Wat is een profvoetballer?

Kinderen dromen vaak over wat ze later willen worden. Soms zijn dit heel praktische beroepen zoals agent, timmerman of misschien wel verloskundige. Meestal dromen ze echter over beroepen waarin ze uit kunnen blinken. Zo dromen veel jonge voetballertjes om profvoetballer te worden. Het liefst bij een topclub in de eredivisie of nog mooier bij een buitenlandse club. Voor het overgrote deel van deze jongens of meiden zal het een droom blijven. Toch breken er ieder jaar weer nieuwe talenten door.

Wat betekent profvoetballer?

Het woord profvoetballer is eigenlijk een afkorting voor professioneel voetballer. Professioneel betekent dat het jouw beroep is en dat je ervoor betaald krijgt.

Je bent dus een profvoetballer wanneer je wordt betaald door de club waarvoor je speelt en wanneer deze betalingen jouw belangrijkste bron van inkomsten zijn.

Krijg je een kleine vergoeding van de club maar heb je daarnaast nog een gewone baan, dan spreken we over een semi-professioneel voetballer, kortweg semiprof.

Hoe wordt je profvoetballer?

Om profvoetballer te kunnen worden, moet je als eerste veel talent hebben. Daarmee kom je er echter niet. Discipline, doorzettingsvermogen en motivatie spelen ook een heel belangrijke factor. Als je een van deze kwaliteiten mist, is de kans dat je profvoetballer wordt zeer klein.

Heb je al deze kwaliteiten wel, dan is de kans redelijk dat je het wel zou kunnen worden. Waar we het nog niet over gehad hebben, is dat je ook geluk moet hebben.

Je kunt er zelf ook veel aan doen. Er zijn genoeg voorbeelden van zeer talentvolle spelers die echter de motivatie miste en de verkeerde keuzes hebben gemaakt en daardoor geen profvoetballer zijn geworden.

Er zijn echter ook genoeg spelers die minder talent hebben maar door hard te trainen, goed te luisteren naar deskundigen en te werken aan hun zwakke punten, wel redelijk succesvol zijn geworden.

Zoals gezegd, is talent echter wel heel belangrijk. Als voetballer moet je bepaalde kwaliteiten hebben. Door in ieder team en op de positie waar je speelt steeds het beste te willen en hier alles voor te doen, ga je vanzelf opvallen. Als je dit volhoudt, wordt de kans dat je een keer wordt gescout, steeds groter.

Wat is een voetbalscout?

Een scout bezoekt namens de KNVB (Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond) in het weekend een of meerdere voetbalverenigingen. Hij meldt zich altijd aan bij de trainer of de leider van het team. Als er een speler bij is die hij interessant vindt, zal hij de gegevens daarvan opvragen. Deze speler krijgt dan een uitnodiging voor twee proefwedstrijden bij Jeugdplan Nederland.

Ook de meeste profclubs in Nederland hebben scouts, die de Nederlandse velden aflopen op zoek naar talent. Hoe eerder zij een jonge talentvolle speler weten te vinden, des te sneller zij hem kunnen wegkapen en de concurrentie dus te snel af zijn.

De meeste spelers die worden gescout, zijn tussen de 11 en 17 jaar. Een scout let niet alleen op de individuele prestaties van de speler, maar ook op de teamprestaties. Hij let onder andere op hoe goed je bent in de aanval, de verdediging maar ook de omschakeling tussen deze twee onderdelen.

Wat zijn de belangrijkste voetbalkwaliteiten?

Kwaliteiten die je als voetballer moet hebben, zijn een goede pass techniek en hard en goed geplaatst schot. Je moet bij voorkeur ook goed kunnen koppen. Daarnaast is het belangrijk dat je sterk in de duels bent. Een goede techniek, spelinzicht en natuurlijk een goede conditie maken het verhaal compleet.

Veel van deze vaardigheden kun je verbeteren. Door te luisteren naar de trainer en het uitvoeren van technische oefeningen met en zonder bal. Je conditie kun je verbeteren door conditie- en krachttraining te gaan doen.

 

Comments are closed.