Bijna jarig?
klik hier!Home   Tandarts

Tandarts


Wie is er bang voor de tandarts?

bang voor tandarts

Mijn spreekbeurt gaat over de tandarts. Ik wil het er even over hebben waarom sommige mensen bang zijn voor de tandarts. De meeste (kleine) kinderen zijn bang voor de tandarts omdat de boor zo’n raar geluid maakt. Ook zijn er veel mensen die denken dat de tandarts je alleen pijn doet. Maar de tandarts wil je eigenlijk niet pijn doen. Hij wil je alleen helpen om je tanden zo gezond mogelijk te houden. Wisten jullie dat er ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders bang zijn voor de tandarts waarvan ongeveer een half miljoen zeer ernstig bang is? De meeste van deze mensen gaan gemiddeld gedurende 7 jaar niet naar de tandarts. Jullie kunnen je voorstellen dat dit heel erg slecht is voor het gebit van die mensen. Als je nog bang bent voor de tandarts zou je kunnen proberen om een walkman met leuke muziek op te zetten tijdens de behandeling. Ook zijn er steeds meer tandartsen die zelf de radio aan hebben staan. Er zijn zelfs al tandartsen met een tv aan het plafond, waar je MTV op kunt kijken.

De tandarts vroeger en nu

De Middeleeuwen:

Naar de tandarts gaan was in de Middeleeuwen geen pretje. In die tijd heette hij nog chirurgijn. Zijn werkplek was vaak midden op het plein in het dorp. Iedereen kon je zien. De chirurgijn was een soort kermisattractie. Hij trok tanden zonder verdoving. Het enige wat je kreeg was een flinke slok sterke drank. Dit verzachtte de pijn.

Toen mijn ouders kind waren:

Toen mijn ouders zo oud waren als ik, was het natuurlijk al stukken beter dan in de Middeleeuwen. Maar nog niet zo goed als nu. Er werden namelijk veel sneller tanden getrokken. Dat vonden de mensen veel gemakkelijker dan hun best te doen om hun gebit gezond te houden. Mijn eigen ouders hebben slechte herinneringen aan de schooltandarts. Deze tandarts kwam twee keer per jaar met een grote bus naar school om de tanden van alle schoolkinderen na te kijken. Iedereen moest dan in een lange rij zijn tanden laten controleren en naderhand (als er iets aan de hand was) in de bus gaan om te tanden te laten boren en vullen. Misschien heeft onze eigen juffrouw hier ook nog wel slechte herinneringen aan!

De tandarts nu:

Tegenwoordig is naar de tandarts gaan helemaal niet erg. Er wordt duidelijk verteld wat er gaat gebeuren. Met alle moderne middelen hoeft niets meer pijn te doen. En met goede zorg kun je veel ellende voorkomen.

Naar de tandarts gaan

Wat gebruikt de tandarts?

de tandarts

De tandarts gebruikt veel speciale spullen. Ik ga ze natuurlijk niet allemaal opnoemen, maar zal jullie er een aantal laten zien, die jullie vast en zeker allemaal kennen.

De sonde:

De sonde noem je ook wel het haakje. De tandarts gebruikt het om vuil uit de tanden te halen en om te voelen of er geen gaatjes in de tanden zitten. Sonde laten zien

Het spiegeltje:

Dit wordt door de tandarts gebruikt om achter de tanden en kiezen te kunnen kijken. Spiegeltje laten zien

Het mondkapje:

Dit doet de tandarts op om er voor te zorgen dat hij geen ziektes overbrengt Mondkapje laten zien

Handschoenen:

Deze draagt de tandarts ook om er voor te zorgen dat hij geen ziektes overbrengt. Handschoenen laten zien

Het zuigslangetje:

Het zuigslangetje zorgt ervoor dat het speeksel wordt opgezogen in je mond. Dit speeksel ontstaat als je lang je mond open moet houden. Zuigslangetje laten zien

Welke behandelingen zijn er?

Fluoridebadjes:

Als je ongeveer 8 jaar bent en voldoende tanden hebt gewisseld, worden je kiezen geseald. Hierover vertel ik jullie zo dadelijk meer. Als je tanden geseald zijn, moet je bij elke controle bij de tandarts een fluoridebadje krijgen. Fluoridevormpje laten zien

Die moet je dan een tijdje inhouden. Je hebt verschillende soorten smaken. Bij mijn tandarts zijn ze: aardbei, appel, mint, mix fruit en zonder smaak. Een fluoridebadje is nodig omdat dit goed voor je tanden is. De fluoride beschermt je tanden tegen gaatjes.

Sealen:

Sealen bij de tandarts betekent het afdichten of verzegelen van groefjes en putjes in je kiezen. Het sealen gebeurt met een kunststoflak. Om de lak goed te laten hechten worden de groefjes en putjes in je tanden met een zure vloeistof ruw gemaakt. Dit noem je etsen. Het wordt meestal met een spuitje gedaan. Dit zijn de spuitjes – spuitjes laten zien

Nu kan de kunststoflak met een instrument of kwastje op de kies worden gedaan. De lak is heel dun en vloeit tot diep in de bodem van de groefjes en putjes. Er wordt geseald om de kiezen te beschermen tegen gaatjes. Meestal wordt er geseald kort nadat de blijvende kies helemaal is doorgekomen. Als ze nog niet geseald zijn, dan is de kans op gaatjes het grootst. Hier zien jullie een afdruk van gesealde kiezen. Gesealde kiezen in de klas laten zien.

Vullen:

Als er toch gaatjes komen, moet de tandarts je tand of kies vullen. Een gaatje in je gebit moet worden gevuld om ervoor te zorgen dat het gaatje niet groter wordt en pijn gaat doen. Als je een gaatje hebt, boort de tandarts een gaatje. Waarom gebeurt dit? De tandarts haalt het zieke deel van de tand weg. De meeste tandartsen gebruiken witte vullingen voor de voortanden omdat wit minder opvalt. De zilveren vullingen gebruiken ze achteraan. De zilveren vullingen zijn het stevigst.

Trekken:

Tanden en kiezen worden om verschillende redenen getrokken. Bijvoorbeeld: als een tand beschadigd of verrot is. Als een gebit scheef staat en als er teveel tanden staan, dan worden ze ook getrokken. Meestal is een plaatselijke verdoving genoeg om de tand te trekken. Als de verdoving goed werkt, trekt de tandarts de tand uit. Hij gebruikt hiervoor een tang. Meestal maakt hij een draaiende beweging. Bij sommige grote wonden wordt het gehecht, bij kleine wondjes niet. Als de verdoving uit is gewerkt, kun je voorzichtig weer beginnen te eten. Als je toch gaat eten als de verdoving niet uitgewerkt is, dan is de kans groter dat je op je lip of wang bijt.

Specialisten

Soms is er iets mis met je gebit dat de tandarts zelf niet kan verhelpen. Dan stuurt hij je door naar een specialist die dat wel kan. Er zijn verschillende specialisten. Ik noem er hierna een paar.

De kaakchirurg

De naam zegt het al: deze specialist opereert. Dat kan gebeuren als er iets goed mis is met je gebit. Hij kan helpen om kaakproblemen op te lossen. Maar ook opereert hij gezwellen in je mond. En heb je last van je verstandskiezen? Dan kan de kaakchirurg die weghalen.

De orthodontist

Deze specialist maakt beugels. Als je tanden scheef staan, kan een beugel helpen. In het volgende hoofdstuk zal ik jullie meer over verschillende soorten beugels vertellen. Omdat mijn tandarts vond dat mijn tanden ook scheef staan, ben ik een paar weken geleden ook voor het eerst naar de orthodontist geweest. De orthodontist vond inderdaad dat ik een beugel nodig heb, maar omdat er nog eerst verschillende nieuwe kiezen moeten wisselen, is afgesproken dat ik over een jaar weer moet terugkomen. Dan zal worden gekeken of ik wel al een beugel kan krijgen.

De mondhygiënist

De mondhygiënist is geen specialist, maar houdt zich wel met iets speciaals bezig: hij kijkt vooral of je mond goed schoon is. Hij onderzoekt je mond en kijkt hoe het is met je tanden en tandvlees. Daarna wordt er vaak een afspraak gemaakt om je gebit te reinigen. Tandsteen en aanslag worden dan weggehaald. De mondhygiënist geeft ook advies over hoe je je mond zelf kunt schoonhouden.

Hypnose

Ben je heel bang voor de tandarts? Dan kun je er eentje zoeken die aan hypnose doet. Voor de behandeling brengt deze tandarts je onder hypnose. Dat is een soort slaap. Je merkt dan niets van de behandeling. Als je wakker wordt, is alles achter de rug!

Al deze behandelingen zijn vaak erg duur. Daarom hebben de meeste mensen een tandarts verzekering.

Beugels

Scheve tanden en kiezen kunnen je hinderen bij het spreken, het kauwen of het bijten. Zoals ik jullie al eerder vertelde wordt je voor het krijgen van een beugel doorverwezen naar een orthodontist.

Hoe werkt een beugel?

Beugels oefenen met metalen draden krachtige druk op de kiezen en tanden. Hierdoor gaan de tanden langzaam van plaats veranderen. Daardoor gaan ze recht staan. Als de draden niet meer werken, worden ze door de orthodontist opnieuw vastgemaakt, daardoor voelt de beugel weer strak aan. Beugels zijn er diverse uitvoeringen en worden meestal aangemeten bij kinderen tussen de 11 en de 13 jaar.

Welke beugels zijn er?

Er zijn 3 soorten beugels.

De uitneembare beugel ook wel de losse beugel genoemd

Deze beugel is gemaakt van plastic, waaraan metalen draden zijn vastgemaakt. Er zijn verschillende soorten uitneembare beugels. Een voorbeeld hiervan is de activator ook wel blokbeugel genoemd.

De vaste beugel

De vaste beugel bestaat uit slotjes die op de tanden worden vastgezet. Om de kiezen zitten metalen ringetjes. Daarop zitten kleine metalen buisjes. Door de slotjes en de buisjes loopt een krachtige draad.

De buitenbeugel, ook wel de headgear genoemd

Meestal bestaat een buitenbeugel uit metalen gedeeltes. Er zit dan een ringetje om je kies om de beugel vast te maken. Dit ringetje kan er ook voor zorgen dat er een band om je nek zit. buitenbeugel wordt gebruikt om de bovenkiezen naar achteren te werken. Hierdoor wordt het bovengebit op een rijtje gezet.

Het hangt er allemaal van af hoe scheef je tanden staan en wat er voor nodig is om ze op de goede plek te krijgen. Dit bepaalt welke beugel het beste is en of de beugel altijd of bijvoorbeeld alleen maar ’s nachts gedragen moet worden.

Hoe verzorg je het gebit?

Tips

Voordat ik dit verder behandel wil ik jullie aan de hand van de poster op het bord nog even vertellen hoe een tand is opgebouwd. Aanwijzen op de poster op het bord.

De buitenste laag van de tand noemen wij de glazuurlaag. Deze laag is het meest kwetsbaar en moet dus goed verzorgd worden om te voorkomen dat er gaatjes ontstaan. De tweede laag is het tandbeen en de binnenste laag is de zenuwholte. Jullie kennen waarschijnlijk wel dat plakkerige witte laagje dat soms op je tanden komt. Dit is tandplak. Deze tandplak bestaat voor het grootste deel uit bacteriën. De bacteriën zetten het zoet in eten en drinken om in zuur. Door dit zuur ontstaan er gaatjes in je tanden. Daarom is het belangrijk dat je goed je tanden poetst. Zo dadelijk wil ik jullie laten zien hoe je beste je tanden en kiezen kunt poetsen. Het is ook belangrijk om niet te veel te snoepen en veel frisdrank te drinken,omdat hierin veel suiker zit. Ik heb ook nog plakverklikkers meegenomen.

Plakverklikkers laten zien.

Dit zijn roze tabletjes die verraden of je je tanden wel goed hebt gepoetst. Als alleen je tong en je tandvlees roze worden, dan heb je goed gepoetst. Als je tanden ook roze worden dan betekent dit dat er nog tandplak op je tanden zit.

Er zijn verschillende soorten tandpasta. Belangrijk is dat je er een kies waarin fluoride zit. Ik heb er een aantal meegebracht.Soorten tandpasta laten zien

Ook kun je je tanden extra schoon krijgen door een tandspoeling en flossen. Flesje tandspoeling en flosdraadjes laten zien.

Hoe poets je je tanden en kiezen?

Spoel eerst je mond goed met water, zodat de mond al een beetje schoner is. Doe een beetje tandpasta op de borstel. Ik zal jullie nu even laten zien hoe je het beste kunt poetsen. Poetsen voordoen

Borstel de tandpasta uit over de kauwvlakken, zodat overal wat tandpasta zit. Poets de buitenkant van de tanden en kiezen. Zet de tanden op elkaar en poets met een heen en weergaande beweging je tanden. De binnenkant wordt ook met een heen en weergaande beweging gedaan. We eindigen waar we zijn begonnen. De kauwvlakken zijn als laatste aan de beurt. Als we allemaal twee keer per dag ons gebit zo goed verzorgen, zullen we er nog lang plezier aan beleven en hoeven we niet bang te zijn voor de tandarts.

Vragen

Hoeveel soorten beugels zijn er en noem ze op?
De vaste beugel ,de uitneembare en de buitenbeugel.

Hoe poets je je tanden?
Antwoord: Spoel eerst je mond goed met water, zodat de mond al een beetje schoner is.

Doe een beetje tandpasta op de borstel. Borstel de tandpasta uit over de kauwvlakken, zodat overal wat tandpasta zit.

Poets de buitenkant van de tanden en kiezen. Zet de tanden op elkaar en poets met een heen en weergaande beweging je tanden.

De binnenkant wordt ook met een heen en weergaande beweging gedaan.

We eindigen waar we zijn begonnen. De kauwvlakken zijn als laatste aan de beurt.

Wat doet een mondhygiënist?
Antwoord:Hij kijkt of je mond goed schoon is. En hij kijkt naar je tandvlees. En hij maakt het schoon. En hij geeft adviezen.

spreekbeurt

 

  8 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen