Fjordenpaard

De geschiedenis

Eerst maar wat over de geschiedenis van het Fjordenpaard. Het Fjordenpaard komt van oorsprong uit Noorwegen. In de bergen in dat land, in het westen, wordt al honderden jaren met dit paardenras gefokt. De naam komt van de lange meren die vanaf de kust tussen de bergen door het land ingaan en die fjorden worden genoemd.

Het Fjordenpaard is nooit een echt boerderijpaard geweest omdat er in dit gebied met zoveel bergen niet veel boerderijen waren. Het Fjordenpaard werd in Noorwegen vooral gebruikt om grote gekapte bomen uit het bos te slepen. Ook werd het paard gebruikt om tassen en mensen te dragen, net als de ezels in Italië. Ook trok het paard rijtuigen zoals een huifkar. Tegenwoordig wordt het Fjordenpaard in Noorwegen gebruikt in draverijen, in de paardensport dus.

Na de tweede wereldoorlog kwam het Fjordenpaard naar Nederland. Op de kleinere boerderijen was behoefte aan een klein en goedkoop paard. In 1954 werden de eerste 50 Fjordenpaarden naar ons land gehaald. De boeren waren er zo tevreden over dat zij er meer wilden hebben. Dat had tot gevolg dat er vanaf toen ook Fjordenpaarden in Nederland werden gefokt.

Nu worden de Fjordenpaarden veel bij maneges gebruikt (als rijpaard) en om huifkarren te trekken.

Karakter en kleuren

Het Fjordenpaard lijkt van alle paarden het meest op het wilde Przewalskipaard. Het Fjordenpaard wil erg graag werken en is ijverig. Ze zijn heel sterk terwijl ze meestal kleiner zijn dan de gewone paarden. Ze zijn zeer mak en intelligent. Ze zijn lief en hebben een heel groot uithoudingsvermogen.

Het Fjordenpaard heeft verschillende kleuren. De basiskleuren zijn bruinvaal, roodvaal en grijsvaal. Daarnaast zijn ulsdun en geeldun ook voorkomende kleuren bij dit ras. In 1980 is besloten dat deze vijf kleuren worden erkend als de typische kleuren van het Fjordenpaard.

Fjorden-Pony

Nu iets over de Fjorden-pony. Niet iedere pony ziet er hetzelfde uit. Maar hoe zie je bij welk ras een pony hoort? Bij andere huisdieren zoals de hond en een poes is dat vaak duidelijk te zien. Soms kun je heel goed een bepaald ras herkennen in een pony, vooral als het een ras is bijvoorbeeld een Fjordenpony: Edel hoofd, wijd uit elkaar staande oren, recht op staande manen, een bruine of licht bruine kleur, een donkere streep op de rug en een stevige bouw: dat kan niet missen, een echte Fjord.

Meestal is de afkomst van de pony niet meteen te zien. Maar dat zie je later pas. Als je een mens beschrijft, noem je de kleur van zijn haar en van zijn ogen, zijn lengte en soms zijn hobby ook wel. Bij een pony heb je het over de kleur, de aftekeningen, de stokmaat en de manier waarop hij gebouwd is. De stokmaat van de pony is de hoogte van de pony, gemeten van de grond tot aan het hoogste punt van de pony. Dit punt vind je door de pony zijn hoofd naar beneden te laten buigen.

Pony’ s hebben verschillende kleuren zoals wit tot zwart en een hele boel daar tussen. De voskleur is het meest bekend als een rood bruine kleur. Een vos heeft meestal dezelfde kleur manen en staart, maar is in ieder geval nooit zwart. Je kunt verschillende tinten onderscheiden: een lichte vos, een donkere vos en een koolvos. Wat een voskleurige pony verschilt van een bruine pony is de kleur van de manen en de staart. Deze kunnen bij een vos bijna wit of donkerbruin zijn, maar nooit zwart. Een bruine pony heeft een licht tot donker bruine kleur met zwarte manen en een zwarte staart. Een aalstreep is een donkere streep op de rug die doorloopt in de manen en in de staart. Vaak heeft zo’ n pony dwarse strepen op de benen. Dat noemt men zebrastrepen.

Stamboek

Om er zeker van te zijn dat je echt Fjordenpaard hebt of koopt kun je een en ander nazoeken in het Stamboek van het Nederlandse Fjordenpaard. Daarin staan alleen Fjordenpaarden en -pony’ s die gekeurd zijn. Dat wil zeggen dat de keurmeester zeker weet dat het een echt Fjordenpaard is. Daarvoor moeten ook de moeder en de vader van het Fjordenpaard echte Fjordenpaarden zijn geweest.

Vroeger kregen paarden die in het stamboek stonden een brandmerk of tatoeage. Vanaf 1 januari 1997 mag brandmerken en tatoeëren niet meer op grond van de Gezondheids- en Welzijnswet voor dieren. Daarvoor is een chip in de plaats gekomen. Dit heet bij paarden een transponder. Deze wordt bij het Fjordenpaard in de hals gespoten met een injectienaald.

Eten en drinken

Als het Fjordenpaard in de wei loopt hoeft hij niet te worden bijgevoerd. Alleen water moet hij dan krijgen. Als het paard op stal staat moet hij natuurlijk wel voer hebben. Per dag krijgt het Fjordenpaard dan grof hooi en stro, en wel 4 keer zoveel hooi als stro. Daarnaast mag hij een enkele voederbiet of winterwortel hebben. Paarden zijn net kinderen: ze houden van zoet. Dus op appels en suikerklontjes zijn ze gek.

Vragen

 1. Uit welk land komen de Fjordenpaarden vandaan?
  Noorwegen
 2. In welk jaar werden de eerste Fjordenpaarden naar Nederland gehaald?
  1954
 3. Waarvoor worden de Fjordenpaarden veel gebruikt?
  maneges/paardrijden en huifkarren trekken
 4. Wanneer is een paard een echt Fjordenpaard?
  als zijn vader en moeder ook echte Fjordenpaarden zijn)
 5. Waarin lijken paarden op kinderen
  ze houden allebei van zoet
 

12 Responses to “Fjordenpaard”

 1. Shannon

  Hoi!!
  Ik zelf heb ook een eigen pony, natuurlijk een Fjord!
  Ik weet nu al iets meer over Fjorden gelukkig.
  Ik was er al naar op zoek, ik vond het best interessant!!

  Alvast bedankt!

 2. benthe

  ik hou mijn spreekbeurt over fjorden en mijn 2e lievelinks pony is ook een fjord en hier staat veel info dus ik denk dat dit goed is voor mijn spreekbeurt

 3. cheyenne

  ik vind het fjorden paard echt leuk ik rij soms ook op een fjord dat is leuk!!!

 4. ik doe ook mijn s.b. over deze bikkels! ik wist nog lang niet alles…
  nu meer!
  ik geef je s.b. een 10!!

 5. blabla:)

  Ik rijd op zo’n paard genaamd Castor.Iedereen weet dat paarden maar 30 worden en hij is 25 jaar en doet alles zoals een paar van 12.Later als ik mij een paard koop koop ik een Noorweegse Fjord

 6. de fjordenpaard is een mooi paard en lijkt mij oke heel erg lief en de fjordenpaard is ook heel erg schattig

  groetjes allisha

  • leuk wat je hebt gezegt allisha nu lijkt mij een fjordenpaard ook lief eerst was ik bang voor paarden nu niet meer wat je hebt beschrijfen

   • de fjordenpaard is mooi en lief en schatig maar ik heb oke ok een paard die is ook schattig maar een fjordenpaard lijkt me heel erg lief en het is een grappig beesje met die kleuren

    groetjes allisha

  • inderdaad. I LOVE FJORDEN! Ik heb zelf een fjord en die heet River, het is een ruin van 5 jaar. En hij is zo braaf groet niki.