kinderen binnen zwemmen en krijg ik zo toch ook zwemles. Dit was een idee van mijn ouders omdat het binnenbad ook gebruikt wordt voor zwemlessen.

Het is soms ook helemaal niet leuk dat je ergens niet aan mee kunt doen zo moet ik met een korfbal wedstrijd als die zomers buiten is speel ik soms niet of een halve wedstrijd dan kan ik dan al niet meer dan jeukt het dan al of nog minder maar dat komt gelukkig niet zo vaak voor. In een halve wedstrijd zitten 20 minuten dat is niet zo veel.

Met het kleren dragen is het soms ook wel moeilijk want je moet als je naar school gaat een korte broek en T-shirt voor in de klas en dan er over omdat je dan naar buitengaat een lange broek en een T-shirt met lange mouw en sokken en natuurlijk schoenen.

Er is ook een boekje over geschreven Jooske met de Kleppet dat jullie misschien al wel kennen en misschien ook wel hebben. In het boekje kom ik ook voor. Het gaat over mijn ziekte en ik vind het boekje best wel mooi.

Het huis en de auto zijn aangepast, wij hebben een overkapping achter het huis in de tuin waar we zomers onder kunnen spelen en zwemmen. De overkapping houdt in twee hele grote zonneschermen die de schaduw over de hele tuin bedekt. Een zonnescherm kan ik zelf bedienen met een elektrische schakelaar, en de andere moet je met een stok naar beneden. draaien. Op onze auto ruiten zit folie. Die ook de zon moeten tegen houden. Ik vind het wel lekker om mijn handen buitenboort te steken als ik in de auto zit dat koelt dan net zo als de ventilator. Alleen dat mag niet want dan wordt het alleen maar erger.

Hou ouder je wordt net zo moeilijk het blijft of eigenlijk hoe moeilijker het wordt gezegd.

 1. Lichtgewenning.
 2. Zonnebank speciale lampen.
 3. Elke dag paar seconden langer.
 4. Ik probeer daar door langer buiten te zijn.

Lijkt het jullie leuk omdat ook te hebben?

http://www.epp.info/

 

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen