Bijna jarig?
klik hier!Home   Tandarts

Tandarts


Wie is er bang voor de tandarts?

bang voor tandarts

Mijn spreekbeurt gaat over de tandarts. Ik wil het er even over hebben waarom sommige mensen bang zijn voor de tandarts. De meeste (kleine) kinderen zijn bang voor de tandarts omdat de boor zo’n raar geluid maakt. Ook zijn er veel mensen die denken dat de tandarts je alleen pijn doet. Maar de tandarts wil je eigenlijk niet pijn doen. Hij wil je alleen helpen om je tanden zo gezond mogelijk te houden. Wisten jullie dat er ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders bang zijn voor de tandarts waarvan ongeveer een half miljoen zeer ernstig bang is? De meeste van deze mensen gaan gemiddeld gedurende 7 jaar niet naar de tandarts. Jullie kunnen je voorstellen dat dit heel erg slecht is voor het gebit van die mensen. Als je nog bang bent voor de tandarts zou je kunnen proberen om een walkman met leuke muziek op te zetten tijdens de behandeling. Ook zijn er steeds meer tandartsen die zelf de radio aan hebben staan. Er zijn zelfs al tandartsen met een tv aan het plafond, waar je MTV op kunt kijken.

De tandarts vroeger en nu

De Middeleeuwen:

Naar de tandarts gaan was in de Middeleeuwen geen pretje. In die tijd heette hij nog chirurgijn. Zijn werkplek was vaak midden op het plein in het dorp. Iedereen kon je zien. De chirurgijn was een soort kermisattractie. Hij trok tanden zonder verdoving. Het enige wat je kreeg was een flinke slok sterke drank. Dit verzachtte de pijn.

Toen mijn ouders kind waren:

Toen mijn ouders zo oud waren als ik, was het natuurlijk al stukken beter dan in de Middeleeuwen. Maar nog niet zo goed als nu. Er werden namelijk veel sneller tanden getrokken. Dat vonden de mensen veel gemakkelijker dan hun best te doen om hun gebit gezond te houden. Mijn eigen ouders hebben slechte herinneringen aan de schooltandarts. Deze tandarts kwam twee keer per jaar met een grote bus naar school om de tanden van alle schoolkinderen na te kijken. Iedereen moest dan in een lange rij zijn tanden laten controleren en naderhand (als er iets aan de hand was) in de bus gaan om te tanden te laten boren en vullen. Misschien heeft onze eigen juffrouw hier ook nog wel slechte herinneringen aan!

De tandarts nu:

Tegenwoordig is naar de tandarts gaan helemaal niet erg. Er wordt duidelijk verteld wat er gaat gebeuren. Met alle moderne middelen hoeft niets meer pijn te doen. En met goede zorg kun je veel ellende voorkomen.

Naar de tandarts gaan

Wat gebruikt de tandarts?

de tandarts

De tandarts gebruikt veel speciale spullen. Ik ga ze natuurlijk niet allemaal opnoemen, maar zal jullie er een aantal laten zien, die jullie vast en zeker allemaal kennen.

De sonde:

De sonde noem je ook wel het haakje. De tandarts gebruikt het om vuil uit de tanden te halen en om te voelen of er geen gaatjes in de tanden zitten. Sonde laten zien

Het spiegeltje:

Dit wordt door de tandarts gebruikt om achter de tanden en kiezen te kunnen kijken. Spiegeltje laten zien

Het mondkapje:

Dit doet de tandarts op om er voor te zorgen dat hij geen ziektes overbrengt Mondkapje laten zien

Handschoenen:

Deze draagt de tandarts ook om er voor te zorgen dat hij geen ziektes overbrengt. Handschoenen laten zien

Het zuigslangetje:

Het zuigslangetje zorgt ervoor dat het speeksel wordt opgezogen in je mond. Dit speeksel ontstaat als je lang je mond open moet houden. Zuigslangetje laten zien

Welke behandelingen zijn er?

Fluoridebadjes:

Als je ongeveer 8 jaar bent en voldoende tanden hebt gewisseld, worden je kiezen geseald. Hierover vertel ik jullie zo dadelijk meer. Als je tanden geseald zijn, moet je bij elke controle bij de tandarts een fluoridebadje krijgen. Fluoridevormpje laten zien

Die moet je dan een tijdje inhouden. Je hebt verschillende soorten smaken. Bij mijn tandarts zijn ze: aardbei, appel, mint, mix fruit en zonder smaak. Een fluoridebadje is nodig omdat dit goed voor je tanden is. De fluoride beschermt je tanden tegen gaatjes.

Sealen:

Sealen bij de tandarts betekent het afdichten of verzegelen van groefjes en putjes in je kiezen. Het sealen gebeurt met een kunststoflak. Om de lak goed te laten hechten worden de groefjes en putjes in je tanden met een zure vloeistof ruw gemaakt. Dit noem je etsen. Het wordt meestal met een spuitje gedaan. Dit zijn de spuitjes – spuitjes laten zien

Nu kan de kunststoflak met een instrument of kwastje op de kies worden gedaan. De lak is heel dun en vloeit tot diep in de bodem van de groefjes en putjes. Er wordt geseald om de kiezen te beschermen tegen gaatjes. Meestal wordt er geseald kort nadat de blijvende kies helemaal is doorgekomen. Als ze nog niet geseald zijn, dan is de kans op gaatjes het grootst. Hier zien jullie een afdruk van gesealde kiezen. Gesealde kiezen in de klas laten zien.

Vullen:

Als er toch gaatjes komen, moet de tandarts je tand of kies vullen. Een gaatje in je gebit moet worden gevuld om ervoor te zorgen dat het gaatje niet groter wordt en pijn gaat doen. Als je een gaatje hebt, boort de tandarts een gaatje. Waarom gebeurt dit? De tandarts haalt het zieke deel van de tand weg. De meeste tandartsen gebruiken witte vullingen voor de voortanden omdat wit minder opvalt. De zilveren vullingen gebruiken ze achteraan. De zilveren vullingen zijn het stevigst.

Trekken:

Tanden en kiezen worden om verschillende redenen getrokken. Bijvoorbeeld: als een tand beschadigd of verrot is. Als een gebit scheef staat en als er teveel tanden staan, dan worden ze ook getrokken. Meestal is een plaatselijke verdoving genoeg om de tand te trekken. Als de verdoving goed werkt, trekt de tandarts de tand uit. Hij gebruikt hiervoor een tang. Meestal maakt hij een draaiende beweging. Bij sommige grote wonden wordt het gehecht, bij kleine wondjes niet. Als de verdoving uit is gewerkt, kun je voorzichtig weer beginnen te eten. Als je toch gaat eten als de verdoving niet uitgewerkt is, dan is de kans groter dat je op je lip of wang bijt.

Specialisten

Soms is er iets mis met je gebit dat de tandarts zelf niet kan verhelpen. Dan stuurt hij je door naar een specialist die dat wel kan. Er zijn verschillende specialisten. Ik noem er hierna een paar.

De kaakchirurg

De naam zegt het al: deze specialist opereert. Dat kan gebeuren als er iets goed mis is met je gebit. Hij kan helpen om kaakproblemen op te lossen. Maar ook opereert hij gezwellen in je mond. En heb je last van je verstandskiezen? Dan kan de kaakchirurg die weghalen.

De orthodontist

Deze specialist maakt beugels. Als je tanden scheef staan, kan een beugel helpen. In het volgende hoofdstuk zal ik jullie meer over verschillende soorten beugels vertellen. Omdat mijn tandarts vond dat mijn tanden ook scheef staan, ben ik een paar weken geleden ook voor het eerst naar de orthodontist geweest. De orthodontist vond inderdaad dat ik een beugel nodig heb, maar omdat er nog eerst verschillende nieuwe kiezen moeten wisselen, is afgesproken dat ik over een jaar weer moet terugkomen. Dan zal worden gekeken of ik wel al een beugel kan krijgen.

De mondhygiënist

De mondhygiënist is geen specialist, maar houdt zich wel met iets speciaals bezig: hij kijkt vooral of je mond goed schoon is. Hij onderzoekt je mond en kijkt hoe het is met je tanden en tandvlees. Daarna wordt er vaak een afspraak gemaakt om je gebit te reinigen. Tandsteen en aanslag worden dan weggehaald. De mondhygiënist geeft ook advies over hoe je je mond zelf kunt schoonhouden.

Hypnose

Ben je heel bang voor de tandarts? Dan kun je er eentje zoeken die aan hypnose doet. Voor de behandeling brengt deze tandarts je onder hypnose. Dat is een soort slaap. Je merkt dan niets van de behandeling. Als je wakker wordt, is alles achter de rug!

Al deze behandelingen zijn vaak erg duur. Daarom hebben de meeste mensen een tandarts verzekering.

Beugels

Scheve tanden en kiezen kunnen je hinderen bij het spreken, het kauwen of het bijten. Zoals ik jullie al eerder vertelde wordt je voor het krijgen van een beugel doorverwezen naar een orthodontist.

Hoe werkt een beugel?

Beugels oefenen met metalen draden krachtige druk op de kiezen en tanden. Hierdoor gaan de tanden langzaam van plaats veranderen. Daardoor gaan ze recht staan. Als de draden niet meer werken, worden ze door de orthodontist opnieuw vastgemaakt, daardoor voelt de beugel weer strak aan. Beugels zijn er diverse uitvoeringen en worden meestal aangemeten bij kinderen tussen de 11 en de 13 jaar.

Welke beugels zijn er?

Er zijn 3 soorten beugels.

De uitneembare beugel ook wel de losse beugel genoemd

Deze beugel is gemaakt van plastic, waaraan metalen draden zijn vastgemaakt. Er zijn verschillende soorten uitneembare beugels. Een voorbeeld hiervan is de activator ook wel blokbeugel genoemd.

De vaste beugel

De vaste beugel bestaat uit slotjes die op de tanden worden vastgezet. Om de kiezen zitten metalen ringetjes. Daarop zitten kleine metalen buisjes. Door de slotjes en de buisjes loopt een krachtige draad.

De buitenbeugel, ook wel de headgear genoemd

Meestal bestaat een buitenbeugel uit metalen gedeeltes. Er zit dan een ringetje om je kies om de beugel vast te maken. Dit ringetje kan er ook voor zorgen dat er een band om je nek zit. buitenbeugel wordt gebruikt om de bovenkiezen naar achteren te werken. Hierdoor wordt het bovengebit op een rijtje gezet.

Het hangt er allemaal van af hoe scheef je tanden staan en wat er voor nodig is om ze op de goede plek te krijgen. Dit bepaalt welke beugel het beste is en of de beugel altijd of bijvoorbeeld alleen maar ’s nachts gedragen moet worden.

Hoe verzorg je het gebit?

Tips

Voordat ik dit verder behandel wil ik jullie aan de hand van de poster op het bord nog even vertellen hoe een tand is opgebouwd. Aanwijzen op de poster op het bord.

De buitenste laag van de tand noemen wij de glazuurlaag. Deze laag is het meest kwetsbaar en moet dus goed verzorgd worden om te voorkomen dat er gaatjes ontstaan. De tweede laag is het tandbeen en de binnenste laag is de zenuwholte. Jullie kennen waarschijnlijk wel dat plakkerige witte laagje dat soms op je tanden komt. Dit is tandplak. Deze tandplak bestaat voor het grootste deel uit bacteriën. De bacteriën zetten het zoet in eten en drinken om in zuur. Door dit zuur ontstaan er gaatjes in je tanden. Daarom is het belangrijk dat je goed je tanden poetst. Zo dadelijk wil ik jullie laten zien hoe je beste je tanden en kiezen kunt poetsen. Het is ook belangrijk om niet te veel te snoepen en veel frisdrank te drinken,omdat hierin veel suiker zit. Ik heb ook nog plakverklikkers meegenomen.

Plakverklikkers laten zien.

Dit zijn roze tabletjes die verraden of je je tanden wel goed hebt gepoetst. Als alleen je tong en je tandvlees roze worden, dan heb je goed gepoetst. Als je tanden ook roze worden dan betekent dit dat er nog tandplak op je tanden zit.

Er zijn verschillende soorten tandpasta. Belangrijk is dat je er een kies waarin fluoride zit. Ik heb er een aantal meegebracht.Soorten tandpasta laten zien

Ook kun je je tanden extra schoon krijgen door een tandspoeling en flossen. Flesje tandspoeling en flosdraadjes laten zien.

Hoe poets je je tanden en kiezen?

Spoel eerst je mond goed met water, zodat de mond al een beetje schoner is. Doe een beetje tandpasta op de borstel. Ik zal jullie nu even laten zien hoe je het beste kunt poetsen. Poetsen voordoen

Borstel de tandpasta uit over de kauwvlakken, zodat overal wat tandpasta zit. Poets de buitenkant van de tanden en kiezen. Zet de tanden op elkaar en poets met een heen en weergaande beweging je tanden. De binnenkant wordt ook met een heen en weergaande beweging gedaan. We eindigen waar we zijn begonnen. De kauwvlakken zijn als laatste aan de beurt. Als we allemaal twee keer per dag ons gebit zo goed verzorgen, zullen we er nog lang plezier aan beleven en hoeven we niet bang te zijn voor de tandarts.

Vragen

Hoeveel soorten beugels zijn er en noem ze op?
De vaste beugel ,de uitneembare en de buitenbeugel.

Hoe poets je je tanden?
Antwoord: Spoel eerst je mond goed met water, zodat de mond al een beetje schoner is.

Doe een beetje tandpasta op de borstel. Borstel de tandpasta uit over de kauwvlakken, zodat overal wat tandpasta zit.

Poets de buitenkant van de tanden en kiezen. Zet de tanden op elkaar en poets met een heen en weergaande beweging je tanden.

De binnenkant wordt ook met een heen en weergaande beweging gedaan.

We eindigen waar we zijn begonnen. De kauwvlakken zijn als laatste aan de beurt.

Wat doet een mondhygiënist?
Antwoord:Hij kijkt of je mond goed schoon is. En hij kijkt naar je tandvlees. En hij maakt het schoon. En hij geeft adviezen.

spreekbeurt

 

8 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen